[Forside]

Omkostninger og økonomiske sikkerhedsstillelse ved deponering af affaldt


Indhold

Forord

Sammenfatning og konklusioner

Summary and conclusions

1.      Indledning

1.1    Baggrund for projektet

1.2    Projektets formål

1.3    Projektafgrænsning

1.4    Definitioner

 

2.      Typer af miljøpåvirkninger på danske deponeringsanlæg 
2.1    Historisk udvikling af deponeringsanlæg

2.2    Kritiske elementer og deres holdbarhed

2.3    Risikoprofil for forskellige kategorier af deponeringsenheder

2.3.1 Deponeringsenheder for inert affald

2.3.2 Deponeringsenheder for mineralsk affald

2.3.3 Deponeringsenheder for blandet affald

2.3.4 Deponeringsenheder for farligt affald

2.4     Scenarier for miljøpåvirkninger påfor miljøpåvirkninger på deponeringsanlæg

2.4.1 Potentielle miljøpåvirkninger

2.4.2 Relevans af miljøpåvirkninger

 
3.       Omkostninger der ligger til grund for gebyrfastsættelse og sikkerhedsstillelse

3.1    Omkostninger der ligger til grund for deponeringsgebyr

3.1.1 Forudsigelige omkostninger

3.1.2 Uforudsigelige omkostninger

3.1.3  Beregnede omkostninger sammenlignet med gældende deponeringsgebyrer

3.2    Sikkerhedsstillelse

 

4.      Forskellige former for sikkerhedsstillelse

4.1    Sikkerhedsstillelsesmiljø

4.1.1 Risikoprofil

4.1.2 Konkurrenceretlige aspekter

4.1.3 Forvaltningsretlige lighedsgrundsætninger

4.2    Typer af sikkerhedsstillelse

4.2.1 Kriterier for vurdering af forskellige typer sikkerhedsstillelse

4.2.2 Fond/puljeordninger

4.2.3 Selvforsikring

4.2.4 Bankgaranti

4.2.5 Oliebranchens Forsikringsordning

4.2.6 Den Almindelige Erhvervs- og Produktansvarsforsikring

4.2.7 Zurich Miljøforsikring

4.2.8 Dansk Pool for Miljøansvarsforsikring

4.2.9 Sammenfatning, forsikringsordninger

4.3    Skattemæssige forhold

4.3.1 Virksomheder - Ejerne

4.3.2 Kommuner - Ejerne

4.3.3 Brugerne

4.4    Vurdering af sikkerhedstypernes egnethed

4.4.1 Fond/puljeordning

4.4.2 Henlæggelser

4.4.3 Bankgaranti

4.4.4 Miljøforsikring

4.4.5 Sammenfatning af sikkerhedsstillelsestypernes egnethed

5.      Gebyrfastsættelse og betalingsstrømme i puljeordning

5.1    Gebyrfastsættelse for en standard deponeringsenhed

5.1.1 Inert affald

5.1.2 Mineralsk affald

5.1.3 Blandet affald

5.1.4 Farligt affald

5.1.5 Samlet vurdering

5.2    Betalingsstrømme i puljeordning

5.2.1 Puljeordning til dækning af forudsigelige omkostninger

5.2.2 Puljeordning til dækning af uforudsigelige omkostninger

 

6.      Referenceliste

 

Bilag 1: Gebyrfastsættelse og betalingsstrømme

Bilag 2: Prognose for samlet sikkerhedsstillelse


Forord

Projektet har været fulgt af en styregruppe med følgende medlemmer:

 

Jørgen G. Hansen  

Miljøstyrelsen (formand for styregruppen)

Marianne Munch Jensen 

Miljøstyrelsen

Povl Rasmussen  

Miljøstyrelsen

Bent Christensen

Bobøl I/S (for Reno-Sam)

Bente Jensen

Roskilde Amt (for Amtsrådsforeningen)

Torben Madsen

Zurich Forsikring

Jørgen H. Bjerge Jørgensen

Klintholm I/S (for DAKOFA)

Niels Remtoft

Kommunernes Landsforening

Niels Balslev

Kromann Reumert

Carsten Skov

Carl Bro as

 

Projektet er gennemført af en projektgruppe bestående af: Roald Thor Jørgensen, Carsten Christiansen, Søren Axelsen og Carsten Skov fra Carl Bro as, samt af Jens Rostock-Jensen, Jens Munk Plum, Flemming Horn Andersen og Niels Balslev fra Kromann Reumert. Projektledelsen er varetaget af Carsten Skov.

 

Sammenfatning og konklusioner

Rapporten er udarbejdet til brug for dansk implementering af Rådets direktiv 1999/31/EF af 26. april 1999 om deponering af affald, idet rapporten specielt vedrører direktivets artikler om henholdsvis sikkerhedsstillelse og omkostninger ved affaldsdeponering (gebyrer) i forbindelse med planlægning, etablering, drift, nedlukning og efterbehandling af deponeringsanlæg, herunder omkostninger til sikkerhedsstillelse.

Målet med projektet har været at undersøge muligheder og former for sikkerhedsstillelse samt at klarlægge, hvilke omkostninger der i øvrigt skal medregnes for at opfylde direktivets krav vedrørende gebyrfastsættelse.

 

Forudsætninger

Ifølge Rådets direktiv 1999/31/EF om deponering af affald artikel 10 skal det sikres, at alle omkostninger ved etablering og drift af et deponeringsanlæg, herunder så vidt muligt omkostninger ved sikkerhedsstillelse og de anslåede omkostninger ved deponeringsanlæggets nedlukning samt efterbehandling i en periode på mindst 30 år, er dækket af den betaling, operatøren forlanger for deponering af affald (deponeringsgebyret).

 

I direktivets artikel 8 fastsættes det endvidere, at et deponeringsanlæg kun må godkendes, hvis ansøgeren, inden deponeringen påbegyndes, har truffet eller vil træffe passende forholdsregler i form af sikkerhedsstillelse eller tilsvarende med henblik på at sikre, at de forpligtelser (herunder foranstaltninger til efterbehandling), som følger af godkendelsen, opfyldes, og at nedlukningsprocedurerne i art. 13 følges. Denne sikkerhed eller tilsvarende tilbageholdes, så længe anlægget er genstand for overvågning og monitering i overensstemmelse med art. 13, litra d).

 

Det har været udgangspunktet, at sikkerhedsstillelsen skal omfatte alle uforudsigelige omkostninger forbundet med miljømæssige påvirkninger fra det tidspunkt, hvor 1. læs affald er modtaget på et deponeringsanlæg, til udløbet af efterbehandlingsperioden. Endvidere skal alle forudsigelige omkostninger i forbindelse med nedlukning og efterbehandling være omfattet. Ved beregning af omkostningernes størrelse skelnes mellem 4 forskellige affaldskategorier, for hvilke individuelle beregninger er foretaget.

 

Et deponeringsanlæg forudsættes opdelt i særskilte deponeringsenheder, som håndteres individuelt i relation til sikkerhedsstillelse. Driftsperioden for en deponeringsenhed er her beregningsmæssigt sat til 10 år; nedlukning er forudsat at ske i en kort periode ved driftsperiodens ophør.

 

Efterbehandlingsperioden forudsættes generelt at være 30 år. I henhold til Direktivets artikel 8 litra a, iv) kan medlemsstaterne efter eget valg beslutte, at sikkerhedsstillelse ikke finder sted på deponeringsanlæg for inert affald. Under hensyntagen til karakteren af inert affald som affald, der kan formodes ikke at medføre forurening af miljøet, forudsættes for inert affald derfor kun en efterbehandlingsperiode på 5 år.

 

Risikoaspekter

Med henblik på at vurdere størrelsesordenen for de omkostninger, der skal være omfattet af sikkerhedsstillelsen, beskrives først kritiske forhold ved affaldsdeponering. Risikoprofil og uheldsscenarier for forskellige kategorier af deponeringsanlæg gennemgås. Det konkluderes, at for deponeringsenheder for blandet affald vil der være en vis brand- og eksplosionsfare samt risiko for vegetationsskader på tilstødende arealer. Ellers er den største risiko for uheld knyttet til potentiel forurening af grundvand, hvilket kan forekomme for deponeringsenheder for mineralsk, blandet og farligt affald.

 

Forudsigelige og uforudsigelige omkostninger

Omkostninger, som anses for relevante i relation til sikkerhedsstillelse, opdeles i forudsigelige og uforudsigelige omkostninger, idet såvel omkostningernes karakter som relevansen af sikkerhedsstillelsesformerne afhænger af forudsigeligheden. De forudsigelige omkostninger knytter sig især til perkolatbortskaffelse samt til monitering, mens uforudsigelige omkostninger dækker forskellige uheldssituationer, som beskrevet ovenfor.

 

Omkostningernes størrelse er beregnet ud fra en række antagelser vedrørende indretning og drift af deponeringsenheder for de forskellige affaldskategorier. Størrelsesordenen af såvel forudsigelige som uforudsigelige omkostninger ved deponering af forskellige affaldskategorier er vist i følgende tabel. Beløbene fremkommer som resultat af modelberegninger for hele levetiden af en deponeringsenhed. Endvidere er størrelsen af typiske, gældende deponeringsgebyrer anført for at sætte de beregnede omkostninger i relief.

Affaldskategori

Beregnede omkostninger (kr./ton)

Typiske deponerings­gebyrer 1 (kr./ton)

 

Forudsigelige 2

 

Uforudsigelige

Inert affald

8

0

100-200

Mineralsk affald

23

2

100-300

Blandet affald

44

3

200-500

Farligt affald

27

1

725-1.085 3

 

1: Ekskl. affaldsafgift (375 kr./ton)
2: Forudsigelige omkostninger indbefatter ikke omkostninger forbundet med planlægning, etablering og drift af deponeringsanlæg.
3: Deponering af uorganisk affald på Kommunekemi’s deponeringsanlæg  

Det ses, at de beregnede forudsigelige omkostninger udgør en betydelig del af de typiske deponeringsgebyrer for inert, mineralsk og blandet affald, hvilket ikke i sig selv er et problem, idet de forudsigelige omkostninger jo netop bør være medregnet ved fastsættelsen af deponeringsgebyrerne. Som det endvidere ses, gælder dette ikke for farligt affald.

Endvidere ses det, at de uforudsigelige omkostninger er nærmest ubetydelige i forhold til de typiske deponeringsgebyrer. Dette gælder dog kun ved en gennemsnitsbetragtning for alle deponeringsanlæg. For det enkelte anlæg kan omkostningerne ved uforudsigelige miljøpåvirkninger være særdeles store og vanskelige at afholde. Blandt andet dette forhold peger i retning af det fordelagtige ved etablering af en fælles, solidarisk sikkerhedsstillelsesordning til dækning af forskellige uheldssituationer.

 

Forskellige former for sikkerhedsstillelse

Efter ovennævnte gennemgang af tekniske aspekter ved affaldsdeponeringsanlæg samt fastlæggelse af størrelsesordener for omkostninger beskrives forskellige former for sikkerhedsstillelse. Forskelle i risikoprofil samt konkurrenceretlige aspekter for private og offentlige ejere af deponeringsanlæg behandles.

 

De forskellige typer sikkerhedsstillelse vurderes med hensyn til deres egnethed til dækning af forudsigelige og uforudsigelige omkostninger ved affaldsdeponering.

 

I forhold til de uforudsigelige omkostninger kan det sammenfattende fastslås, at både en ordning med miljøforsikring og en puljeordning synes at kunne være operationel i relation til affaldsdeponering, dog med det forbehold, at det ikke ligger helt klart, hvorvidt der kan laves et forsikringsgrundlag, der i detaljer svarer til behovet.

 

Det kunne derfor overvejes at etablere en puljeordning med tvunget medlemsskab og bidrag, men således, at puljeordningens administrative organ bemyndiges til at lade (hele eller en del af) indbetalingerne afløse af en forsikringsordning, i det omfang der kan opnås en helt tilsvarende dækning.

 

I forhold til de forudsigelige omkostninger synes en individuel opsparing i puljeordningen at være den mest ideelle form for sikring. Betalingerne adskilles formelt fra indbetalinger til dækning af de uforudsigelige omkostninger.

 

Konsekvenser for gebyrfastsættelse og betalingsstrømme

Det er analyseret, hvilke konsekvenser sikkerhedsstillelsen vil have for de enkelte anlæg, specielt med henblik på gebyrniveau og omfanget af sikkerhedsstillelse. Analysen tager udgangspunkt i omkostninger for en standard deponeringsenhed med et areal på 2 ha og et affaldsvolumen på 200.000 m3.

 

Eventuelle ekstraomkostninger på deponeringsanlægget som følge af kravet om karakterisering af affaldet ifølge direktivets bilag 2 er ikke medtaget i beregningerne.

 

Konkluderende kan det siges, at deponeringsgebyret kun vil stige moderat som følge af kravet om, at det skal kunne dække hensættelser til forudsigelige og uforudsigelige omkostninger.

 

Stigningen i deponeringsgebyret (gebyr inkl. affaldsafgift) varierer fra 2 % for en deponeringsenhed for inert affald til 9 % for en deponeringsenhed for blandet affald. Stigningen i deponeringsgebyret for farligt affald er beregnet til 28 kr./ton, hvilket skal ses i relation til de gebyrer, der betales i dag (700-1.100 kr./ton).

 

Det fremgår endvidere af beregningerne, at det er ret betragtelige midler, der skal hensættes på landsplan til at afholde de forudsigelige omkostninger i efterbehandlingsperioden. Såfremt der etableres en puljeordning til administration af omkostninger i forbindelse med nedlukning og forud­sige­lige omkostninger i efterbehandlingsperioden, kan puljens samlede størrelse efter en årrække beregnes til knap en milliard kroner på baggrund af de opstillede forudsætninger.

 

Administration og beslutning om sikkerhedsstillelse

Såfremt der vælges en fælles puljeordning til sikkerhed for dækning af forudsigelige og uforudsigelige omkostninger, vil den skulle administreres af et overordnet, styrende organ. Et sådant organ vil kunne etableres som Deponeringsbranchens Puljeordning i lighed med Oliebranchens Miljøpulje.

 

Medlemskabet af puljeordningen er pligtigt for enhver ejer, så længe et deponeringsanlæg (der er godkendt i overensstemmelse med direktivet/danske regler) er i drift og ikke er endeligt og korrekt afviklet. Der skal derudover være solidarisk ansvar mellem de til enhver tid værende medlemmer af puljeordningen over for uforudsigelige omkostninger.

 

Parterne bag puljeordningen vil kunne bestå af ejere af deponeringsanlæg, de kompetente miljømyndigheder og Miljøstyrelsen. Puljen vil skulle have en bestyrelse bestående af repræsentanter fra de forskellige parter. Formandsskabet vil kunne varetages af Miljøstyrelsen.

 

Puljeordningen kan endvidere have en rådgivende funktion over for medlemmerne, bl.a. på baggrund af opsamlede erfaringer, med henblik på at reducere risikoen for indtrædelse af uforudsigelige miljøpåvirkninger. En sådan funktion kan medvirke til at reducere puljens omkostninger.

 

Ved en puljeordning beslutter bestyrelsen for ordningen, i hvilke tilfælde der skal ske udbetalinger fra puljen til dækning af forudsigelige omkostninger i nedluknings- og efterbehandlingsperioden samt uforudsigelige omkostninger i tilfælde af miljøpåvirkninger. For såvel forudsigelige som uforudsigelige omkostninger bør beslutningen træffes efter indstilling fra den pågældende amtslige myndighed. Via sit detaljerede kendskab til det aktuelle deponeringsanlæg anbefaler den amtslige myndighed afhjælpende tiltag til finansiering via puljeordningen i tilfælde af uforudsigelige omkostninger.

 

Summery and conclusions

This report has been prepared for the purpose of Danish implementation of the Council Directive 1999/31/EC of 26 April 1999 on the landfill of waste, as the report in particular deals with the implementation of the Directive’s articles on financial security or any other equivalent for costs in relation with the planning, construction, operation, closure and after-care of landfills.

 

It has been the purpose of the project to investigate options and types of security and to determine the costs that must be included to comply with the requirements of the directive.

 

Background

According to the Article 10 of the Council Directive 199/31/EF on the landfill of waste, it shall be ensured that all costs involved in the setting up and operation of a landfill site, including as far as possible the cost of the financial security and the estimated cost of closure and after-care of the site for a period of at least 30 years shall be covered by the price to be charged by the operator for disposal of waste (the landfill fee).

 

In Article 8 of the Directive, it is also stipulated that a landfill permit is not issued, if the applicant, before adequate provisions, by way of financial security or any other equivalent to ensure that the obligations (including after-care provisions) arising under the permit are discharged and that the closure procedures required by Article 13 are followed. This security or its equivalent shall be kept as long as required by supervision and monitoring of the site in accordance with Article 13 d).

 

The basis has been that the security shall include all unpredictable costs resulting from environmental impacts from the time where the first load of waste has been received on a landfill site to the expiry of the after-care period. Furthermore, all predictable costs in connection with closure and after-care shall be included. When calculating the size of the costs, differentiation is made between four different categories of waste for which individual calculations have been made.

 

It is assumed that a landfill is divided into separate cells that are handled individually as to security. For each cell, the security must cover both the operational phase and the closure as well as the after-care period. The operational phase for a landfill cell is here assumed to last 10 years; the closure is assumed to take place within a short period at the end of the operational phase. The after-care period is in general assumed to last 30 years.

 

According to Article 8, a, iv) of the Directive, Member States may declare, at their own option, that security does not apply to landfills for inert waste. In consideration of the character of inert waste as waste which is not expected to lead to contamination of the environment, an after-care period of only 5 years has been assumed for inert waste.

 

Risk aspects

At first, critical aspects at the landfill of waste are described with a view to estimating the size of the costs to be covered by the security. The risk profile and scenarios on damage at different landfill categories are described. It is concluded that for  landfill cells for non-hazardous waste, a certain risk exists for fire and explosion and of vegetation damage on adjacent areas. Otherwise, the largest risk for damage is related to groundwater contamination which might happen both at landfills for hazardous waste and for non-hazardous waste.

 

Predictable and unpredictable costs

Costs that are found relevant to security are divided into predictable and unpredictable costs, as both the character of the costs and the relevance of the security type depend on the predictability. The predictable costs are in particular connected to handling of leachate and to monitoring, whereas unpredictable costs cover different damage situations as described above.

 

The cost levels have been calculated on the basis of a number of assumptions on the design and operation of landfill cells for the different waste categories. The size of both predictable and unpredictable costs at the landfill of different waste categories is shown in the table below. The costs are a result of calculations covering the whole lifetime of a landfill cell. Furthermore, the size of typical landfill fees in force is mentioned to throw the calculated costs into relief.

 

 

Waste category

Calculated costs (DKK/tonne)

Typical landfill fees 1 (DKK/tonne)

 

Predictable 2

 

Unpredictable

Inert waste

8

0

100-200

Mineral waste (non-hazardous)

23

2

100-300

Non-hazardous waste

44

3

200-500

Hazardous waste

27

1

725-1.085 3

 

1:  Excl. waste tax (375 DKK/tonne)  
2: Predictable costs do not include costs from planning, construction and operation of landfill  
3:  Landfilling of inorganic waste at the landfill of Kommunekemi  

It can be found from the table that the calculated predictable costs account for a considerable part of the typical landfill fees, which in it self is not a problem as the predictable costs should be included at determination of the fees.

Furthermore, it can be found that the unpredictable costs are nearly negligible compared to the typical landfill fees. However, this only applies at an average consideration of all landfills. For a single landfill, the costs at a damage can be considerable and be hard to defray. This fact among others points to the advantage of establishing a common joint and several security system to meet different damage situations.

 

Different types of security

After the above description of technical aspects at landfills and determina­tion of the size of costs, different types of security are described. Inequalities in risk profiles and aspects on competition legislation for private and public landfill owners are discussed.

 

The suitability of the different security types is assessed with respect to coverage of predictable and unpredictable costs at the landfill of waste.

 

With respect to the unpredictable costs it can be concluded that both an arrangement based on environmental insurance and a pool arrangement seem workable at the landfill of waste, with the reservation, however, that it has not been clarified whether an insurance arrangement corresponding to the need can be established.

 

Thus, it could be considered to establish a pool arrangement with compelled membership and contribution, but in such a way that the administrative organ of the pool is authorised to replace (part of or all of) the payments by an insurance arrangement to the extent that a corresponding coverage can be obtained.

 

Individual saving in a pool seems to be the most ideal type of security with respect to the predictable costs. Payments are formally separated from payments for coverage of the unpredictable costs.

 

Consequences for fee determination and cash flow

The consequences from the security for the individual landfill types have been analysed, in particular with respect to the fee level and the extent of security. The analyses take their point of departure at a standard landfill cell with an area of 2 hectare and a waste volume of 200,000 m3.

 

Any additional costs on the landfill site resulting from the requirement of classification of the waste in accordance with Annex II of the Directive are not included in the calculations.

 

It can be concluded that the landfill fee will only rise moderately as a result of the requirement that the fee must cover savings for coverage of predictable and unpredictable environmental costs.

        

The fee increase (fee incl. waste tax) varies from 2 % for an inert waste landfill to 9 % for a non-hazardous waste landfill. The fee increase for hazardous waste has been calculated to DKK 28 per ton which must be seen in relation to the fees being paid today (DKK 700-1.100 per ton).

 

Furthermore, it appears from the calculations that considerable amounts must be saved countrywide just to defray the predictable costs arising during the after-care period. If a fund is established for the administration of this money, after a number of years the total size of the pool will be approx. one billion DKK, calculated on the basis of the assumptions made in the report.

 

Administration and decision-making on security

If a common pool arrangement is chosen, a monitoring organ will be needed to ensure that the required security is available at any time. This monitoring organ can consist of the competent authority, typically the Council, which already performs environmental supervision at the landfills. It seems reasonable to link the environmental supervision to the monitoring of the security as this monitoring demands detailed knowledge of the operational and environmental conditions of the landfill.

 

If a common joint and several security system is chosen to meet predictable and unpredictable costs, it should be administrated by an overall controlling organ. The membership of such a pool arrangement is mandatory for any landfill owner as long as the landfill is in the operational phase and has not been closed and properly after-cared. Furthermore, there must be a joint and several liability towards the relevant costs among the members of the pool at any time.

 

Parties behind the pool arrangement could consist of landfill owners, competent authorities and the Danish Environmental Protection Agency. The pool must have a board, composed of representatives from the various parties. The chairmanship could lie with the Danish Environmental Protection Agency.

 

Furthermore, the pool arrangement could include an advisory service for the members on the basis of experience gained, with respect to reduction of the risk for unpredictable environmental effects. Such an advisory function could assist in keeping the expenses of the pool at a low level.

 

In case of a pool arrangement, the board decides in what cases payments should be made from the pool for coverage of environmental effects. The decision should be made on the recommendation from the actual competent authority, which through detailed knowledge of the actual landfill recommends possible remedial actions to be financed by the pool

1              Indledning

1.1    Baggrund for projektet

1.2    Projektets formål

1.3    Projektafgrænsning

1.4    Definitioner

1.1          Baggrund for projektet

Gebyrfastsættelsen på deponeringsanlæg er aktualiseret på grund af vedtagelsen af Rådets direktiv af 26. april 1999 om deponering af affald /1/. I direktivets artikel 10 fastsættes det, at det skal sikres, at alle omkostninger ved etablering og drift af et deponeringsanlæg, herunder så vidt muligt omkostningerne i forbindelse med sikkerhedsstillelse eller tilsvarende samt de anslåede omkostninger ved deponeringsanlæggets nedlukning og efterbehandling i en periode på mindst 30 år, er dækket af det deponeringsgebyr, anlægget forlanger for deponeringen.

I direktivets artikel 8 fastsættes det endvidere, at et deponeringsanlæg kun må godkendes, hvis ansøgeren, inden deponeringen påbegyndes, har truffet eller vil træffe passende forholdsregler i form af sikkerhedsstillelse eller tilsvarende med henblik på at sikre, at de forpligtelser (herunder foranstaltninger til efterbehandling), som følger af godkendelsen, opfyldes, og at nedlukningsprocedurerne i art. 13 følges. Denne sikkerhed eller tilsvarende tilbageholdes, så længe anlægget er genstand for overvågning og monitering i overensstemmelse med art. 13, litra d).

På baggrund heraf har Miljøstyrelsen besluttet at iværksætte et udredningsarbejde om mulighederne for sikkerhedsstillelse i relation til direktivets artikel 8 og 10.

Som et vigtigt element i udredningsarbejdet skal der foretages en analyse af gebyrfastsættelse ved affaldsdeponering, herunder størrelsen af omkostninger ved planlægning, etablering, drift, nedlukning og efterbehandling af et deponeringsanlæg samt omkostninger til sikkerhedsstillelse.

1.2           Projektets formål

Projektet er udarbejdet til brug for dansk implementering af direktivet om deponering af affald, specielt implementeringen  af direktivets artikel 8 og 10 i sammenhæng med artikel 13. Danmark skal have implementeret direktivet inden den 16. juli 2001, jf. direktivets artikel 18, stk. 1. Implementeringen kræver en ændring af miljøbeskyttelsesloven, og endvidere skal der udarbejdes en ny bekendtgørelse om affaldsdeponering. Implementeringsarbejdet er påbegyndt i efteråret 1999 og forventes afsluttet i foråret 2001.

 

Formålet med projektet har været at få undersøgt muligheder og former for sikkerhedsstillelse – bankgaranti, fond-/puljeordninger, selvforsikring, forsikringer – herunder kommunernes muligheder for sikkerhedsstillelse. Endvidere har det været formålet at få lavet en udredning af, hvilke omkostninger vedr. sikkerhedsstillelse, nedlukning og efterbehandling der skal medregnes for at opfylde direktivets krav, herunder sikkerhedsstillelsens størrelsesorden og sikring af gennemsigtighed heri.

