Kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren; Institutioner, handel og kontor

4. Gennemgang af branchegrupper

4.2 Engros- og agenturhandel undt. m. biler
4.3 Detailhandel og reparationsvirksomhed undtagen biler
4.4 Hotel- og restaurationsvirksomhed mv.
4.5 Post og telekommunikation
4.6 Pengeinstitutter og finansieringsvirksomhed
4.7 Databehandlingsvirksomhed
4.8 Anden forretningsservice
4.9 Offentlig administration, forsvar og social forsikring
4.10 Undervisning
4.11 Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger
4.12 Forlystelser, kultur og sport

 

Indledning

Nedenfor præsenteres resultaterne fra gennemgangen under kapitel 3 opsamlet på branchegruppeniveau.

Indledningsvis gives, i tabelform, et billede af den samlede branchegruppe, hvoraf det fremgår, hvor meget den udvalgte delbranche udgør af den samlede branchegruppe med hensyn til en række nøgletal såsom antal fuldtidsansatte, omsætning og arbejdssteder.

De udvalgte delbrancher er i de enkelte tabeller markeret med fed.

Efterfølgende præsenteres den samlede vurdering i et faktaark på branchegruppeniveau. Princippet i faktaarket er det samme som i det faktaark, der er anvendt i forbindelse med vurderingen på delbrancheniveau behandlet i kapitel 3.

Hensigten med at opsamle resultaterne på branchegruppeniveau er at skabe et overordnet billede af affaldssammensætningen mv. på den enkelte branchegruppe.

Det anvendte faktaark på branchegruppeniveau indeholder:

Branche: Betegnelsen af branchegruppen i følge DB93.
Udvalgte delbrancher: Beskrivelse af, hvor stor en procentdel den enkelte branchegruppe hvad angår antal fuldtidsansatte og andel af arbejdssteder udgør af den samlede servicesektor.
Indledende kortlægning gennemført i: Det nævnes, hvilke udvalgte brancher på delbrancheniveau der har deltaget i den indledende kortlægning.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Det angives, hvilke fraktioner/materialer der vurderes at være betydende med hensyn til mængder.
Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Det angives, hvilke fraktioner/produkter der vurderes at være betydende med hensyn til indholdet af miljøfarlige stoffer.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Endelig angives det, for hvilke fraktioner/materialer der vurderes at være et øget potentiale for genanvendelse til stede.
Vurdering Opsamling og samlet vurdering.


4.1 Handel med biler mv., reparation og
vedligeholdelse heraf samt servicestationer

Tabel 47 Se her!
Brancheoversigt for Handel med biler mv., reparation og vedligeholdelse heraf samt servicestationer, fordelt på antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder og omsætning.

Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Detailhandel med biler, Autoreparationsværksteder, Servicestationer med kiosksalg.

Disse kortlagte delbrancher dækker 69,9% af de fuldtidsansatte og 73,6% af arbejdsstederne under branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 50 Handel med biler mv., reparation og vedligeholdelse heraf samt servicestationer.

Branchegruppe: Handel med biler mv., reparation og vedligeholdelse heraf samt servicestationer.
Udvalgte delbrancher: Handel med biler mv., reparation og vedligeholdelse heraf samt servicestationer dækker på branchegruppeniveau 5,2% af de fuldtidsansatte og 7,2% af arbejdsstederne i delbrancherne under Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Detailhandel med biler, Autoreparationsværksteder og Servicestationer med kiosksalg.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald (herunder emballagetyper af træ, plast eller pap), bilaffald, batterier, plast (PVC), pap, papir, farligt affald, jern, metal, dæk, glas.
Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Lysstofrør, elektriske og elektroniske produkter, bilaffald, batterier, rester i spraydåser/emballage.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, papir, emballagematerialer såsom træ, plast og pap.
Vurdering De tre udvalgte delbrancher udgør samlet ca. 70% på henholdsvis antal ansatte og antal arbejdssteder inden for branchegruppen. Gruppen som sådan udgør 5,2% af samtlige antal fuldtidsansatte inden for Handel og Kontor.

De 15 delbrancher har en forskellig affaldssammensætning og genererer forskellige mængder.

Branchegruppen kan inddeles i to - en del, der fortrinsvis handler og en, der hovedsagelig beskæftiger sig med reparation og vedligeholdelse.

Det vurderes, at for så vidt angår emballageaffald, optræder dette i form af pap, plast og træ hos alle delbrancher.

