Miljøprojekt  nr. 562, 2000

Pesticidanvendelser i forskellige brancher

 

Indholdsfortegnelse

1 Forord
 
2 Indledning
 
3 Sammenfatning
 
4 Forureningsrisiko ved pesticidanvendelse
4.1 Omfang af konstaterede forureninger
4.2 Anvendelsen af pesticider
4.3 Belastning og spredning
 
5 Metode
5.1 Registreringen
5.2 Definitioner
5.2.1 Maskinstationer
5.2.2 Bejdsemidler i korn- og foderstofbranchen
5.2.3 Gartnerier
5.2.4 Frugtavl
5.2.5 Materielgårde/anlægsgartnere
5.2.6 Planteskoler
 
6. Resultater
6.1 Omfang
6.2 Additiver
6.2.1 Hjælpestoffer som er aktuelle i forbindelse med forureningskortlægning
6.3 Bejdsemidler anvendt til behandling af udsæd
6.3.1 Gårdbejdsning
6.3.2 Tørbejdsning
6.3.3 Vådbejdsning
6.3.4 Anvendte bejdsemidler i de enkelte frøtyper
6.4 Frugtavl, gartneri og planteskoler
6.5 Landbrugsmaskinstationer
6.6 Materielgårde og anlægsgartnere
 
7. Anden projektfase
 
8. Referenceliste
8.1 Referenceliste til rapport
8.2 Referenceliste til bilag
 
Bilag:
Bilag 1: Signaturforklaring
Bilag 2: Pesticider anvendt i frugtavl
Bilag 3: Pesticider anvendt i gartneri
Bilag 4: Pesticider anvendt i maskinstationer
Bilag 5: Pesticider anvendt ved materialgårde/anlægsgartnere
Bilag 6: Pesticider anvendt i planteskoler
Bilag 7: Bejdsemidler anvendt inden for korn- og frøproduktion

1. Forord

Amternes Videncenter for Jordforurening udgiver rapporten "Pesticidanvendelser i forskellige brancher" i samarbejde med Miljøstyrelsen.

Rapporten er udarbejdet af Carl Bro as og HOH Vand & Miljø A/S, og den er blevet til i et samarbejde med følgegruppen, som har været tilknyttet projektet.

Følgegruppen bestod af:

Henrik Sørensen, Storstøms Amt
Morten H. Jespersen, Århus Amt
Nina Tuxen, Institut for Miljøteknologi,
Danmarks Tekniske Universitet
Teddy Krongaard, Afdelingen for Miljøkemi,
Danmarks Miljøundersøgelser
Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen
Astrid Zeuthen Jeppesen, Amternes Videncenter for Jordforurening

Baggrunden for projektet er, at bl.a. vaskepladser og andre såkaldte punktkilder ved forskellige typer jordbrug har vist sig at udgøre en risiko for forurening af grundvandet. Der er dermed opstået et behov for undersøgelser af sådanne kilder.

Projektets overordnede formål er således at kortlægge, hvilke pesticider der er anvendt inden for forskellige typer jordbrug (brancher) med henblik på opstillingen af branchespecifikke analyseprogrammer.

2. Indledning

Der er anvendt ca. 500 forskellige pesticider i Danmark, siden Kemikaliekontrollen påbegyndte systematisk registrering i halvtredserne. Forbruget har varieret i omfang over tid. Den generelle tendens er et stadig større forbrug frem til slutningen af 1980’erne, hvorefter forbruget er aftagende, ligesom antallet af tilladte stoffer er aftagende.

Forbruget af pesticider varierer fra branche til branche, idet de fleste stoffer retter sig mod bestemte anvendelser. Anvendelsen af pesticider varierer fra sted til sted og over tid afhængigt af afgrødetype, klima, teknologi og tradition.

De stoffer, vi i dag interesserer os for i forbindelse med sikring af rent drikkevand, omfatter primært jordmidler med enten lang tids anvendelse og stort forbrug (phenoxyherbiciderne og triazinerne) eller jordmidler med lokal koncentreret anvendelse (glyphosat og dichlobenil).

Analyselaboratoriernes udbud af pesticidanalyser modsvarer denne efterspørgsel.

Fokus på punktbelastninger, som en væsentlig kilde til forurening af grundvandet, har imidlertid givet nye behov for laboratorieanalyser.

Nærværende undersøgelse omfatter en kortlægning af pesticidanvendelser inden for visse brancher, der i udgangspunktet anses at indebære et særligt koncentreret forbrug af pesticider.

Formålet er:
at identificere, hvilke stoffer der er anvendt i de omfattede brancher over tid,
at estimere forbrug i de enkelte brancher,
at identificere typiske anvendelsesområder (afgrøder, jordbrugstype),
at kombinere disse oplysninger med generelle oplysninger om stoftyper (jord- eller bladmidler).

Perspektivet for denne kortlægning er dels at muliggøre opstillingen af et branchespecifikt analyseprogram og dels at identificere stoffer, hvis belastning kan udgøre en ikke hidtil påagtet risiko.

Branchespecifikke analysepakker/lister vil lette amternes indsats for at identificere punktbelastninger med pesticider.

3. Sammenfatning

Nærværende undersøgelse omfatter en kortlægning af pesticidanvendelser inden for visse brancher, der i udgangspunktet anses at indebære et særligt koncentreret forbrug af pesticider.

Formålet er at identificere, hvilke stoffer der er anvendt i de omfattede brancher over tid og beskrive disse i forhold til anvendelsesområder, stoftyper og mængder.

Perspektivet for denne kortlægning er dels at muliggøre opstillingen af et branchespecifikt analyseprogram og dels at identificere stoffer, hvis belastning kan udgøre en hidtil upåagtet risiko.

Undersøgelsen skal således ses som første fase af et projekt, der har til formål at identificere stoffer, der er anvendt inden for bestemte brancher, og som kan udgøre en risiko for punktbelastning af jord og grundvand.

Kortlægningen følges op af en fase 2, hvor der foretages en nærmere afgrænsning af relevante stoffer. Denne baseres dels på en beskrivelse af fysisk/kemiske og toksiske egenskaber, dels på en vurdering i forhold til anvendte mængder og eventuelt endvidere af analysetekniske hensyn.

Branchespecifikke analysepakker vil lette amternes indsats for at identificere punktbelastninger med pesticider.

I Fase 1 er der inden for brancherne materielgårde/anlægsgartnere, planteskoler, gartnerier, frugtplantager kortlagt, hvilke pesticider der er anvendt 1950-99 ved gennemgang af sprøjteplaner og anden litteratur fra perioden.

De kortlagte pesticider er efterfølgende gennemgået af fagkonsulenter, der har kendskab til de enkelte brancher i en større eller mindre del af perioden.

Pesticider anvendt i perioden ca. 1950-1999 er registreret inden for følgende brancher:
Gartnerier
Anlægsgartnere
Frugtavl
Planteskoler
Frøproducenter (bejdsemidler)
Maskinstationer og sprøjtecentraler (landbrug)
Materialepladser

Kortlægningen har givet anledning til i alt ca. 950 registreringer på produktnavn og ca. 630 på aktivstoffer. Skønsmæssigt omfatter registreringen i alt ca. 300 produkter og ca. 250 aktivstoffer.

