[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Undersøgelses- og moniteringsprogram for omsætningen af miljøfremmede
stoffer i slammineraliseringsanlæg og slamlager.

1. Indledning

Formål

Projektets formål var at undersøge og monitere omsætningen af miljøfremmede organiske stoffer i spildevandsslam. De miljøfremmede organiske stoffer omfatter i den forbindelse LAS, NPE, PAH’er og DEHP (benævnes samlet for MFS i dette projekt).

Projektet blev udført som fuldskalaforsøg med behandling af udrådnet spildevandsslam i slammineraliseringsanlæg, samt lagring af hhv. biologisk overskudsslam og udrådnet spildevandsslam i slamlagre over en periode på ca. 9 måneder. Der blev desuden udtaget dybdeprofiler i de ovenstående forsøg for, at kunne vurdere nedbrydningen som funktion af slamlagets dybde.

Baggrund

Projektets relevans afspejles af slambekendtgørelsen, hvori der er fastsat afskæringsværdier for LAS, NPE, å PAH og DEHP (tabel 1-1). Afskærings-værdierne betyder, at spildevandsslam i større grad end tidligere (før 1997), hvor kun tungmetaller var omfattet af bekendtgørelsen, er blevet sværere at afsætte til landbruget.

Afskæringsværdierne skærpes yderligere den 1. juli 2000 og 1. juli 2002, hvilket gør forskning i stoffernes nedbrydning vigtig, hvis landbruget også i fremtiden skal være aftager af spildevandsslam.

Tabel 1-1 Afskæringsværdier for MFS iflg. slambekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 49 af 20. januar 2000).

 

 

 

Afskæringsværdi

gældende til

30.06.2000

mg/kg TS

Afskæringsværdi

gældende fra

01.07.2000

mg/kg TS

Afskæringsværdi

gældende fra

01.07.2002

mg/kg TS

Stofgruppe
LAS

2.600

1.300

1.300

NPE

50

30

10

DEHP

100

50

50

å PAH

6

3

3

Baggrunden for afskæringsværdierne skyldes et omfattende arbejde udført af en arbejdsgruppe under Miljøstyrelsen i 1995, hvor bl.a. stoffernes miljømæssige egenskaber og toksicitet blev vurderet i forhold til andre kemiske stoffer der forefindes i spildevandsslam (Kristensen et al., 1996).

En omsætning af MFS vil resulterer i en forbedret slamkvalitet, der vil gøre det muligt at genanvende spildevandsslammet til f.eks. udbringning på landbrugsjord. Et veldrevet og korrekt dimensioneret slammineraliseringsanlæg medfører forhold der muliggøre nedbrydningen af MFS i spildevandsslammet. Miljøstyrelsen opgiver i en ny statusredegørelse slamdisponering (fra renseanlæg i Danmark) til slammineraliseringsanlæg til 4.287 tons tørstof i 1998 (Miljøstyrelsen, 2000). Hedeselskabet opgør behandlingskapacitet i slammineraliseringsanlæg til hhv. 10.000 tons tørstof i 1998 og 22.000 tons tørstof i 2001 (Nielsen, 1998a; Nielsen, 1998b).

Fuldskalaforsøg med monitering af nedbrydningen af miljøfremmede stoffer i slammineraliseringsanlæg har ikke før været beskrevet i litteraturen. Koncentrationerne af de fire grupper af miljøfremmede organiske stoffer har før været fulgt ved screeningsundersøgelser udført af Hedeselskabet, samt i forbindelse med tømning af slammineraliseringsanlæg (Nielsen, 1995; Nielsen, 1998a; Nielsen, 1998b). Analyseresultaterne fra disse undersøgelser har indikeret, at koncentrationerne af disse stoffer kan reduceres over tid.

Rapporten

Rapporten er delt i en kort introducerende teoretisk del og en eksperimentel del, hvor resultaterne fra fuldskalaforsøgene præsenteres.

Den teoretiske del giver en kort introduktion til MFS’s anvendelse og nedbrydningsforhold under aerobe og anaerobe betingelser. Derudover præsenteres ny viden i relation til nedbrydning af MFS.

Den eksperimentelle del indeholder en nøje gennemgang af moniteringsprogrammet, resultater og diskussion af disse m.m.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]