 

Udgangspunktet for projektet har været, at udredningen omfatter alle aspekter i tilknytning til sikkerhedsstillelse, herunder inddragelse af ekspertise inden for alle relevante fagområder, såsom teknisk, juridisk, forsikringsmæssig og økonomisk ekspertise.

 

Det har været målet, at Miljøstyrelsen på baggrund af projektet vil blive i stand til at udpege den mest anvendelige form for sikkerhedsstillelse til brug for implementeringen af direktivet. Endvidere giver rapporten retningslinier for bedømmelse af de omkostninger, der kræves sikkerhedsstillelse for.

1.3           Projektafgrænsning

Affaldskategorier, kategorier af deponeringsenheder

Deponeringsdirektivet opererer med 3 kategorier af affald, svarende til 3 kategorier af deponeringsenheder:

·        Inert affald / deponeringsenhed for inert affald

·        Ikke-farligt affald / deponeringsenhed for ikke-farligt affald

·        Farligt affald / deponeringsenhed for farligt affald

I Danmark opdeles ikke-farligt affald yderligere i mineralsk affald og i blandet affald. I relation til sikkerhedsstillelsesproblematikken vil der således i nærværende rapport blive skelnet mellem følgende 4 affaldskategorier, som fremover forudsættes deponeret individuelt på forskellige deponeringsenheder hver deres karakteristika:

·        Inert affald

·        Mineralsk affald

·        Blandet affald

·        Farligt affald

Deponeringsanlæg omfattet af direktivet og projektet

I direktivets artikel 14 er angivet, at alle bestående deponeringsanlæg skal overholde kravene i direktivet med undtagelse af kravene i bilag I, punkt 1 (krav til beliggenhed), senest otte år efter gennemførelsen af direktivet i national ret.

På denne baggrund forudsættes det, at der skal stilles sikkerhed for alle nye deponeringsanlæg samt hele eller dele af eksisterende anlæg, som opnår godkendelse af amterne i overensstemmelse med direktivets/danske krav. Endvidere forudsættes det, at der ikke skal stilles sikkerhed for deponeringsanlæg, hvor affaldsdeponering er ophørt. Ligeledes forudsættes det, at anlæg, der lukkes inden for overgangsperioden på maksimalt otte år, heller ikke skal stille sikkerhed.

 

I 1998 blev der ifølge /12/ deponeret affald på 55 deponeringsanlæg i Danmark. Endvidere var der i 1994 registreret 49 fyldpladser ifølge /6/. Hovedparten af anlæggene er offentligt ejede, kun få er privatejede. Samtlige eksisterende anlæg forudsættes at skulle godkendes, jf. direktivets/danske krav inkl. krav til sikkerhedsstillelse – alternativt at anlæggene skal nedlukkes senest i 2009.  

 

Omkostninger der medregnes i sikkerhedsstillelsen

Det har været udgangspunktet, at sikkerhedsstillelsen skal omfatte alle uforudsigelige omkostninger forbundet med miljømæssige påvirkninger fra det tidspunkt, hvor 1. læs affald er modtaget på et deponeringsanlæg, til udløbet af efterbehandlingsperioden. Endvidere skal alle forudsigelige omkostninger i forbindelse med nedlukning og efterbehandling være omfattet (for en definition af begreberne forudsigelige og uforudsigelige omkostninger se afsnit 1.4).

 

Omkostninger til planlægning og etablering af et deponeringsanlæg vil ikke blive medregnet i sikkerhedsstillelsen. Forudsigelige omkostninger i driftsperioden vil heller ikke blive medregnet i sikkerhedsstillelsen, da de formodes at udgøre en integreret del af anlæggets driftsbudget.

 

Det forudsættes, at eksisterende deponeringsanlæg – der opnår godkendelse af amterne - kun skal stille sikkerhed svarende til den mængde affald, der deponeres efter det tidspunkt, hvor amtets godkendelse foreligger. Denne forudsætning er baseret på direktivets artikel 10, hvor det angives, at omkostningerne til sikkerhedsstillelse så vidt muligt skal dækkes af den betaling, operatøren forlanger for deponering af affald.

 

Således skal der - i tilfælde af amternes godkendelse af ældre deponeringsanlæg, hvor affald stadig deponeres - kun stilles sikkerhed svarende til en mindre del af den samlede affaldsmængde deponeret på det pågældende anlæg. Såfremt anlæggene ikke godkendes, vil der sandsynligvis ikke blive krævet sikkerhedsstillelse, men derimod stillet krav om, at de pågældende anlæg lukkes hurtigst muligt.

 

Omkostninger til faglig og teknisk oplæring og uddannelse af et deponeringsanlægs operatører og personale er ikke medregnet i sikkerhedsstillelsen, idet sådanne omkostninger forudsættes afholdt over den primære drift.

 

Varighed af efterbehandlingsperioden

Efter endt deponering og nedlukning af en deponeringsenhed er operatøren fortsat ansvarlig for monitering, perkolatbortskaffelse mv. i efterbehandlingsperioden, som varer, indtil enheden ikke længere udgør en miljømæssig risiko. Længden af efterbehandlingsperioden er vanskelig at fastsætte. Nærværende projekt tager udgangspunkt i en efterbehandlingsperiode på 30 år, hvor der i direktivets artikel 10 er angivet, at perioden skal være mindst 30 år.

 

Drift af deponeringsanlæg

I forbindelse med sikkerhedsvurderingen vil kvaliteten af driften af deponeringsanlæg ikke blive vurderet, idet vilkår i miljøgodkendelserne for de enkelte anlæg samt det løbende tilsyn anses for dækkende.

 

1.4           Definitioner

 

I det følgende angives definitioner på en række centrale begreber, som anvendes i rapporten.

 

Aktiv periode

Sum af driftsperiode, nedlukning og efterbehandlingsperiode.

 

Aktive, miljøbeskyttende systemer

Ved aktive, miljøbeskyttende systemer forstås indretningselementer som membraner, dræn, pumper, afledning til renseanlæg og lignende. Hvis disse systemer svigter, opnås der ikke længere optimal miljøbeskyttelse. Optimal miljøbeskyttelse er påkrævet, indtil perkolatet fra affaldet er acceptabelt i grundvand eller overfladevand. Indtil da skal aktive, miljøbeskyttende systemer være holdbare eller kunne udskiftes løbende. Aktive, miljøbeskyttende systemer kræver overvågning.

 

Deponeringsanlæg

Deponeringsanlæg er i direktivets artikel 2 defineret som:

Et affaldsbortskaffelsesanlæg til deponering af affald på eller i jorden (dvs. under jorden), herunder:
- interne affaldsbortskaffelsesanlæg (dvs. deponeringsanlæg), hvor affaldsproducenten deponerer eget affald på produktionsstedet), og
- et permanent anlæg (dvs. over et år), der bruges til midlertidig opbevaring af affald
Men ikke:
- anlæg, hvor affald læsses af til forbehandling inden videre transport med henblik på genanvendelse, behandling eller bortskaffelse andetsteds, og
- opbevaring af affald i en periode på som hovedregel under tre år forud for genanvendelse eller behandling, eller
- opbevaring af affald i en periode på under et år forud for bortskaffelse

 

Et deponeringsanlæg vil som oftest være opdelt i en række individuelle deponeringsenheder.

 

Deponeringsenhed

En deponeringsenhed på et deponeringsanlæg er et afgrænset og veldefineret område på deponeringsanlægget, hvor affaldstyper med ensartet sammensætning og egenskaber deponeres sammen under kontrollerede forhold. Hver enkelt deponeringsenhed indrettes med mulighed for separat perkolathåndtering og forskellige niveauer af miljøbeskyttende systemer, som svarer til de affaldstyper, der deponeres på enhederne.

 

Se endvidere definition af ”standard deponeringsenhed”.

 

Driftsperiode

Defineres her som den periode, hvor en deponeringsenhed er under opfyldning. I økonomiberegningerne er forudsat en typisk driftsperiode på 10 år for en deponeringsenhed. Et deponeringsanlæg med flere deponeringsenheder vil typisk have en samlet driftsperiode, som er væsentlig længere end 10 år, idet de enkelte deponeringsenheder anlægges og drives i forlængelse af hinanden.

 

Efterbehandlingsperiode

Defineres her som den periode efter nedlukning, hvor fortsat drift og kontrol af enhedens aktive, miljøbeskyttende systemer er nødvendig (f.eks. perkolatopsamling). I økonomiberegningerne er forudsat en efterbehandlingsperiode på 30 år. Dette gælder dog ikke for inert affald, hvor efterbehandlingsperioden beregningsmæssigt sættes til 5 år.

 

Forudsigelige omkostninger

Omkostninger til kontrol og forebyggelse af miljøpåvirkninger, som optræder i driftsperioden, ved nedlukning og i efterbehandlingsperioden (f.eks. perkolatbortskaffelse, monitering).

 

Nedlukning

Afsluttende arbejder i forbindelse med en deponeringsenheds overgang fra driftsperiode til efterbehandlingsperiode. Arbejderne omfatter typisk etablering af slutafdækning på deponeringsenheden. I økonomiberegningerne er dette arbejde forudsat udført umiddelbart efter driftsperiodens afslutning. I praksis udføres det ofte over en længere periode.

 

Passiv periode

Periode, der indtræder i forlængelse af efterbehandlingsperioden. I den passive periode udgør deponeringsanlægget ikke længere en risiko for omgivelserne.

 

Passive, miljøbeskyttende systemer

Ved passive systemer forstås systemer, der afskærmer det deponerede affald mod omgivelserne. Hvor der udelukkende anvendes passive systemer, består miljøbeskyttelsen alene i kendskab til affaldet, der deponeres. Passive miljøbeskyttende systemer er kendetegnet ved, at systemerne altid kan overlades til sig selv og i princippet ikke vil kræve kontrol, tilsyn eller vedligeholdelse for at opfylde funktionskravene.

 

Standard deponeringsenhed

                        Begrebet ”standard deponeringsenhed” bruges i denne rapport i for­bin­delse med vurdering af hyppighed for forskellige miljøpåvirkninger samt ved beregning af størrelsesniveauet for forudsigelige og uforudsigelige omkostninger. En standard deponeringsenhed antages at have et areal på 20.000 m2 og en middel fyldhøjde på 10 m.

 

Uforudsigelige omkostninger

                        Omkostninger til afhjælpning af skader på et deponeringsanlægs miljø­beskyttende systemer samt følgevirkninger af sådanne skader på personer, ejendomme og det omgivende miljø.

 

Deponeringsgebyr

Skal dække alle omkostninger ved etablering og drift af et deponeringsanlæg, herunder så vidt muligt omkostninger ved sikkerhedsstillelse og de anslåede omkostninger ved deponeringsanlæggets nedlukning samt efterbehandling i en periode på mindst 30 år.

 

2              Historisk udvikling af deponeringsanlæg

2.1    Historisk udvikling af deponeringsanlæg

2.2    Kritiske elementer og deres holdbarhed

2.3    Risikoprofil for forskellige kategorier af deponeringsenheder

2.3.1 Deponeringsenheder for inert affald

2.3.2 Deponeringsenheder for mineralsk affald

2.3.3 Deponeringsenheder for blandet affald

2.3.4 Deponeringsenheder for farligt affald

2.4     Scenarier for miljøpåvirkninger påfor miljøpåvirkninger på deponeringsanlæg

2.4.1 Potentielle miljøpåvirkninger

2.4.2 Relevans af miljøpåvirkninger

2.1         Historisk udvikling af deponeringsanlæg

Indtil begyndelsen af 1970’erne blev der ikke samlet perkolat op fra lossepladser i Danmark. En del af disse gamle anlæg bestod af opfyldte huller og mergelgrave. I erkendelse af at der blev deponeret en lang række affaldstyper (herunder kemikalieaffald), som i en årrække vil frembringe perkolat, der kan belaste grundvandet, er lossepladser (ekskl. fyldpladser) siden 1974 krævet indrettet med membran og perkolatopsamling i overensstemmelse med Miljøstyrelsens ”Vejledning for kontrollerede lossepladser, nr. 1, 1974”.

 

Disse aktive miljøbeskyttende foranstaltninger blev indført som reaktion på et stort antal ukontrollerede lossepladser. I vejledningen i affaldsdeponering fra 1982 blev det generelle planlægningsgrundlag udvidet med en række tekniske specifikationer. Først med Miljøstyrelsens vejledning om affaldsdeponering fra 1997 /4/ blev der taget stilling til affaldsdeponeringens samlede tidshorisont, og et sammenhængende koncept for deponering blev indført.

 

Lokaliseringspolitik

Lokalisering af egnede steder til placering af lossepladser blev først systematiseret i midten af 70’erne som følge af Miljøstyrelsens første vejledning i affaldsdeponering samt Miljøministeriets (1973) krav til godkendelse (miljøgodkendelse) af lossepladser.

 

Mange lossepladser blev fra midten af 70’erne frem til midten af 80’erne etableret i gamle grusgrave. En stor del af disse anlæg er placeret inde i landet.

 

I 1991 blev der udmeldt en specifik lokaliseringspolitik (Miljøministeriets skrivelse af 27. december 1991). Heraf fremgår det, at lossepladser skal placeres kystnært, hvor grundvandsstrømmen er rettet direkte mod havet, og hvor der ikke er potentielle drikkevandsressourcer mellem lossepladsen og kysten.

 

Fremtidens deponeringsanlæg

I fremtiden vil deponeringsanlæg som oftest indeholde flere deponeringsenheder, hver med sin affaldskategori. En del af disse affaldskategorier vil være kendt fra eksisterende affaldsdeponeringsanlæg, men Miljøstyrelsens vejledning i affaldsdeponering /4/ samt andre nye initiativer på affaldsområdet gør, at karakteren af de deponerede affaldskategorier vil ændre sig i fremtiden. Målsætninger om reducerede miljøeffekter fra deponeret affald, herunder tidshorisonten for effekterne, betyder, at der stilles skærpede krav til det deponerede affald. Stop for deponering af forbrændingsegnet affald og krav til forbehandling af røggasrensningsprodukter vil ændre udvaskningsforholdene, herunder de miljøforhold, som styrer udvaskningen. Dette betyder, at de hidtidige erfaringer for perkolatsammensætninger kun i begrænset omfang kan overføres til fremtidens affaldsdeponeringsanlæg.

 

Som tidligere nævnt opereres i nærværende rapport med 4 forskellige fremtidige kategorier deponeringsenheder, som enkeltvis eller flere i sammenhæng udgør et deponeringsanlæg:

 

·        Deponeringsenheder for inert affald

·        Deponeringsenheder for mineralsk affald

·        Deponeringsenheder for blandet affald

·        Deponeringsenheder for farligt affald

2.2           Kritiske elementer og deres holdbarhed  

Deponeringsanlæg indrettes med en række miljøbeskyttende systemer til sikring af omgivelserne imod påvirkninger fra perkolat og gas, som kan dannes på deponeringsanlægget. Miljøbeskyttende systemer opdeles i aktive og passive systemer.

 

Aktive, miljøbeskyttende systemer

Som udgangspunkt skal såvel perkolat som gas fra deponeringsanlæg  opsamles, behandles og moniteres gennem etablering af aktive, miljøbeskyttende systemer.

 

Ved aktive, miljøbeskyttende systemer forstås indretningselementer som membraner, dræn, pumper, gasventilering, afledning af perkolat til renseanlæg o.l. Optimal miljøbeskyttelse er påkrævet, indtil perkolat og gas fra affaldet er acceptabelt i det omgivende miljø (grundvand, overfladevand, atmosfæren mv.). Indtil da skal aktive, miljøbeskyttende systemer være holdbare eller kunne udskiftes løbende. Aktive, miljøbeskyttende systemer kræver overvågning.

 

Passive, miljøbeskyttende systemer

Passive, miljøbeskyttende systemer er indretningselementer, der sikrer miljøet uden vedligeholdelse. Disse indretningselementer kan være voldanlæg, naturlige lavpermeable bundmembraner, slutafdækninger, overfladedræn, beplantninger o.l. Sådanne systemer må forventes at skulle være effektive i flere hundrede år.

Levetid af aktive og passive, miljøbeskyttende systemer

Membran- og drænsystemer under deponeringsanlæg udgør de vigtigste elementer i relation til anlæggets risiko for omgivelserne. Samtidig er disse systemer i praksis utilgængelige, idet de overlejres af et tykt affaldslag (ofte mellem 10 og 30 meter).  Det er derfor uhyre vigtigt, at membran- og drænsystemer designes og anlægges forsvarligt med henblik på at opnå en tilstrækkelig sikkerhed imod udsivning af perkolat til omgivelserne i hele den periode, hvor perkolatet udgør en risiko for omgivelserne. Denne periode udgør i praksis ofte 40 år eller mere.

 

Der foreligger ikke anvendelig dokumentation for levetiden af membran- og drænsystemer. Der foreligger som oftest kun ekstrapolerede værdier baseret på relativt kortvarige laboratorieforsøg. Levetiden af de materialer, der indgår i membran- og drænsystemer (kunststofmembraner, drænrør, brønde mv.), defineret som den periode, hvori materialerne bevarer deres karakteristiske egenskaber (styrke, tæthed mv.), forventes dog at overstige 40 år.

 

Såfremt deponeringsanlæggets aktive fase (den periode, hvor det er nødvendigt at håndtere forureningskomponenter fra det deponerede affald) viser sig at være i størrelsesordenen 40 år, anses materialernes levetid således for at være tilstrækkelig. Såfremt den aktive fase er væsentlig længere (f.eks. 100 år), er der en reel risiko for forureningsudslip som følge af brud på membraner, brønde etc.

 

Levetiden af øvrige aktive og passive systemer anses ikke i sig selv som værende kritisk i forhold til miljøbeskyttelsen, idet disse systemer (pumper, gasventilering, slutafdækning mv.) kan serviceres og om nødvendigt udskiftes/repareres uden større anlægstekniske indgreb.

 

Kritiske forhold/elementer i relation til miljøbeskyttelse

En række aktive, miljøbeskyttende elementer skal være funktionsdygtige i hele den aktive periode for en deponeringsenhed. De systemer, der ikke kan vedligeholdes (for eksempel fordi tilgængelighed til disse elementer er urealistisk), må anses for kritiske. I tabel 2.1 er givet en række eksempler på forskellige elementer med angivelse af, hvorvidt de er kritiske i relation til sikkerhedsstillelsesaspektet.

Tabel 2.1

Eksempler på relevante indretningselementer i relation til sikkerhedsstillelsesaspektet

2.3           Risikoprofil for forskellige typer deponeringsenheder

Et deponeringsanlæg er inddelt i et antal særskilte deponeringsenheder, typisk mellem 1 og 10 enheder.

 

En deponeringsenhed på et deponeringsanlæg er et afgrænset og veldefineret område, hvor affaldstyper med ensartet sammensætning og egenskaber deponeres sammen under kontrollerede forhold. Hver enkelt deponeringsenhed indrettes med mulighed for separat perkolathåndtering og forskellige niveauer af miljøbeskyttende systemer, som svarer til de affaldstyper, der deponeres på enhederne.

 

Begrebet ”standard deponeringsenhed” bruges i denne rapport i

forbindelse med vurdering af hyppighed for forskellige miljøpåvirkninger samt ved beregning af størrelsesniveauet for forudsigelige og uforudsigelige omkostninger. En standard deponeringsenhed antages at have et areal på 20.000 m2 og en middel fyldhøjde på 10 m.

2.3.1        Deponeringsenheder for inert affald

Inert affald defineres som affald, der ikke undergår signifikante fysiske, kemiske eller biologiske forandringer. Inert affald er hverken opløseligt eller brændbart eller på anden måde fysisk eller kemisk reaktivt; det er ikke bionedbrydeligt og har ingen negativ indflydelse på andet materiale, det kommer i berøring med, på en sådan måde at det kan formodes at ville medføre forurening af miljøet eller skade menneskers sundhed. Affaldets samlede perkolatafgivelse og indhold af forurenende stoffer og perkolatets økotoksicitet skal være af ubetydeligt omfang og må navnlig ikke bringe overfladevandets og/eller grundvandets kvalitet i fare. Inert affald kan f.eks. bestå af porcelæn, glas, tegl eller armeret beton.

 

Deponeringsenheder for inert affald er kendetegnet ved en relativ lav risiko for uforudsigelige miljøpåvirkninger. Risikoen er her især knyttet til eventuel modtagelse af forkert (ikke inert) affald. Såfremt sådant affald ved en fejl deponeres på en enhed for inert affald, kan det medføre, at stofafgivelsen på kort eller lang sigt ikke længere er ubetydelig.

 

I projektet er enheder for inert affald forudsat indrettet med membran og perkolatopsamlingssystem, hvorfor omkostninger til monitering skal medregnes. Da perkolat fra inert affald bør kunne accepteres i det omgivende miljø, er der ikke medregnet omkostninger til perkolatbortskaffelse.

 

I økonomiberegningerne i nærværende rapport er efterbehandlingsperioden således reduceret til 5 år i stedet for de 30 år, som ellers generelt forudsættes, jf. direktivet. I løbet af en 5-årig periode vil eventuel deponering af forkert (ikke inert) affald normalt resultere i forhøjede perkolatkoncentrationer. I efterbehandlingsperioden gennemføres således monitering til kontrol af, at perkolatet er acceptabelt i det omgivende miljø.

 

Mængden af deponeret inert affald i Danmark er vanskelig at fastslå, da inert affald ikke er opgjort som en særskilt fraktion i statistikkerne.

I Danmark omfatter deponering af inert affald for tiden en årlig mængde på ca. 8.000 tons asbest ifølge statistik for 1998 fra Miljøstyrelsens ISAG-sekretariat /10/. Derudover indgår inert affald i fraktionen jord og sten, som også vil indeholde en ukendt mængde lettere metalforurenet jord, der tilhører kategorien blandet affald. Ifølge statistikken /10/ er der i Danmark i 1998 deponeret følgende mængder af fraktionen jord og sten fordelt på affaldstyperne:

 

·  Storskrald:  211 tons
·   Haveaffald:  17.880 tons
·  Erhvervsaffald:   75.296 tons
·  I alt:  93.387 tons

Storskrald og haveaffald i form af sten og jord må forventes ikke at indeholde lettere metalforurenet jord, hvorimod det er vanskeligt at vurdere andelen af forurenet jord i erhvervsaffald (især fra bygge- og anlægsvirksomhed).

 

Herefter vil mængden af inert affald minimum udgøre ca. 26.000 tons (inkl. asbest samt jord og sten kategoriseret som storskrald og haveaffald), og maksimalt ca. 101.000 tons (inkl. asbest og al jord og sten).

Således udgør inert affald mellem ca. 1,6 % og 6,2 % af den samlede deponerede affaldsmængde.

 

Hvis det antages, at halvdelen af mængden af jord og sten kategoriseret som erhvervsaffald bliver deponeret som inert affald, kan mængden af inert affald skønnes til at udgøre ca. 4 % af den samlede deponerede mængde affald.

 

2.3.2       Deponeringsenheder for mineralsk affald

Mineralsk affald defineres som uorganisk, mineralsk affald med et lavt organisk indhold. Det må kun i begrænset omfang kunne opløses i eller reagere kemisk med vand. Mineralsk affald kan f.eks. bestå af slagger, flyveaske, vejopfej og metalforurenet jord.

 

Deponeringsenheder for mineralsk affald er ligeledes kendetegnet ved en relativ lav risiko for uforudsigelige miljøpåvirkninger. Dog må risikoen for uforudsigelige miljøpåvirkninger på enheder med mineralsk affald forventes at være større end på enheder med inert affald, idet perkolat fra mineralsk affald forventes at indeholde uacceptable koncentrationer af forurenende stoffer i modsætning til perkolat fra inert affald.

 

I Danmark omfatter deponering af mineralsk affald for tiden en årlig mængde på ca. 125.000 tons (slagger, flyveaske samt skønnet andel af jord og sten) ifølge statistik for 1998 fra Miljøstyrelsens ISAG-sekretariat /10/. Den del af fraktionen jord og sten, der ikke i ovenstående afsnit er betegnet som inert affald, kan betegnes som mineralsk, da den vil bestå af lettere metalforurenet jord.

 

Herefter kan det opgøres, at deponeringen af mineralsk affald udgør ca. 8 % af den samlede deponerede mængde.

 

2.3.3       Deponeringsenheder for blandet affald

Blandet affald defineres som en blanding af organisk og uorganisk stof. Affaldet skal have et begrænset indhold af organisk, langsomt nedbrydeligt stof og må ikke have et indhold af letopløselige, mineralske elementer. Blandet affald kan f.eks. bestå af restprodukter fra sorteret storskrald eller restprodukter fra sorteret bygge- og anlægsaffald. Disse restprodukter vil f.eks. bestå af beton, metal, mineraluld, gips m.m. På trods af forbudet mod deponering af forbrændingsegnet affald viser erfaringen dog, at der i praksis også forekommer fraktioner af træ, plast, pap, papir mv.

 

På enheder for blandet affald vil der være en lille brandfare på grund af det begrænsede organiske indhold. Der vil endvidere være en minimal risiko for eksplosion samt for vegetationsskader i omgivelserne, hidrørende fra affaldets organiske indhold. Endelig vil der være en vis risiko for forurening af såvel overfladevand som grundvand.

 

I Danmark omfatter deponering af blandet affald for tiden en årlig mængde på ca. 1.400.000 tons (ikke brændbart, sigterest, slam, sand og ristestof samt mellemdeponeret brændbart affald) ifølge statistik for 1998 fra Miljøstyrelsens ISAG-sekretariat /10/. Deponeringen af blandet affald udgør ca. 85 % af den samlede deponerede mængde.