Hos den del af den samlede branchegruppe, som alene beskæftiger sig med engros- og handelsvirksomhed, vil affaldssammensætningen i hovedsagen udgøres heraf, hvad enten affaldet forfalder som de enkelte fraktioner, eller som en del af dagrenovationslignende eller blandet affald til forbrænding.

Herudover vil farligt affald mv., dæk, elektriske og elektroniske produkter i mere eller mindre omfang forekomme hos den del af branchegruppen, som beskæftiger sig med reparation og vedligeholdelse af motorkøretøjer i bred forstand.

Generelt vurderes det hensigtsmæssigt at afvente erfaringerne af Bekendtgørelse nr. 860, af 29. november 1999, om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra for så vidt angår den del af branchegruppen som hovedsageligt beskæftiger sig med reparation og vedligeholdelse af motorkøretøjer.

Det vurderes, at der på et senere tidspunkt bør foretages en dataindsamling i samarbejde med relevante virksomheder.

For den anden del af branchegruppen, som hovedsageligt beskæftiger sig med handel, bør det overvejes at gennemføre detailkortlægninger. Især vedrørende den brændbare fraktion mht. de genanvendelige materialer, herunder inventar.

4.2 Engros- og agenturhandel undt. m. biler

Tabel 48 Se her!
Brancheoversigt for Engros- og agenturhandel undt. m. biler, fordelt på antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder og omsætning.

Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen og Firmastatistikken 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Engroshandel med frugt og grønsager, Engroshandel med kød og kødprodukter, Engroshandel med kontormaskiner, edb-maskiner og -udstyr, Engroshandel med andre maskiner, udstyr og tilbehør.

Disse delbrancher dækker 21,7% af de fuldtidsansatte og 17,4% af antal arbejdssteder samt 17,4% af omsætningen i branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 51 Engros- og agenturhandel undt. m. biler.

Branchegruppe: Engros- og agenturhandel undt. m. biler.
Udvalgte delbrancher: 70 delbrancher. Disse dækker på branchegruppeniveau 15,7% af de fuldtidsansatte og 13,5% af arbejdsstederne inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Engroshandel med frugt og grønsager, Engroshandel med kød og kødprodukter, Engroshandel med kontormaskiner, edb-maskiner og -udstyr, Engroshandel med andre maskiner, udstyr og tilbehør.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Emballageaffald af henholdsvis træ, pap, plast og metal samt papir må antages at forekomme i større eller mindre omfang hos stort set alle virksomheder inden for branchegruppen. Herudover blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald alt andet lige samt elektriske og elektroniske produkter, evt. jern og metal.
Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Se samlet vurdering.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Se samlet vurdering.
Vurdering: Der er i alt 70 delbrancher under branchegruppen. En sådan kompleksitet i erhvervsstrukturen gør det yderst vanskeligt at sige noget præcist om affaldssammensætningen på branchegruppeniveau.

Det vurderes dog, grundet den relativt store forskellighed af virksomhedstyper inden for denne branchegruppe og inden for rammerne af denne indledende kortlægning, vanskeligt at sige noget mere præcist om de betydende mængder, herunder farlighed og mulighed for øget genanvendelsespotentiale.

Der henvises til de enkelte vurderinger gennemført under de udvalgte delbrancher.

4.3 Detailhandel og reparationsvirksomhed undtagen biler

Tabel 49 Se her!

Brancheoversigt for Detailhandel undtagen med biler mv.; reparationsvirksomhed, fordelt på antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder og omsætning.

Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen og Firmastatistikken 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Supermarkeder, Varehuse, Apoteker, Materialister, Herre- og dametøjsforretninger (blandet), Skotøjsforretninger, Møbelforretninger, Radio- og tv-forretninger, og Isenkramforretninger samt Byggemarkeder.

Disse delbrancher dækker 48,9% af de fuldtidsansatte og 18,3% af antal arbejdssteder samt 56,9% af omsætningen i branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 52 Detailhandel undt. m. biler.

Branchegruppe: Detailhandel undt. m. biler.
Udvalgte delbrancher: 73 delbrancher. Disse dækker på branchegruppeniveau 22,8% af de fuldtidsansatte og 13,6% af arbejdsstederne inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Supermarkeder, Varehuse, Apoteker, Materialister, Herre- og dametøjsforretninger (blandet), Skotøjsforretninger, Møbelforretninger, Radio- og tv-forretninger og Isenkramforretninger samt Byggemarkeder.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Affaldsmængderne og –sammensætningen varierer en del inden for branchegruppen. Fælles er dog følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, pap, papir, plast, glas og flasker.

