[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Status for pesticidhandlingsplan II

3. Andre aktiviteter til opfølgning på handlingsplanen

3.1 Særligt pesticidfølsomme områder
3.2 Punktkilder
3.3 Retningslinier for sprøjtning langs private haver
3.4 Gartneri og frugtavl

3.1 Særligt pesticidfølsomme områder

For så vidt angår grundvandsbeskyttelsen har Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse i samarbejde med Danmarks JordbrugsForskning igangsat arbejdet med at udarbejde det faglige grundlag for at identificere områder, der er særligt følsomme for pesticidudvaskning. Arbejdet er finansieret af aktstykke 157 af 3. marts 2000.

Der vil i den forbindelse blive udviklet retningslinier for, hvilke parametre, der bør/skal danne grundlag for udpegning af områderne, der er særligt følsomme for pesticidudvaskning, samt en verifikation af de opstillede retningslinier.

Der er med henblik på dette blevet udpeget en række sandlokaliteter for at gennemføre detailundersøgelser, der skal tilvejebringe supplerende viden om forhold, der har betydning for udvaskning af pesticider til grundvandet.

3.2 Punktkilder

For at minimere risikoen for forekomst af pesticider i vandløb, grundvand og dermed drikkevand, er der igangsat en indsats med henblik på at begrænse pesticidforureningen mest mulig fra punktkilder.

Projektet løses primært ved information og vejledning til konsulenter og landmænd. Der udarbejdes forskelligt materiale, som skal forklare, hvor og hvorfor punktkilder opstår.

Projektet, som i år har været kørt som et pilotprojekt, vil i år 2001 søge at nå ud til så mange konsulenter og landmænd som muligt, for derved at udbrede information og viden om punktkildeforurening.

Projektet er finansieret ved aktstykke 150 og følgegruppen, nævnt i afsnit 2.1., har godkendt projektbeskrivelsen samt årets statusrapport.

3.3 Retningslinier for sprøjtning langs private haver

Handlingsplanen anfører endvidere, at landbruget skal udarbejde retningslinier for udsprøjtning af pesticider langs private haver, så gener undgås.

Det har i den forløbne sprøjtesæson været aftalt med Miljøstyrelsen, at man derfra kunne videresende henvendelser til Landbrugets Rådgivningscenter fra haveejere, som føler sig generet af landbrugets anvendelse af pesticider.

På baggrund af Rådgivningscenterets erfaringer angående haveejernes problemer vil der i løbet af denne vinter blive udarbejdet retningslinier for god sprøjteadfærd, som vil ligge klar til den kommende sæson (foråret 2001).

Ved udarbejdelsen af disse retningslinier vil der i høj grad blive taget udgangspunkt i pjecen om God Sprøjteadfærd, som er udarbejdet i samarbejde mellem Danmarks JordbrugsForskning, Dansk Planteværn og landbrugets organisationer.

Retningslinierne for god sprøjteadfærd op til private haver vil blive formidlet via. meddelelser til konsulenter, foldere til landmænd, landbrugsfaglige artikler m.v.

I landbrugets seneste udgave af Godt Landmandsskab 2005 er det en målsætning, at man skal undlade at sprøjte langs naturarealer, vandløb, søer og haver, hvis der er risiko for afdrift.

3.4 Gartneri og frugtavl

Der er ved aktstykke 156 af 3. marts 2000 vedtaget bevillinger til konsekvensvurdering for gartneri og frugtavl.

Der er juni 2000 indkaldt ansøgninger til dette. Der indkom 2 ansøgninger, der efter en revision af projektbeskrivelsen og godkendelse af følgegruppen forventes at blive igangsat i den nærmeste fremtid.

Projekttitlerne er følgende:

  • Automatisk præcisionsstyring til mekanisk ukrudtsbekæmpelse i gartnerier og planteskoler
  • Konsekvensvurderinger for gartneri og frugtavl – Vurdering af muligheder for forebyggelse og alternativ bekæmpelse.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]