 

2.3.4       Deponeringsenheder for farligt affald

Farligt affald er defineret i affaldsbekendtgørelsen /13/ gennem en omfattende liste over affaldsfraktioner samt en liste over egenskaber ved farligt affald.

 

Farligt affald til deponering kan ifølge /13/ blandt andet bestå af øvrigt farligt affald såsom røggasrensningsprodukt (inkl. flyveaske) og støvende asbest samt øvrigt farligt affald.

 

Perkolat fra deponeringsanlæg for farligt affald vil både på kort og på længere sigt indeholde miljøfremmede stoffer.

 

I Danmark omfatter deponering af farligt affald for tiden en årlig mængde på ca. 45.000 tons (olie-/kemikalieaffald type A og røggasrensningsprodukt) ifølge statistik for 1998 fra Miljøstyrelsens ISAG-sekretariat /10/. Deponeringen af farligt affald udgør ca. 3 % af den samlede deponerede mængde.

 

2.4           Scenarier for miljøpåvirkninger på deponeringsanlæg

2.4.1       Potentielle miljøpåvirkninger

Miljømæssige påvirkninger fra et deponeringsanlæg afhænger af mange faktorer, hvoraf de vigtigste er:

·        De deponerede affaldstyper og -mængder

·        Mængden og kvaliteten af miljøbeskyttende foranstaltninger

·        Kvaliteten af driften

·        Den geografiske og hydrogeologiske placering af deponeringsanlægget

·        Tiden

 

De væsentligste potentielle miljøpåvirkninger fremgår af tabel 2.2. Tabellen viser potentielle påvirkninger opdelt efter medierne luft, landjord og vand sammen med en afstandsskala, der angiver den omtrentlige afstand fra et deponeringsanlæg, inden for hvilken de enkelte påvirkninger kan optræde. Endvidere er anført, hvorvidt påvirkningen anses for relevant i relation til problematikken vedrørende økonomisk sikkerhedsstillelse.

 

Tabel 2.2

Potentielle miljøpåvirkninger og deres relevans

2.4.2       Relevans af miljøpåvirkninger  

I det nedenstående beskrives relevansen af miljøpåvirkningerne nævnt i tabel 2.2 nærmere i forbindelse med sikkerhedsstillelse for et deponeringsanlæg.

 

Drivhuseffekt

Fra det deponerede affald sker emission af gasserne CO2 og CH4, som bidrager til drivhuseffekten. I takt med at forbudet mod deponering af forbrændingsegnet affald er effektueret, er der sket et fald i det organiske indhold i det deponerede affald, hvilket i årene fremover vil betyde en reduktion i den årlige emission af drivhusgasser fra deponerings­anlæggene.

 

Emissionen sker gradvis og har ikke karakter af et uheld, som pludselig kan påvirke de nærmeste omgivelser væsentligt. Derfor vurderes det, at påvirkningen fra et affaldsdeponeringsanlæg i form af drivhuseffekten ikke er relevant i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

 

Ozonnedbrydning

Fra det deponerede affald kan ske emission af klor- og flourholdige gasser, som kan bidrage til nedbrydningen af ozonlaget i atmosfæren. Pga. ordningerne til aftapninger af gasser fra kølemøbler, mindre anvendelse af disse gasser m.m. må udledningen af disse gasser til atmosfæren forventes at falde fremover.

 

Emissionen sker gradvis og har ikke karakter af et uheld, som pludselig kan påvirke de nærmeste omgivelser væsentligt. Derfor vurderes det, at påvirkningen fra et affaldsdeponeringsanlæg i form af nedbrydning af ozonlaget ikke er relevant i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

 

Toksiske gasser

Giftige gasser kommer især fra benzinforurenet materiale og jord samt klorerede opløsningsmidler.

 

Gasserne kan transporteres med øvrige gasser ind i bygninger m.m. I dette tilfælde kan giftigheden relateres til risiko for kvælning, da gasserne (især CO2 og CH4) kan fortrænge atmosfærisk luft.

 

På nyere eksisterende og fremtidige danske deponeringsanlæg forventes det, at affaldet har et meget lavt indhold af stoffer, som kan afgive giftige gasser. Skader eller miljøpåvirkninger som følge af giftige gasser anses derfor ikke relevant i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

 

Lugt

Komponenter i gassen såsom hydrogensulfid og organiske svovlforbindelser kan forårsage lugtgener. Lugtgenerne vil primært forekomme i deponeringsanlæggets driftsperiode. Som følge af reduktionen i det organiske indhold i det deponerede affald forventes hyppigheden af lugtgener at falde. Endvidere vil evt. lugtgener i driftsperioden blive minimeret ved daglig afdækning af affaldet, minimering af tipfrontens størrelse m.m.

 

I efterbehandlingsperioden er deponeringsanlægget slutafdækket, og lugtgener vil derfor være yderst begrænsede.

 

På baggrund af ovenstående vurderes lugtgener ikke at være relevante i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

 

Støj

Støj fra især maskiner kan være en gene for affaldsdeponeringsanlæggets naboer i driftsperioden, såfremt der ikke træffes tilstrækkelige foranstaltninger herimod. Begrænsning af støjproblemer kan blandt andet ske ved etablering af støjvolde og beplantningsbælter langs deponeringsanlæggets afgrænsning imod bebyggelse, samt ved at operere så langt som muligt fra bebyggelse om sommeren, hvor naboer benytter udendørsfaciliteter.

 

Efter slutafdækning og i deponeringsanlæggets efterbehandlingsperiode vil der ikke være daglig brug af maskiner.

 

På baggrund af ovenstående vurderes det, at støj ikke er relevant i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

 

Gashåndtering

På deponeringsenheder for blandet affald kan der i hele enhedens aktive periode være risiko for udsivning af gas. Det forudsættes derfor, at effektive gasventileringssystemer etableres parallelt med indbygning af affald. Efter nedlukning skal håndtering af gas bl.a. sikre, at der ikke opstår skader på vegetationen i enhedens slutafdækning eller på de omgivende arealer. Gashåndteringen vil endvidere minimere risikoen for gaseksplosioner på omkringliggende ejendomme.

 

Håndteringen af gas kan ske ved passiv ventilering (evt. gennem kompostfiltre) eller aktivt via opsamling og efterfølgende afbrænding af gassen med eller uden energiudnyttelse. På deponeringsanlæg, hvor der er deponeret inert, mineralsk eller farligt affald, vil der som regel kun være ubetydelig gasproduktion, medens der i blandet affald kan være et vist organisk indhold, der vil give anledning til gasproduktion. Gassen vil formentlig sjældent forekomme i mængder, der nødvendiggør en afbrænding.

 

I rapporten er det vurderet, at egentlig behandling eller bortskaffelse af gas vil optræde sjældent. Omkostninger i denne forbindelse er således ikke indregnet.  

Brand i affaldet

Om der sker brand i deponeret affald, afhænger af affaldets brændværdi og temperatur. Typisk vil brand opstå i affald med et højt organisk indhold, som har en høj brændværdi, og hvor temperaturen kan blive høj pga. biologisk omsætning af affaldet. Herved kan ske antændelse af deponigas, som også dannes ud fra organisk affald.

 

Endvidere kan brændbart affald antændes med gløder e.l. i det indkomne affald.

Ifølge /7/ er antallet af brande på danske lossepladser stigende. Det angives, at brande især sker i mellemlagret forbrændingsegnet affald, og at brande er sket flere steder i Danmark.

 

Brandfaren ved deponering af inert, mineralsk og farligt affald vil være lille, da brændværdien af affaldet er lav. Eftersom det organiske indhold er lavt, vil varmeudvikling og gasdannelse være lav ved deponering af inert, mineralsk og farligt affald. Som følge af et begrænset organisk indhold i det blandede affald forventes varme- og gasproduktionen fra deponeringsenheder med blandet affald at være beskeden i fremtiden.

 

Brandfaren vil være størst ved mellemdeponering af forbrændingsegnet affald.

 

Efter nedlukning og i deponeringsanlæggets efterbehandlingsperiode vil der ikke blive tilført ilt til affaldet, hvorved brand er usandsynlig.

 

Hyppighed af miljøpåvirkning:

På baggrund af ovenstående vurderes brand at forekomme i et deponeringsanlægs driftsperiode med en hyppighed på maks. 5 % for deponeringsenheder for blandet affald. Ved deponering af inert, mineralsk og farligt affald vurderes det, at brand ikke vil forekomme, da brændværdien for dette affald er meget lav.  

Fugle, gnavere, insekter og andre skadedyr

Skadedyr tiltrækkes af det organiske indhold i affaldet. Skadedyrene har adgang til affaldet i deponeringsanlæggets driftsperiode, mens dyrenes antal efter nedlukning og i deponeringsanlæggets efterbehandlingsperiode vil være meget begrænset.

 

Fremover forventes det organiske indhold i blandet affald at falde. Endvidere kan tilstedeværelsen af generende skadedyr i driftsperioden begrænses ved at minimere størrelsen af tipfronten, daglig afdækning af affaldet, ved et tykt og velholdt slutafdækningslag, opstilling af fuglenet samt gennemførelse af rottebekæmpelseskampagner.

 

For inert og mineralsk affald vil problemer med skadedyr være små, da det organiske indhold i inert og mineralsk affald er lavt.

 

Ud fra ovenstående vurderes miljøpåvirkning fra skadedyr ikke at være relevant i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

Flyveaffald og støv

Flyveaffald og støv fra affaldet kan spredes til affaldsdeponeringsanlæggets naboarealer i driftsperioden. Begrænsning af flyveaffald og støv i driftsperioden kan udføres ved minimering af tipfrontens størrelse, daglig afdækning af affaldet, flytbare skærme langs tipfronten, vanding af køreveje og tørt affald, jævnlig indsamling af flyveaffald på deponeringsområdet samt ved etablering af omgivende hegn og beplantningsbælte.

 

Efter nedlukning af deponeringsanlægget vil der ikke i deponeringsanlæggets efterbehandlingsperiode være spredning af affald til omgivelserne.

 

På baggrund af ovenstående vurderes miljøpåvirkning fra spredning af flyveaffald og støv ikke at være relevant i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

Jordforurening (overfladisk)

Forurening af jord på og omkring et deponeringsanlæg kan ske ved spredning af flyveaffald og støv, som beskrevet i ovenstående afsnit, eller ved ukontrolleret afstrømning af overfladevand.

 

Spredning af støv kan især forekomme ved deponering af flyveaske e.l.  affaldsfraktioner, som let spredes med vinden. Begrænsning af flyveaffald og støv er beskrevet ovenfor.

 

Begrænsning af spredning af overfladevand kan ske ved at kontrollere afledningen af overfladevand til omgivelserne og ved at minimere erosion m.m.

 

På baggrund af ovenstående vurderes miljøpåvirkning ved jordforurening (overfladisk) ikke at være relevant i forbindelse med sikkerhedsstillelse.

Sætning af affald

Affaldet, som er indbygget i et affaldsdeponeringsanlæg, kan være fysisk ustabilt, typisk når komprimeringen af affaldet ikke er tilstrækkelig, eller når det organiske indhold er stort. Endvidere kan høje affaldsdeponerings­anlæg opbygget med stejle skråninger være ustabile.

 

I 1993 i Istanbul skete et uheld, hvor 39 mennesker blev dræbt, fordi de blev begravet i affald, som skred sammen fra det nærliggende affaldsdeponeringsanlæg. Det vurderes, at uheld i Danmark ved sammenstyrtning af affald er usandsynlige, fordi skråningshældninger på danske deponeringsanlæg normalt er lave, blandt andet af hensyn til anlæggenes visuelle fremtoning i landskabet.

 

Der kan forekomme væsentlige sætninger i deponeringsanlæg med tykke affaldslag.

 

Sætninger efter nedlukning vurderes at kunne ske på alle affaldsdeponeringsanlæg med blandet affald i større eller mindre grad. Således angives i /11/, at sætninger kan variere mellem 0 og 35 % afhængig af rumvægten og komprimeringen af affaldet. På deponeringsanlæg med lavt organisk indhold i affaldet og med kompaktering af affald under indbygning vil de totale sætninger næppe overstige 15-20 %, hvoraf langt den overvejende del af sætningerne vil ske inden for de første 3-5 år efter deponering. En stor del af sætningerne vil således oftest forekomme, inden deponeringsanlægget er slutafdækket.

 

På danske deponeringsanlæg forventes sætninger ikke at udgøre et miljømæssigt problem, dels på grund af relativt lave %-vise sætninger og dels på grund af, at den fremtidige arealanvendelse forudsættes fastlagt under hensyntagen til risikoen for sætninger.

           

Sætning af affald behandles således ikke nærmere i relation til sikkerhedsstillelse.

Eksplosionsfare pga. deponigas

Deponigas fra deponeringsanlæg, indeholdende organisk affald, er brændbar og eksplosionsfarlig på grund af indholdet af metan. Det eksplosive område er mellem 5 og 15 % metan i atmosfærisk luft ved normalt tryk og temperatur og kun lidt afhængig af tilstedeværelsen af andre komponenter i gassen. Udsiver gassen direkte til atmosfæren, er der ingen eksplosionsfare, men gassen kan antændes og brænde.

 

Eksplosionsfaren er størst, hvor deponigassen trænger ind i lukkede rum som kældre og kloakker gennem sprækker i betonen og ved rørgennem­føringer. Antændingsenergi fra en gnist i et elektrisk apparat eller en tændstik kan udløse eksplosionen. Mere end 60 tilfælde af forhøjede koncentrationer af metan i bygninger er rapporteret fra England, USA, Tyskland og Canada og 55 tilfælde af eksplosioner, brande og person­skader /5/.

 

I Danmark i 1991 eksploderede et hus kun 20 m fra Skellingsted Losseplads ved Holbæk, hvor 2 mennesker blev dræbt pga. indsivende losse­pladsgas.

 

Begrænsning af brand- og eksplosionsfaren kan ske ved at begrænse mængden af organisk affald, ved at sikre effektiv opsamling af deponi­gassen, således at en ukontrolleret udsivning undgås, samt ved opsætning af gasalarmer i eventuelt udsatte bygninger til registrering af mængden af eksplosive gasser.

 

Hyppighed af miljøpåvirkning:

Hyppigheden af en eksplosionsulykke er særdeles vanskelig at fastsætte.

Som nævnt i /11/ er der fra England, USA, Tyskland og Canada rapporteret 55 tilfælde af eksplosioner, brande og personskader. Der er her tale om ulykker på anlæg, som ikke direkte kan sammenlignes med nyere danske deponeringsanlæg mht. indretning og modtagne affaldstyper.

 

På grund af det lave organiske indhold på nyere eksisterende og fremtidige danske deponeringsanlæg må det formodes, at eksplosionsuheld vil optræde yderst sjældent. Selvom disse betragtninger i sagens natur er behæftet med stor usikkerhed, er der i rapporten forudsat en sandsynlighed på 1 % for, at der optræder 1 eksplosionsulykke på en deponeringsenhed for blandet affald i hele enhedens aktive periode. For enheder med inert, mineralsk og farligt affald er sandsynligheden sat til 0 %.

Vegetationsskader

Deponigas kan ved udsivning i jord fortrænge den iltholdige jordluft, eller metan fra deponigassen kan ved diffusiv optrængning i rodzonen opbruge ilten i jorden. Begge forhold vil være ødelæggende for vegetationen. I en række registrerede tilfælde i England, USA, Tyskland, Canada og Japan er træer, buske og kornafgrøder blevet ødelagt eller har udviklet dværgvækst med et overfladisk rodsystem, der ikke er tilstrækkeligt i tørre perioder.

 

Begrænsning af vegetationsskader kan ske ved at begrænse mængden af organisk affald, ved at sikre opsamling af deponigassen, ved kontrolleret afledning i særlige områder, samt ved særlig opbygning af toplaget, således at kontakten mellem vegetation og deponigas minimeres.

 

Hyppighed af miljøpåvirkning:

Ifølge /11/ blev der i USA og Puerto Rico i slutningen af 1970’erne udført en bred undersøgelse af 1.000 deponeringsanlæg og efterfølgende besøg på 65 af dem, som viste, at det på adskillige af deponeringsanlæggene var svært at etablere vegetation på eller ved siden af deponeringsanlægget.

 

Hyppigheden for vegetationsskader i forbindelse med deponeringsenheder for blandet affald anslås til at være af samme størrelsesorden som for gaseksplosioner som beskrevet ovenfor.

 

Vegetationsskader fra enheder med inert, mineralsk og farligt affald forventes ikke at forekomme, da der stort set ikke vil være gasdannelse fra affaldet.

Forurening af overfladevand

Forurening af overfladevand kan ske ved udsivning af perkolat ud gennem siderne af deponeringsanlægget. Dette kan skyldes opstuvning af perkolat pga. overbelastning af afledningssystemet. Endvidere kan det skyldes indbygningen af affaldet i skiftevis høj- og lavpermeable lag, hvorved perkolatet vil strømme i de højpermeable lag evt. ud til siderne af deponeringsanlægget.

 

Endelig kan forurening af overfladevand også ske pga. forurening af grundvand, som ledes videre til en overfladevandsrecipient.

 

Hyppighed af miljøpåvirkning:

Ved en rundspørge til 9 amter, hvor 33 deponeringsanlæg er placeret ud af det samlede antal i Danmark på 49 (ekskl. specialdeponeringsanlæg, se afsnit 1.3), blev det oplyst, at der fra et deponeringsanlæg i drift er påvist miljøpåvirkning af overfladevand. I dette tilfælde bliver overfladevandet opsamlet og sammen med perkolatet transporteret til videre behandling.

 

Ud fra ovenstående er ca. 3 % af deponeringsanlæggene i de pågældende amter årsag til miljøpåvirkning af overfladevandet.

 

For nyere og fremtidige anlæg vurderes hyppigheden for miljøpåvirkning af overfladevandet at være væsentlig lavere, idet systemerne til kontrol af overfladevand vurderes at være af relativ høj kvalitet.

 

På baggrund af ovenstående skønnes det, at hyppigheden i løbet af enhedens aktive periode er ca. 1 %, for at der kan opstå forurening af overfladevand fra enheder med mineralsk affald, blandet affald og farligt affald.

 

Forurening af overfladevand fra en deponeringsenhed med inert affald vil være ringe, da stofafgivelsen fra affaldet til perkolatet er lav. Oftest vil denne miljøbelastning være acceptabel i deponeringsanlæggets omgivelser.

Forurening af grundvand

Ved en række eksisterende deponeringsanlæg er der konstateret forhøjede værdier for indikatorparametre (klorid m.fl.) i omkringliggende moniteringsboringer, uden at sådanne hændelser karakteriseres som ulykker. En årsag hertil er sandsynligvis, at man ofte forbinder en ulykke med en pludselig hændelse, som tit har en klar sammenhæng mellem årsag og virkning. Et perkolatudslip opdages oftest lang tid, måske flere år, efter at udslippet har fundet sted. En anden årsag er, at man ofte først betragter udslippet som en ulykke i situationer, hvor udslippet har en så stor effekt på det omgivende miljø, at det er nødvendigt at gribe ind i forløbet, i form af f.eks. afværgeforanstaltninger eller omlægning af vandindvindings­boringer.

 

Effekten af et perkolatudslip er knyttet til stoffluxen for kritiske perkolatkomponenter. Stoffluxen er et produkt af perkolatmængden og koncentrationen af kritiske stoffer.

 

Hyppighed af miljøpåvirkning:

Ved  en rundspørge til 9 amter, hvor 33 deponeringsanlæg er placeret ud af det samlede antal i Danmark på 49 (ekskl. specialdeponeringsanlæg og fyldpladser, se afsnit 1.3), blev følgende oplyst:

 

·        For 5 deponeringsanlæg i drift er påvirkning af grundvand påvist.

·        På 3 af disse anlæg er der i øjeblikket afværgeprojekter i gang.

·        På 2 af disse anlæg blev der udført forsøg på at reparere 

bundmembraner af plast.

 

Ved de 5 anlæg med påvist påvirkning har amternes sagsbehandlere givet udtryk for, at påvirkningen helt sikkert stammer fra et affaldsdeponeringsanlæg. I øvrige tilfælde er der observeret øgede stofniveauer i grundvandet, hvor det ikke har kunnet fastslås 100 %, at et affaldsdeponeringsanlæg er årsagen, hvorfor disse tilfælde ikke er medtaget.

 

Ud fra ovenstående er ca. 15 % af deponeringsanlæggene i de pågældende amter årsag til miljøpåvirkning af grundvandet. Disse anlæg er i drift og påvirkningen sker hovedsageligt fra anlæggenes ældste etaper, som typisk er etableret med plastmembraner i 70’erne.

 

For nyere og fremtidige anlæg vurderes hyppigheden for miljøpåvirkning af grundvandet at være væsentlig lavere, idet kvaliteten af nyere membransystemer er øget betydeligt.

 

På baggrund af ovenstående skønnes det, at der i løbet af enhedens aktive periode er ca. 5 % sandsynlighed for, at der kan opstå forurening af grundvand fra enheder med mineralsk affald, blandet affald og med farligt affald.

 

Miljøbelastningen fra perkolatudslip fra deponeringsenheder for inert affald bør være acceptabel i omgivelserne, da stofafgivelsen fra inert affald som udgangspunkt skal være meget lav.

Modtagelse af forkert affald

Dette er ikke i sig selv noget uheld, men kan alligevel have alvorlige konsekvenser. Modtagelse af forkert affald kan f.eks. være kritisk, hvis farligt affald deponeres på et anlæg for inert affald, hvor omfanget af de miljøbeskyttende systemer er lavt. Herved kan der ske en væsentlig udledning af farlige stoffer i perkolatet til omgivelserne, hvor udledning ellers er accepteret, fordi perkolatets miljøbelastning forventes at være lav.

 

Med de stigende krav til driften af deponeringsanlæg, herunder til kendskabet til affaldets art og egenskaber forud for deponering, vil risikoen være faldende fremover. Modtagelse af forkert affald er således ikke medtaget som en relevant miljøpåvirkning i relation til sikkerhedsstillelse.

Tilbageførsel af mellemdeponeret forbrændingsegnet affald

På grund af aktuelle kapacitetsproblemer på affaldsforbrændingsanlæg er der p.t. oplagret betragtelige mængder forbrændingsegnet affald på en række deponeringsanlæg i Danmark. Afhængigt af hvordan affaldet mellemlagres, vil det kunne nedbrydes og bidrage til perkolatdannelsen på de pågældende deponeringsanlæg.

 

Da det forbrændingsegnede affald er midlertidigt deponeret, antages det her, at affaldet tilbageføres inden for en overskuelig fremtid, når den nødvendige kapacitet er til stede på affaldsforbrændingsanlæggene. Mellemdeponeret forbrændingsegnet affald er således ikke medtaget som en relevant miljøpåvirkning i relation til sikkerhedsstillelse.

Sammenfatning af hyppighed for relevante miljøpåvirkninger

I tabel 2.3 er sammenfattet hyppighederne for miljøpåvirkninger, som anses for relevante i forbindelse med sikkerhedsstillelse for deponeringsanlæg. Hyppigheden af angivet som %-sandsynlighed, for at miljøpåvirkningen optræder i løbet af en standard deponeringsenheds aktive periode.

Tabel 2.3

Sandsynlighed for forekomst af forskellige miljøpåvirkninger

3    Omkostninger der ligger til grund for gebyrfastsættelse og sikkerhedsstillelse

3.1    Omkostninger der ligger til grund for deponeringsgebyr

3.1.1 Forudsigelige omkostninger

3.1.2 Uforudsigelige omkostninger

3.1.3  Beregnede omkostninger sammenlignet med gældende deponeringsgebyrer

3.2    Sikkerhedsstillelse

3.1           Omkostninger der ligger til grund for deponeringsgebyr

Ifølge Rådets direktiv 1999/31/EF om deponering af affald skal det sikres, at alle omkostninger ved etablering og drift af et deponeringsanlæg, herunder så vidt muligt omkostninger ved sikkerhedsstillelse og de anslåede omkostninger ved deponeringsanlæggets nedlukning samt efterbehandling i en periode på mindst 30 år, er dækket af den betaling, operatøren forlanger for deponering af affald (deponeringsgebyret).

Med udgangspunkt i de i kapitel 2 anførte scenarier for miljøpåvirkninger kan de forskellige typer af mulige omkostninger, der skal dækkes, opgøres som vist i tabel 3.1

Tabel 3.1

Typer af omkostninger, omfattet af deponeringsgebyr

Størrelsen af de enkelte omkostningstyper samt deres relevans for forskellige kategorier af deponeringsanlæg behandles i det følgende.

Deponeringsanlæg er forskellige, blandt andet med hensyn til deres fysiske udformning og placering i forhold til recipienter mv., med hensyn til krav om monitering og med hensyn til omkostninger i forbindelse med perkolatbortskaffelse. Derfor er der i rapporten angivet variationer ved beløbsfastsættelsen af de enkelte omkostningstyper.

3.1.1       Forudsigelige omkostninger

Etablering mv.  
Omkostninger forbundet med planlægning, arealerhvervelse, anlægsarbejder og anskaffelse af materiel vil være individuelle for det enkelte anlæg. Størrelsen af disse omkostninger vil ikke blive behandlet nærmere. I forbindelse med beregningerne i bilag 1 er der foretaget skøn over værdier for disse poster.

Almindelig drift
Almindelige driftsomkostninger forbundet med deponeringsanlæggets driftsperiode (løn, administration, brændstof, vedligehold mv.). Størrelsen af disse omkostninger vil ikke blive behandlet nærmere. I forbindelse med beregningerne i bilag 1 er der foretaget skøn over værdier for disse poster.