En række af delbrancherne håndterer derudover en del elektriske og elektroniske produkter, der dog er at betragte som forbrugerelektronik og altså ikke som sådan er genereret i forretningen.

Hertil kommer, at organisk affald for supermarkeder og varehuses vedkommende udgør en stor mængde, samt jern og metal samt imprægneret træ hos især byggemarkederne.

Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Som udgangspunkt er der ikke miljøfarlige stoffer i affaldsfraktionerne. De fraktioner, der kan forekomme, er elektriske og elektroniske produkter, lysstofrør, kølemøbler, batterier, farligt affald, medicinaffald, imprægneret træ mv. i en række af de enkelte delbrancher i denne branchegruppe.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Der kan være et genanvendelsespotentiale i en bedre udsortering af affaldet. Specielt for fraktionen blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, med henblik på øget udsortering af de genanvendelige materialer. Organisk affald, papir, emballageaffald, specielt pap, men også plast.
Vurdering: Der er i alt 73 delbrancher under branchegruppen. En sådan kompleksitet i erhvervsstrukturen gør det yderst vanskeligt at sige noget præcist om affaldssammensætningen på branchegruppeniveau.

Det vurderes, at der i branchegruppen generelt er et godt kendskab til affaldssammensætningen. Der mangler imidlertid overblik over, om der er uudnyttede genanvendelsespotentialer i branchegruppen. Det er fornemmelsen, at ikke alle virksomheder gives tilstrækkelige muligheder for at indsamle og sortere affaldet.

Det vurderes derfor, at det vil være hensigtsmæssigt at gennemføre en detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet i ovennævnte delbrancher. Kortlægningen skal have til formål at detailkortlægge affaldsmængderne, affaldssammensætningen og organiseringen. Derudover bør det undersøges, om der er en miljømæssig gevinst, der svarer til den indsats, der skal gøres. Endelig skal der henvises til kapitel 3, hvor der er gennemført vurderinger på delbranche niveau.

4.4 Hotel- og restaurationsvirksomhed mv.

Tabel 50  Se her!
Brancheoversigt for Hotel- og restaurationsvirksomhed mv., fordelt på antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder og omsætning.
Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen og Firmastatistikken 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Hoteller med restauration, Konferencecentre og kursusejendomme, Campingpladser og Feriecentre samt Restauranter.

Disse delbrancher dækker 60,5% af de fuldtidsansatte og 36,4% af antal arbejdssteder samt 54,7% af omsætningen i branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 55 Hoteller og restaurationsvirksomhed mv.

Branchegruppe: Hoteller og restaurationsvirksomhed mv.
Udvalgte delbrancher: 15 delbrancher. Disse udgør 8,4% af fuldtidsansatte og 4,3% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor. Dertil kommer 12.800.000 overnatninger mv.
Indledende kortlægning gennemført i: Hoteller med restauration, Konferencecentre, Campingpladser og Feriecentre samt Restauranter.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, organisk affald, pap og papir, madaffald, have- og parkaffald, flasker og glas.
Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Formaldehyd i campingvognes toiletter. Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, elektriske og elektroniske produkter, kølemøbler, farlig affald eksempelvis batterier, lyskilder (lysstofrør), malingrester, ukrudt- og skadedyrsbekæmpelsesmidler, rester af klor og saltsyre til svømmebassiner og afisningsmidler.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Det vurderes, at der i blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald kan udsorteres en del genanvendelige fraktioner, eksempelvis diverse emballage, herunder papemballage dvs. papir, glas og flasker, samt madaffald.
Vurdering: Der er i branchegruppen kendskab til affaldssammensætningen, og der er flere initiativer i gang, herunder miljøstyring og grønne regnskaber samt projektet "Den grønne nøgle".

Det vurderes, at der bør gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet i ovennævnte delbrancher, herunder af affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Herunder bør især forholdene omkring madaffald undersøges.

Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves, og om kommunerne stiller de indsamlingsordninger eller afleveringsmuligheder til rådighed, virksomhederne har behov for.