De kortlagte pesticider er opgjort branchevis. Opgørelsen for hver af de omfattede brancher er vedlagt i bilag.

4. Forureningsrisiko ved pesticidanvendelse

4.1 Omfang af konstaterede forureninger
4.2 Anvendelsen af pesticider
4.3 Belastning og spredning

4.1 Omfang af konstaterede forureninger

Betydelige dele af det øvre grundvand er i udpræget grad belastet med pesticider, der især hidrører fra landbrugsdrift. Pesticiderne stammer dog også fra anvendelse i bymæssig bebyggelse og langs veje og jernbaner.

I grundvandsovervågningen blev der i 1999 analyseret for 45 pesticider eller nedbrydningsprodukter af pesticider, og heraf er der fundet rester af i alt 37. I vandværksboringer er der fundet endnu flere stoffer, men i overvejende grad under grænseværdien for drikkevand på 0,1 m g/l, /104/.

Inden for de sidste otte år er der således fundet pesticider og nedbrydningsprodukter i 23% af vandværkernes boringer, og i 9% er grænseværdien for drikkevand overskredet, /104/.

Også i drænvand er der fundet pesticider i stor mængde. Her er blandt andet fundet aktivstoffet glyphosat fra sprøjtemidlet Round-up og nedbrydningsproduktet AMPA. De fleste af de pesticider, der er fundet hyppigt i grundvandet, er i dag forbudt eller stærkt reguleret af Miljøstyrelsen.

Nedbrydningsproduktet 2,6-dichlorbenzamid (BAM) er det hyppigst fundne stof. BAM er et nedbrydningsprodukt af dichlobenil, som er blevet brugt ved bekæmpelse af ukrudt på udyrkede arealer. BAM er fundet i ca. 14% af overvågningsboringerne, og grænseværdien for drikkevand er overskredet i godt 6%, /104/.

De øvrige fundne stoffer er fortrinsvis herbicider. Dette kan skyldes, at der er fokuseret mest på herbiciderne, idet disse er udbragt i største mængder, og at de er udbragt direkte på jorden.

Hvis antagelsen om, at punktbelastninger udgør et væsentligt bidrag til forureningen af grundvandet, er korrekt, er det ikke usandsynligt, at også andre stoftyper kan udgøre et problem.

4.2 Anvendelsen af pesticider

Ukrudtsmidler har fundet anvendelse alle steder, hvor ukrudt er opfattet som værende i konflikt med udnyttelsen af et givent areal. Dels er det anvendt inden for jordbrug, hvor tilstedeværelsen af "fremmede planter" har hæmmet dyrkningen, og dels er det anvendt til bekæmpelse af ukrudt af æstetiske grunde i haver, på sportspladser og på udyrkede arealer.

Kendetegnende for de stoffer, der hyppigst optræder i grundvandet, er, at de enten er udbragt i meget store mængder, f.eks. phenoxyherbiciderne, der er anvendt i korn, eller at de er udbragt som totaludryddelsesmidler på steder, hvor al vegetation har været uønsket, f.eks. dichlobenil og triazinerne.

Tilsvarende er alle skadevoldere (svampe, larver, insekter mv.) på planter bekæmpet, hvor de er uønskede. Dels er de anvendt inden for jordbrug, og dels er de anvendt i pryd- og nyttehaver. De midler, der anvendes til disse formål, udsprøjtes i modsætning til herbiciderne normalt på planterne til "begyndende afdrypning", dvs. at der tilføres sprøjtevæske i en mængde, indtil bladene ikke kan bære mere. Langt de fleste pesticider udbringes i tørvejr.

4.3 Belastning og spredning

Det er generelt antaget, at stofferne kan forurene grundvand ved flade-, linie- og punktbelastning. Ved fladebelastning forstås her midler, der er udbragt med det formål at bekæmpe ukrudt, insekter mv. på arealer (marker, sportspladser, plantager mv.). Ved liniebelastning forstås midler, der er udbragt langs veje, jernbaner og lign. Ved punktbelastning forstås her særlige belastninger på afgrænsede steder som følge af spild og nedvaskning i høje koncentrationer, dvs. f.eks. i forbindelse med rengøring af sprøjtemateriel og deponering af emballage.

Visse stoffer udbringes som granulater. Det gælder f.eks. for paraquat, diquat og dichlobenil. Disse vil således normalt kun optræde i flade- og liniebelastninger pga. stoffets særlige substans (granulat) og antages ikke at optræde som væsentlige punktkilder ved deponering af tom emballage. Dette gælder også ved udbringning på gårdspladser og lignende, selvom midlerne tit her udbringes i mængder, der langt overstiger de anbefalede doseringer. Dog antages disse stoffer at kunne optræde som punktbelastning ved transport ned langs boringer placeret, hvor bekæmpelsesmidler er udbragt i større koncentrationer.

Der findes ikke i dag egnede metoder til analyse for paraquat og diquat.

Det er antagelsen, at punktkilders bidrag til jordforurening kan spille en særlig rolle, der dels tilskrives de forhøjede koncentrationer kombineret med forceret nedvaskning (vaskepladsen) og dels kildens hyppige nærhed til særlige spredningsveje, f.eks. eksisterende og tidligere brønde og boringer samt afledningssystemer for tagvand.

5. Metode

5.1 Registreringen
5.2 Definitioner
5.2.1 Maskinstationer
5.2.2 Bejdsemidler i korn- og foderstofbranchen
5.2.3 Gartnerier
5.2.4 Frugtavl
5.2.5 Materielgårde/anlægsgartnere
5.2.6 Planteskoler

5.1 Registreringen

Pesticider anvendt i perioden ca. 1950-1999 registreres. Registreringen omfatter følgende brancher:
Gartnerier
Anlægsgartnere
Frugtavl
Planteskoler
Frøproducenter (bejdsemidler)
Maskinstationer og sprøjtecentraler (landbrug)
Materialepladser

Registreringen består i en listning af anvendte pesticider inden for de respektive brancher.

Der er tidligere udarbejdet 2 branchebeskrivelser om anvendelse af pesticider for Amternes Videncenter for Jordforurening: Branchebeskrivelse for skovbruget (nr. 4, 1998) og Branchebeskrivelse for aktiviteter med pesticidhåndtering og -anvendelse (nr. 5, 1998).

For skovbruget er der i forbindelse med branchebeskrivelsen udarbejdet lister over anvendte pesticider, men for de øvrige brancher mangler der en brancheopdelt registrering, som kan anvendes som grundlag for udarbejdelse af analysepakker.

Registreringen af, hvilke pesticider der er anvendt i de forskellige brancher/branchegrene, er gennemført ved hjælp af følgende hovedkilder:
Tilgængelige branchebeskrivelser, sprøjtevejledninger og produkthåndbøger af både nyere og ældre dato.
Brancheforeningernes standardsprøjteplaner.
Nøglepersoner med historisk kendskab til anvendelsen af pesticider inden for de enkelte brancher.

