Trafik og miljøplanlægning det regionale perspektiv

Forord

De senere år har der været en stor stigning i den samlede trafik og især den regionale trafik. Indsatsen for at nå de nationale trafik- og miljømål har hidtil ikke fokuseret på den regionale trafik. Carl Bro as har gennemført et forprojekt, der anskueliggør de forhold, der kan være årsag til, at der ikke er særlig stor fokus på den regionale trafik og dens miljøbelastning. Projektet er gennemført med støtte fra Miljøstyrelsens pulje under Bytrafikprojektet. Projektet er gennemført som et casestudie, hvor Fyns Amt og udvalgte kommuner i amtet har deltaget i projektet.

Projektet indeholder en vurdering af, hvilke virkemidler, der kan benyttes for at opprioritere det regionale aspekt. I den forbindelse er der foretaget en relativ vurdering af forskellige virkemidlers effekt på den regionale trafik. Disse vurderinger er baseret på skøn foretaget af Carl Bro as. Resultatet af vurderingerne har været diskuteret med styregruppen og følgegruppen, men vurderingerne er ikke nødvendigvis udtryk for holdningen hos alle repræsentanter i de to grupper.

Projektet var oprindeligt tænkt som en undersøgelse af, hvordan anvendelsen af alment brugte virkemidler kunne optimeres, således at der blev taget højde for de regionale trafik- og miljøforhold. Imidlertid har det vist sig relevant først at vurdere, hvilke forhold der kan være årsag til, at der er så lidt fokus på den regionale trafik, trafikkens energiforbrug og de samlede emissioner.

Projektet indeholder en overordnet analyse, hvori der peges på problemstillinger, der har relevans for løsning af regionale trafik- og miljøproblemer. I forprojektet er der gennemført en række intensive interview med planlæggere i udvalgte kommuner og amtet. Synspunkter herfra fremstår i rapporten med kursiv. Disse er ikke nødvendigvis dækkende for den politiske holdning i de respektive kommuner eller amtet. Eventuelle konklusioner på baggrund af udsagnene i interviewene skal heller ikke nødvendigvis ses som udtryk for anbefalinger fra Miljøstyrelsen.

I forbindelse med projektet har der været nedsat en styregruppe:

Svend Otto Ott, Miljøstyrelsen
Brian Kristensen, Miljøstyrelsen
Carina Nørlund, Fyns Amt
Jens Kjærgaard, Fyns Amt
Stig V. Jeppesen, Carl Bro as
Erik Basse Kristensen, Carl Bro as

Projektet har ligeledes været diskuteret i en følgegruppe:

Ole Svendsen, Odense
Knud W. Petersen, Svendborg Kommune
Arne Bak, Nyborg Kommune
Jørgen Knudsen, Middelfart Kommune
Flemming Hansen, Carl Bro as
Erik Basse Kristensen, Carl Bro as