4.5 Post og telekommunikation

Tabel 51 Se her!
Brancheoversigt for Post og telekommunikation, fordelt på antal fuldtidsansatte og antal arbejdssteder.
Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Postvæsen og Telekommunikation.

Disse to delbrancher dækker 94% af de fuldtidsansatte og 59% af arbejdsstederne under branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 64 Post og telekommunikation.

Branchegruppe: Post og telekommunikation.
Udvalgte delbrancher: 3 delbrancher. Disse udgør 5% af fuldtidsansatte og 1,2% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Postvæsen og Telekommunikation.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Post Danmark og Tele Danmark genererer samlet mindst. ca. 15.000 tons affald.

De betydende fraktioner hos Post Danmark er blandet affald til forbrænding/dagsrenovationslignende affald (50%) og papir og pap (43%), ikke brændbart affald (storskrald).

De betydende fraktioner hos Tele Danmark er elektriske og elektroniske produkter (40%), blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald (20%), jern og metal (20%), papir og pap (15%).

Der er begrænset viden om genereringen og håndteringen af udtjente biler og inventar samt affaldsgenerering ved om- og tilbygninger. Derfor skal de ovennævnte procentfordelinger tages med det forbehold, at de ikke dækker alle fraktioner.

Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Elektriske og elektroniske produkter, lysstofrør, øvrigt farligt affald, PVC-produkter (ringbind), øvrige maskiner og udstyr (fotokopimaskiner).
Øget genanvendelses- potentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, særligt papir og pap.
Vurdering: Det vurderes, at der generelt er et godt kendskab til affaldssammensætningen.

Det vurderes endvidere, at der med fordel kan gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet i begge ovennævnte delbrancher på nogle repræsentative enheder. Der skal sættes fokus på affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.

Det vurderes særligt interessant at se på indholdet i blandet affald til forbrænding med henblik på en større udsortering af genanvendelige fraktioner, herunder pap og papir.

Endelig bør der også fokuseres på inventar, elektriske og elektroniske produkter samt affaldsgenerering ved om- og tilbygning.

4.6 Pengeinstitutter og finansieringsvirksomhed

Tabel 52 Se her!
Brancheoversigt for Pengeinstitutter og finansieringsvirksomhed, fordelt på antal fuldtidsansatte og antal arbejdssteder.
Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Banker, sparekasser og andelskasser.

Denne delbranche dækker 84,5% af de fuldtidsansatte og 65,4% af arbejdsstederne under branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 65 Pengeinstitutter og finansieringsvirksomhed.

Branchegruppe: Pengeinstitutter og finansieringsvirksomhed.
Udvalgte delbrancher: 13 delbrancher. Disse udgør 5,7% af fuldtidsansatte og 2,4% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Banker, sparekasser og andelskasser.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, organisk affald, pap og papir.
Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, batterier, lyskilder, elektriske og elektroniske produkter, øvrigt farligt affald samt biler.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, organisk affald, pap og papir.
Vurdering: Det vurderes hensigtsmæssigt, at der gennemføres detailundersøgelser i banker.

Der kan gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet i ovennævnte delbrancher, herunder affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.

Det vurderes, at det dagrenovationslignende affald udgør en væsentlig mængde af den samlede affaldsmængde. Det vurderes derfor særligt interessant at se på indholdet i af blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald med henblik på en større udsortering af genanvendelige fraktioner, herunder glas og flasker, madaffald samt pap og papir.

4.7 Databehandlingsvirksomhed

Tabel 53  Se her!
Brancheoversigt for Databehandlingsvirksomhed, fordelt på antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder og omsætning.
Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Udvikling og konsulentbistand i forbindelse med software.

Denne delbranche dækker 56% af de fuldtidsansatte og 76% af arbejdsstederne samt 58% af omsætningen i branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 72 Databehandlingsvirksomhed.

Branchegruppe: Databehandlingsvirksomhed.
Udvalgte delbrancher: 6 delbrancher. Disse udgør 2,6% af fuldtidsansatte og 2,7% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Udvikling og konsulentbistand i forbindelse med software.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, pap og papir.
Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, lyskilder, elektriske og elektroniske produkter.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, pap og papir.
Vurdering: Det vurderes hensigtsmæssigt, at der gennemføres detailundersøgelser. Undersøgelserne bør kortlægge affaldshåndteringssystemet, herunder af affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.