Kildematerialet er sammensat ud fra følgende kriterier:
Dækning af hele perioden, ca. 5-års intervaller
Diversitet med hensyn til repræsentation af flest mulige producenter/distributører
Tilgængelighed

Følgende oplysninger er udtaget, hvor de fremgår:
Anvendelsesperiode
Produktinformation (indhold af aktivstoffer)
Udbringningsmetode
Hvad der bekæmpes
I hvilke plantekulturer stoffet anvendes
Anbefalet dosering
Behandlingsfrekvens

De indsamlede oplysninger om produkter og anbefalinger om brug og doseringsanvisninger er efterfølgende revideret af fagkonsulenter.

Følgende fagkonsulenter har bidraget ved revisionen:

Frugtavl: Jørgen Wind-Hansen, Frugt- og Bærrådgivningen, Odense
Gartneri: Henrik Sivertsen, Dansk Erhvervsgartnerforening
Bejdsemidler: Ole Johansen, DanAgro
Planteskoler: Bent Leonhardt, Dansk planteskoleejerforening
Georg Noyé, Statens planteavlsforsøg - afd. for ukrudtsbekæmpelse og pesticidøkologi (forsket i behandlingshyppighed på planteskoler)
Bent Lylof, Beder Jordbrugsskole (tidl. planteskoleejer/frugtavler)
Materielgårde: Wallin Fedder, KVK Agro
Jørgen Jørgensen, Cyanamid Danmark A/S (tidl. Shell)
Bent Lylof, Beder Jordbrugsskole (tidl. planteskoleejer/
frugtavler)

Følgende har bidraget med anden information:

Ernst Nødegaard, tidligere seniorforsker (Pesticidafprøvningen) Danmarks Jordbrugsforskning
Bent Nielsen, afdelingsleder Danmarks Jordbrugsforskning

5.2 Definitioner

5.2.1 Maskinstationer

Maskinstationer er her defineret som entreprenørvirksomheder, der udfører serviceopgaver for landbruget, herunder marksprøjtning. Med i registreringen er alene stoffer, der anvendes i agerbrug, eksklusiv specialafgrøder, der er indeholdt i øvrige brancher (frugtavl og frilandsgartneri). Registrering af anvendte pesticider er sket på grundlag af Farmstat for perioden 1992-1999. Farmstat er et program for indsamling af data vedrørende landbrugets forbrug af pesticider. Programmet har kørt i en længere årrække, hvoraf data fra 1992-1999 er tilgængeligt. Programmet forestås af A.C. Nielsen, AIM A/S, der også har rettighederne til data.

Der er ikke benyttet fagkonsulent til vurdering af data for maskinstationer.

5.2.2 Bejdsemidler i korn- og foderstofbranchen

I undersøgelsen indgår bejdsemidler anvendt på udsæd af de store landbrugsafgrøder, byg, hvede, rug, havre, ærter, hestebønner, raps, roer og kartofler. Som kildemateriale er anvendt produktlister fra producenter/leverandører.

5.2.3 Gartnerier

Gartnerier er her defineret som frilandsgartnerier og væksthuse. I undersøgelsen indgår alle pesticider anvendt i gartnerier, herunder pesticider anvendt til dyrkning af blomster og grønt mv. I undersøgelsen indgår ikke pesticider, som udelukkende er anvendt i forbindelse med frugt- og bæravl.

5.2.4 Frugtavl

Frugtavlsbranchen er her defineret som lokaliteter med al form for frugt- og bæravl. I undersøgelsen indgår alle pesticider anvendt i branchen, herunder pesticider anvendt direkte i forbindelse med avlen samt på omkringliggende areal.

Der er ikke medtaget stoffer, der kan være anvendt på såkaldte mellemkulturer, dvs. udsåning/tilplantning i 1-3 år med henblik på jordforbedring før nyplantninger af frugttræer eller -buske. Typisk anvendes raps og lucerne som mellemkulturer.

5.2.5 Materielgårde/anlægsgartnere

Materielgårde/anlægsgartnere er i denne sammenhæng defineret som lokaliteter, som har været hjemsted for offentlige vedligeholdelsesopgaver, herunder sprøjtevirksomhed på vejarealer og rekreative områder.

Kortlægningen af anvendte pesticider omfatter perioden 1950 til i dag. Anvendte pesticider er kortlagt for sprøjteaktiviteter på følgende områder:
Grønne områder: Parker, sportspladser, græsplæner samt områder med hække og læhegn. Blomsterbeplantninger er ikke omfattet (der henvises til gartnerier).
Udyrkede arealer: Veje, stier og jernbanestrækninger samt andre udyrkede arealer.

5.2.6 Planteskoler

Betegnelsen "planteskoler" omfatter i nærværende sammenhæng lokaliteter, hvor der foregår en planteproduktion. Ud over egentlige planteskoler vil diverse have- og plantecentre m.m. ligeledes indgå, såfremt der ikke kun foregår salg af planter.

Midler, der er anvendt i forbindelse med frugtavl og behandling af frø, er ikke medtaget inden for branchen "planteskoler", da disse aktiviteter er behandlet i særskilte afsnit.

I hovedtræk er der for planteskoler medtaget midler til behandling inden for følgende områder:
Frø- og priklebede
Kar- og containerkulturer
Udskolede planter, træer og buske
Roser og rosengrundstammer
Udyrkede arealer (gårdspladser, gangarealer mv.)
Hække og læhegn

6. Resultater

6.1 Omfang
6.2 Additiver
6.2.1 Hjælpestoffer som er aktuelle i forbindelse med forureningskortlægning
6.3 Bejdsemidler anvendt til behandling af udsæd
6.3.1 Gårdbejdsning
6.3.2 Tørbejdsning
6.3.3 Vådbejdsning
6.3.4 Anvendte bejdsemidler i de enkelte frøtyper
6.4 Frugtavl, gartneri og planteskoler
6.5 Landbrugsmaskinstationer
6.6 Materielgårde og anlægsgartnere

6.1 Omfang

Gennemgangen af produkthåndbøger har givet anledning til i alt ca. 950 registreringer på produktnavn og ca. 630 på aktivstoffer. Mange stoffer anvendes inden for flere brancher, hvorfor registreringen i alt skønsmæssigt omfatter ca. 300 produkter og ca. 250 aktivstoffer. Fordelingen af registreringer er oplyst i nedenstående tabel.

Branche

Aktivstof

Produkt

Landbrugsmaskinstationer

97

88

Korn- og foderstoffer (bejdsemidler)

38

79

Frugtavl

191

250

Gartneri (friland og væksthus)

124

142

Anlægsgartnere/materielgårde

60

109

Planteskoler (forst- og havebrug)

127

286

Tabel 6.1
Antal registreringer af aktivstoffer og produkter inden for de 6 brancher.

De kortlagte pesticider er opgjort branchevis. Opgørelsen for hver af de omfattede brancher er vedlagt i bilag 1.

Særlige observationer i forbindelse med kortlægningen er anført nedenfor.