Monitering
Såvel i driftsperioden som i efterbehandlingsperioden skal der foretages løbende perkolat- og grundvandsmonitering i perkolatbrønde på deponeringsanlægget samt i grundvandsboringer uden for anlægget. Moniteringen skal foregå i hele den aktive periode under drift og efter endt deponering, hvor der foregår opsamling af perkolat, indtil deponeringsanlægget kan overgå til passiv drift som følge af, at perkolatets indhold af forureningskomponenter er faldet til et niveau, som kan accepteres i det omgivende miljø. Den aktive periode efter endt deponering kan være kortere eller længere, blandt andet afhængig af affalds- og perkolatsammensætning samt de lokale hydrogeologiske forhold. Det må imidlertid forventes, at perioden typisk strækker sig over 30–50 år. I rapporten er forudsat 5 år for inert affald og 30 år for mineralsk, blandet og farligt affald.

Kun i meget specielle tilfælde vurderes det hensigtsmæssigt at foretage monitering i overfladerecipienter. Normalt vil kontrollen blive udført ved kontrol af det grundvandsmagasin, der har direkte hydraulisk forbindelse til recipienten. I denne forbindelse er der således ikke medregnet særskilte  omkostninger til monitering af overfladerecipienter.

Moniteringsomfanget vil være fastlagt i det enkelte anlægs miljøgodkendelse og kan derfor variere fra anlæg til anlæg. I rapporten er forudsat et omfang, som beskrevet i deponeringsvejledningen /4/. Omfanget og hyppigheden af analyserne varierer for de forskellige kategorier af deponeringsanlæg. På baggrund af typiske analysepriser inkl. konsulentbistand til kommentering og rapportering samt et omfang som angivet i deponeringsvejledningen er de årlige omkostninger opgjort for forskellige kategorier af deponeringsanlæg, som vist i tabel 3.2.

Tabel 3.2
Årlige moniteringsomkostninger for standard deponeringsenheder

Perkolatbortskaffelse
Såvel i driftsperioden som i efterbehandlingsperioden, hvor der foregår opsamling af perkolat, skal der påregnes omkostninger til bortskaffelse af perkolat. Perkolatet kan enten bortskaffes ved direkte udledning til et rensningsanlæg eller ved transport i tankvogn til et kloakanlæg eller rensningsanlæg.

Opsamling og bortskaffelse af perkolat vil foregå i hele deponeringsanlæggets aktive periode

Prisen på bortskaffelse af perkolat er forudsat at udgøre ca. 15 kr./m3 ved direkte udledning og ca. 50 kr./m3 ved transport i tankvogn.

Perkolatmængden fra en standard deponeringsenhed er forudsat at udgøre 5.000 m3 pr. år, ud fra en årlig netto nedbørsmængde på 250 mm.

I rapporten er således generelt indregnet omkostninger til perkolatbortskaffelse i driftsperioden på 75-250.000 kr. pr. år.

Det forudsættes, at perkolatdannelsen reduceres til ca. det halve i efterbehandlingsperioden, idet der vil ske en vis overfladeafstrømning fra slutafdækningen afhængigt af de topografiske forhold, der vil ske en øget fordampning fra beplantning, og idet slutafdækningens relativt lave permea­bilitet vil reducere infiltrationen af nedbør. Ligeledes vil perkolatets sammensætning blive svagere med tiden. Der er derfor generelt forudsat omkostninger til perkolatbortskaffelse i efterbehandlingsperioden på 25-100.000 kr. pr. år.

Der er ikke forudsat omkostninger til perkolatbortskaffelse for enheder for inert affald – hverken i driftsperioden eller i efterbehandlingsperioden. Dette skyldes, at perkolatet umiddelbart bør kunne accepteres i omgivelserne.

Nedlukning
Efter endt deponering skal et deponeringsanlæg nedlukkes i henhold til anlæggets miljøgodkendelse. I praksis vil der ofte ske en løbende nedlukning, i takt med at dele af en deponeringsenhed opfyldes til den forudsatte højde

I rapporten er forudsat, at nedlukningen foretages i løbet af en relativ kortvarig periode efter endt deponering. I omkostningsoverslaget for nedlukning er indregnet en slutafdækning med henblik på efterfølgende anvendelse af arealet til dyrkningsformål. Der er således forudsat en slutafdækning bestående af et øvre vækstlag på ca. 0,2 meter muld, herunder et 0,8 meter nedre vækstlag og nederst ca. 0,15 meter rodspærre. Det er endvidere forudsat, at deponeringsenheden efterfølgende beplantes og/eller tilsås med græs.

Prisen på den beskrevne slutafdækning vil typisk udgøre 150-200 kr./m2, svarende til 3-4 mio. kr. for en standard deponeringsenhed.

Diverse miljømæssige driftsomkostninger
Foruden de ovennævnte specifikke omkostninger må der påregnes en række omkostninger i forbindelse med drift og vedligeholdelse af perkolat­opsamlingssystem mv. Disse omkostninger vil optræde i hele anlæggets aktive periode. 

De årlige driftsomkostninger skønnes at udgøre ca. 50-150.000 kr. for en standard deponeringsenhed.

Samlede årlige forudsigelige omkostninger
På baggrund af ovenstående forudsætninger kan de samlede forudsigelige omkostninger for standard deponeringsenheder i henholdsvis driftsperioden, ved nedlukning og i efterbehandlingsperioden opgøres som anført i følgende tabel 3.3

Tabel 3.3
Årlige forudsigelige omkostninger

Totale forudsigelige omkostninger
Med henblik på beregning af størrelsen af de totale forudsigelige omkostninger er forudsat følgende:

·    En standard deponeringsenhed har et areal  på ca. 2 ha og et volumen på ca. 200.000 m3. Enheden fyldes i løbet af en periode på 10 år. Perioden for efterbehandling forudsættes at udgøre 30 år (for inert affald forudsættes 5 år). Den affaldsmængde – målt i tons – som kan deponeres på en standard deponeringsenhed, afhænger naturligvis af affaldets rumvægt, hvorfor rumvægten får stor indflydelse på beregningen af sikkerhedsstillelsens størrelse. På grundlag af forskellige erfaringstal, herunder værdier anført i /5/, forudsættes rumvægten af indbygget affald at være:
- Inert affald: 1.500 kg/m3
- Mineralsk affald:  1.500 kg/m3
- Blandet affald: 800 kg/m3
- Farligt affald: 1.500 kg/m3

De totale forudsigelige omkostninger kan opgøres, som vist i tabel 3.4. 

Tabel 3.4
Totale forudsigelige omkostninger

3.1.2       Uforudsigelige omkostninger

Skader under anlægsarbejdet
Uforudsigelige skader, der opstår under anlægsarbejder, antages i denne sammenhæng at være dækket via forsikringer tegnet af entreprenør eller bygherre, som det er normalt i forbindelse med større anlægsarbejder.

Omkostninger af denne art er derfor medregnet i fastsættelsen af deponeringsgebyret i forbindelse med opgørelse af de samlede anlægsomkostninger.

Beregningerne af de øvrige, gennemsnitlige uforudsigelige omkostninger i dette afsnit er udført ved anvendelse af sandsynligheder for forekomst af forskellige miljøpåvirkninger, som anført i tabel 2.4.

Brand i affaldet
Brand i blandet affald og/eller mellemdeponeret brændbart affald vil kunne forekomme ved selvantændelse som følge af en udtørring af affaldet og en temperaturstigning i affaldet som følge af affaldets nedbrydning.

En brand kan medføre skader af varierende omfang på selve deponeringsanlægget og på anlæggets materiel. Det er i rapporten forudsat, at omkostningerne som følge af en brand beløber sig til 200–300.000 kr.

Eksplosion
Gaseksplosioner kan forekomme såvel på enheder med blandet affald, som i omgivelserne i forbindelse med udsivende deponigas. Udsivning af gas kan principielt forekomme såvel i driftsperioden som i efterbehandlingsperioden.

En række af de deponeringsanlæg, som i dag er i drift, er forsynet med systemer til opsamling af gas. Ligeledes vil det for fremtidige enheder for affald med et væsentligt organisk indhold være et krav, at sådanne systemer etableres. Risikoen for ulykker ved eksplosion af deponigas anses således for minimal. Det kan dog ikke helt udelukkes, at der også i fremtiden under uheldige omstændigheder kan forekomme sådanne ulykker.

Følgerne af en gaseksplosion på deponeringsanlægget eller i omgivelserne kan være såvel materielle skader på bygninger eller ejendomme som personskader.

Skader på en deponeringsenhed forventes kun at kunne optræde i enhedens driftsperiode. Efter nedlukning og retablering anses gaseksplosioner og skader i denne forbindelse for usandsynlige.

Skader i omgivelserne forventes kun at kunne optræde inden for en afstand på maksimalt 500 meter fra deponeringsanlæggets skel. Gas vil kunne ophobes i lukkede rum og vil under uheldige omstændigheder kunne foranledige en eksplosion.

I rapporten antages et sådant ”standard uheld” at medføre følgende erstatningskrav over for ejeren af deponeringsanlægget:

·        Materiel skade (ødelagt hus):                        0,5 - 1,0 mio. kr.

·        Personskadeerstatning:                                 2,5 - 4,0 mio. kr.

·        I alt:                                                             3,0 - 5,0 mio. kr.

Vegetationsskader
I teorien kan udsivende gas fra enheder med blandet affald medføre vegetationsskader på tilstødende marker. Udsivning af gas kan principielt forekomme såvel i driftsperioden som i efterbehandlingsperioden. En sådan hændelse vil kunne medføre erstatningsansvar for afgrødetab.

Sandsynligheden anslås til at være af samme størrelsesorden som for gaseksplosioner, som beskrevet ovenfor. Erstatningsbeløbet vil være væsentligt mindre end ved gaseksplosioner. I rapporten antages en typisk størrelse af erstatningen på 50.000 kr.

Forurening af overfladevand
Ved konstateret forurening af overfladevand skal der gennemføres en undersøgelse af årsagen. Undersøgelsen kan resultere i, at der skal foretages anlægsmæssige ændringer på deponeringsenheden til imødegåelse af fortsat perkolatudslip. Endvidere kan det komme på tale at iværksætte en afværgeforanstaltning over for forurenet grundvand, som strømmer til og forurener en overfladerecipient.

Afværgeforanstaltningen kan f.eks. bestå i en afværgepumpning, hvor der pumpes forurenet grundvand fra en eller flere boringer. Der vil i forbindelse med en afværgepumpning være omkostninger til drift af afværgeanlæg, bortskaffelse eller rensning af forurenet grundvand, monitering samt rådgivning og afrapportering.

Som tidligere nævnt, vil forurening af overfladevand fra en deponeringsenhed med inert affald være ringe. Ofte vil denne miljøbelastning således være acceptabel i deponeringsanlæggets omgivelser.

I tabel 3.5 er anført skønnede omkostningsniveauer for de nævnte tiltag

Tabel 3.5
Omkostningsniveauer for afhjælpning af forurening af overfladevand

Forurening af grundvand
Et konstateret perkolatudslip skyldes normalt lækager i en deponeringsenheds membransystem. Lækager kan være mere eller mindre diffuse. I sådanne tilfælde er det i praksis umuligt at reparere en skade, idet skaden ikke kan lokaliseres til et afgrænset område, og da udbedring ville indebære fjernelse af alt deponeret affald og udskiftning eller forbedring af hele enhedens bundmembran.

Hvor bundmembranen udgøres af en polymermembran, kan skader i heldigste fald lokaliseres til et afgrænset område på deponeringsenheden. Dette forudsætter dog veldefinerede hydrogeologiske forhold under og omkring deponeringsanlægget samt tilstedeværelsen af et fintmasket net af moniteringsboringer. Alternativt kan der på nyere deponeringsenheder være etableret et system for lækagedetektering i forbindelse med anlæg af enheden. I sådanne tilfælde kan reparationer af membranen foretages efter bortgravning af alt deponeret affald i det område, hvor lækagen er identificeret. Der er dog kun få eksempler på reparationer af membraner på opfyldte deponeringsenheder, idet chancen for at gennemføre en sådan operation med succes som oftest er for lille, sammenholdt med omkostningerne og de tekniske og miljømæssige problemer, som operationen indebærer. Endvidere vil der ofte være sket et langvarigt og omfattende perkolatudslip, før skaden opdages. Dette perkolatudslip udgør således fortsat en trussel for det omgivende miljø i en lang periode, selvom membranen eventuelt repareres.

Omkostninger til reparation af membransystemer mv. er således ikke behandlet nærmere i denne sammenhæng.

Ved konstatering af perkolatudslip skal der gennemføres en undersøgelse, hvor perkolatfanen afgrænses, og hvor der udarbejdes en risikovurdering over for grundvandet. Risikovurderingen kan munde ud i, at der skal iværksættes en afværgeforanstaltning over for perkolatforureningen.

Afværgeforanstaltningen kan f.eks. bestå i en afværgepumpning, hvor der pumpes forurenet grundvand fra en eller flere boringer. Der vil i forbindelse med en afværgepumpning være omkostninger til drift af afværgeanlæg, bortskaffelse eller rensning af forurenet grundvand, monitering samt rådgivning og afrapportering.

I specielle situationer, hvor et drikkevandsreservoir er forurenet med perkolat med koncentrationer af miljøfremmede stoffer over drikkevandskrav til følge, eller hvor en afværgeforanstaltning vil være uforholdsmæssig dyr i forhold til størrelsen og betydningen af en drikkevandsindvinding, kan det komme på tale at lukke og eventuelt flytte en eller flere indvindingsboringer. Dette vil medføre omkostninger til etablering af nye vandforsyningsboringer, vandbehandlingsanlæg, omlægning af forsyningsnet og sløjfning af de boringer, der tages ud af drift.

Som tidligere nævnt, bør miljøbelastningen fra perkolatudslip fra deponeringsenheder for inert affald være acceptabel i omgivelserne, da stofafgivelsen fra inert affald som udgangspunkt skal være meget lav.

I tabel 3.6 er omkostningsniveauerne for de enkelte punkter opgjort.

Tabel 3.6
Omkostningsniveauer for afhjælpning af grundvandsforurening

Samlede uforudsigelige omkostninger
På baggrund af ovenstående antagelser kan de samlede uforudsigelige omkostninger på skadestidspunktet for standard deponeringsenheder opgøres som anført i tabel 3.7. De gennemsnitlige omkostninger pr. deponeringsenhed er beregnet på grundlag af sandsynlighederne præsenteret i afsnit 2, tabel 2.3.

Tabel 3.7
Niveauer for samlede uforudsigelige omkostninger på skadestidspunktet (inkl. investeringer)

På baggrund af ovenstående antagelser kan de samlede uforudsigelige omkostninger til drift af afværgeforanstaltninger (pumper mv.) for standard deponeringsenheder opgøres som anført i tabel 3.8. De gennemsnitlige omkostninger pr. deponeringsenhed er beregnet på grundlag af sandsynlighederne præsenteret i afsnit 2, tabel 2.3.

Tabel 3.8
Niveauer for samlede årlige uforudsigelige driftsomkostninger efter
skadestidspunktet

Vægtede gennemsnitlige uforudsigelige omkostninger pr. ton affald
Ligesom ved beregning af forudsigelige omkostninger i afsnit 3.2.1 forudsættes her, at en standard deponeringsenhed har et volumen på 200.000 m3, svarende til følgende affaldsindhold ved forskellige rumvægte:

·        Inert affald:                            300.000 tons

·        Mineralsk affald:                    300.000 tons

·        Blandet affald:                        160.000 tons

·        Farligt affald:                          300.000 tons

Varigheden af driftsperioden for afværgeforanstaltninger over for forurenet grundvand samt for forurenet overfladevand forudsættes at være 30 år. Herefter kan de gennemsnitlige uforudsigelige omkostninger pr. ton affald beregnes til de i tabel 3.9 anførte størrelser.

Tabel 3.9
Gennemsnitlige uforudsigelige omkostninger pr. ton affald

3.1.3       Beregnede omkostninger sammenlignet med gældende deponeringsgebyrer

I afsnit 3.1.1 og 3.1.2 er størrelsesordenen af de forudsigelige og uforudsigelige omkostninger beregnet for forskellige kategorier af deponeringsenheder. I det følgende foretages en sammenligning af de beregnede omkostninger og de i Danmark gældende typiske deponeringsgebyrer for forskellige affaldskategorier.

Tabel 3.10
Beregnede omkostninger og typiske gældende deponeringsgebyrer

Som det fremgår af tabel 3.10, udgør de beregnede forudsigelige omkostninger en betydelig del af de typiske deponeringsgebyrer for inert, mineralsk og blandet affald, hvilket ikke i sig selv er et problem, idet de forudsigelige omkostninger jo netop bør være medregnet ved fastsættelsen af deponeringsgebyrerne. Som det endvidere ses, er dette ikke tilfældet for farligt affald, hvor deponeringsgebyret, der betales i dag, ligger mellem 700 og 1.100 kr.

Endvidere ses det, at de uforudsigelige omkostninger er nærmest ubetydelige i forhold til de typiske deponeringsgebyrer.

3.2           Sikkerhedsstillelse

I forhold til de samlede omkostninger, der skal medregnes ved beregning af deponeringsgebyret, er det kun en del, for hvilke der skal stilles sikkerhed.

Omkostninger, som nødvendigvis må afholdes for overhovedet at kunne indrette og drive et deponeringsanlæg (etablering, løn, administration, brændstof, vedligehold mv.), medregnes ikke i sikkerhedsstilllelsen.

Tabel 3.11
Typer af omkostninger omfattet af sikkerhedsstillelse

Tabel 3.11 angiver samtlige omkostninger, der skal medregnes ved fastsættelsen af deponeringsgebyret, som opkræves ved deponering af affald, jf. tabel 3.1. De skraverede felter i tabel 3.11 angiver, hvilke omkostninger der skal indregnes ved fastsættelsen af sikkerhedsstillelsen.

Omkostninger, der skal indregnes i sikkerhedsstillelsen, er:

Forudsigelige omkostninger:

·        Omkostninger til nedlukning samt kontrol og forebyggelse af miljøpåvirkninger, som optræder i efterbehandlingsperioden.

Uforudsigelige omkostninger:

·        Omkostninger til afhjælpning af skader på et deponeringsanlægs miljøbeskyttende systemer samt følgevirkninger af sådanne skader på personer, ejendomme og det omgivende miljø fra det øjeblik 1. læs affald modtages på anlægget.

Sikkerheden omfatter således såvel forudsigelige omkostninger under nedlukning og efterbehandling samt uforudsigelige omkostninger i drifts­perioden, under nedlukning og i efterbehandlingsperioden.

4    Forskellige former for sikkerhedsstillelse

4.1    Sikkerhedsstillelsesmiljø

4.1.1 Risikoprofil

4.1.2 Konkurrenceretlige aspekter

4.1.3 Forvaltningsretlige lighedsgrundsætninger

4.2    Typer af sikkerhedsstillelse

4.2.1 Kriterier for vurdering af forskellige typer sikkerhedsstillelse

4.2.2 Fond/puljeordninger

4.2.3 Selvforsikring

4.2.4 Bankgaranti

4.2.5 Oliebranchens Forsikringsordning

4.2.6 Den Almindelige Erhvervs- og Produktansvarsforsikring

4.2.7 Zurich Miljøforsikring

4.2.8 Dansk Pool for Miljøansvarsforsikring

4.2.9 Sammenfatning, forsikringsordninger

4.3    Skattemæssige forhold

4.3.1 Virksomheder - Ejerne

4.3.2 Kommuner - Ejerne

4.3.3 Brugerne

4.4    Vurdering af sikkerhedstypernes egnethed

4.4.1 Fond/puljeordning

4.4.2 Henlæggelser

4.4.3 Bankgaranti

4.4.4 Miljøforsikring

4.4.5 Sammenfatning af sikkerhedsstillelsestypernes egnethed


4
.1           Sikkerhedsstillelsesmiljø

I henhold til miljøbeskyttelseslovens § 50 må nye anlæg for deponering kun ejes af offentlige myndigheder.

 

Ifølge direktivet kan operatøren af et deponeringsanlæg være enhver både privat, kommunal, fælleskommunal eller anden offentlig myndighed, blot ejeren opfylder de nærmere kvalifikationer og krav, beskrevet i direktivet, herunder faglig og teknisk kompetence, uddannelse af anlæggets driftspersonale og operatør og i øvrigt forsvarlig drift.

 

4.1.1       Risikoprofil

Direktivets artikel 8 litra a, iv) formulerer kravet til sikkerhedsstillelse således, at der skal træffes "passende forholdsregler i form af sikkerhedsstillelse eller tilsvarende med henblik på at sikre, at de forpligtelser ... som følger, opfyldes og at nedlukningsprocedurerne ... følges".

 

Ved at fremhæve, at forholdsreglerne skal være "passende" til at "sikre" forpligtelserne, bliver det relevant at betragte ejerens risikoprofil, idet en "passende forholdsregel" kunne tænkes at variere, afhængig af hvem der er ejer henholdsvis operatør  af anlægget. Dette er så meget mere nærliggende med den forudsætning, direktivet lægger til grund, hvorefter ejeren og operatør kan være både kommunal og privat.

 

En kommune kan grundet sin natur i teorien ikke gå konkurs eller komme under anden insolvensbehandling, idet der dog i særlige tilfælde kan tænkes administrative begrænsninger pålagt kommunens handlefrihed. Økonomiske problemer kan på papiret håndteres ved efterfølgende forøgede skatter.

 

Det samme er naturligvis ikke tilfældet med private – juridiske eller fysiske – personer.

 

Den foregående beskrivelse viser, at der kan være en forskellig risikoprofil med hensyn til opfyldelsen af forpligtelserne forbundet med en godkendelse af et deponeringsanlæg, alt efter om ejeren af anlægget er privat eller offentlig.

 

Der er for så vidt tale om samme forskel i risikoprofilen, som andre steder i lovgivningen fører til, at ellers obligatoriske krav om etablering af forsikringsdækning ikke gælder for offentlige myndigheder mv., der som udgangspunkt anses for selvforsikrede.

 

Et nyligt eksempel herpå er § 49 i lov om forurenet jord. I henhold til § 49 stk. 6 er staten, amter og kommuner undtaget fra forsikringspligten gældende for ejere af olietanke med et rumindhold under 6.000 liter.

 

Direktiv 99/31/EF om deponering af affald, artikel 8 litra a, IV) fastsætter som betingelse for godkendelse af deponeringsanlæg, at ansøger har truffet eller træffer nærmere forholdsregler i form af sikkerhedsstillelse eller lignende med henblik på at sikre opfyldelsen af forpligtelserne (herunder foranstaltninger til efterbehandling) i henhold til godkendelsen.

 

Artikel 10 pålægger medlemsstaterne at træffe foranstaltninger til at sikre, at alle omkostninger ved etablering og drift af deponeringsanlæg, og herunder så vidt muligt også omkostninger forbundet med sikkerhedsstillelse eller tilsvarende, er dækket af den betaling, operatøren forlanger for deponering af affald.

 

Artikel 10 kan dermed siges at udmønte “forureneren betaler princippet”, eftersom den opkrævede betaling skal dække alle omkostninger ved affaldsbortskaffelsen.

 

Fører forskelle i anlægsejernes risikoprofiler til forskellige krav til den nødvendige sikkerhedsstillelse eller tilsvarende, vil dette således kunne afspejles i størrelsen af den betaling, den enkelte operatør som minimum vil skulle opkræve. Dermed kan forskelle i kravene til sikkerhedsstillelse føre til forskelle i de vilkår, hvorpå operatøren er i stand til at tilbyde affaldsbortskaffelse.

 

En differentiering af kravene til sikkerhedsstillelse vil dermed kunne skabe ulige vilkår for operatørerne afhængig af deres ejerstatus, samtidig med at godkendelsesvilkårene for anlæggene vil blive forskellige.

 

4.1.2       Konkurrenceretlige aspekter

Den følgende vurdering er baseret på reglerne i den danske konkurrencelov, som indeholder et forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler og misbrug af en dominerende stilling svarende til EU-konkurrencereglernes tilsvarende forbud. Da den danske lov skal administreres EU-konformt, vil vurderingen imidlertid kunne være vejledende for bedømmelsen efter de tilsvarende EU-konkurrenceregler.

 

Etablerer man sikkerhedsstillelseskravene således, at kravene varierer efter anlægsejerens status, eksempelvis ved at kravet er mindre til offentlige end private anlægsejere, vil dette kunne have til følge, at vilkårene for udøvelse af affaldsdeponeringsvirksomhed gøres forskellige afhængig af ejerstatus. I lyset af Konkurrencestyrelsens praksis i sager vedrørende konkurrencebegrænsninger, der har været en direkte eller nødvendig følge af offentlig regulering, forekommer det mest sandsynligt, at Konkurrencestyrelsen vil anse en sådan ordning for konkurrenceforvridende i strid med konkurrenceloven.

 

Eksempelvis har Konkurrencestyrelsen udtalt, at kommunernes adgang til at indføre dækningsafgift på visse ejendomme efter ”halvdelsreglen” kunne virke konkurrenceforvridende. Halvdelsreglen betyder, at ejendomme, som for mere end halvdelens vedkommende anvendes til boligformål, ikke kan pålægges afgift. Dermed kan bestemmelsen føre til en urimelig forskelsbehandling af virksomheder i indbyrdes konkurrence.

 

Konkurrencelovens forbudsbestemmelser gælder imidlertid ikke, hvis en konkurrencebegrænsning er en direkte eller nødvendig følge af offentlig regulering, jf. lovens § 2, stk. 2. I sådanne tilfælde kan Konkurrencerådet rette henvendelse til den pågældende myndighed og påpege de konkurrenceskadelige virkninger samt komme med forslag til fremme af konkurrencen på det pågældende område.

