Kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren; Institutioner, handel og kontor

5. Opsamling af resultater

I det følgende redegøres kortfattet for de resultater, der er fremkommet ved den indledende kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren.

De enkelte brancher i servicesektoren er kategoriseret efter DB93 (Dansk Branchekodeindeks). Servicesektoren omfatter i alt 25 branchegrupper på 2-cifret DB93-niveau. Heraf er 12 udvalgt, idet de formodes at være betydende med hensyn til forekomsten af de i Affald 21 prioriterede affaldsfraktioner. Endvidere er de 12 branchegrupper udvalgt efter en vurdering af deres samlede betydning i servicesektoren (antal ansatte, antal arbejdssteder og omsætning).

De 12 branchegrupper består af i alt 413 delbrancher på 6-cifret DB93-niveau. Heraf er der udvalgt 41 delbrancher, for hvilke der er gennemført en indledende kortlægning af affaldssammensætningen.

De udvalgte delbrancher er vurderet som de mest betydende hvad angår antal ansatte, omsætning samt antal arbejdssteder og dermed affaldsproduktionens størrelse. De 41 delbrancher dækker ca. 720.00 fuldtidsansatte fordelt på ca. 49.000 arbejdssteder.

I projektet har der været fokus på 9 prioriterede affaldsfraktioner:
Batterier
Biler
Elektriske og elektroniske produkter
Imprægneret træ
Inventar
Organisk affald
Pap og papir
Plastemballager
PVC

For så vidt angår de 9 prioriterede fraktioner skal følgende forhold fra den indledende kortlægning kortfattet sammenfattes:

Batterier

Stort set alle delbrancher har denne affaldsfraktion i større eller mindre omfang.

Biler

Affald fra biler forfalder hovedsageligt i autobranchen, herunder hos autoværksteder og dermed ikke hos de enkelte delbrancher. Her er der via Bekendtgørelse nr. 860 af 29 november 1999 om håndtering af affald i form af motordrevne køretøjer og affaldsfraktioner herfra fastlagt en række krav til affaldshåndtering.

Elektriske og elektroniske produkter

Optræder i større eller mindre omfang hos samtlige delbrancher. Affaldsmængden forventes at være stigende, hvorfor der bør foretages en nærmere kortlægning af mængder heraf. Ligeledes bør virkningerne af Bekendtgørelse nr. 1067 af 22 december 1998 om håndtering af affald af elektriske og elektroniske produkter undersøges.

Imprægneret træ

Forekommer stort set ikke hos de kortlagte delbrancher under Handel og Kontor, med undtagelse af byggemarkeder. Herudover kan imprægneret træ forekomme i forbindelse med om-/tilbygninger, hvor dette typisk håndteres som bygge- og anlægsaffald. Fraktionen bør ikke prioriteres højt inden for delbrancher under Handel og Kontor. Det vurderes derimod, at der fremover er behov for bortskaffelse af imprægneret træ fra en række institutioner, hvorfor en detailkortlægning heraf anbefales.

Inventar

Forekommer i større eller mindre omfang hos samtlige delbrancher. Viden herom er ringe og bør derfor kortlægges nærmere.

Organisk affald

Forekommer i en række delbrancher specielt inden for større institutioner med køkkendrift (plejehjem, døgninstitutioner mv.), hotel- og restaurationsbranchen, herunder som affald fra kantiner inden for de øvrige delbrancher, samt i engros- og dagligvarehandlen. Bør indgå i en detailkortlægning.

Pap og papir

Optræder i alle kortlagte delbrancher. Graden af separat udsortering til genanvendelse er varierende. Generelt vurderes det, at genanvendelsen kan intensiveres betydeligt. Bør detailkortlægges nærmere.

Plastemballage

Plastemballager optræder i stort set alle kortlagte delbrancher. Bør detailkortlægges nærmere, dels plastemballager af transportemballager og dels øvrige emballager.

PVC

Det er vanskeligt at vurdere affaldsfrembringelsen af PVC i de kortlagte delbrancher. Generelt kan man sige, at de største mængder fremkommer i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder. Dette affald forfalder ikke som affald i den enkelte branche, der er kortlagt. Dertil kommer, at PVC indgår i en række sammensatte produkter, herunder sygehusartikler, kontorartikler mv. Disse udsorteres ikke separat, men bortskaffes typisk via dagrenovation. En sidste type af PVC-affald er emballager, der formodes at optræde primært i delbrancher under engros- og detailhandel. Bør detailkortlægges nærmere.

Som resultat af den indledende gennemgang af i alt 41 delbrancher (delbrancheniveau) fordelt på 12 branchegrupper (branchegruppeniveau) kan følgende sammenfattes:

Vidensniveauet om affaldssammensætningen i de udvalgte delbrancher varierer betydeligt.

I nogle delbrancher er der et godt kendskab til sammensætningen og håndteringen, mens vidensniveauet i andre delbrancher er begrænset. Detaljeringsgraden i de enkelte indledende kortlægninger varierer dermed betydeligt. For nogle delbrancher er det vurderet, at der er valide nøgletal for mængder, der kan anvendes til at skønne en samlet affaldsmængde for hele den specifikke branche for en række fraktioner, mens der for andre har være muligt af fremkomme med relevante data.

Det kan derfor være forbundet med problemer at generalisere resultater fra de 41 delbrancher til branchegruppeniveau, idet der også er stor forskel på, hvor homogene de enkelte branchegrupper er.

Undersøgelsen viser endvidere, at graden af sortering af affald til genanvendelse og dermed graden af kendskab til sammensætningen af affaldet i høj grad hænger sammen med kommunens udbud af ordninger. Jo større aktivitet der er i kommunen på affaldsområdet, jo bedre er informationerne om sammensætningen heraf hos den enkelte virksomhed - og dermed også på brancheniveau.

Nedenstående tabeller 59 og 60 sammenfatter resultaterne af den indledende kortlægning i de 41 udvalgte delbrancher. I tabellerne er den enkelte delbranches antal fuldtidsansatte, gennemsnitligt antal ansatte pr. arbejdssted, vurdering af delbranchens kendskab til affaldssammensætningen angivet.

Endvidere er der foretaget en vurdering af, hvilke fraktioner der som minimum bør indgå i en eventuel detailkortlægning af affaldshåndtering, affaldssammensætning og affaldssystemer i delbranchen.

Tabel 59 Se her!
Sammenfatning af resultater for den indledende kortlægning i de udvalgte 11 delbrancher inden for Institutioner.

Tabel 60 Se her!
Sammenfatning af resultater for den indledende kortlægning i de udvalgte 30 delbrancher inden for Handel og Kontor