6.2 Additiver

Pesticidprodukter indeholder ud over aktivstoffet også fyldstoffer og hjælpestoffer, hvis formål er at maksimere virkningen af aktivstoffet. Stoffernes kemiske sammensætning oplyses normalt ikke på produktbladet, idet de anses for at være fabrikshemmeligheder.

Indeholder produktet ikke sådanne stoffer, tilsættes de ofte umiddelbart før anvendelsen.

Følgende stoftyper optræder som additiver:

  1. Penetreringsolier: øger midlets indtrængen i planter og insekter.
  2. Sprede-/klæbemidler (til bladmidler): nedsætter overfladespændingen og øger midlets klæbeevne (f.eks. alkohol ethoxylater).
  3. Opløsningsmidler (i dag hovedsageligt vand)
  4. Andre additiver: f.eks. ammoniumsulfat, der øger indtrængningen af visse midler (herbicider).

6.2.1 Hjælpestoffer som er aktuelle i forbindelse med forureningskortlægning

De to typer af hjælpestoffer, der formodes at være interessante i forbindelse med forureningskortlægning er detergenter og opløsningsmidler

Detergenter:
Alkylbenzene sulfonater, herunder f.eks. LAS og BAS. Sidstnævnte er forgrenede og derfor forholdsvis persistente.
Alkylphenol ethoxylater. Disse samt deres nedbrydningsprodukter (nonylphenol og octylphenol) er persistente og har hormonlignende effekter.

Opløsningsmidler:
Alifatiske, cykliske og aromatiske kulbrinter. Heraf vil det primært være aktuelt at koncentrere sig om de aromatiske, da de andre må formodes at være nedbrudt.

6.3 Bejdsemidler anvendt til behandling af udsæd

Forbruget af bejdsemidler har i perioden været under 2% af det samlede pesticidforbrug i Danmark (fungicid, insekticid, herbicid og rodenticid). Det samlede forbrug af bejdsemidler (fungicider og insekticider) ligger i størrelsesordenen 80-110 t virksomt stof. I 1994 udgjorde fungicidbejdser 11% af det samlede fungicidforbrug, og insekticidbejdser udgjorde 12% af det samlede insekticidforbrug. Procentdelen er i de senere år mindre pga. svingninger i forbruget af svampe og insektmidler efter de indførte pesticidafgifter og pga. udgåede midler.

Den væsentligste mængde bejdsemiddel er anvendt på udsæd af de store landbrugsafgrøder: byg, hvede, rug, havre, ærter, hestebønne, raps, roer og kartofler. Cirka 70% af bejdsemidlerne anvendes i korn med størst forbrug i vintersæd. Mellem 80 og 100% af udsæden er certificeret i Danmark og er håndteret af korn og foderstoffirmaer samt frøfirmaer.

Denne situation er unik for Danmark, idet landmændene i de fleste af vore nabolande meget oftere anvender egen udsæd og dermed også bejdser en højere andel af deres udsæd på egne bedrifter. Prisen for normal bejdsning af byg og hvede er henholdsvis ca. 10 kr./100 kg og 20 kr./100 kg. Hertil skal lægges udgifter til drift, vedligeholdelse og forrentning af anlæggene. Der er kun en meget begrænset import af sædekorn til Danmark. Der eksporteres en vis del, bl.a. bejdsede roefrø, grønsagsfrø og kun sjældent bejdsede græsfrø.

Hovedparten af bejdsningen er således foregået hos korn- og foderstofselskaberne for korn, ærter og raps, dog også ret store mængder raps, ærter og fodersukkerroer hos frøfirmaerne, mens sukkerroerne er bejdset (pilleret) hos sukkerroefirmaerne.

Bejdsemidler mod frøbårne svampesygdomme og evt. insekter er anvendt over hele landet. Dog er insektbejdsemidlerne til frøbejdsning generelt anvendt i mindre omfang i Nord- og Vestjylland, dels fordi der er mindre forekomst af insekter i disse egne, dels fordi arealet med de afgrøder, som typisk kræver insektbejdsning (raps og grønsagskulturer), er mindre. Korn bejdses næsten aldrig med en insekticid. Indikatorfarven, som skal tilsættes bejdset udsæd, kan være rodamin. Farven skal være rød til korn og ærter, mens farvevalget er frit til de andre kulturer.

Der er kun i begrænset omfang tidligere redegjort for kortlægning af punktbelastninger ved bejdsning inden for de undersøgte brancher. I det følgende gennemgås derfor de forskellige bejdsemetoder samt anvendte bejdsemidler. De angivne oplysninger stammer hovedsageligt fra fagkonsulent Ole Johansen, /101/.

6.3.1 Gårdbejdsning

Gårdbejdsning er forekommet i hele perioden, og den største del af gårdbejdsningen er foretaget af enmandsvirksomheder med transportable anlæg. Også den enkelte landmand har undertiden bejdset sin egen udsæd, især af de afgrøder, som kræver en lille udsædsmængde (raps). Enkelte større godser har også investeret i eget anlæg. Gårdbejdsningen udgør dog næppe mere end 5% af det samlede bejdseforbrug i perioden. Grønsagsfrøene er dog fortrinsvis bejdset på gårde og gartnerier, især i perioden frem til 1980’erne.

6.3.2 Tørbejdsning

Tørbejdsning var mest almindelig for alle kulturer i 50’erne. Ved tørbejdsning kommes frøet i en beholder sammen med bejdsemidlet, hvorefter beholderen rystes eller drejes rundt, så alt frøet indpudres i bejdsemidlet.

Disse anlæg var dominerende i såsædsvirksomhederne i 50’erne og anvendtes også i 60’erne og 70’erne parallelt med vådbejdsningsanlæggene. Disse tørbejdsningsanlæg var meget åbne og forårsagede, at meget støv fra bejdsemidlet og frøet lagde sig overalt på gulve og maskiner. Det blev fejet sammen og bortkastet sammen med al anden affald og ofte fejet uden for fabriksanlægget. For gårdbejdsningen har tørbejdsningsmetoden været dominerende helt op i 70’erne.

6.3.3 Vådbejdsning

Vådbejdsning blev dominerende i løbet af 60’erne. På det tidspunkt havde de fleste såsædsvirksomheder både et anlæg til vådbejdsning og et til tørbejdsning. Ved overgangen til vådbejdsning foregik processen ligeledes i en beholder, som kunne rotere. Frøet i beholderen tilsattes bejdsemidlet som en væske, og beholderen roterede, indtil frøet var dækket af bejdsemiddel. Der var normalt et mindre spild på gulvet omkring beholderen, men den væsentligste risiko for punktforurening var, når beholderen tømtes, efter at frøet var bejdset. Denne tømning kan være sket på jorden uden for bygningen eller direkte i et vandløb. Risikoen for den form for bortskaffelse var højest i perioden fra 50’erne til og med 70’erne.

Ved overgang til vådbejdsning blev arbejdsgangen radikalt ændret i såsædsvirksomhederne. Den roterende beholder, der skulle åbnes ved tømning, blev erstattet af et gennemløbsanlæg, hvor korn og frø påføres bejdsemidlet umiddelbart inden afvejning og opsækning. Bejdsningen foregår da i lukkede anlæg med afsugning til filter. Indholdet af dette filter skal afleveres til den kommunale modtageordning.