 

Det følger af § 2, stk. 2, at en godkendelsesordning med et differentieret krav om sikkerhedsstillelse afhængig af ejerstatus vil være undtaget fra konkurrencelovens almindelige bestemmelser, forudsat at ordningen etableres gennem offentlig regulering. I konsekvens heraf vil Konkurrencerådet ikke have mulighed for at gribe ind over for en sådan ordning, og formelt set vil der derfor ikke efter den danske konkurrencelov være begrænsninger i adgangen til at differentiere i kravene.

 

Den danske konkurrencelov afviger på dette punkt fra EU-konkurrence­retten, der ikke indeholder nogen undtagelse svarende til konkurrence­lovens § 2, stk. 2. Det synes imidlertid umiddelbart tvivlsomt, om en ordning med et differentieret sikkerhedsstillelseskrav afhængig af ejerstatus af den her omhandlede karakter i sig selv vil kunne være et forhold omfattet af EU-konkurrencereglerne i artiklerne 81 og 82. Dette beror på, at en sådan ordning næppe vil kunne påvirke samhandlen mellem medlemsstaterne mærkbart, hvilket er en betingelse for anvendelsen af artiklerne 81 og 82.

 

EF-traktatens artikel 86(1) forbyder statsstøtte eller støtte, som ydes ved hjælp af offentlige midler under enhver form, og som fordrejer eller truer med at fordreje konkurrencevilkårene ved at begunstige visse virksomheder eller visse produktioner i det omfang, den påvirker samhandlen mellem medlemsstaterne.

 

En lovgivningsmæssig fordel for visse virksomheder kan ifølge praksis udgøre statsstøtte og således være forbudt, såfremt de øvrige betingelser herfor er opfyldt. Det er ikke muligt at vurdere, om disse øvrige betingelser vil være opfyldt, før der er truffet endelig beslutning om en model for sikkerhedsstillelse. I givet fald vil det betyde, at der vil skulle foretages en anmeldelse af ordningen til Kommissionen med henblik på godkendelse. Umiddelbart forekommer det imidlertid tvivlsomt, om en sådan ordning vil have en sådan karakter og omfang, at den vil kunne påvirke samhandlen mellem medlemstaterne.

 

Da risikoen imidlertid er til stede, forudsættes det i det følgende, at der ikke differentieres alene som følge af ejerskab, jf. pkt. 4.4 nedenfor.

 

4.1.3       Forvaltningsretlige lighedsgrundsætninger

Det relevante spørgsmål er, om en differentiering i sikkerhedsstillelseskrav efter ejerstatus – der forventeligt vil stille lempeligere krav til offentligt ejede anlæg – i den givne sammenhæng vil blive anset for i strid med en speciel lighedsgrundsætning. Ved "speciel lighedsgrundsætning" forstås en konkret retsregel eller retsgrundsætning, der gør et bestemt kriterium ulovligt i skønsudøvelsen. Det bemærkes, at der ikke gælder nogen generel lighedsgrundsætning, som fører til, at det i den givne sammenhæng skulle være ulovligt at differentiere sikkerhedsstillelseskravene efter ejerstatus.

 

Spørgsmålet kan ikke besvares generelt, men må vurderes i forhold til de faktiske omstændigheder. Udgangspunktet vil være, at en sådan differentiering af sikkerhedsstillelseskravene vil kunne blive anset for i strid med en speciel lighedsgrundsætning, hvis kriteriet "ejerstatus" i den givne sammenhæng ikke vurderes at have en saglig begrundelse.

 

I den forbindelse kan nævnes, at soliditetsvurderingen af en offentlig ejer som udgangspunkt vil være anderledes – bedre – end for en privat, og at offentlige myndigheder i deres virksomhedsudøvelse er undergivet Finansministeriets budgetregler om kalkulation af priser, hvilket begrænser deres konkurrencemuligheder.

 

Disse forhold taler for, at der vil kunne være en saglig begrundelse for at differentiere sikkerhedsstillelseskravene afhængigt af ejerstatus. Resultatet støttes af en højesteretsdom fra 1985 (U85.254H), hvor det ikke fandtes i strid med nogen lighedsgrundsætning, at Dansk Folkeferie havde opnået tilladelse til erhvervsmæssig udlejning efter sommerhusloven, mens et privat udlejningsselskab havde fået afslag herpå. Retten lagde vægt på, at Dansk Folkeferie efter sit formål og karakter havde en sådan særstilling, at dette kunne begrunde en forskellig behandling i henhold til loven.

 

Heroverfor har Østre Landsret imidlertid i en senere dom (U93.727Ø) fastslået, at Københavns Kommunes beslutning om kun at levere gratis mælk til kommunens egne skoler, men ikke til privatskoler, var i strid med et lighedsprincip, og at administrative og økonomiske hensyn i forbindelse med beslutningen ikke sagligt kunne begrunde forskelsbehandlingen.

 

Afgørelsen af, om en ordning med differentieret sikkerhedsstillelseskrav vil kunne være i strid med gældende lighedsgrundsætninger, vil være konkret og bero på indholdet og virkningen af ordningen samt den nærmere begrundelse herfor.

 

I lyset af ovenstående vurderes det, at der sandsynligvis vil kunne være tilstrækkeligt sagligt grundlag til at foretage en vis differentiering i sikkerhedsstillelseskravene afhængigt af ejerstatus, uden at dette vil blive anset for i strid med gældende lighedsgrundsætninger. Får en differentiering imidlertid væsentlig indflydelse på de vilkår, som operatørerne af anlæggene kan tilbyde affaldsbehandling på, vil dette kunne indebære risiko for, at differentieringen kan anses for ulovlig som værende i strid med en speciel lighedsgrundsætning. Da denne risiko er til stede, forudsættes det i det følgende, at differentiering alene på grund af ejerskab ikke finder sted, jf. pkt. 4.4 nedenfor.

 

4.2           Typer af sikkerhedsstillelse

4.2.1        Kriterier for vurdering af forskellige typer sikkerhedsstillelse

I forbindelse med en vurdering af de enkelte former for sikkerhedsstillelse, der kunne tænkes egnet, indgår en række elementer i den helhedsvurdering, der skal foretages, når de enkelte typer af sikkerhedsstillelser skal afvejes imod hinanden. Eksempler på sådanne elementer er beskrevet i det følgende.

 

Omkostninger til sikkerhedsstillelse

Alt andet lige bør det tilstræbes at søge den billigst mulige sikkerhedsstillelse for at undgå, at den endelige bruger (der reelt bekoster sikkerhedsstillelsen) vælger miljømæssigt uegnede bortskaffelses­muligheder.

 

Systemets fleksibilitet
Et fleksibelt og enkelt administrativt system, der let og billigt håndteres, og

som smidiggør muligheden for indtræden af nye deponeringsanlæg og udtræden af lukkede deponeringsanlæg, må foretrækkes.

                       

Sikkerhedens tidsmæssige udstrækning

Under hensyntagen til karakteren af de omkostninger, sikkerhedsstillelsen skal dække, vil sikkerhedsstillelser, der har en meget lang tidsudstrækning (og aldrig under 30 år), være at foretrække.

                       

Øjeblikkelig etablering

For at leve op til direktivets bestemmelser og formål skal sikkerheden være etableret allerede fra første dag i driftsperioden på nye deponeringsanlæg.

 

Alle typer omkostninger

I henhold til direktivet skal der stilles sikkerhed for en lang række forskelligartede forhold, som nærmere beskrevet ovenfor i projektafgrænsningen, afsnit 1.3 og i afsnit 2. Uanset risikovurderinger kan "worst case scenariet" ikke fastlægges. Det bør derfor indgå i overvejelsen, hvorvidt den enkelte sikkerhedsstillelse har et beløbsmaksimum.

 

Anlæg som er godkendte eller i drift og nye anlæg

Sikkerhedsstillelsen skal i videst muligt omfang kunne anvendes ens mod allerede eksisterende anlæg (der indtræder i ordningen i løbet af overgangsperioden på 8 år) og nye anlæg.

 

Selvsupplerende ordning

Det bør søges at skabe en ordning, hvor sikkerhedsstillelsen suppleres/genopbygges, såfremt der måtte have været behov for at trække på denne.

 

Med disse momenter som ledetråd vil der i det følgende blive beskrevet fire typer af sikkerhedsstillelse:

 

·        Fond/puljeordninger

·        Selvforsikring

·        Bankgaranti

·        Forsikringer

 

Forsikringsdelen indeholder alene en beskrivelse af eksisterende danske ordninger, der er behandlet i følgende rækkefølge:

 

·                     Oliebranchens forsikringsordning

·                     Den almindelige Erhvervs- og Produktansvarsforsikring

·                     Zürich Miljøforsikring

·                     Dansk Pool for Miljøansvarsforsikring

 

4.2.2       Fond/puljeordninger

En mulig form for sikkerhedsstillelse kunne bestå i oprettelse af en puljeordning (puljeordning for miljøskader på deponeringsanlæg), hvor puljens formue som eneste formål har at dække de omkostninger, som er beskrevet i afsnit 2 og 3 ovenfor.

 

Sikkerhedsstillelse i form af puljeordninger er et kendt begreb i dansk lovgivning, ikke mindst i relation til retsområder tilknyttet miljøforhold.

 

I det følgende vil to eksempler på sådanne puljeordninger blive opridset – Oliebranchens Miljøpulje samt Foreningen Dansk Autogenbrug.

 

Oliebranchens Miljøpulje

På baggrund af undersøgelser af en række benzinstationer blev indehaverne af en række anlæg i slutningen af 80'erne påbudt at foretage oprensning af forurenede grunde. Da ansvaret for forurening ofte var svært at placere, foreslog Oliebranchens Fællesrepræsentation oprettelsen af en fælles pulje til finansiering af nuværende og fremtidige undersøgelser og oprensninger.

 

I samarbejde med Miljøstyrelsen blev der herefter indgået en finansieringsaftale og en administrationsaftale.

 

Finansieringsaftalen indeholdt både bestemmelser om benzinselskabernes økonomiske bidrag til Oliebranchens Miljøpulje og bestemmelser om puljens drift og organisation.

 

Finansieringen tilvejebringes ved, at de otte benzinselskaber i Danmark indbetaler et bidrag til Oliebranchens Miljøpulje. Dette bidrag indbetales månedsvis efter markedsandel (selskabernes salg af autobenzin) og udregnes ved en af Oliebranchens Miljøpulje fastsat takst pr. liter solgt benzin. Bidrag er bogført som en driftsudgift for indbetalerne.

 

Til illustration kan det nævnes, at det årlige bidrag p.t. udgør ca. kr. 120.000.000,00.

 

Det skal nævnes, at Oliebranchens Miljøpulje til hver en tid kan ændre beregningsgrundlaget på den årlige generalforsamling.

 

Parterne bag Oliebranchens Miljøpulje består af Miljøstyrelsen, amter, kommuner og oliebranchen, og prioriteringen af, hvilke og hvor mange grunde der behandles, foretages af Miljøpuljerådet på grundlag af en såkaldt miljøscore. De grunde, der får den højeste miljøscore, bliver først undersøgt og oprenset af Oliebranchens Miljøpulje. Oliebranchens Miljøpulje sætter årligt ca. 600 nyprioriterede grunde i arbejde til oprensning. Til illustration kan nævnes, at der foreløbig er behandlet 2.088 forureningsprojekter på grunde ud af en samlet tilmelding på 9.682 grunde.

 

Miljøpuljerådet består af en repræsentant for hver af de nævnte aftaleparter, og formandskabet varetages af Miljøstyrelsen.

 

Administrationsaftalen bestemmer endvidere, at sekretariatet for Oliebranchens Miljøpulje varetager den konkrete udførelse og finansiering af oprydningen.

 

Foreningen Dansk Autogenbrug

Miljøbeskyttelsesloven fastsætter i § 39 a, at visse typer virksomheder – såkaldte listevirksomheder – skal stille sikkerhed over for godkendelsesmyndigheden. Denne sikkerhedsstillelse kan ske i form af en kollektiv sikkerhedsstillelse, jf. miljøbeskyttelseslovens § 39 a, stk. 6.

 

Foreningen Dansk Autogenbrug er en brancheforening for ca. 100 autoophugningsvirksomheder i Danmark.

 

Foreningen Dansk Autogenbrugs medlemmer betragtes som sådanne listevirksomheder. Disse virksomheder er derfor pligtige at etablere sikkerhedsstillelse over for godkendelsesmyndigheden til dækning af myndighedens eventuelle omkostninger til videretransport og destruktion eller deponering i forbindelse med fjernelse af ulovlige oplag af affald fra virksomheden ved en selvhjælpshandling. Ved en selvhjælpshandling kan tilsynsmyndigheden lade påbudte foranstaltninger udføre for den ansvarliges regning, når den fastsatte frist er udløbet. Da muligheden for sikkerhedsstillelse netop har taget sigte på at lade kategorier af virksomheder med samme karakteristika udarbejde en fælles sikkerhedsordning, anmodede Foreningen Dansk Autogenbrug om oprettelse af en sådan ordning for sine medlemmer.

 

Ordningen omfatter herefter de medlemmer af Foreningen Dansk Autogenbrug, som opfylder foreningens interne betingelser for deltagelse i den kollektive ordning, og som optages i ordningen.

 

Den kollektive ordning består af to dele:
 

·  en kollektiv sikkerhedsstillelse fra Foreningen Dansk Autogenbrug til sikring af, at omkostninger til en selvhjælpshandling til fjernelse af affald på en deltagervirksomhed kan foretages uden udgift for tilsynsmyndigheden, og
·    en udbygget sikring af, at påbud fra tilsynsmyndighedens side om foranstaltninger til lovliggørelsen af et ulovligt oplag af affald på virksomheden efterkommes inden for den af tilsynsmyndigheden fastsatte frist, enten af virksomheden selv eller ved Foreningen Dansk Autogenbrugs foranstaltning på medlemmets vegne og uden udgift for tilsynsmyndigheden

 

Ordningen etableres ved, at der oprettes en sikkerhedsstillelsesfond, hvori der til enhver tid indestår minimum kr. 100.000,00 til dækning af omkostninger til videretransport og destruktion af affald. Minimumsbeløbet hæves over fem år til kr. 300.000,00.

 

Fondens midler skal dække selvhjælpshandlinger og er iværksat af tilsynsmyndigheden over for en deltagervirksomhed i henhold til miljø­beskyttelseslovens § 69-70.

 

Fonden dækker derimod ikke omkostningerne til anden fjernelse af forurening såsom oprensning af jordforurening.

 

Foreningen Dansk Autogenbrug administrerer fondens midler og sørger herunder for at inddrive fornødne midler hos medlemmerne.

 

Efter træk på fonden er Foreningen Dansk Autogenbrug pligtig til omgående og af egen drift at retablere sikkerhedsfondens kapital, således at der til enhver tid henstår mindst kr. 100.000,00 henholdsvis kr. 300.000,00 som sikkerhed. Samtidig er foreningen pligtig til over for den kommunalbestyrelse eller det amtsråd, som er godkendelsesmyndighed for den enkelte deltagervirksomhed, at dokumentere retableringen af sikkerhedsfondens pligtige minimumsbeløb.

 

Såfremt Foreningen Dansk Autogenbrug som brancheorganisation har måttet foretage den fornødne økonomiske inddækning af sikkerhedsfonden til dens pligtige minimumsstørrelse, opkræver foreningen indbetaling fra sine medlemsvirksomheder, der er deltagere i den kollektive ordning. efter nærmere regler fastsat af foreningen, til dækning af de af foreningen trukne beløb på sikkerhedskontoen.

 

Træder en af foreningens medlemmer ud af ordningen, standser driften, ophører eller bliver erklæret konkurs, hæfter fonden mindst tre måneder for omkostninger til videretransport og destruktion af affald i forbindelse med den udtrædende virksomhed. Der er således ikke pligt til at være medlem af den pågældende fond.

 

Foreningens fortsatte hæftelse i de nævnte tilfælde skal give tilsynsmyndigheden lejlighed til enten at træffe afgørelse om individuel sikkerhedsstillelse og/eller træffe afgørelse om, hvilke foranstaltninger der eventuelt skal foretages på virksomheden til lovliggørelse af oplag af affald, som i givet fald vil kunne fjernes ved en selvhjælpshandling.

 

Mindst én gang årligt tilsender Foreningen Dansk Autogenbrug den kommunalbestyrelse og det amtsråd, som er godkendelsesmyndighed, en ajourført liste over samtlige tilsluttede deltagervirksomheder med oplysning om aktiviteter, der har medført krav om dækning af omkostninger.

 

Som et andet led indeholder ordningen en beskrivelse af foreningens pligt til at iværksætte forebyggelsesforanstaltninger, idet fondens begrænsede størrelse forudsætter et aktivt tilsyn med de deltagende virksomheder. Samarbejdet mellem foreningen, medlemmerne og tilsynsmyndigheder beskrives endvidere som en væsentlig foranstaltning til minimering af fondens og myndighedernes omkostninger.

 

Endvidere oprettes en ekspertgruppe til løbende at vurdere potentielle ulovlige oplag af affald og til at komme et påbud fra tilsynsmyndigheden i forkøbet.

 

4.2.3       Selvforsikring

En anden mulighed for sikkerhedsstillelse kan findes i begrebet "selvforsikring".

 

Ved en selvforsikrer forstås en person eller virksomhed, der efter en overvejet beslutning undlader at tegne forsikring for en risiko, som det ellers er sædvanligt at afdække gennem forsikring. Dette forudsætter normalt et stort antal risikoudsatte enheder, for hvilke skadesandsynligheden og skadeudgiften kan beregnes statistisk.

 

Bestemmelserne om en selvforsikrings betydning for ansvarsforholdet er primært reguleret i erstatningsansvarslovens § 19-20 og 25.

 

Disse bestemmelser medfører, at en selvforsikrer, der er solidarisk ansvarlig med en uforsikret medskadevolder, kommer til at bære det fulde ansvar i det indbyrdes forhold (medmindre medskadevolders ansvar omfatter § 19, stk. 2 eller 21 i erstatningsansvarsloven).

 

Denne bestemmelse omfatter også ansvar uden for kontrakt.

 

Som det fremgår, anvendes selvforsikring således som et begreb til regulering af, hvorvidt der overhovedet kan rejses et erstatningskrav mod en skadevolder, alternativt ske regres fra skadelidte over for skadevolder under reglerne i erstatningsansvarsloven.

 

Begrebet selvforsikring indeholder derimod ikke særskilte bestemmelser om, at den selvforsikrede skal opbygge en form for sikkerhed, herunder henlæggelse, bankgaranti og andet.

 

Selvforsikring er derfor begrebsmæssigt og ud fra en solvensbetragtning uegnet til at fungere som et middel til at opnå direktivets formål, idet der begrebsmæssigt netop ikke etableres en sikkerhed. Dog kunne det overvejes at lade en selvforsikring finde anvendelse for driftsherre af affaldsanlæg, hvor denne er staten eller en kommune, idet der her kunne lægges vægt på, at den pågældende juridiske person ikke kan gå konkurs i modsætning til private driftsherrer.

 

Det skal bemærkes, at et meget stort antal kommuner til imødegåelse af miljørisici generelt har tegnet forsikring i deres fælles selskab, Kommunernes Gensidige Forsikringsselskab.

 

Om de forvaltningsretlige og konkurrenceretlige problemer i denne relation henvises til ovenfor i afsnit 4.1.3.

 

4.2.4       Bankgaranti

En sikkerhedsstillelse kunne endvidere tænkes etableret i form af en regulær bankgaranti.

 

Bankgarantiens etablering kunne tænkes stillet som et vilkår i forbindelse med tilladelsen i øvrigt til at etablere et nyt affaldsdepot.

 

En bankgaranti minder i sin konsekvens i hovedtræk om en forsikring, idet den udtrykker nogle vilkår, hvorunder betaling kan finde sted.

 

Svaghederne ved en bankgaranti er den beløbsmæssige begrænsning, idet den enkelte driftsherre alene vil være dækket ind for miljøskader indtil et vist beløb. Tegnes en ansvarsforsikring således individuelt, vil det være nødvendigt at erlægge garantibeløbet i den "høje ende" af den estimerede risiko for at sikre bedst muligt, at der også er dækning under forsikringen i en "worst case situation".

 

En anden svaghed ved en bankgaranti er prisen. En traditionel bankgaranti koster således ca. 0,5 % p.a. i præmie.

 

Derudover er bankgarantisystemet ikke ideelt, når der ses på det krav til sikkerhedens varighed, affaldsdepoter medfører (minimum 30 år).

 

Det må i øvrigt betragtes som tvivlsomt, om dette er en type garantiordninger, danske pengeinstitutter vil være indstillet på at indgå.

 

Sammenfattende synes en bankgaranti ikke (eller i hvert fald ikke som eneste sikkerhedsstillelse) at være ideel til formålet under direktivet.

 

Imidlertid kan en bankgaranti tænkes anvendt som supplement til øvrige ordninger, eventuelt i en startperiode med en puljeordning, indtil puljen har nået en vis beløbsmæssig størrelse, jf. nærmere herom nedenfor i afsnit 4.4 og 6.

 

4.2.5       Oliebranchens Forsikringsordning

Et yderligere eksempel på en eksisterende forsikringsordning er Oliebranchens Forsikringsordning:

 

På baggrund af lov nr. 370 af 2. juni 1999 om forurenet jord er der indført en pligt for private fyringsoliekunder til at være omfattet af en forsikring, der dækker risikoen for forureninger forårsaget af olietanke med en rumindhold under 6.000 liter. Loven forudsætter, at der etableres en forsikringsordning til dækning af denne risiko. Tidspunktet for ikrafttrædelse af forsikringskravet fastsættes ved bekendtgørelse udstedt af miljø- og energiministeren. Dette sker først, når forsikringsordning er etableret og godkendt.

 

Oliebranchen har herefter iværksat et samarbejde med Topdanmark om etablering af en forsikringsordning, der dækker oliekundernes risiko og forsikringspligt. Etableringen sker ved indgåelse af en aftale mellem Topdanmark og ti olieselskaber om samarbejde og gennemførelse af forsikringsordningen.

 

Oliebranchens Fællesrepræsentation har på vegne af de ti olieselskaber og Topdanmark Forsikring A/S den 5. november 1999 anmeldt en samarbejdsaftale med tilhørende aftaler om etablering af denne forsikringsordning

 

Forsikringsdækningen i Topdanmark opnås automatisk for oliekunderne ved køb af fyringsolie til boligopvarmning fra et af de deltagende olieselskaber eller fra forhandlere, der forsynes med olie fra et af disse selskaber. Forsikringsordningen vil omfatte al fyringsolie, der sælges til boligopvarmning i Danmark. Oliekunden kan fravælge forsikringsdækningen i Topdanmark og tegne forsikring i et andet forsikringsselskab, som måtte tilbyde lignende forsikring.

 

Forsikringen dækker den udgift, der medgår til at følge miljømyndighedernes påbud efter jordforureningsloven. Den maksimale erstatning pr. anmeldt og erstatningsberettiget skade er kr. 2.000.000,00.

 

Omkostninger, der overstiger kr. 2.000.000,00 betales af miljømyndighederne.

 

Det fremgår videre af ordningen, at også olieselskaber, der ikke fra starten har del i aftalen, skal have mulighed for efterfølgende at tiltræde den beskrevne forsikringsordning.

 

Miljøstyrelsen har i øvrigt med hensyn til Oliebranchens Miljøpulje oplyst til Konkurrencestyrelsen, at der styrelsen bekendt ikke eksisterer nogen anden virksomhed i Danmark, der udfører samme type opgave og besidder den fornødne erfaring hertil.

 

Miljøstyrelsen oplyste videre, at styrelsen oprindeligt overvejede at tilvejebringe forsikringsdækning ved at etablere en fælles pool-ordning uden om olieselskaberne. Dette blev dog opgivet, da det ville blive for dyrt for oliekunderne. Også individuelle forsikringer ville blive for dyre. På denne baggrund tilbød oliebranchen at etablere en fælles forsikringsordning som et servicetilbud over for oliekunderne.

 

Den forventede årlige samlede præmiestørrelse i første kalenderår er ansat til ca. kr. 36.000.000,00.

 

Såfremt skadesprocenten i et kalenderår overstiger 80 % af forskudspræmien, forfalder der en tillægspræmie på 50 % af forskudspræmien. Hvis skadesprocenten i et kalenderår overstiger 80 % af forskudspræmien samt tillægspræmien, forfalder yderligere en tillægspræmie på 50 % af forskuds­præmien.

 

Derudover er der særlige forhold vedrørende ejerforholdet til reassurancefirmaet, hvor både olieselskaberne og Topdanmark er ejere.

Topdanmark genforsikrer den påtagede risiko i et til formålet af parterne oprettet genforsikringsselskab.

 

Konkurrencestyrelsen har på et rådsmøde den 15. december 1999 fastslået, at dette samarbejde er konkurrencebegrænsende og i strid med forbudet i konkurrencelovens § 6, stk. 1, idet Topdanmark gennem det tætte samarbejde med de deltagende olieselskaber begrænser andre forsikringsselskabers muligheder for at trænge ind på det relevante marked.

 

Imidlertid finder Konkurrencestyrelsen, at aftalerne opfylder betingelserne for en fritagelse efter konkurrencelovens § 8, stk. 1, idet samarbejdet er en forudsætning for at få det nye marked til at fungere og bidrager til opfyldelse af miljømæssige hensyn.

 

4.2.6       Den Almindelige Erhvervs- og Produktansvarsforsikring

SKAFOR (Skadesforsikringssammenslutningen) og Industrirådet har i 1987 udarbejdet standard forsikringsbetingelser for erhvervs- og produktansvarsforsikring. Denne forsikring tager ikke specielt sigte på forsikring af ansvaret for forureningsskader. Som nedenfor beskrevet indeholder forsikringen dog begrænset forsikringsdækning.