Det vurderes, at det dagrenovationslignende affald udgør en væsentlig mængde af den samlede affaldsmængde. Det vurderes derfor særligt interessant at se på indholdet i blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald med henblik på en større udsortering af genanvendelige fraktioner, herunder glas og flasker, madaffald samt pap og papir.

Ligeledes er det interessant at se på fraktioner som elektriske og elektroniske produkter og inventar.

4.8 Anden forretningsservice

Tabel 54 Se her!
Brancheoversigt for Anden forretningsservice, fordelt på antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder og omsætning i branchegruppen.
Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen og Firmastatistikken 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Revisions- og bogføringsvirksomhed, Rådgivende ingeniører inden for byggeri og anlægsarbejder, Reklamebureauvirksomhed, Almindelig rengøring..

Disse delbrancher dækker 38,4% af de fuldtidsansatte og 25,4% af arbejdsstederne samt 43% af omsætningen i branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 74 Anden forretningsservice.

Branchegruppe: Anden forretningsservice.
Udvalgte delbrancher: 41 delbrancher. Disse udgør 12,4% af fuldtidsansatte og 18,5% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Revision- og bogføringsvirksomhed, Rådgivende ingeniører inden for byggeri og anlægsarbejder, Reklamebureauvirksomhed og Almindelig rengøring.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, papir og pap, evt. plast, samt ikke-brændbart affald (storskrald).

Der er begrænset viden om genereringen og håndteringen af elektriske og elektroniske produkter, udtjente biler og inventar.

Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: PVC-produkter (ringbind), lysstofrør, elektriske og elektroniske produkter, øvrigt farligt affald, øvrige maskiner og udstyr (fotokopimaskiner), batterier, samt biler.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, særligt papir og pap, plast.
Vurdering: De mange delbrancher varierer betydeligt i forhold til gennemsnitligt antal ansatte. De fleste delbrancher kan dog karakteriseres ved at have kontorlignende aktiviteter. I en mindre del af delbrancherne under Anden forretningsservice, fx fotolaboratorier, fotografer samt brancher med diverse tekniske målinger, optræder farligt affald som en væsentlig fraktion.

Det vurderes hensigtsmæssigt, at der gennemføres detailundersøgelser i de største delbrancher. Der kan gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet, herunder affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.

Det vurderes, at det dagrenovationslignende affald udgør en væsentlig mængde af den samlede affaldsmængde. Det vurderes derfor særligt interessant at se på indholdet i blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald med henblik på en større udsortering af genanvendelige fraktioner, herunder glas og flasker, madaffald samt pap og papir.

Ligeledes er det interessant at se på fraktioner som elektriske og elektroniske produkter og inventar.

4.9 Offentlig administration, forsvar og social forsikring

Tabel 55 Se her!
Brancheoversigt for Offentlig administration, forsvar og social forsikring, fordelt på antal fuldtidsansatte og antal arbejdssteder i branchegruppen.
Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Generelle offentlige tjenesteydelser, Forsvar og civilforsvar, Politiet samt Brandvæsen og redningskorps.

Disse delbrancher dækker 76,2% af de fuldtidsansatte og 56,78% af arbejdsstederne af branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 75 Offentlig administration, forsvar og social forsikring.

Branchegruppe:: Offentlig administration, forsvar og social forsikring.
Udvalgte delbrancher: 11 delbrancher. Disse udgør 17,5% af fuldtidsansatte og kun 1,6% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Handel og Kontor.
Indledende kortlægning gennemført i: Generelle offentlige tjenesteydelser, Forsvar og civilforsvar, Politiet samt Brandvæsen og redningskorps.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, papir og pap, plast, inventar, elektriske og elektriske og elektroniske produkter, affald til deponi, farligt affald, jern og metal.

Der er begrænset viden om genereringen og håndteringen af elektriske og elektroniske produkter, udtjente biler og inventar.

Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Lysstofrør, elektriske og elektroniske produkter, bilaffald - dvs. batterier, akkumulatorer, farligt affald i øvrigt.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, særligt papir og pap.
Vurdering: De 11 delbrancher under Offentlig administration, forsvar og social forsikring har store forskelle i genereringen af affald og affaldssammensætning. Generelt for delbrancherne gælder, at der er langt flere fuldtidsansatte pr. arbejdssted, end det er tilfældet for andre delbrancher under servicesektoren.