Kun ved uheld eller lemfældig omgang med sugeslanger kan der forekomme spild nær bejdseanlægget hos de såsædsvirksomheder, der eksisterer i dag. Der er generelt en tendens til, at væsken anvendt til vådbejdsning er gået fra at være organiske opløsningsmidler til mere vandige opløsninger fra midten af 80’erne. Denne tendens har været endnu mere udtalt siden 1996.

6.3.4 Anvendte bejdsemidler i de enkelte frøtyper

Udsæd af kornarterne (byg, hvede, rug og havre) har været bejdset med kviksølvmidler fra 50’erne til midten af 70’erne. De første fremavlsgenerationer af korn blev dog fortsat bejdset med kviksølvmidler indtil begyndelsen af 80’erne, men forbruget af kviksølv er meget lille efter 1974. I 50’erne var det fortrinsvis en tørbejdsning med kviksølv (fx "tillantin" og "Panogen", to meget flygtige kviksølvforbindelser), mens det i 60’erne ændredes til vådbejdsning stadig med kviksølvmidler som "Panogen" og "Germisan universal vådbejdse".

Byg, som udgør langt den største afgrøde i de første tre årtier, er siden midten af 70’erne blevet bejdset med imazalilmidler ("Fungazil"), og dette middel har ofte været blandet med et andet middel som fx. guazatin ("panoctine"), thiabendazol ("Tecto", mens blandingsproduktet mellem thiabendazol og imazalil hedder "Fungazil TBZ"), carboxin (blandingsproduktet med imazalil er "Fungazil C"), tridimenol ("Baytan"), og senest i 1997 er blandingen mellem imazalil og tebucanol ("Raxil") kommet på markedet.

Hvede har været den næststørste kornafgrøde i de tre første årtier og den største afgrøde siden begyndelsen af 90’erne. Hvede blev fra midten af 70’erne bejdset med blandingsmidlet fuberidazol/dimethyldithiocarbamat ("Neo-Vonit"), fra slutningen af 70’erne med tridimenol ("Baytan") og fra midten af 80’erne med fuberidazol/bitertanol ("Sibutol LS 280"). Parallelt med disse midler har hveden siden midten af 70’erne meget ofte været bejdset med guazatin ("Panoctine") indtil 1998 og siden da med N-methylpyrarolyl eller diphenoconasol ("Dividend").

Frø af sukkerroer og fodersukkerroer har konsekvent været bejdset i hele perioden. Kviksølvmidler var dominerende fortrinsvis som tørbejdsning i 50’erne, mens det blev en vådbejdsning fra begyndelsen af 60’erne. Fra slutningen af 60’erne blev de fleste roefrø pilleret, og der har i Danmark ikke været anvendt kviksølvmidler i kombination med pillering af roefrø. Kviksølvmidlerne dominerede således som fungicidbejdse, indtil pilleringen blev indført, hvor et hollandsk produkt TCMCB en kort overgang overtog kviksølvmidlernes plads, men meget hurtigt blev roefrøet dog behandlet med thiram som det helt dominerende produkt. Roerne har endvidere været behandlet med insektmidlet Lindan siden begyndelsen af 60’erne, hvor det dog hurtigt blev overtaget af mesurol fra midten af 60’erne og af furathiocarb ("Promet") fra begyndelsen af 80’erne og i de seneste år af midlet imidacloprid ("Gaucho").

Ærter, hestebønne og raps er afgrøder, som har størst betydning som afgrøder i Danmark fra midten af 70’erne til slutningen af 80’erne, dog stadig med nogen betydning i 90’erne. Bejdsningen har fortrinsvis været udført som en vådbejdsning. Udsæd af ærter blev bejdset med captanmidler til slutningen af 80’erne, hvorefter thiram helt dominerer. En periode i slutningen af 80’erne til begyndelsen af 90’erne blev endvidere bejdset med metal-axyl "Apron".

Rapsudsæden blev ligeledes bejdset med captan til slutningen af 80’erne, hvorefter thiram har været det mest anvendte bejdsemiddel. Rapsen blev i en periode tillige bejdset med insektidmidler, som fx lindan. Blandingsproduktet "Vitavax", hvis aktivstof er en blanding af carboxim, thiram og lindan, var populært i 80’erne. Dette middel er nu forbudt i Danmark, men der er dispensation til bejdsning af ærter til eksport.

Grønsags- og blomsterfrø har ligeledes været behandlet med kviksølvmidler i 50’erne, og det var flere steder i form af en tørbejdse helt op i 60’erne. Vådbejdsningen begynder dog at dominere fra slutningen af 60’erne. Denne vådbejdsning blev i øvrigt ofte foretaget med den formulering, der ellers var tiltænkt udsprøjtningen på markerne, fordi det skummede mindre, dvs. captafol ("Orthocid Difolatan 80"). Bejdsningen var derfor ikke farvet, men fra slutningen af 70’erne var frøfirmaerne nødt til at benytte bejdseformuleringen med rød farveindikator.

Allerede fra midten af 60’erne blev fungicidbejdsningen udført med captanmidler ("Orthocid 75"). Thiram (fx. "Danatex 50") overtager gradvist captan op igennem 80’erne og dominerer helt bejdsningen af grønsagsfrø i dag. Visse typer af grønsager har endvidere været insekticidbejdset med lindan (salat frø o.l.). En stor del af grønsagsfrøene har været bejdset på gårdene (gartnerierne), og det er her, at man finder årsagen til det store udbud af bejdsemidler. Frøfirmaerne har bejdset med nogle få midler, og hovedparten af frøfirmaernes bejdsning vedrører grønsags- og blomsterfrø til eksport.

Læggekartoflerne bejdses ret konsekvent, men hovedparten af denne bejdsning foregår samtidig med lægning i foråret (monceren og rizulex). Dog forekommer også bejdsning af kartofler efter optagningen i efteråret, men dette er såkaldte lagringsbejdse. Dette sker på gårdene eller på kartoffelsortercentralerne. Midlerne hertil var tidligere thiabendazol og har siden 1997 været imazalil.

Det vurderes, at de væsentligste midler, som udgør en punktkilde forureningsrisiko, og som samtidig er anvendt i store mængder, er kviksølvmidlerne og i mindre grad lindan. I slutningen af 60’erne udgår alkyl- og methylkviksølvmidlerne, som var mere flygtige (letoptagelige) end de kviksølvmidler, der forsøgtes introduceret i begyndelsen af 70’erne. Alle kviksølvmidler udgår dog i midten af 70’erne, om end de tidligste opformeringsgenerationer af korn får lov til at blive kviksølvbejdset til begyndelsen af 80’erne. Lindan udgår i slutningen af 80’erne og forbydes helt i 1995.

6.4 Frugtavl, gartneri og planteskoler

Pesticidanvendelsen inden for frugtavl og gartneri er nærmere beskrevet i Amternes Videncenter for Jordforurening, Teknik og Administration, nr. 5 1998: Branchebeskrivelse for aktiviteter med pesticidhåndtering og -anvendelse. Maskinstationer, planteskoler, frugtplantager og gartnerier.