 

Erhvervsansvarsforsikringsdelen

Den særlige forureningsdækning i erhvervsansvarsforsikringsdelen er som oftest undergivet en særskilt begrænsning i den dækningssum, der er anført i policen. Er der ikke anført en sådan særlig dækningssum for forureningsskader, er der således ingen dækning under policen.

 

Forsikringen dækker kun forurening, såfremt skaden er opstået uventet, utilsigtet og ved et pludseligt uheld. Dette betyder blandt andet, at siveskader er ikke omfattet af dækningen. 

 

Der vil ikke være dækning for skade, som er en følge af, at den sikrede virksomhed forsætligt eller groft uagtsomt har overtrådt de til enhver tid gældende offentlige miljøforskrifter.

 

For så vidt angår særligt forurenende virksomheder (tidligere kapitel 5 virksomheder, nu de virksomheder, der er opført i bilaget til miljøerstatningsansvarsloven) er disse kun forsikret mod ansvar for forureningsskader, hvis policen har en særlig påtegning herom.

 

Produktansvarsforsikringsdelen

Hvis en forureningsskade sker som en produktskade, dvs. som en skade på person eller ting forvoldt af den sikrede virksomheds produkter eller ydelser, efter disse er bragt i omsætning henholdsvis præsteret, er dækningen imidlertid ikke begrænset på samme måde som under erhversansvarsforsikringsdelen, jf. ovenfor.

 

Det betyder, at der ikke gælder krav om pludselighed. Der gælder heller ingen særlig dækningssum, og det er ikke en betingelse for dækning i forhold til særligt forurenende virksomheder, at policen har en særlig påtegning herom.

 

Det er dog naturligvis en forudsætning, at de øvrige betingelser under produktansvarsdelen er opfyldt, herunder således at der skal være tale om en forureningsskade, der udgår fra virksomhedens produkter.

 

4.2.7       Zurich Miljøforsikring

Dækningsformer

Zurich Miljøforsikring er baseret på et forsikringsprodukt, som Zurich oprindeligt har udviklet i USA, og som nu tilbydes i mange vestlige lande. Forsikringsbetingelserne er ensartede, men tillempet de enkelte lande; i Danmark er reglerne i overensstemmelse med Forsikringsaftaleloven.

 

Zurich’s Miljøforsikring er forbundet med 2 former for dækning, henholdsvis Dækning A og Dækning B:

 

Dækning A: Ansvarsforsikring

Under ansvarsforsikringsdelen falder forsikringstagerens (og de i dennes tjeneste værende personers) erstatningsansvar for miljøskader hos tredjemand, det vil sige for miljøskader, der optræder uden for forsikringstagerens egen virksomheds område.

 

Miljøansvarsforsikringen dækker således forsikringstagerens erstatningsansvar for tab i tilfælde, hvor der er rejst et krav mod virksomheden i anledning af en miljøskade, der stammer fra den forsikrede virksomhed, således som denne er specificeret i forsikringspolicen.

 

Ansvarsforsikringen dækker miljøskade, der i policen defineres som udledning, spredning, frigivelse eller udslip af røg, dampe, sod, dunster, syre, alkalier, kemikalier, væsker eller gasser, affaldsmaterialer eller andre irritamenter, kontaminenter eller forurenere i eller på land, atmosfæren eller vandløb eller vandmasser.

 

Det tab, som ansvarsforsikringen omfatter, er forsikringstagerens kompensation til skadelidte for personskade (dvs. fysisk skade på personer samt tab af forsørger), tingskade (dvs. fysisk beskadigelse/ødelæggelse af værdier, tab af værdier, som ikke er blevet fysisk beskadiget eller ødelagt, og endelig oprensningsomkostninger på tredjemands grund). Derudover dækkes rimelige omkostninger til forsikringstagerens forsvar mod krav fra tredjemand.

 

Forsikringstageren er ikke berettiget til at anerkende en erstatningspligt, eller godkende erstatningskrav fra tredjemand, før forsikringsselskabet har givet samtykke dertil, og det er i øvrigt forsikringsselskabet, der træffer bestemmelse om sagens behandling.

 

Dækning B: Oprensningsomkostninger

Denne del af forsikringen angår forsikringstagerens tab i forbindelse med miljøskade på den forsikrede virksomheds egen grund, således som denne er specificeret i forsikringspolicen.

 

Det, der kan kræves dækket under DÆKNING B, er forsikringstagerens omkostninger til fjernelse eller afhjælpning af forurenet jord, overfladevand, grundvand eller anden kontaminering på forsikringsgrunden. Dækningen til sådanne omkostninger er dog betinget af, at oprensningen er pålagt den forsikrede virksomhed som et krav fra myndighederne.

 

Der kan imidlertid ikke opnås dækning for oprensningsomkostninger på eller under selve det for et deponeringsanlæg afgrænsede område, som eksempelvis opstået i forbindelse med et perkolatudslip.

 

Forsikringstageren er ikke berettiget til at påbegynde en oprensning uden samtykke fra forsikringsselskabet.

 

Fælles betingelser for Dækning A og Dækning B

 

I: Generelle betingelser

For dækning under DÆKNING A OG DÆKNING B er det i begge tilfælde en betingelse for dækning, at forsikringstager har anmeldt kravet skriftligt til forsikringsselskabet i løbet af forsikringsperioden eller den udvidede anmeldelsesperiode, der ophører tre måneder efter forsikringens ophør. Såfremt erstatningskrav fremsættes mod forsikringstageren eller formodes at ville blive fremsat, skal forsikringstageren uden ophold anmelde dette til forsikringsselskabet.

 

Forsikringen er en såkaldt claims made forsikring. Det betyder, at det er afgørende for dækning, at der rejses krav i forsikringstiden. Krav, rejst før forsikrings ikrafttræden eller efter forsikringens ophør, er ikke dækket.

 

Dækningerne gælder kun for krav, som fremsættes (eller indbringes) i Danmark.

 

II: Undtagelse til dækning

Såfremt der ved policens ikrafttræden bestod en miljøskade, dækkes tab eller krav som følge af denne ikke, såfremt den forsikrede virksomhed (herunder særligt personer i virksomheden, der er ansvarlige for miljø­forhold, kontrol eller overholdelse) vidste eller burde vide, at miljøskaden kunne forventes at give anledning til krav.

 

Forsikringen dækker ikke krav, der er omfattet af Arbejdsskade­forsik­rings­loven eller anden social lovgivning, ligesom forsikringen ikke dækker person­skade lidt af forsikringstageren, eller personer, der er i forsikrings­tage­rens tjeneste. De pågældende vil som oftest være dækket af Arbejds­skade­forsikrings­loven og virksomhedens erhvervsansvarsforsikring.

 

Forsikringen dækker alene det ansvar, der følger af almindelige erstatnings­regler. Det vil sige, at der ikke er dækning for et videregående ansvar baseret på kontrakt eller andet tilsagn fra virksomheden.

 

Forsikringen dækker ikke tab eller krav, der opstår på forsikringstagerens grund, selvom dette tab opstår for at undgå eller begrænse en miljøskade, som eventuelt måtte være dækket af forsikringen. Denne undtagelse vedrører dog ikke oprensningsomkostninger under DÆKNING B.

 

Forsikringen dækker ikke i tilfælde af, at den forsikrede virksomhed, sådan som denne er specificeret i policen, sælges, udlejes, gives bort, opgives, eller når der er blevet givet afkald på driftsmæssig styring af den forsikrede virksomhed.

 

Forsikringen dækker ikke tab eller krav, som skyldes varer eller produkter, der er blevet fremstillet, solgt, håndteret, distribueret, ændret eller repareret af eller på vegne af den forsikrede virksomhed eller andre, som driver virksomhed under dennes navn, herunder nogen beholder dertil, eller nogen tillid til en erklæring eller garanti, som fremsættes på noget tidspunkt med hensyn til dette. Forsikringen dækker heller ikke tab eller krav, der stammer fra tingskade på - eller fremkaldt af - varer eller produkter, som den forsikrede virksomhed fremstiller, sælger, håndterer eller distribuerer samt personskade fremkaldt af varer eller produkter, som sikrede fremstiller, sælger, håndterer eller distribuerer.

 

Som alle andre ansvarsforsikringer dækker forsikringen ikke i tilfælde af nuklear reaktioner, såsom nuklear fission, nuklear fusion eller radioaktivitet.

 

Der vil ikke være dækning under forsikringen for skade, som skyldes forsikringstagerens forsæt eller grove uagtsomhed, sådan som disse begreber forstås i forsikringsretten. Der er heller ikke dækning for skade, som skyldes sikredes handling eller undladelse, hvorved offentligretlige regler til beskyttelse af miljøet overtrædes.

 

Der er ikke dækning for miljøskade, som er baseret på eller skyldes syreregn.

 

Der er ikke dækning for tab eller krav, som skyldes asbest­fore­komster, eller -fjernelse, oprydning, eller bortskaffelse af asbest­produkter, fibre, eller asbeststøv. Der er heller ikke dækning for tab eller krav, som skyldes arrangementer til bortskaffelse, transport, eller bortskaffelsen af syre, alkalier, kemikalier, væsker eller gasser, affaldsmaterialer, eller andre irritamenter, kontaminenter, eller forurenere uden for en dækket beliggenhed. Der synes altså at kunne være visse typer af forureninger, omfattet af jordforureningsloven, som ikke er dækket.

 

Der er ikke dækning for miljøskade, der stammer fra eventuelle underjordiske opbevaringstanke. Det vil sige fra beholdere, herunder tilhørende underjordisk ledningsnet, som er forbundet til tanken, som har mindst 10 % af sin volumen under jorden. Dækning kan dog udvides på nærmere aftalte vilkår.

 

Der er ikke dækning for krav, som skyldes bøder eller lignende straffe, pønalt begrundet erstatning, eller pønalt begrundet forhøjelse af erstatning.

 

Ved en partiel og/eller endelig lukning af en produktionsenhed, et anlæg, eller en beliggenhed, er der ikke dækning for tab eller krav, der fremkommer herved, selvom en sådan lukning sker i overensstemmelse med en skriftlig lukkeplan.

 

III: Dækningssummer og selvrisiko

Der angives en maksimal dækningssum for henholdsvis DÆKNING A og DÆKNING B i policen. Denne dækningssum er den højeste grænse for forsikringsselskabets forpligtelse.

 

Forsikringen er forbundet med en selvrisiko, der dækkes af forsikringstageren. Selvrisikoen gælder for ethvert tab, der lides af forsikringstageren under forsikringen.

 

Uanset antallet af krav, miljøskader, kravstillere eller sikrede, anses selskabets samlede erstatningspligt for krav, som opstår på grundlag af de samme forbundne, tilknyttede, gentagne eller fortsatte miljøskader i løbet af en eller flere forsikringsperioder for at være et enkelt tab, men underlagt den maksimale dækningssum.

 

IV: Øvrige betingelser

Forsikringsselskabet er løbende berettiget til at foretage inspektion og revision af den forsikrede virksomhed, sådan som den er specificeret i forsikringspolicen.

 

På grundlag af en besigtigelse kan forsikringsselskabet give virksomheden pålæg om inden for en given rimelig frist at udføre foranstaltninger til begrænsning af den forsikrede risiko. Forsikringsselskabets inspektion/besigtigelse er dog ikke en garanti for, at forsikringsstedet overholder acceptabel ingeniørpraksis eller er i overensstemmelse med lovgivning eller offentligretlig regulering.

 

Forsikringen kan af hver af parterne opsiges skriftligt med en måneds varsel til en hovedforfaldsdag. Om konsekvensen af ophør, se ovenfor under pkt. I.

 

Såfremt der gælder en anden forsikring, der er til rådighed for den sikrede virksomheds tab, som også er dækket i medfør af miljøforsikringen, skal miljøforsikringen gælde som en merforsikring i forhold til den anden gældende forsikring, hvad enten denne er primær eller overliggende.

 

4.2.8       Dansk Pool for Miljøansvarsforsikring

Dansk pool for miljøansvarsforsikring har udarbejdet standardforsikringsbetingelser specielt for forsikring af ansvaret for forureningsskader. Forsikringsbetingelserne blev til efter forhandling mellem SKAFOR og Industrirådet, efter Industrirådet havde ytret ønske om at få etableret en miljøansvarsforsikring. Det blev forudsat, at forsikringen ville blive tegnet af især store industrivirksomheder, som blev betragtet som særligt udsat for at ifalde ansvar for en forurening. Imidlertid er der kun tegnet et meget begrænset antal forsikringer.

 

Dækningsomfang

Pool-forsikringen dækker den forsikringstegnende virksomhed og de personer, der er antaget i virksomhedens tjeneste.

 

Forsikringen dækker virksomhedens erstatningsansvar for skade tilføjet personer eller ting som følge af en forurening. Det vil sige, forsikringen dækker skader på tredjemand, der er en følge af virksomhedens ansvarspådragende adfærd.

 

Skaden skal være en følge af en forurening. Pool-forsikringen har defineret sit eget forureningsbegreb, således at der ved forurening forstås:

 

1. Udsendelse, spredning eller henlæggelse af faste, flydende eller luftformige stoffer, som har skadelig virkning i eller på omgivelserne
2. Udsendelse eller spredning af lugt, støj, rystelser, bølger, stråler eller temperaturpåvirkninger, der går ud over omgivelsernes sædvanlige niveau.

 

Det er en betingelse for forsikringsdækningen, at en af disse beskrevne forandringer af omgivelserne har forårsaget en konkret skade.

 

Forsikringen dækker ud over virksomhedens erstatningsansvar over for tredjemand rimelige omkostninger, såfremt disse er nødvendige til afværgelse af fare for forureningens udbredelse til områder uden for forsikringsstedet, men kun for så vidt virksomheden har været forpligtet til at foretage afværgelse af udbredelsen. Det er således en betingelse, at de afholdte omkostninger relaterer sig til en fare for skade på en værnet interesse, som virksomheden i givet fald vil være erstatningsansvarlig for. Der vil altså ikke være dækning for oprensningsomkostninger, selvom disse er en følge af et påbud fra miljømyndighederne, hvis ikke den påbudsmodtagne virksomhed vil være erstatningsansvarlig.

 

Forsikringen dækker i et vist omfang omkostninger til konstatering af, om der er indtrådt en dækningsberettiget skade. Det er dog en betingelse, at det ved en sådan undersøgelse konstateres, at en dækningsberettiget skade er indtrådt. Der er med andre ord ikke dækning i de tilfælde, hvor det of-fentlige pålægger virksomheden at foretage undersøgelser på egen grund.

 

Forsikringen dækker alene forurening, der udgår direkte fra forsikringstagerens virksomhed, sådan som denne er beskrevet i policen. Afgrænsningen af den forsikrede virksomhed sker ved en opregning i policen af de ejendomme, der hører under forsikringstagerens virksomhed.

 

Pool-Forsikringen har ikke en dækning, der svarer til Zurich Miljøforsikring DÆKNING B. Det vil sige, at der under Pool-Forsikringen ikke er dækning for den forsikrede virksomheds omkostninger til oprensning på egen grund, heller ikke såfremt disse afholdes efter påbud fra myndighederne.

 

Forsikringen dækker skade indtruffet i Danmark, i Grønland eller på Færøerne.

 

Undtagelser til dækning

Forsikringsbetingelserne indeholder en række specifikt angivne situationer, hvor forsikringen ikke dækker indtrådte skader. Disse undtagelser vil blive beskrevet i det følgende:

 

Forsikringen dækker kun formuetab, som er en følge af en af forsikringen dækket person eller tingskade, der har ramt den, som har lidt formuetabet. Dog dækkes tredjemands driftstab kun i 12 måneder fra det tidspunkt, hvor tabet indtræder.

 

Forsikring dækker ikke omkostninger til bøder som følge af forureningen.

 

Der er ikke dækning under forsikringen, hvis forureningen er forvoldt af forsikringstageren ved forsæt eller ved grov uagtsomhed. Den grove uagtsomhed og forsættet skal foreligge hos bestyrelsen eller direktionen. Hvis skade sker som følge af overtrædelse af gældende miljøregler, er der dækning herfor, medmindre overtrædelsen er sket efter ordre fra forsikringstageren, og forholdet kan karakteriseres som forsætligt eller groft uagtsomt.

 

Der er ikke er dækning for skade på ting, som den sikrede har i sin varetægt eller besiddelse.

 

Der er ikke dækning under forsikringen i tilfælde, hvor virksomheden i kraft af kontrakter eller på anden måde har forpligtet sig til et videregående erstatningsansvar, end hvad der følger af almindelige regler.

 

Forsikringen undtager endvidere skade forårsaget af eller som direkte eller indirekte følge af ændring af de genetiske egenskaber ved levende organismer.

 

Endvidere undtages personskade, som lides af forsikringstageren eller personer i dennes tjeneste, der i øvrigt er omfattet af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring.

 

Der er ikke dækning for forureningsskade, som er en følge af uforsvarlig vedligeholdelse af eller tilsyn med installationer, der har til formål at hindre, forebygge eller begrænse en forurening. Forsikringen dækker heller ikke skade som følge af syreregn og udledning af næringssalte og andre tilsvarende forureninger.

 

Slutteligt er skade undtaget, der er en følge af almindelig drift ved virksomheden, og/eller som er godkendt eller toleret af myndighederne. Denne undtagelse dækker den accepterede forurening såsom oliespild fra tankstationer e.l.

 

Generelle betingelser

Forsikringen dækker ifølge forsikringsbetingelserne ansvar for skade, når kravet om erstatning er rejst mod den forsikrede virksomhed i forsikringstiden af offentlige myndigheder eller af tredjemand. Forsikringen dækker dog ikke ansvar for skade som følge af forurening forårsaget af handlinger eller undtagelser, som fandt sted forud for policens ikrafttræden. Forsikringen dækker ikke krav, der er anmeldt til selskabet senere end tre måneder efter forsikringens ophør.

 

Miljøansvarsforsikringen er således baseret på krav-rejst princippet (claims made), men begrænser yderligere dækning til skader som følge af handlinger eller undladelser foretaget efter policens ikrafttræden.

 

Erstatningskrav, som er rejst mod den forsikrede virksomhed i anledning af skade eller tab forårsaget af samme ansvarspådragende forhold, betragtes som én forsikringsbegivenhed, dvs. som et serieskadekrav. Serieskadekravet anses for rejst på det tidspunkt, hvor det første krav i serien er rejst. Såfremt et enkelt krav i serien vedrører forurening forårsaget af handlinger eller undladelser, som fandt sted forud for policens ikrafttræden, er ingen del af seriekravet dækket af policen.

 

Policen vil være forbundet med en dækningssum, der fungerer som den højeste grænse for forsikringsselskabets forpligtelse for krav, der er rejst mod den forsikrede virksomhed inden for et enkelt forsikringsår.

 

Det er en almindelige betingelse for dækning, at erstatningskrav, der fremsættes eller formodes at ville blive fremsat uden ophold, skal anmeldes til forsikringsselskabet. Det er endvidere et krav, at den forsikrede virksomhed ikke må anerkende erstatningspligten eller godkende et erstatningskrav uden selskabets samtykke.

 

I forhold til andre forsikringer er Miljøansvarsforsikringen sekundær, dvs. forsikringen dækker ikke ansvar for skader, der er forsikret under andre forsikringer som f.eks. erhvervs- og produktansvarsforsikringer, motoransvarsforsikringer eller andre specialforsikringer.

 

Dansk Reassurancepool

Onsdag den 23. marts 2000 blev der afholdt stiftende generalforsamling i Dansk Reassurancepool for Miljøforsikring. Det er tanken, at Dansk Reassurance­pool for Miljøforsikring skal afløse Dansk Pool for Miljøansvarsforsikring. Stiftelsen af reassurancepoolen er foranlediget af jordforureningsloven. Det synes at være tanken, at der på den ordinære generalforsamling i Dansk Reassurancepool for Miljøforsikring i første halvår 2001 skal tages stilling til, hvorvidt poolen under hensyntagen til de indtegnede forsikringer skal fortsætte eller nedlægges. Såfremt der ikke er indtegnet et væsentligt større antal forsikringer end de 34, der for tiden er i Dansk Pool for Miljøansvarsforsikring, vil det blive overvejet at nedlægge poolen.

 

4.2.9       Sammenfatning, forsikringsordninger

Gennemgangen af eksisterende forsikringsordninger ovenfor under pkt. 4.2.5 - 4.2.8 viser, at der findes enkelte ordninger, hvorefter det er muligt forsikringsmæssigt at afdække visse nærmere miljørisici. Vilkårene for dækning svarer imidlertid ikke til den dækning og dermed den sikkerhed, direktivet foreskriver, jf. nærmere herom nedenfor under pkt. 4.4.

 

4.3           Skattemæssige forhold

I nærværende afsnit har vi vurderet den skattemæssige behandling af omkostninger forbundet med forskellige former for sikkerhedsstillelse mv. for henholdsvis ejerne og brugerne.

 

Ved afgørelsen af, om ejerne og brugerne har fradragsret for omkostninger vedrørende sikkerhedsstillelsen mv., er det afgørende, om omkostningerne kan anses for en driftsomkostning efter statsskattelovens § 6 a. Det er en betingelse for, at der er tale om en driftsomkostning, at de afholdte omkostninger har en naturlig forbindelse med driften af den pågældende virksomhed.  

 

Vi har i det følgende forudsat, at ejerne af affaldsdeponeringsanlægget er private selskaber og offentlige virksomheder, virksomheder, personer mv. (herefter virksomheder eller ejere), der udøver erhvervsmæssig virksomhed eller en offentlig virksomhed som en kommune. Brugerne af affaldsdeponeringsanlægget kan både være virksomheder eller private personer. 

 

Vi har nedenfor foretaget en skattemæssig vurdering for ejere, der er henholdsvis virksomheder eller kommuner, samt brugerne. 

 

4.3.1       Virksomheder - Ejerne

Fond/puljeordninger

En indbetaling til en puljeordning efter tilsvarende principper som Oliebranchens Miljøpulje – dvs. en indbetaling af ejerne til en miljøpulje af en mindre procentdel eller promilledel af omsætningen eller pr. kg affald - vil være fradragsberettiget for ejerne som en driftsomkostning efter statsskattelovens § 6 a.

 

Hvis fonden/puljen oprettes med et større éngangsbeløb, er der en risiko for, at ejerne ikke vil have skattemæssig fradragsret for engangsbeløbet. Det kan således ikke udelukkes, at skattemyndighederne i denne situation vil anse éngangsbeløbet for en ikke-fradragsberettiget udgift, der vedrører virksomhedens indkomstgrundlag, jf. statsskattelovens §§ 5-6. I denne situation kan der eventuelt være en mulighed for, at ejerne kan afskrive på éngangsbeløbet over en årrække.

 

Selvforsikring

Selvforsikring indebærer, at ejerne ikke forsikrer sig, men i stedet betaler omkostningerne til oprydning mv. i takt med, at omkostningerne faktisk afholdes.

 

Ejerne vil derfor i denne situation have skattemæssigt fradrag for omkostningerne til oprydning mv., i takt med at omkostningerne afholdes. Omkostningerne til oprydning kan således anses for udskudte driftsomkostninger, jf. Landsskatterettens kendelser refereret i TfS 1992.581 og i LSR 1984.23.

 

Der kan dog være en mindre risiko for, at skattemyndighederne alene vil acceptere fradragsret for en virksomheds omkostninger til oprydning for den del af omkostningerne, der vedrører forurening, som er opstået efter ejerens erhvervelse af arealet, jf. Ligningsvejledningen for 1998, afsnit E.A.2.1.3. I det omfang ejeren har en objektiv pligt - evt. fastsat i loven - til oprydning mv., er det endvidere vor vurdering, at ejeren vil have fradragsret for hele beløbet, uanset at en del af oprydningsomkostningerne vedrører forurening forårsaget af tidligere ejere.   

 

Bankgaranti

Ejerne har skattemæssigt fradrag for løbende ydelser i form af renter, løbende provisioner eller præmier vedrørende bankgarantier.

 

Hvis bankgarantien medfører betaling af stiftelsesprovision, engangspræmie eller lignende engangsydelse, vil ejerne dog alene have fradragsret, hvis løbetiden for bankgarantien er mindre end 2 år, jf. ligningslovens § 8, stk. 3.

 

Forsikringer

Ejerne vil som udgangspunkt have fradragsret for præmier til forsikringsordninger som en driftsomkostning, jf. statsskattelovens § 6 a. 

  

Henlæggelser

Som udgangspunkt vil ejerne ikke have skattemæssigt fradragsret for henlæggelser til en senere gennemførelse af oprydning. Ejerne har således først fradragsret for henlæggelserne til oprydning på det tidspunkt, hvor omkostningerne rent faktisk afholdes.

 

Det kan dog ikke udelukkes, at det eventuelt er muligt for virksomheder at opnå fradrag for henlæggelser - efter en anvendelse af tilsvarende principper, der gælder for garantiforpligtelser, jf. Ligningsvejledningen for 1998, afsnit E.B.2.6.7, såfremt følgende betingelser er opfyldt:

 

At henlæggelsen gælder oprydningsomkostninger, som allerede burde afholdes eller burde være afholdt på henlæggelsestidspunktet. 

 

At der i praksis har vist sig at være nogen risiko for, at oprydningsomkostninger skal afholdes.

 

At beløbene, der skal anvendes til oprydningsomkostninger, ikke er uvæsentlige.

 

At der føres et regnskab over henlæggelserne, herunder over den procentdel eller promilledel af omsætningen, der henlægges, samt over de faktisk afholdte omkostninger til oprydning.  