Delbrancherne: Generelle offentlige tjenester, offentlig administration af sundhedsvæsen, undervisning og sociale forhold, offentlig administration vedrørende erhverv, infrastruktur mv. offentlige tjenesteydelser til hjælp og kontrol af den offentlige virksomhed og udenrigsanliggender er kendetegnet ved hovedsageligt kontorlignende aktiviteter.

Den offentlige administration er således en betydelig faktor med hensyn til affaldsgenerering

Det vurderes hensigtsmæssigt, at der gennemføres detailundersøgelser i de største delbrancher. Der kan gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet, herunder af affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.

Det vurderes, at det dagrenovationslignende affald udgør en væsentlig mængde af den samlede affaldsmængde. Det vurderes derfor særligt interessant at se på indholdet i det brændbare affald med henblik på en større udsortering af genanvendelige fraktioner, herunder glas og flasker, madaffald samt pap og papir.

Ligeledes er det interessant at se på fraktioner som elektriske og elektroniske produkter og inventar.

4.10 Undervisning

Tabel 56 Se her!
Brancheoversigt for Undervisning, fordelt på antal fuldtidsansatte og antal arbejdssteder.
Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Folkeskoler o.l., og Universiteter .

Disse to delbrancher dækker ca. 51% af de fuldtidsansatte og 33% af arbejdsstederne i branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 80 Undervisning.

Branchegruppe: Undervisning
Udvalgte delbrancher: 23 delbrancher. Disse udgør 26,3% af fuldtidsansatte og 13,3% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Institutioner. Dertil kommer, at der i alt er ca. 898.000 elevpladser i alle uddannelsestilbud.
Indledende kortlægning gennemført i: Folkeskoler og universiteter.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, papir og pap, storskrald/inventar, blandet ikke-brændbart til losseplads.

Undervisningssektoren genererer i størrelsesordenen 100-130.000 tons blandet affald til forbrænding (dagrenovationslignende affald) om året.

Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Lysstofrør, elektriske og elektroniske produkter, batterier, øvrigt farligt affald fx fra diverse kemikalier fra forsøg mv., herunder også klinisk risikoaffald, diverse PVC-produkter, pc-produkter og kølemøbler.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald særligt papir og pap samt inventar - måske organisk affald.
Vurdering: Undervisning er en betydende faktor i affaldsgenereringen. Der er mange ansatte og elever pr. arbejdssted. Det vurderes hensigtsmæssigt, at der gennemføres en række detailundersøgelser i forskellige større undervisningssteder. Der bør gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet i et nærmere udvalgt antal af de ovennævnte delbrancher, herunder af affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.

Ud over egentlige detailundersøgelser kan det anbefales, at der arbejdes med fx kampagner og undervisningsmateriale, der kan højne bevidstheden om affaldsforebyggelse etc.

Det vurderes særligt interessant at se på indholdet i det brændbare affald. Dette med henblik på en større udsortering af genanvendelige fraktioner, herunder pap og papir samt evt. madaffald.

Der bør endvidere sættes særligt fokus på PVC-produkter med henblik på udsortering.
Endelig bør der også fokuseres på inventar og elektriske og elektroniske produkter samt affaldsgenerering ved om- og tilbygning, da der kun er begrænset viden herom.

4.11 Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger

Tabel 57 Se her!

Brancheoversigt for Sundhedsvæsen og social foranstaltninger, fordelt på antal fuldtidsansatte og antal arbejdssteder.

Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Hospitaler, Plejehjem og beskyttede boliger samt Aldersintegrerede institutioner.

Disse delbrancher dækker tilsammen 52,9% af de fuldtidsansatte og 15% af arbejdsstederne af delbrancherne under branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 85 Sociale institutioner og sociale foranstaltninger.

Branchegruppe: Sociale institutioner og sociale foranstaltninger.
Udvalgte delbrancher: 35 delbrancher. Disse udgør 59,1% af fuldtidsansatte og 40,5% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde Institutioner.
Indledende kortlægning gennemført i: Hospitaler, Plejehjem og beskyttede boliger, Aldersintegrerede institutioner.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Dagrenovationslignende affald/blandet affald til forbrænding, ikke-brændbart affald (storskrald), organisk affald, klinisk risikoaffald, pap, inventar, bleer.

Hospitaler genererer i størrelsesordenen 40.000 tons affald, hvoraf blandet affald til forbrænding udgør ca. 60%, Plejehjem og beskyttede boliger i størrelsesordenen 15-20.000 tons affald.

Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Dagrenovationslignende affald, klinisk risikoaffald, PVC-produkter, lysstofrør, elektriske og elektroniske produkter, farligt affald og biler.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, organisk affald, pap og papir, glas, flasker og plast.
Vurdering: Det vurderes, at det er hensigtsmæssigt, at der gennemføres detailundersøgelser i hospitaler, plejehjem og beskyttede boliger, børneinstitutioner, døgninstitutioner for voksne med handicap, praktiserende tandlæger samt døgninstitutioner for børn og unge.

Det vurderes, at der kan gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet i ovennævnte delbrancher, herunder af affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.

4.12 Forlystelser, kultur og sport

Tabel 58 Se her!

Brancheoversigt for Forlystelser, kultur og sport, fordelt på antal fuldtidsansatte og antal arbejdssteder.

Kilde: Danmarks Statistik, Erhvervsbeskæftigelsen 1997.

Der er gennemført indledende kortlægning i følgende udvalgte delbrancher (markeret med fed i ovenstående tabel): Radio- og tv-virksomhed og Folkebiblioteker. Det bemærkes, at antallet af brugere kan have stor indflydelse på affaldsgenereringen i de enkelte delbrancher.

Disse delbrancher dækker tilsammen 36,6% af de fuldtidsansatte og 9,8% af arbejdsstederne af branchegruppen.

Faktaark

Nedenfor i faktaarket er en sammenfattende vurdering for delbrancher under 92 Forlystelser, kultur og sport.

Branchegruppe: Forlystelser, kultur og sport.
Udvalgte delbrancher: 19 delbrancher. Disse udgør 5,1% af fuldtidsansatte og 12,6% af antal arbejdssteder i forhold til det samlede antal inden for den erhvervsmæssige kilde institutioner.
Indledende kortlægning gennemført i: Radio- og tv-virksomhed og Folkebiblioteker.
Mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, ikke-brændbart affald, organisk affald, pap og papir, plastemballage, inventar, batterier, flasker og glas.
Miljøfarlige stoffer findes i følgende affaldsfraktioner: Batterier, lysstofrør, elektriske og elektroniske produkter, øvrigt farligt affald, biler.
Øget genanvendelsespotentiale til stede for følgende fraktioner: Blandet affald til forbrænding/dagrenovationslignende affald, organisk affald, pap og papir, glas og flasker, inventar.
Anbefaling: Delbrancherne under Forlystelser, kultur og sport er meget forskellige med hensyn til affaldssammensætning og affaldsgenerering. Det er ikke muligt at komme med konkrete og meget specifikke anbefalinger en detailkortlægning. Der forekommer ofte sæsonvariationer i antal besøgende på fx museer, teatre og udendørs sports- og koncertarrangementer. Branchegruppen er således meget uhomogen, idet affaldssammensætningen varierer betydeligt alt efter de enkelte aktiviteter, og hvilke servicetilbud der er knyttet til de enkelt delbrancher.

Tages museer som eksempel, er det et spørgsmål, om der er kantiner/restauranter, skoletjenester, billedarkiver, kiosker tilknyttet, der vil påvirke affaldsgenereringen og -sammensætningen. Det er derfor ikke muligt at lave nøgletal mv. og estimere en samlet affaldsmængde for delbrancherne under Forlystelser, kultur og sport.
Der kan være en idé i at arbejde med affaldsforebyggelse i forbindelse med skoletjenester. Spørgsmålet om, hvor meget affald, herunder sammensætning en fodboldlandskamp eller en koncert i f.eks. Parken genererer, vides der intet om.

Det anbefales, at der gennemføres detailundersøgelser i de store enheder som fx de landsdækkende tv-stationer og større forlystelsesparker, herunder museer og biblioteker eller zoologiske haver. Ligeledes kan det være interessant at se nærmere på større arrangementer som fx en landskamp eller superligaen i fodbold.

Der kan arbejdes med kampagner om affaldshåndtering og affaldsforebyggelse rettet mod forskellige dele af delbrancherne under Forlystelser, kultur og sport. En væsentlig del af affaldet formodes at bestå af (transport)emballage.

Det anbefales, at der gennemføres detailkortlægning af affaldshåndteringssystemet i ovennævnte delbrancher, herunder affaldsmængder og -sammensætning, organisation, økonomi samt behandling. Endvidere bør det undersøges, hvorvidt de kommunale regulativer efterleves.