Større planteskoler og frugtplantager anvender tit i forbindelse med skift i plantekulturer korn som mellemkulturer. Dette betyder dels, at andre ikke i branchen normalt anvendte stoffer kan være anvendt, og dels at midler brugt her kan være anvendt ud over de tilladte anvendelsesområder.

Kemikaliefirmaer har traditionelt ikke ønsket midler registreret som planteskolemidler, idet branchen er for lille og for specialiseret til, at det kunne betale sig for kemikaliefirmaerne at bruge ressourcer på godkendelse af midler til branchen. Dette betyder, at midler hverken er tilladt eller anbefalet inden for branchen.

Nordisk Alkali Biokemi A/S (NAB) var specialiseret inden for de mindre brancher (havebrug, frugt, planteskoler og gartneri). Brancherne var små, hvilket betød en begrænset afsætning af NAB’s midler. Efter NAB’s ophør er landbrugsmidler brugt i de små brancher på trods af manglende tilladelse/godkendelse.

Svampeangreb er et særligt problem i planteskoler, specielt inden for frugttræer, roser og frø til træer, da de spirer langsomt.

Behandling af frø inden udsåning har været almindelig udbredt. Bejdsning er typisk sket med svampemidler i en cementblander.

Det skal bemærkes, at herbicider er plantegifte, og at der i en produktionsplanteskole aldrig kan behandles med større mængder end dem, der kan nedbrydes i kulturtiden på den behandlede plante.

De steder, der kan være belastet med større mængder herbicider, skal således findes uden for det egentlige produktionsareal, f.eks. gårdspladser.

6.5 Landbrugsmaskinstationer

Pesticidanvendelsen inden for maskinstationer er nærmere beskrevet i Amternes Videncenter for Jordforurening, Teknik og Administration, nr. 5 1998: Branchebeskrivelse for aktiviteter med pesticidhåndtering og -anvendelse. Maskinstationer, planteskoler, frugtplantager og gartnerier.

6.6 Materielgårde og anlægsgartnere

Anlægsgartnerier og materielgårde er kendetegnet ved specialisering i sprøjtning af enkelte afgrødetyper.

Der har ikke tidligere været egentlige sprøjteplaner specifikt for materielgårde og anlægsgartnere. Dansk Jordbrugsforskning har lavet sprøjtevejledninger til anlægsgartnerne. Her ud over er der som udgangspunkt for sprøjtningen anvendt kataloger fra kemikaliefirmaerne.

Efter forbud mod anvendelsen af Prefix i 1996 kom der en sprøjtevejledning for offentlige arealer.

7. Anden projektfase

Undersøgelsens resultat udgør grundlaget for anden fase, hvor kortlægningen følges op af en nærmere afgrænsning af relevante stoffer. Denne baseres dels på en beskrivelse af fysisk/kemiske og toksikologiske egenskaber, dels på en vurdering i forhold til anvendte mængder og eventuelt endvidere af analysetekniske hensyn.

Der lægges op til, at anden fase således vil omfatte:

  1. En udvælgelse af de mest anvendte stoffer inden for hver branche. Dette kan ske dels på grundlag af de oplyste totalsalg af de pågældende stoffer og dels på grundlag af de angivne vurderinger af anvendelsesomfang inden for de respektive brancher.
  2. Beskrivelse af de således udvalgte stoffer med hensyn til fysisk/kemiske og toksikologiske egenskaber. Beskrivelsen kunne udføres jf. bilag 4: Oversigt over pesticider, i: Amternes Videncenter for Jordforurening, Teknik og Administration, nr. 4 1998: Branchebeskrivelse for skovbruget med fokus på anvendelse af DDT.
  3. Opstilling af relevante analyseparametre for henholdsvis jord og vand inden for de respektive brancher.
  4. Kommentarer om muligheder og begrænsninger i analysemetoder for de respektive stoffer.

8. Referenceliste

8.1 Referenceliste til rapport
8.2 Referenceliste til bilag

8.1 Referenceliste til rapport

/3/ Amternes Videncenter for Jordforurening (1998): Branchebeskrivelse for aktiviteter med pesticidhåndtering og anvendelse. Maskinstationer, planteskoler, frugtplantager og gartnerier., Teknik & Administration, nr. 5 1998.
Tilbage
/58/ Miljøstyrelsen (1988): Oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler. Orientering fra Miljøstyrelsen, nr. 1 1988.
Tilbage
/59/ Miljøstyrelsen (1994): Oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler. Orientering fra Miljøstyrelsen, nr. 2 1994.
Tilbage
/60/ Miljøstyrelsen (1995): Anvendelse af bekæmpelsesmidler, Skælskør Frugtplantage 1945-1992, Lodhusvej Skælskør. November 1995.
Tilbage
/61/ Miljøstyrelsen (1997): Boringskontrol på vandværker. Vejledning nr. 2, 1997.
Tilbage
/62/ Miljøstyrelsen (1999): Oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler 1999. Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 2, 1999.
Tilbage
/103/ Salg af pesticider: "Salg 5697". Intern liste fra Miljøstyrelsen 1999.
Tilbage
/104/ GEUS: Grundvandsovervågning, 1999.
Tilbage