 

Selv om ovennævnte betingelser er opfyldt, er det dog stadig usikkert, hvorvidt det er muligt for ejerne at opnå fradrag for henlæggelser til oprydning før omkostningernes faktiske afholdelse.

 

4.3.2       Kommuner - Ejerne

Kommuner er undtaget fra skattepligten i medfør af selskabsskattelovens § 3, stk. 1, nr. 2, også selv om driften finder sted i interessentskabsform. Kommuner skal derfor ikke opgøre nogen skattepligtig indkomst.

 

Kommuner har derfor heller ikke fradrag for omkostninger forbundet med sikkerhedsstillelse, da der ikke er nogen skattepligtig indkomst at fradrage omkostningerne i.

 

Det skal bemærkes, at hvis kommunen udøver affaldsdeponerings­aktiviteten via et almindeligt aktie- eller anpartsselskab, vil aktie- eller anpartsselskabet skulle behandles efter de sædvanlige regler gældende for ejere, som anført ovenfor i afsnit 1. 

 

4.3.3       Brugerne

Virksomheder

Brugere af affaldsdeponeringsanlægget, der udøver erhvervsmæssig virksomhed, har som udgangspunkt fradragsret for omkostninger forbundet med deponering af virksomhedens affald ved opgørelsen af virksomhedens skattepligtige indkomst, jf. statsskattelovens § 6 a. Betingelsen om, at omkostningerne har en naturlig forbindelse med driften af den pågældende virksomhed, vil således normalt være opfyldt.

 

Virksomheder vil efter tilsvarende principper have fradragsret for yderligere omkostninger, der ”overvæltes” på brugerne som følge af meromkostninger afholdt af ejerne til forsikringsdækning mv.

 

Private personer

Brugere af affaldsdeponeringsanlægget, som ikke udøver erhvervsmæssig virksomhed - dvs. private personer - har ikke fradragsret ved opgørelsen af personens skattepligtige indkomst for omkostninger forbundet med deponering af personens affald. 

 

Private personer vil efter tilsvarende principper ikke have fradragsret for yderligere omkostninger, der ”overvæltes” på brugerne som følge af meromkostninger afholdt af ejerne til forsikringsdækning mv.

 

4.4           Vurdering af sikkerhedstypernes egnethed

På baggrund af det ovenfor i afsnit 4.1.1 og 4.1.2 anførte, hvorefter en differentiering i sikkerhedsstillelseskravet alene efter ejerstatus kunne være i strid med konkurrence- og forvaltningsretlige regler, forudsættes det, at der ikke differentieres i kravet til sikkerhedsstillelse, afhængigt af om driftsherren er offentlig, kommunal eller privat. Den type sikkerhedsstillelse, der måtte blive besluttet, gælder således alle, der i øvrigt er blevet godkendt efter direktivets artikel 8.

 

Når egnetheden af de enkelte sikkerhedsstillelser skal vurderes, er det relevant at foretage en sondring mellem henholdsvis forudsigelige og uforudsigelige omkostninger. Det kan således ikke udelukkes, at en sikkerhedsform, der er uegnet til at dække uforudsigelige omkostninger, omvendt kan være egnet til at dække forudsigelige omkostninger.

 

I det følgende vil de enkelte typer sikkerhedsstillelser derfor blive vurderet i forhold til begge typer af omkostninger.

 

På det foreliggende grundlag synes en ordning med selvforsikring at være en uegnet sikkerhedstype på baggrund af de bemærkninger, der er anført ovenfor i afsnit 4.2.

 

Tilbage som mulige modeller er herefter bankgaranti og henlæggelser, lovpligtig miljøforsikring og en fond/puljeordning med lovpligtigt medlemskab. Om de økonomiske konsekvenser se nedenfor i afsnit 5.

 

4.4.1       Fond/puljeordning

Ligesom miljøforsikringen (jf. nedenfor under pkt. 4.4.4) synes en fond/puljeordning altovervejende at kunne tilgodese de enkelte anførte hensyn i afsnit 4.2.1, både i relation til forudsigelige og uforudsigelige omkostninger.

 

Der er således tale om et fleksibelt system, der vil være relativt nemt at administrere, og hvor indtræden af nye deponeringsanlæg og udtræden af lukkede deponeringsanlæg ikke påvirker sikkerhedsstillelsen, idet selve puljen oppebæres af de til enhver tid værende medlemmer (i fonds- eller foreningsform).

 

Der er ingen tidsmæssige begrænsninger på puljens levetid, og det vil i grundlaget for ordningen være muligt at regulere, at puljen skal have en tidsmæssig udstrækning på en nærmere beskrevet minimumsperiode.

 

Samtidig vil ordningen være selvsupplerende, således at fonden/puljen kan beslutte at forøge bidraget pr. ton affald (såfremt der måtte være behov for en forøgelse af sikkerhedsstillelsen) eller i en periode helt at stoppe bidrag (såfremt der ikke måtte være behov for yderligere sikkerhedsstillelse).

 

Disse tiltag forudsætter alene, at der foreligger en præcist beskrevet administration af ordningen, hvori det kunne overvejes at lade offentlige institutioner, eksempelvis Miljøstyrelsen, deltage, jf. herom nedenfor i afsnit 6.

 

Derudover vil grundlaget uden problemer kunne beskrives til at dække samtlige typer omkostninger, der skal være omfattet af direktivet, jf. herom ovenfor i afsnit 2 og 3, og altså dermed som anført både forudsigelige og uforudsigelige omkostninger. Dette kunne ske med skyldig hensyntagen til omkostningernes forskellige karakter, således at bidrag til sikkerhed for uforudsigelige omkostninger er et bidrag, der tilfalder alle puljens til enhver tid værende medlemmer og ikke betales tilbage til den enkelte ejer, mens bidrag til sikkerhed for forudsigelige omkostninger individualiseres og betragtes som tvangsopsparing for den enkelte ejer med adgang til at anvende sin opsparing til de definerede omkostninger.

 

Det vil yderligere være muligt for allerede eksisterende anlæg at indtræde i ordningen inden for den i artikel 14 i direktivet beskrevne overgangsordning. Dog vil indbetaling til dækning af forudsigelige omkostninger fra eksisterende anlæg skulle tilpasses den periode, der haves til at foretage opsparingen.

 

Problemerne med fond/puljeordning er imidlertid først og fremmest, at puljen selvsagt ikke vil være etableret i fuldt omfang fra dag 1. Det tager således tid at opbygge en tilstrækkelig formue.

 

Derved er der en teoretisk risiko for, at der opstår en omkostningsudløsende faktor på et eller flere af de omhandlede deponeringsanlæg på et tidspunkt, hvor der ikke i puljen er tilstrækkelige midler til at dække disse. Dette synes umiddelbart ikke foreneligt med direktivets ordlyd, der i artikel 8, litra A.IV, anfører, at ansøgeren "... inden deponeringen påbegyndes har truffet eller vil træffe passende forholdsregler i form af sikkerhedsstillelse eller tilsvarende med henblik på at sikre ..."

 

Dette forhold kunne imidlertid tænkes imødekommet, evt. ved at fonden/puljen etablerer en bankgaranti i en initialperiode på et vist minimumsbeløb, som er tidsbegrænset, indtil puljen selv har oppebåret en vis minimumsformue.

 

En anden overvejelse kunne være at kombinere med en særskilt miljøforsikring i samme initialperiode. Derudover kunne det som et alternativ overvejes at lade sådanne ekstraordinære omkostninger, der ikke kan dækkes af indeståender på puljen, lånefinansiere mod en samtidig eventuel forøgelse af bidraget pr. ton affald.

 

Det skal bemærkes, at en puljeordning – afhængig af den nærmere udformning – vil skulle godkendes af konkurrencemyndighederne forud for etableringen.

 

Endvidere skal det bemærkes, at en miljøpuljeordning, der inddrager offentlige institutioner, eksempelvis Miljøstyrelsen, i sin administration, har den fordel, at offentlige miljømyndigheder får indflydelse i forbindelse med situationer, hvor der (på kortere eller længere sigt) opstår prioriteringsspørgsmål ved flere forureninger.

 

Derudover har puljeordningen den fordel, at der til administrationen er mulighed for at knytte et element af forebyggelsesforanstaltninger, som dette i dag er tilfældet med Foreningen Dansk Autogenbrug som beskrevet ovenfor, hvor fondens begrænsede størrelse forudsætter et aktivt tilsyn med de deltagende virksomheder. Dette samarbejde kan hjælpe til at minimere puljens omkostninger.

 

4.4.2       Henlæggelser

Regnskabsmæssige henlæggelser er en individuel form for "sikkerhedsstillelse" og er i sagens natur ganske uegnet til at afdække risici for uforudsigelige omkostninger, allerede fordi det ikke er økonomisk muligt for den enkelte ejer inden for en overskuelig tid at henlægge beløb, der modsvarer omkostningerne, såfremt uheld måtte opstå. Der henvises til de talmæssige eksempler nedenfor under pkt. 5.

 

Derimod kunne henlæggelser tænkes anvendt som sikkerhedsstillelse i forhold til forudsigelige omkostninger, hvor størrelsen på omkostningerne og takten, hvormed de udløses, på forhånd er mere kendt. Også her har formen dog svagheder. Henlæggelserne er ikke fysisk bundet som tvangsopsparing og derfor ikke "beskyttet" til formålet på samme måde, som øremærkede midler ville være det, eksempelvis i tilfælde af en insolvenssituation.

 

Der mangler yderligere den supplerende sikkerhed i form af solidarisk hæftelse mellem depotejerne, som vil være vanskeligere at gennemføre – særligt i forhold til kommuner og andre offentlige ejere – hvor den solidariske hæftelse ikke er (delvis) beskyttet ved en tvangsopsparing (evt. i puljeordningen).

 

4.4.3       Bankgaranti

En bankgaranti synes, på baggrund af bemærkningerne anført ovenfor under pkt. 4.2, uegnet som sikkerhedsstillelse for uforudsigelige omkostninger, herunder usikkerhed om garantiens størrelse og løbetid.

 

En bankgaranti synes lidt mere egnet til at dække forudsigelige omkostninger. Her kendes mere præcist størrelsen på omkostningerne samt tidspunktet, hvor omkostningerne udløses.

 

Imidlertid har bankgarantien også i relation til sådanne omkostninger svagheder, primært i relation til omkostningerne ved etablering og vedligehold af garantien, sammenholdt med den langvarige tidsmæssige udstrækning.

 

4.4.4       Miljøforsikring

Vurderet på baggrund af de syv kriterier, der anført i afsnit 4.2.1, synes en forsikringsordning i vidt omfang at tilgodese disse i forhold til uforud­sige­lige omkostninger.

 

Der er således tale om en fleksibel ordning, hvor der nemt vil kunne tegnes en forsikring på det tidspunkt, hvor et nyt deponeringsanlæg etableres. Det skal dog nævnes, at i det omfang der ikke er tale om en lovpligtig forsikring, har forsikringsselskabet selvsagt mulighed for at nægte at tegne forsikringen, hvis forsikringsselskabet skønner, at man ikke vil påtage sig den konkrete risiko.

 

Gøres forsikringen lovpligtig, vil/bør en skadelidt samtidig via loven være sikret for krav, der kan rejses mod deponeringsanlægget, eventuelt betalt ved en udligningsordning, der er indeholdt i andre deponeringsanlægs forsikringspræmie.

 

Forsikringen kan etableres hurtigt, og der er ikke som ved puljeordninger behov for løbende opsparing, før tilstrækkelig sikkerhed er til stede.

 

De væsentligste ulemper ved forsikringsordningen findes i den omstændighed, at der er tale om meget langvarig sikkerhedsstillelse, og at denne sikkerhedsstillelses værdi forudsætter forsikringsselskabets selskabsretlige eksistens på tidspunktet, hvor forsikringen bliver aktuel, ligesom det forudsættes, at forsikringsselskabet løbende år for år vil forny sådan dækning i en så lang efterbehandlingsperiode.

 

Derudover kan det anses som en svaghed, at der ikke haves et bredt erfaringsgrundlag for tilsvarende forsikringstyper i Danmark.

 

I den forbindelse skal det særskilt fremhæves, at det ikke ligger klart, i hvilket omfang et eller flere forsikringsselskaber vil være i stand til på nuværende tidspunkt at tilbyde en forsikringsordning, der reelt og helt præcist tilgodeser de specifikke behov, affaldsdepoterne kræver.

 

For så vidt angår forudsigelige omkostninger, er det i sagens natur ikke hensigtsmæssigt (eller muligt) med en forsikringsordning. Man forsikrer sig mod ukendte forhold og risici, men ikke mod kendte og fastlagte omkostninger, og selvom dette var muligt, ville præmien helt modsvare eller overstige de endelige omkostninger.

 

4.4.5       Sammenfatning af sikkerhedsstillelsestypernes egnethed

Uforudsigelige omkostninger

I forhold til de uforudsigelige omkostninger kan det sammenfattende fastslås, at både en ordning med miljøforsikring og en puljeordning synes at kunne være operationel i relation til affaldsdepoter, dog med det forbehold, at det endnu ikke ligger helt klart, hvorvidt der kan laves et forsikringsgrundlag, der i detaljer svarer til behovet.

 

De eksisterende forsikringsmuligheder afviger på væsentlige punkter fra behovet. Således er der ikke i Miljøansvarsforsikringen (jf. 4.2.8 ovenfor) dækning for oprensningsomkostninger, selvom disse skyldes et påbud fra myndighederne, såfremt den påbudsmodtagende virksomhed ikke er erstatningsansvarlig. Derudover dækker forsikringen ikke krav, der er anmeldt til selskabet senere end tre måneder efter forsikringens ophør.

 

Det kunne derfor overvejes at etablere en puljeordning med tvunget medlemskab og bidrag (om den nærmere beskrivelse af administration, se nedenfor under pkt. 6), men således at puljeordningens administrative organ bemyndiges til at lade (hele eller en del af) indbetalingerne afløse af en forsikringsordning, i det omfang der kan opnås en helt tilsvarende dækning.

 

Samtlige medlemmer kunne samtidig hæfte solidarisk for omkostninger, der ikke er fuldt ud dækket ved opsparing i puljen eller forsikring, men med fuld regres mod den skadevoldende ejer (i hvert fald ved groft uagtsom adfærd).

 

Forudsigelige omkostninger

I forhold til de forudsigelige omkostninger synes både oprettelse af en bankgaranti, regnskabsmæssige henlæggelser og indbetalinger til puljeordningen at kunne anvendes. Dog har de regnskabsmæssige henlæggelser ikke karakter af helt samme sikkerhed, idet midlerne – i modsætning til ved puljeordning eller anden tvangsopsparing – ikke fysisk bindes. Som anført ovenfor under pkt. 4.2, er de væsentligste svagheder ved bankgarantien præmiens størrelse over for garantiens udstrækning.

 

Den mest ideelle form for sikring af forudsigelige omkostninger synes derfor at være en opsparing i puljeordningen, hvor betalingerne formelt er adskilt fra indbetalinger til dækning af de uforudsigelige omkostninger. Betalingerne skal samtidig være individualiseret, således at hvert affaldsdepot har en konto, øremærket til dækning af de forudsigelige omkostninger. Ved forfald af sådanne omkostninger trækkes der på kontoen. Et eventuelt overskydende beløb på kontoen, når samtlige forudsigelige omkostninger er betalt, tilfalder ejeren af anlægget.

 

Såfremt den foretagne opsparing i sjældne tilfælde ikke fuldt ud måtte dække disse omkostninger, kunne samtlige medlemmer af puljeordningen hæfte solidarisk, men med fuld regres mod ejeren.

 

Også for så vidt angår overgangsordningen synes puljeordningen at være optimal. Principielt vil der i en sådan situation opstå en solidarisk forpligtelse for medlemmerne i forhold til potentiel tidligere miljøskade, og det vil derfor være en politisk overvejelse, om eksisterende anlæg skal behandles isoleret, eventuelt med en anden type sikkerhed, eksempelvis en bankgaranti.

 

Administration

Deponeringsanlæg, som indgår i en puljeordning, indbetaler indskud til dækning af såvel forudsigelige som uforudsigelige omkostninger.

 

Medlemskabet af puljeordningen er pligtigt for enhver ejer, så længe et deponeringsanlæg er i drift og ikke er endeligt og korrekt afviklet.

 

En fælles puljeordning til sikkerhed for dækning af forudsigelige og uforudsigelige omkostninger vil skulle administreres af et overordnet, styrende organ. Et sådant organ vil kunne etableres som en Deponeringsbranchens Puljeordning (i lighed med Oliebranchens Miljøpulje jf. afsnit 4.2.5).

 

Parterne bag puljeordningen vil kunne bestå af ejere af deponeringsanlæg, de kompetente miljømyndigheder og Miljøstyrelsen. Puljen vil skulle have en bestyrelse, bestående af repræsentanter fra de forskellige parter. Formandsskabet vil kunne varetages af Miljøstyrelsen.

 

Som det er anført ovenfor, bør indskuddene administreres forskelligt, afhængigt af om det sker til dækning af forudsigelige eller uforudsigelige omkostninger, således at der foretages en individuel, øremærket opsparing i en pulje til dækning af forudsigelige omkostninger, og at der indbetales i en pulje til dækning af uforudsigelige omkostninger.

 

Bestyrelsen skal godkende træk på de øremærkede konti og tilsikre, at midlerne anvendes i overensstemmelse med puljens vedtægter.

 

Bestyrelsen for ordningen beslutter løbende, hvorvidt indbetalingernes størrelse skal forøges, eller om indbetalinger til puljen for uforudsigelige omkostninger eventuelt skal stoppes, hvis puljen har nået en tilstrækkelig størrelse. Bestyrelsen kan endvidere få beføjelse til at afgøre, om indbetalinger til dækning af uforudsigelige omkostninger eventuelt helt eller delvis skal afløses af en forsikringsordning.

 

Fra de øremærkede konti til dækning af forudsigelige omkostninger foretages løbende udbetaling til puljens medlemmer på baggrund af dokumentation for afholdelse af de pågældende omkostninger.

 

Ved eventuel udbetaling til dækning af uforudsigelige omkostninger beslutter bestyrelsen i hvert enkelt tilfælde, hvorvidt puljen dækker og i hvilket omfang.

 

Puljeordningen kan endvidere have en rådgivende funktion over for medlemmerne, bl.a. på baggrund af opsamlede erfaringer, med henblik på at reducere risikoen for indtrædelse af uforudsigelige miljøpåvirkninger. En sådan funktion kan medvirke til at reducere puljens omkostninger.

5    Gebyrfastsættelse og betalingsstrømme i puljeordning

5.1    Gebyrfastsættelse for en standard deponeringsenhed

5.1.1 Inert affald

5.1.2 Mineralsk affald

5.1.3 Blandet affald

5.1.4 Farligt affald

5.1.5 Samlet vurdering

5.2    Betalingsstrømme i puljeordning

5.2.1 Puljeordning til dækning af forudsigelige omkostninger

5.2.2 Puljeordning til dækning af uforudsigelige omkostninger

I dette kapitel er foretaget beregninger over de økonomiske konsekvenser af kravet om sikkerhedsstillelse.

I afsnit 5.1 er det analyseret, hvilke konsekvenser sikkerhedsstillelsen vil have for de enkelte deponeringsenheder, specielt med hensyn til gebyrniveau og omfanget af sikkerhedsstillelse. Denne analyse tager udgangspunkt i omkostninger for en standard deponeringsenhed med et areal på 2 ha og et affaldsvolumen på 200.000 m3.

I afsnit 5.2 gives et samlet overblik over de samlede betalingsstrømme i en puljeordning. Dette gøres for en 40-årig periode med baggrund i det i dag kendte deponeringsmønster og en prognose for det fremtidige deponeringsbehov.

5.1           Gebyrfastsættelse for en standard deponeringsenhed

Beregningerne i dette afsnit er, i modsætning til beregningerne i afsnit 3, der er baseret på en statisk betragtning, foretaget under den forudsætning, at indtægter og omkostninger fordeler sig over tiden.

Der er foretaget økonomiske beregninger af omkostningerne forbundet med at drive en standard deponeringsenhed, således er en eventuel driftsherregevinst ikke indregnet. Såfremt dette skulle gøres, ville det omkostningerne ved den almindelige drift af deponeringsenheden, men ikke ændre de principielle beregninger af de foreslåede indbetalinger til sikkerhedsstillelse i puljeordning.

Af hensyn til den lange tidshorisont for betalingsstrømmene er alle beregningerne foretaget i faste priser (basisniveau 2000). Beregningerne tager udgangspunkt i de omkostninger, der er præsenteret i kapitel 3. Beregninger samt beregningsforudsætninger er præsenteret i bilag 1.

Eventuelle ekstraomkostninger på deponeringsanlægget som følge af kravet om karakterisering af affaldet ifølge direktivets bilag 2 er ikke medtaget i beregningerne.

Beregningerne baserer sig på en økonomisk model for en standard deponeringsenhed med følgende ”livscyklus”:

·        Enheden anlægges i år 1

·        Driftsperiode år 1-10

·        Nedlukning af enheden år 10

·        Efterbehandling år 10 til 40 (for inert affald dog år 10 til 15)

Omkostningerne ved at drive en standard deponeringsenhed kan opdeles i følgende 6 hovedkategorier:

1.      Anlæg af enheden (inkl. planlægning, miljøundersøgelser, godkendelser mv.)

2.      Ordinær drift i driftsperioden (løn, hjælpestoffer, administration mv.)

3.      Monitering og perkolatbehandling i driftsperioden

4.      Forudsigelige omkostninger til nedlukning

5.      Forudsigelige omkostninger til monitering og perkolatbehandling i 

efterbehandlingsperioden  

6.   Bidrag til dækning af uforudsigelige omkostninger.

Den økonomiske model, som er præsenteret i bilag 1, beregner deponerings­gebyret (kr./ton), således at de samlede indtægter i driftsperioden netop dækker de ovenfor angivne omkostninger.

I bilag 1 er der gennemført beregninger over de økonomiske konsekvenser for hver af de 4 kategorier:

1.      Deponeringsenhed for inert affald

2.      Deponeringsenhed for mineralsk affald

3.      Deponeringsenhed for blandet affald

4.      Deponeringsenhed for farligt affald  

for at anskueliggøre omfanget af de gebyrændringer, som vil være konsekvensen af et krav om sikkerhedsstillelse i form af en puljeordning.

Det har ikke været muligt at anslå omfanget af de hensættelser, der i dag foretages til forudsigelige omkostninger til nedlukning og efterbehandling samt til uforudsigelige omkostninger. I beregningerne er der derfor taget udgangspunkt i, at der ikke foretages hensættelser til nedlukning, efterbehandling og uforudsigelige omkostninger i dag. De beregnede stigninger i deponeringsgebyret må derfor anses for at være maksimalværdier.

Beregningen af deponeringsgebyret inkl. affaldsafgift (for farligt affald dog uden affaldsafgift) er foretaget ud fra den forudsætning, at deponeringsenheden skal være gældfri ved udløbet af efterbehandlingsperioden (år 40).

Det er forudsat i beregningerne, at der kan opnås en forrentning af den hensatte kapital på 1 % p.a. (realforrentning), hvilket må betragtes som en konservativ vurdering.

Det er ikke i beregningerne vurderet nærmere, hvordan den opsparede kapital forventes anbragt. Derfor er der heller ikke foretaget nærmere analyser af rentens indflydelse på indbetalingens størrelse, ligesom det heller ikke er vurderet, i hvilket omfang afkastet af kapitalen vil blive beskattet.

Det er i beregningerne forudsat, at en eventuel uforudsigelig miljøpåvirkning vil indtræffe samtidig med nedlukning.

5.1.1       Inert affald

På baggrund af beregningerne i bilag 1 kan de økonomiske konsekvenser for deponeringsgebyret inkl. affaldsafgift opgøres, som vist i tabel 5.1.

Tabel 5.1
Ændring i deponeringsgebyr inkl. affaldsafgift, inert affald

Den opsparing, der skal være til stede i år 10 efter en deponeringsenheds ned­lukning til dækning af forudsigelige omkostninger i efterbehandlings­perioden, er i bilag 1 tabel 1D beregnet til ca. 1,3 millioner kroner (år 2000 værdi).

5.1.2       Mineralsk affald

På baggrund af beregningerne i bilag 1 kan de økonomiske konsekvenser for deponeringsgebyret inkl. affaldsafgift opgøres, som vist i tabel 5.2.

Tabel 5.2
Ændring i deponeringsgebyr inkl. affaldsafgift, mineralsk affald

Den opsparing, der skal være til stede i år 10 efter en deponeringsenheds ned­lukning til dækning af forudsigelige omkostninger i efterbehandlings­perioden, er i bilag 1 tabel 2D beregnet til ca. 6,3 millioner kroner (år 2000 værdi).

5.1.3       Blandet affald

På baggrund af beregningerne i bilag 1 kan de økonomiske konsekvenser for deponeringsgebyret inklusive affaldsafgift opgøres, som vist i tabel 5.3.

Tabel 5.3
Ændring i deponeringsgebyr inkl. affaldsafgift, blandet affald

Den opsparing, der skal være til stede i år 10 efter en deponeringsenheds ned­lukning til dækning af forudsigelige omkostninger i efterbehandlings­perioden, er i bilag 1 tabel 3D beregnet til ca. 6,5 millioner kroner (år 2000 værdi).

5.1.4       Farligt affald

På baggrund af beregningerne i bilag 1 kan de økonomiske konsekvenser for deponeringsgebyret opgøres, som vist i tabel 5.4. Der betales ikke affaldsafgift ved deponering af farligt affald.