8.2 Referenceliste til bilag

/1/ Agro Kemi (1969): Plantebeskyttelse i frugtplantager, gartnerier, skove og planteskoler.
Tilbage
/2/ Alm. dansk gartnerforening KBH (1957): Haveplanternes sygdomme, "Den grønne bog".
Tilbage
/3/ Amternes Videncenter for Jordforurening (1998): Branchebeskrivelse for aktiviteter med pesticidhåndtering og anvendelse. Maskinstationer, planteskoler, frugtplantager og gartnerier., Teknik & Administration, nr. 5 1998.
Tilbage
/4/ Bayer, Agro Kemi (1983/1984): Plantebeskyttelse i land- og skovbrug.
Tilbage
/5/ Bovien, P., Thomsen, M. (1945): Haveplanternes skadedyr og deres bekæmpelse, 1945.
Tilbage
/6/ Bovien, P., Thomsen, M. (1950): Haveplanternes skadedyr og deres bekæmpelse, 1950.
Tilbage
/7/ Brander m.fl. (1998): Baggrundsmateriale til Bicheludvalgets vurderinger: "Bistand til udvalgsarbejdet til vurdering af de samlede konsekvenser af en afvikling af pesticidanvendelsen…inden for havebrugets planteskoleproduktion".
Tilbage
/8/ Brøste (1960): Plantebeskyttelse. Pesticid-bogen 1960.
Tilbage
/9/ Brøste (1967): Plantebeskyttelse. Pesticid-Bogen 1967.
Tilbage
/10/ Dansk Andels Gødningsforretning (1969): Kemikalievejleder
Tilbage
/11/ Dansk Andels Gødningsforretning (1969): Sprøjteplaner.
Tilbage
/12/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1968): Sprøjteplan 1968.
Tilbage
/13/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1969): Sprøjteplan 1969.
Tilbage
/14/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1973): Sprøjteplan 1973.
Tilbage
/15/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1977): Sprøjtevejledning 1977.
Tilbage
/16/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1980): Sprøjtevejledning 1980. Dansk Erhvervsfrugtavl, Odense.
Tilbage
/17/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1982): Sprøjtevejledning 1982.
Tilbage
/18/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1983): Sprøjtevejledning 1983. Dansk Erhvervsfrugtavl, Odense.
Tilbage
/19/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1987): Sprøjtevejledning 1987. Dansk Erhvervsfrugtavl, Odense.
Tilbage
/20/ Dansk Erhvervsfrugtavl (1992): Håndbog for Frugt- og Bæravlere. Dansk Erhvervsfrugtavl, Odense.
Tilbage
/21/ Dansk Erhvervsgartnerforening (1992): Oversigt over arters tålsomhed, 1992.
Tilbage
/22/ Dansk Landbrugs Grovvareselskab (1970): Sprøjteplan og kemikalievejledning.
Tilbage
/23/ Dansk Landbrugs Grovvareselskab (1978): Sprøjteplan og kemikalievejledning.
Tilbage
/24/ Dansk planteskoleejerforening (primo 1980’erne): Ukrudtsmidler i planteskoler, primo 1980’erne.
Tilbage
/25/ Det danske Gødningskompagni A/S (1968): Erindrings- og noteringsbog for Landmænd 1968.
Tilbage
/26/ DJF (1999): Ukrudtsbekæmpelse i havebrug og ved plantekulturer 1999. DJF rapport nr. 4 1999.
Tilbage
/27/ DLG (1980): Kemikaliehåndbogen.
Tilbage
/28/ DLG (1996): Planteværn i grønne områder. DLG planteværn 1996. Landbrug 1996. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1996.
Tilbage
/29/ DLG planteværn (1982): Landbrug 1982. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1982.
Tilbage
/30/ DLG planteværn (1990): Landbrug 1990. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1990.
Tilbage
/31/ DLG planteværn (1994): Landbrug 1994. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1994.
Tilbage
/32/ DLG planteværn (1995): Landbrug 1995. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1995.
Tilbage
/33/ DLG planteværn (1997): Landbrug 1997. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1997.
Tilbage
/34/ DLG planteværn (1998): Landbrug 1998. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1998.
Tilbage
/35/ DLG planteværn (1999): Landbrug 1999. Dansk Landbrugs Grovvareselskab. Kbh. 1999.
Tilbage
/36/ Forskningscenter for Skov & Landskab (1996): Pesticidanvendelse på offentlige arealer. Park- og Landskabsserien nr. 11, 1996.
Tilbage
/37/ Fællesudvalget for fremavl og sundhedskontrol med havebrugsplanter (1979): Meddelelse nr. 50 1979.
Tilbage
/38/ G.F. Garta (1995): Sprøjteforslag for specialafgrøder 1995.
Tilbage
/39/ Grøn plantebeskyttelse APS (1995): Produktblad 1995.
Tilbage
/40/ ICI Danmark (1974): Plantebeskyttelsesmidler.
Tilbage
/41/ KemiAgro (1999): Bogen 1999, KemiAgro Planteværn.
Tilbage
/42/ Kristensen, H. Rønde (1948): Sygdomme og skadedyr, Alm. Dansk gartnerforening, 1948.
Tilbage
/43/ KVK (1960): Vejledning i bekæmpelse af ukrudt, skadedyr og plantesygdomme inden for landbrug og havebrug. Kemisk Værk Køge A/S.
Tilbage
/44/ KVK (1963): Vejledning i bekæmpelse af ukrudt, skadedyr og plantesygdomme inden for landbrug og havebrug. Kemisk Værk Køge A/S.
Tilbage
/45/ KVK (1966): Vejledning i bekæmpelse af ukrudt, skadedyr og plantesygdomme inden for landbrug og havebrug. Kemisk Værk Køge A/S.
Tilbage
/46/ KVK (1970): Vejledning i bekæmpelse af ukrudt, skadedyr og plantesygdomme inden for landbrug og havebrug. Kemisk Værk Køge A/S.
Tilbage
/47/ KVK (1973): Vejledning i bekæmpelse af ukrudt, skadedyr og plantesygdomme inden for landbrug og havebrug. Kemisk Værk Køge A/S.
Tilbage
/48/ KVK (1974): Sprøjteplan 1974.
Tilbage
/49/ KVK (1983): KVK Plantebeskyttelse. Frugt- og bæravl Specialafgrøder, Planteskoler. Kemisk Værk Køge A/S.
Tilbage
/50/ KVK AGRO (1994): Grønne Områder, Plantebeskyttelse 93/94.
Tilbage
/51/ Lindinger (1954): Håndbogen i plantebeskyttelse.
Tilbage
/52/ Lindinger (1960): Håndbogen i plantebeskyttelse.
Tilbage
/53/ Lindinger (1966): Håndbogen i plantebeskyttelse.
Tilbage
/54/ Lindinger (1971): Håndbogen i plantebeskyttelse. Frugtavl, Gartneri.
Tilbage
/55/ Lindinger (1976): Håndbogen i plantebeskyttelse. Frugtavl, Gartneri.
Tilbage
/56/ MIDOL A/S (1947): MIDOL-A et effektivt middel i kampen mod planterne.
Tilbage
/57/ MIDOL A/S (1955): MIDOL Sprøjteplan.
Tilbage
/58/ Miljøstyrelsen (1988): Oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler. Orientering fra Miljøstyrelsen, nr. 1 1988.
Tilbage
/59/ Miljøstyrelsen (1994): Oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler. Orientering fra Miljøstyrelsen, nr. 2 1994.
Tilbage
/60/ Miljøstyrelsen (1995): Anvendelse af bekæmpelsesmidler, Skælskør Frugtplantage 1945-1992, Lodhusvej, Skælskør. November 1995.
Tilbage
/61/ Miljøstyrelsen (1997): Boringskontrol på vandværker. Vejledning nr. 2, 1997.
Tilbage
/62/ Miljøstyrelsen (1999): Oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler 1999. Orientering fra Miljøstyrelsen nr. 2, 1999.
Tilbage
/63/ Mosegaard, J. (1989): Bilag til foredragsdag den 2. marts 1989.
Tilbage
/64/ Mosegaard, J. (1976): Planteskoledrift, VæksthusINFO, København 1976.
Tilbage
/65/ MUUS (1966): Plantebeskyttelse, Sæson 1966. MUUS.
Tilbage
/66/ MUUS (1968): Plantebeskyttelse, Sæson 1968. MUUS.
Tilbage
/67/ Nielsen, B. F. (ed.) (1958): Haven, land og by, Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab, 1958.
Tilbage
/68/ Nordisk Alkali A/S (1957): Midler til plantebeskyttelse, ukrudtsbekæmpelse, insektbekæmpelse.
Tilbage
/69/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1969).
Tilbage
/70/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1982): Plantebeskyttelse. Frugt- og bæravl, specialafgrøder.
Tilbage
/71/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1957): Plantebeskyttelse, ukrudtsbekæmpelse, insektbekæmpelse.
Tilbage
/72/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1972).
Tilbage
/73/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (76/77): Plantebeskyttelse 76/77.
Tilbage
/74/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1975-1976): Plantebeskyttelse 1975-1976, Landbrug og specialafgrøder.
Tilbage
/75/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1982): Plantebeskyttelse 1982.
Tilbage
/76/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1986): Plantebeskyttelse 1986.
Tilbage
/77/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1982): Plantebeskyttelse, nr. 36, 1982.
Tilbage
/78/ Nordisk Alkali Biokemi A/S (1969).
Tilbage
/79/ Noyé G. og Rubow T. (1994): Ukrudtsbekæmpelse i havebrug og ved plantekulturer 1994, Landbrugsministeriet Statens Planteavlsforsøg.
Tilbage
/80/ Noyé, G., Rubow, T. (1998): Ukrudtsbekæmpelse i havebrug og ved plantekulturer 1998, DJF rapport, nr. 2 havebrug, januar 1998.
Tilbage
/81/ Noyé, G. (1990): Ukrudtsbekæmpelse i havebrug 1990, Landbrugsministeriet Statens Planteavlsforsøg Planteværnscentret.
Tilbage
/82/ Noyé, G. (1988): Ukrudtsbekæmpelse i havebrug, Statens Planteavlsforsøg, 1988.
Tilbage
/83/ Petersen, H.I., Bakkendrup-Hansen, G. (1966): Den gule bog, ukrudtsbekæmpelse i gartneri og havebrug, alm. Dansk gartnerforenings bogforlag, 2. Udgave, 1966.
Tilbage
/84/ Plantebeskyttelsens ABZ (1983-83): Dansk Shell A 1983.
Tilbage
/85/ Schering (1986): Produkthåndbog 1986.
Tilbage
/86/ Shell (1965): Plantebeskyttelse 1965.
Tilbage
/87/ Sivertsen, H. (1996): Kort resumé over muligheder for bekæmpelse af: meldug, rhizoctonia, pythium/phytophthora, fusarium, bomuldsmellus, franklinella ved anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, Dansk Erhvervsgartnerforening, 1996.
Tilbage
/88/ Sivertsen, H. (1991): Toleranceforsøg, ukrudtsmidler, Dansk Erhvervsgartnerforening, 1991.
Tilbage
/89/ Statens Planteavlsforsøg (1980): Vejledningskort nr. 7, 1980.
Tilbage
/90/ Statens Planteavlsforsøg (1980): Vejledningskort nr. 8, 1980.
Tilbage
/91/ Statens Planteavlsforsøg (1980): Vejledningskort nr. 9, 1980.
Tilbage
/92/ Statens Planteavlsforsøg (1981): Plantebeskyttelsesmidler 1981.
Tilbage
/93/ Ukrudtsbekæmpelse i havebrug (1986): Statens Planteavlsforsøg. Flakkebejerg. 1986.
Tilbage
/94/ Weber, A., Stapel, Chr. & Dahl, M.H. (1957): Haveplanternes sygdomme.
Tilbage
/95/ Fagkonsulent Bent Leonard, Dansk Planteskoleejerforening.
Tilbage
/96/ Fagkonsulent Bent Lylof, Beder Gartnerskole.
Tilbage
/97/ Fagkonsulent Georg Noyé, Dansk Jordbrugsforskning.
Tilbage
/98/ Fagkonsulent Henrik Sivertsen, Dansk Erhvervsgartnerforening.
Tilbage
/99/ Fagkonsulent Jørgen Jørgensen, Cyanamid.
Tilbage
/100/ Fagkonsulent Jørgen Wind-Hansen, Frugt & Grønt Rådgivningen.
Tilbage
/101/ Fagkonsulent Ole Johansen, Danagro.
Tilbage
/102/ Fagkonsulent Wallin Fedder, KVK Agro.
Tilbage
/103/ Salg af pesticider: "Salg 5697". Intern liste fra Miljøstyrelsen 1999.
Tilbage
/104/ GEUS: Grundvandsovervågning, 1999
Tilbage

Bilag 1:
Signaturforklaring

Type:
Pesticidtypen, hvor F = fungicid, H = herbicid, I = insekticid, JD = jorddesinfektion

Aktivstof:
Aktivstof i pesticid. Hvis pesticidet indeholder flere aktivstoffer, er det undersøgte aktivstof understreget.

Handelsnavn:
Det/de handelsnavne som indeholder aktivstoffet. Et aktivstof kan være angivet flere gange i tabellen. Dette er tilfældet, hvis et aktivstof er solgt under forskellige handelsnavne med så stor forskel i indhold af aktivstoffet, at der er tale om vidt forskellige anvendelsesområder.

Producent/distributør:
Forhandlere af et eller flere af de nævnte handelsnavne.

Indhold %:
Indholdet af det angivne aktivstof.

Anvendelse:
Anvendelsesområde inden for den angivne branche. Forkortelser: F.P.= Frilandsplanter, planteskoler, V.P.= Væksthusplanter, F.G.= Frilandsgrøntsager, V.G.= væksthusgrøntsager, F.= frugtavl, B.= Bæravl, S.= Skov, juletræer.

Udbringningsmetode:
Angiver den overordnede udbringningsmetode.

Dosering produkt:
Den anbefalede koncentration af aktivstof ved udbringning.

Anvendt i 50’erne, 60’erne....90’erne: Perioden som fagkonsulenten har oplyst, at aktivstoffet har været anvendt. Der er kun medtaget stoffer, for hvilke der er oplyst anvendelsesperiode af fagkonsulenter, eller hvor fagkonsulenter har angivet manglende kendskab. Hvis der ikke er entydighed mellem fagkonsulenterne om anvendelsespeiode og -mængde, er den bredeste periode og den hyppigste anvendelse angivet. Det var ikke muligt at udfylde disse punkter for gartnerier og maskinstationer.

Tidligste henvisning til brug af stoffet:
Angiver den tidligste henvisning til brug af stoffet i forhold til den gennemgåede litteratur. Dette udelukker således ikke, at stoffet kan være anvendt tidligere.

På markedet/Ud af markedet:
Angivelse af hvornår aktivstoffet har været på markedet, idet oplysninger fra liste udarbejdet af Miljøstyrelsen er benyttet, /103/. Der er i visse tilfælde modstridende oplysninger i tabellen.

Total salg (kg):
Total salg af stoffet, ud fra oplysninger fra liste udarbejdet af Miljøstyrelsen, /103/. Der er således ikke tale om et branchespecifikt salg.

Bemærkning:
Bemærkninger fra konsulent, herunder anvendelseshyppighed.

Reference:
Reference i referenceliste 8.2.

Bilag 2:
Pesticider anvendt i frugtavl

Se her

Bilag 3:
Pesticider anvendt i gartneri

Se her

Bilag 4:
Pesticider anvendt i maskinstationer

Se her

Bilag 5:
Pesticider anvendt ved materielgårde/anlægsgartnere

Se her

Bilag 6:
Pesticider anvendt i planteskoler

Se her

Bilag 7:
Bejdsemidler anvendt inden for korn- og frøproduktion

Se her