Det skal understreges, at omkostningerne til anlæg og drift af en deponeringsenhed er opstillet i overensstemmelse med direktivets krav til indretning af en sådan enhed. Det kan ikke afvises, at der vil optræde ekstraomkostninger i forbindelse med modtagelse og sortering af affaldet, som der ikke er taget højde for i disse beregninger. Sådanne omkostninger vil alene berøre posten ”anlæg og drift” og ikke berøre hensættelsen til nedlukning, efterbehandling eller uforudsigelige omkostninger.

Tabel 5.4
Ændring i deponeringsgebyr, farligt affald

Den opsparing, der skal være til stede i år 10 efter en deponeringsenheds ned­lukning til dækning af forudsigelige omkostninger i efterbehandlings­perioden, er i bilag 1 tabel 4D beregnet til ca. 7,4 millioner kroner (år 2000 værdi).

5.1.5       Samlet vurdering

Stigningen i deponeringsgebyret inkl. affaldsafgift (for inert, mineralsk og blandet affald) kan på baggrund af beregningerne opgøres, som angivet i tabel 5.5. Det skal tilføjes, at denne stigning må forventes at være en maksimalværdi, da nogle af de forudsigelige omkostninger allerede i dag er indregnet i de nuværende deponeringsgebyrer.

Tabel 5.5
Deponeringsgebyrets stigning ved direktivets implementering

Stigningen i deponeringsgebyr inkl. affaldsafgift varierer fra 2 % for en deponeringsenhed for inert affald til 9 % for en enhed for blandet affald.

Deponeringsgebyret for farligt affald (eksklusiv affaldsafgift)er beregnet til at stige med 28 kr./ton.  Stigningen skal dog sættes i relation til de gebyrer, der betales i dag (700-1.100 kr./ton).

5.2           Betalingsstrømme i puljeordning

I dette afsnit  analyseres betalingsstrømmene i en model for sikkerhedsstillelse, hvor sikkerhedsstillelsen foregår ved indbetaling til to puljer.

Sikkerhedsstillelsen deles op i følgende to puljer, som beskrevet i afsnit 4.4.5:

·        Pulje til dækning af forudsigelige omkostninger

·        Pulje til dækning af uforudsigelige omkostninger

De to puljer vil blive opbygget ved, at der foretages indbetalinger pr. ton affald, der deponeres på et deponeringsanlæg tilsluttet puljeordningen. Indbetalingernes størrelse fremgår af tabellerne 5.1 – 5.4 og er sammenfattet i tabel 5.6.

Tabel 5.6
Indbetaling  til puljer  

Det ses, at de beregnede forudsigelige omkostninger udgør en betydelig del af de typiske deponeringsgebyrer for inert, mineralsk og blandet affald, hvilket ikke i sig selv er et problem, idet de forudsigelige omkostninger jo netop bør være medregnet ved fastsættelsen af deponeringsgebyrerne. Som det endvidere ses, gælder dette ikke for farligt affald.

5.2.1       Puljeordning til dækning af forudsigelige omkostninger

Puljen for forudsigelige omkostninger er baseret på, at der på de enkelte anlæg foretages en opsparing gennem driftsperioden. Denne opsparing er tilstrækkelig til, at de samlede forudsigelige omkostninger til nedlukning og i efterbehandlingsperioden kan dækkes.

På baggrund af beregningerne i bilag 2 kan betalingsstrømmen i puljen for forudsigelige omkostninger opgøres, som det er vist i figur 1.

Figur 1
Betalingsstrøm i puljen for forudsigelige omkostninger, mio. kr.

Ved nedlukning af deponeringsenheder udbetaler puljen til forudsigelige omkostninger de afholdte omkostninger. Derefter udbetales løbende et beløb, der dækker de årlige omkostninger til efterbehandling, så længe efterbehandling er påkrævet. Udbetalinger fra puljen forudsætter godkendelse af bestyrelsen for puljen. Som det fremgår af figur 1, vil den samlede puljekapital til dækning af forudsigelige omkostninger efter en årrække stabilisere sig på et niveau lige under 1 milliard kr.

5.2.2       Puljeordning til dækning af uforudsigelige omkostninger

Puljen til dækning af uforudsigelige omkostninger er baseret på, at de enkelte anlæg tilsluttet puljen foretager en fælles opsparing gennem driftsperioden.

På baggrund af beregningerne i bilag 2 kan betalingsstrømmen i puljen for uforudsigelige omkostninger opgøres, som det er vist i figur 2.

Figur 2
Betalingsstrøm i puljen for uforudsigelige omkostninger, mio. kr.

Det ses, at puljen relativt hurtigt får opbygget en kapital, der er tilstrækkelig til at imødegå et typisk uheld, sådan som dette er beskrevet i kapitel 3. Som eksempel på et typisk uheld kan anvendes omfanget af de umiddelbare omkostninger forbundet med afhjælpning af en grundvandsforurening, der er fastsat til mellem 1,1 og 4,4 millioner kr.  

Det er i beregningen antaget, at der vil ske en opsparing i puljen, idet det antages, at der ikke forekommer uforudsigelige omkostninger på deponeringsanlæggene i de første 10 driftsår.

Puljen udbetaler beløb til dækning af eventuelle uforudsigelige omkostninger, der måtte opstå for anlæg tilknyttet ordningen.

Indbetalingen til puljen er fastsat således, at puljekapitalen er tilstrækkelig til at afholde de uforudsigelige omkostninger, der statistisk set vil forekomme på landsplan.

6       Referencer

1 Rådets direktiv 1999/31/EF af 26. april 1999 om deponering af affald.

2 Miljøstyrelsen, 1997. Arbejdsrapport nr. 70. Vurdering af lossepladsers overgang fra aktiv til passiv miljøbeskyttelse.

 

3 DS/INF 466 Membraner til deponeringsanlæg, Dansk Standard, 1999.

4 Miljøstyrelsen, 1997. Affaldsdeponering, Vejledning fra Miljøstyrelsen, Nr. 9.  

 

5 Affaldsteknologi, Thomas H. Christensen og Teknisk Forlag A/S, 1998.

6 Deponeringskapacitet 1992, Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 54, 1992; samt Deponeringskapacitet 1995. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 33, 1997.  

 

7 Litteraturovervågning 6/1997, Dansk Center for Affald & Genanvendelse, DTI.  

 

8 Waste Management and Research, 1996, vol. 14, number 4, p. 377-384, artikel om ”Landfill Fires in Finland”, Ettala et al.

 

9 Environmental effects of closed landfills, J.Saarela, Proceedings Sardinia 1997, Sixth Internation Landfill Symposium.

 

10 Affaldsmængder deponeret i Danmark i 1998, ISAG sekretariatet, Februar 2000.

 

11 Landfill gas - from Environment to Energy.1992. Commision of the European communities, Directorate-General Telecommunications, Information Industries and Innovation, Luxembourg, Gendebien, A., Pauwels, M.; Constant, M.; Ledrut-Damanet, M.J.; Nyns, E.J.; Willumsen, H.C.; Butson, J.; Fabry, R.; Ferrero, G.L.  

 

12 Affaldsstatistik 1998, Miljøstyrelsen, Februar 2000.  

 

13 Bekendtgørelse om affald nr. 299 af 30. april 1997, Miljø- og energiministeriet.

 

Bilag 1
Gebyrfastsættelse og betalingsstrømme 

INDLEDNING

Dette bilag præsenterer beregninger af cash-flowet for en standard deponeringsenhed, som den er defineret i hovedrapporten, afsnit 1.4. Beregningerne er gennemført for de 4 kategorier af deponeringsenheder:

Standard deponeringsenhed for inert affald, kategori 1 (beregning 1)

Standard deponeringsenhed for mineralsk affald, kategori 2 (beregning 2)

Standard deponeringsenhed for blandet affald, kategori 3 (beregning 3)

Standard deponeringsenhed for farligt affald, kategori 4 (beregning 4) 

For at belyse konsekvenserne for deponeringsgebyret af at indregne forudsigelige omkostninger til henholdsvis nedlukning og efterbehandling, samt uforudsigelige omkostninger i hele deponeringsenhedens levetid, er der gennemført beregninger for fire scenarier for hver kategori af deponeringsenhed. Disse er benævnt A, B, C og D, hvor  

-         Beregning A inkluderer alene omkostninger til anlæg og almindelig drift af enheden (ved almindelig drift forstås drift og vedligehold af materiel og plads plus lønomkostninger)

-         Beregning B inkluderer ud over de omkostninger, som er indregnet under A, omkostninger til nedlukning

-         Beregning C inkluderer ud over de omkostninger, som er indregnet under B, forudsigelige omkostninger i efterbehandlingsperioden

-         Beregning D inkluderer ud over de omkostninger, som er indregnet under C, bidrag til uforudsigelige omkostninger i hele enhedens levetid

Resultatet af beregning D er i alle tilfælde det deponeringsgebyr i kr./ton, som skal opkræves i driftsperioden for at dække såvel forudsigelige som uforudsigelige omkostninger. Beregningerne A-C er gennemført for at fastlægge størrelsen af henholdsvis ordinær drift, nedlukning, forudsigelige omkostninger og uforudsigelige omkostninger. Resultaterne er præsenteret i rapportens kapitel 5, tabel 5.1 til 5.4.

BEREGNINGSMODEL

Beregningerne er udført i en økonomimodel, der beskriver betalingsstrømmen for en standard deponeringsenhed over en 40 års periode. Anlægsomkostninger til enheden falder i år 1, de første 10 år er den aktive driftsperiode, hvor der modtages affald, og hvor der indkræves et tonafhængigt deponeringsgebyr.

Modellen er opbygget som en cash-flowmodel, hvor investeringer finansieres direkte i anlægsåret. Dette sker beregningsmæssigt ved træk på en kassekredit. Indtægterne fra deponeringsgebyret går til dækning af løbende driftsomkostninger, finansielle omkostninger samt, i tilfælde af overskud, til opsparing med henblik på dækning af omkostninger i efterbehandlingsperioden, hvor der ikke er indtægter fra deponeringsgebyr.

Nedlukning af enheden foretages i år 10, og der regnes derefter med omkostninger til efterbehandling i en 30 års periode (for enhed for inert affald dog kun 5 år). Således skal indtægterne i driftsperioden, ud over anlægs- og driftsomkostninger i driftsperioden, også dække omkostninger til nedlukning og efterbehandling samt bidrage til en pulje til dækning af uforudsigelige omkostninger.

Beregningsmodellen justerer deponeringsgebyret (ved iteration), således at indtægterne i driftsperioden netop dækker de samlede omkostninger ved enhedens etablering samt i hele enhedens aktive periode (driftsperiode, nedlukning og efterbehandlingsperiode).

Modellens enkelte poster

Nedenfor gennemgås indholdet i de enkelte poster, der indgår i beregningerne, samt hvordan beregning af de enkelte poster foregår.

1.   Affaldsmængde (1.000 tons)

Den affaldsmængde, der årligt anbringes på standard deponeringsenheden. For kategori 1, 2 og 4 er der tale om 30.000 tons årligt, for kategori 3 er der tale om 16.000 tons (jf. afsnit 3.2.2).

 

 

2.  Investeringer

 

Konstruktion

Alle omkostninger ved konstruktion af standard deponerings­enheden inklusive planlægnings- og etableringsomkostninger. Konstruktionsomkostningerne falder alle i år 1.

 

Materiel

Alle omkostninger forbundet med anskaffelse af materiel til en standard deponeringsenhed. Materielomkostningerne falder alle i år 1.

 

Usikkerhed (10 %)

Der er tillagt 10 % i usikkerhed.

 

 

3.  Nedlukning

Alle omkostninger forbundet med enhedens nedlukning. Omkostningerne falder i år 10.

 

 

4.   Driftsomkostninger

 

Daglig drift

Indbefatter almindelige driftsomkostninger i driftsperioden (drift og vedligeholdelse af materiel og plads plus lønomkostninger).

 

Monitering

Omkostninger til monitering i driftsperioden.

 

Perkolatbehandling

Omkostninger til perkolatbehandling i driftsperioden.

 

 

5.   Efterbehandlingsomkostninger

 

Monitering

Omkostninger til monitering i efterbehandlingsperioden.

 

Perkolatbehandling

Omkostninger til perkolatbehandling og øvrig drift i efterbehandlingsperioden.

 

 

 

6.

Uforudsigelige omkostninger

Omkostninger til dækning af uforudsigelige omkostninger.

 

 

7.  Samlede omkostninger

Summen af de ovenfor anførte omkostningsposter (post 2-5).

 

 

8.  Indtægter

 

Deponeringsgebyr

Deponeringsgebyr ekskl. affaldsafgift (kr./ton) beregnes, som ovenfor angivet.

 

 

 

Beregnet indtægt

Indtægten fremkommer som produktet af deponeringsgebyret og affaldsmængden (post 1).

 

 

9.  Resultat 1

Beregnes som de samlede indtægter (post 8) fratrukket de samlede omkostninger (post 7),

 

 

10. Andre udgifter/indtægter

 

Finansielle poster

Renteindtægter/-udgifter, beregnes på baggrund af forrige års akkumulerede resultat.

 

 

11. Resultat 2

Årets samlede resultat beregnet som resultat 1 (post 9) tillagt/fra­trukket andre udgifter/indtægter (post 10).

 

Akkumuleret resultat

Forrige års akkumulerede resultat tillagt/fratrukket årets resultat (post 10). Udtrykker til enhver tid den aktuelle formue/gæld. Beregningen af deponeringsgebyret foretages, så det akkumulerede resultat i år 40 er lig med nul.

I beregningsudskrifterne er de første 10 år (driftsperioden) vist år for år, hvilket giver mulighed for at følge opbygning af puljeformuen. Af hensyn til overskueligheden er de følgende 30 år (efterbehandlingsperioden) kun repræsenteret ved hver 5. år.

Beregningsgang

Modellen beskriver betalingsstrømmene for en standard deponeringsenhed fra enheden anlægges, til den overgår fra efterbehandling til passiv status efter 40 år.

Såvel finansiering af anlægsinvesteringer som opsparing til omkostninger til nedlukning og efterbehandling foregår via en kassekredit. Der betales løbende renter af kassekredittens saldo.

Deponeringsgebyret fastsættes således, at det akkumulerede økonomiske resultat netop er 0 ved efterbehandlingsperiodens ophør. Det akkumulerede resultat i år 10 er derfor udtryk for den opsparing, der skal være til stede ved overgang fra drift til nedlukning og efter­behandling.

Til forskel fra beregningerne i hovedrapportens kapitel 3 tager disse modelberegninger hensyn til, at der er tidsmæssig forskel på de forskellige ind- og udbetalinger, hvilket giver et mere realistisk billede af konsekvenserne for deponeringsgebyret af kravet om sikkerhedsstillelse.

BEREGNINGSFORUDSÆTNINGER

Anlægsomkostninger:

Anlægsdele:   -    arealerhvervelse

-         jordarbejder

-         membranarbejde

-         perkolatopsamlingssystem

-         interne veje

-         andel af fælles faciliteter

For en enhed a 20.000 m2 i alt                                          10,50 mio. kr.

Udstyr:         -    andel af fælles udstyr
                           (kompaktor, dozer, læssemaskine m.v.)    1,25 mio. kr

I alt                                                                                   11,75 mio. kr.

Almindelige driftsomkostninger: 

Drift og vedligehold (10 % af udstyr)
Administration
Diverse drift
Lønomkostninger (1 mand)

I alt
0,125 mio.kr./år
0,100 mio. kr./år
0,055 mio. kr./år
0,320 mio. kr./år

0,600 mio. kr./år

                                                       
Monitering, perkolatbortskaffelse og øvrige driftsomkostninger

På baggrund af hovedrapportens kapitel 3 er følgende tabeller opstillet.  

Tabel 1
Årlige moniteringsomkostninger for standard deponeringsenhed

Tabel 2
Årlige perkolatbehandlingsomkostninger for standard deponeringsenhed

Tabel 3
Årlige øvrige driftsomkostninger for standard deponeringsenhed

Uforudsigelige miljøpåvirkninger

Omkostningerne i forbindelse med skader/uforudsigelige miljøpåvirkninger fremkommer, dels som omkostninger på skadestidspunktet, dels som årlige driftsomkostninger efter skadestidspunktet. På baggrund af hovedrapportens kapitel 3 er følgende tabeller opstillet.

Tabel 4
Gennemsnitlige uforudsigelige omkostninger for en standard deponeringsenhed på skadestidspunktet

Tabel 5
Årlige, gennemsnitlige uforudsigelige driftsomkostninger for en standard deponerings­enhed

Skadestidspunktet er som ved beregningerne i hovedrapportens kapitel 3 valgt at ligge ved driftsperiodens ophør, således at de årlige afledte uforudsigelige driftsomkostninger skal betales i 30 år.

Øvrige forudsætninger

Beregningerne er udført i faste priser med basisår 2000.
Der er anvendt en indlånsrente på 1 % (realrente) og en udlånsrente på 6 % (realrente).

BEREGNINGSRESULTATER

Bilag 2
Prognose for samlet sikkerhedsstillelse 

INDLEDNING 

·        I dette bilag opstilles en prognose for opsparingen i to puljer til henholdsvis forudsigelige omkostninger og uforudsigelige omkostninger. Beregningerne er baseret på en prognose for det samlede deponeringsbehov i Danmark for perioden 2001 til 2050.

PROGNOSE FOR DEPONERINGSBEHOV I PULJEORDNING ÅR 1-50

For at vurdere omfanget af den samlede sikkerhedsstillelse og dermed  størrelsen af to puljer til dækning af henholdsvis uforudsigelige og forudsigelige omkostninger, er der opstillet en prognose over den samlede mængde af affald til deponering i Danmark i perioden fra år 1 til år 50.

Den lange tidsperiode er valgt for at analysere konsekvenserne af såvel drifts- som efterbehandlingsperiode indtil det tidspunkt, hvor nedlukkede deponeringsenheder ifølge de anvendte forudsætninger overgår til passiv drift (efter 30 års efterbehandling).

Affaldet er opdelt på kategorierne inert, mineralsk, blandet og farligt affald, da der er forskellige omkostninger forbundet med etablering, drift, nedlukning og efterbehandling af deponeringsenheder for de nævnte affaldskategorier.

Forudsætninger for prognosen

Deponeringsbehovet i udgangsåret er fastlagt med basis i ”Affaldsmængder deponeret i Danmark i 1998” ISAG /10/. Inden fordelingen på de 4 kategorier af  deponeringsanlæg er mængden af forbrændingsegnet affald, som mellemdeponeres, trukket ud.

Det er forudsat, at deponeringsanlæg omfattet af puljeordningen vil vokse fra 10 % i år 1 til 100 % i år 10, hvorefter alle deponeringsanlæg vil være omfattet af ordningen. Det er endvidere antaget, at deponeringsenhederne nedlukkes efter en driftsperiode på 10 år.

De lukkede deponeringsenheder er som hovedregel i efterbehandling i 30 år, hvorefter de udgår af beregningerne. Dog er efterbehandlingsfasen for deponeringsenheder for inert affald kun 5 år.

Det er indregnet i prognosen, at affaldsmængden til deponeringsenheder for blandet affald vil falde 1 % p.a. i perioden år 1 til år 20. Omvendt er det forudsat, at affaldsmængden til deponeringsenheder for inert affald vil stige med 1 % p.a. i samme periode. Disse ændringer er begrundet i en forventning af bedre sortering af det blandede affald.

Prognosen er vist i tabel 1.

Det ses, at antallet af nedlukkede deponeringsenheder, der er i efterbehandling, vil vokse indtil år 50, hvorefter det stabiliserer sig, da en række nedlukkede deponeringsenheder på dette tidspunkt begynder at overgå fra efterbehandlingsfasen til en passiv fase, hvor de aktive miljøbeskyttende foranstaltninger ikke længere er påkrævet. De pågældende deponeringsenheder forudsættes herefter ikke længere at give anledning til miljømæssige omkostninger.

OMFANGET AF SAMLET SIKKERHEDSSTILLELSE 

Som beskrevet i afsnit 4.4.5 deles sikkerhedsstillelsen op i følgende to puljer:

  • Pulje til dækning af forudsigelige omkostninger
  • Pulje til dækning af uforudsigelige omkostninger

På baggrund af prognosen præsenteret i tabel 1 er det beregnet, hvordan ind- og udbetalinger til de to puljer vil forløbe. Som konsekvens af dette er også beregnet udviklingen i den samlede opsparing i hver af de to puljer.

Som beskrevet i hovedrapportens afsnit 5.1 vil de to puljer blive opbygget, ved at der indbetales en afgift pr. ton affald, der deponeres på et deponeringsanlæg tilsluttet puljeordningen. Indbetalingens størrelse fremgår af tabel 2.

Tabel 2
Indbetaling  til puljer

Puljeordning til dækning af forudsigelige omkostninger

Puljen for forudsigelige omkostninger er baseret på, at de enkelte anlæg foretager en opsparing gennem driftsperioden. Denne opsparing er tilstrækkelig til, at de samlede forudsigelige omkostninger til nedlukning og i efterbehandlingsperioden kan dækkes.

Der skal i overensstemmelse med konklusionerne i hovedrapportens afsnit 5.1 stilles sikkerhed for de i tabel 3 angivne beløb ved nedlukning af en standard deponeringsenhed.

Tabel 3
Opsparingsforpligtelse

Beregningsmodel
Der er opstillet en model til beregning af ind- og udbetalinger til puljen for forudsigelige omkostninger. Modellen beskriver cash-flowet for puljen. Opsparing foregår i en pulje, og indbetalingerne til puljen justeres således, at den akkumulerede puljekapital bliver stabil ved efterbehandlingsperiodens ophør (dette forekommer i år 50, da antallet af deponeringsanlæg tilsluttet puljen stabiliserer sig efter ca. 10 år; at antallet af anlæg, der nedlukkes, stabiliserer sig efter ca.20 år; og at der afslutningsvis er en efterbehandlingsperiode på 30 år).

Modellens enkelte poster

Nedenfor gennemgås indholdet i de enkelte poster, der indgår i beregningerne.

Indbetaling

Beregnet på baggrund af den takst, der er præsenteret i tabel 2 for de relevante kategorier af deponeringsanlæg og den årligt deponerede mængde.

 

 

Udbetaling, nedlukning (sum)

Beregnet på baggrund af de omkostninger, der er præsenteret i bilag 1 for de relevante kategorier af deponeringsanlæg og den årligt nedlukkede deponeringsanlægskapacitet.

 

 

Udbetaling, monitering etc. (sum)

Beregnet på baggrund af de omkostninger, der er præsenteret i bilag 1 for de relevante kategorier af deponeringsanlæg og den årligt i efterbehandling værende mængde.

 

 

Nettoindbetaling til forudsigelige omkostninger

Summen af de ovenfor anførte poster.

 

 

Administration

Fastsat som omkostningerne ved at drive et sekretariat til ordningens administration

 

 

Andre udgifter/indtægter

Renteindtægter/-udgifter, beregnes på baggrund af puljens akkumulerede kapital.

 

 

Pulje til forudsigelige omkostninger

Den samlede størrelse af puljekapitalen.

I beregningsudskrifterne er den samlede puljekapital kun repræsenteret ved hver 5. år.

I tabel 4 er vist, hvordan  ind- og udbetalinger i puljen til afholdelse af forudsigelige omkostninger vil forløbe. Det er antaget, at de første anlæg omfattet af ordningen vil blive nedlukket i år 10. Det ses af beregningerne, at den samlede puljekapital til forudsigelige omkostninger stabiliserer sig på et niveau lige under en mia. kroner.

Pulje til forudsigelige omkostninger ses i tabel 4

Puljeordning til dækning af uforudsigelige omkostninger

Puljen til dækning af uforudsigelige omkostninger er baseret på, at de enkelte anlæg tilsluttet puljen foretager en indbetaling gennem driftsperioden. Denne opsparing er på baggrund af de forventede sandsynligheder for forekomsten af uforudsigelige omkostninger tilstrækkelig til, at de samlede uforudsigelige omkostninger for alle anlæg tilsluttet ordningen kan dækkes fra det øjeblik, at første læs affald afleveres på anlægget.

I tabel 5 er vist, hvordan ind- og udbetalinger i puljen til afholdelse af uforudsigelige omkostninger vil forløbe. Det er antaget, at der sker en indbetaling til denne pulje fra alle idriftværende anlæg tilknyttet puljeordningen. Det er i beregningen antaget, at der vil ske en opsparing i puljen, idet det antages, at der ikke forekommer uforudsigelige omkostninger på deponeringsanlæggene i de første 10 driftsår.

Efter de 10 første driftsår er det antaget, at de samlede udbetalinger fra puljeordningen vil vokse til et beløb svarende til indbetalingerne til puljen over yderligere en 10 års periode. Dette er begrundet i, at alle anlæg først antages at ville være tilsluttet puljeordningen efter cirka 10 år.

Tabel 5
Pulje for uforudsigelige omkostninger (opbygning), 1000 kr.

Det ses, at puljen relativt hurtigt får opbygget en kapital, der er tilstrækkelig til at imødegå et typisk uheld, sådan som dette er beskrevet i kapitel 3. Som eksempel på et typisk uheld kan anvendes omfanget af de umiddelbare omkostninger forbundet med afhjælpning af skader på grundvandet, der er fastsat til mellem 1,1 og 4,4 millioner kroner.

Tabel 6
Pulje for uforudsigelige omkostninger (langtidsprognose), 1.000 kr.

Indbetalingen til puljen er fastsat således, at puljekapitalen på længere sigt er tilstrækkelig til at afholde de uforudsigelige omkostninger, der i kapitel 2 er kalkuleret med, statistisk set vil forekomme på landsplan. De renteindtægter, der kan opnås, medgår til yderligere sikring af puljens soliditet. Som anført i tabel 4, er der regnet med, at samtlige administrationsomkostninger til de to puljer afholdes via bidraget til puljen for forudsigelige omkostninger.  

 


[Forside] [Top]