Styrkelse af sammenhængen mellem internationale miljøaftaler og miljøbistanden i Miljø- og Energiministeriet

4. Tættere samarbejde mellem fagkontorer, miljøbistandskontorer, miljøbistandkontorer og forskningsinstitutionerne

Den praktiske indsats for at sikre tæt kobling mellem på den ene side det bilaterale miljøbistandssamarbejde og på den anden side parternes konkrete opfyldelse af konventionsforpligtelserne og som en del heraf de internationale miljøforhandlinger, som går forud, ligger i en styrkelse af samarbejdet mellem ministeriets kontorer, der arbejder med bilateral miljøbistand og de kontorer, der på Danmarks vegne følger implementeringen af internationale konventioner og anbefalinger.

Også ministeriets forskningsinstitutioner har en klar rolle i det internationale arbejde. De står i mange sammenhænge for den faglige implementering af Danmarks konventionsforpligtelser og drøftelserne i de internationale faglige fora, der er knyttet til konventionsarbejdet. Blandt andet er forskningsinstitutionernes erfaringsopsamling om procedurer og systemer i overvågning og datahåndtering af stor betydning både for konventions- og miljøbistandsarbejdet

Det er vigtigt først og fremmest at indarbejde arbejdsrutiner og redskaber, der sikrer den løbende informationsudveksling mellem ministeriets medarbejdere og om at skabe et samarbejdsklima, hvor succeskriteriet for ministeriet og dermed for både chefer og medarbejderne er en frugtbar og kreativ udvikling af de instrumenter, som kan give den ønskede synergieffekt og skabe politiske resultater i implementeringen af internationale miljøkonventioner og de konkrete resultater af det bilaterale bistandsarbejde, som gennem etableringen af MIFRESTA-rammen tilsvarende har meget høj politisk prioritet i Danmark.

Nedenfor er udstukket nogle retningslinier for en bedre og tættere koordinering mellem de relevante enheder og medarbejdere i ministeriet.

En generel orientering om miljøbistandskontorernes møde- og missionsaktiviteter kan fås gennem henholdsvis MiljøDanmarks indstik "Miljøbistand", DANCEDs nyhedsbrev samt miljøbistandsordningernes årsberetninger, men dette vil ikke være tilstrækkelig i det daglige arbejde med det styrkede samspil mellem konventionerne og miljøbistanden. I Energistyrelsens publikation EnergiNyt orienteres ligeledes løbende om væsentlige tiltag på energisiden. Der skal oprettes uformelle netværk mellem på den ene side konventionsmedarbejderne og på den anden side miljøbistandsmedarbejderne. Disse bør udveksle oplysninger, erfaringer og nyheder med hinanden.

Konventionsmedarbejdernes specialviden om implementering af konventioner bør også inddrages i for eksempel projektformulering, -vurderinger og -evalueringer, i den udstrækning ressourcesituationen giver rum herfor. Omvendt bør fagkontorerne og –institutionerne holdes orienteret om relevante projekter eller andre aktiviteter der understøtter en given konventions implementering i et givet samarbejdsland. Der kan også være politiske signaler eller kursændringer i et givet samarbejdsland i forhold til en konvention, som den pågældende konventionsmedarbejder vil have gavn af, at blive orienteret om.

Miljøbistandskontorerne vil blive holdt løbende underrettet om de internationale mødeaktiviteter gennem den "internationale kalender", som med jævne mellemrum udarbejdes af departementet og er tilgængelig på ministeriets hjemmeside (www.mem.dk/international). Der vil imidlertid også være behov for en mere direkte orientering og opdatering fra fagkontorerne og -institutionerne, for eksempel i forbindelse med missioner eller delegationsbesøg.

Ved dansk afrapportering til konventionssekretariaterne vil fagkontorerne rekvirere opdaterede lister over konventionsrelevante projekter samt på anmodning modtage bidrag til en beskrivelse af årets konventionsrelevante miljøbistandssamarbejde fra miljøbistandskontorerne.

Miljøbistandskontorerne, inklusive medarbejderne på ambassaderne, har ansvaret for at tage initiativ til, udarbejdelse og koordinering af:
At de politiske budskaber i nærværende publikation formidles i en engelsksproget version, der kan anvendes i såvel konventions- som projektsammenhæng som formidler af den vægt, Danmark lægger på den direkte sammenhæng mellem ord (konventioner) og handling (det konkrete samarbejde f.eks. i miljøbistanden).
At der i kontrakten for de enkelte miljøbistandsprojekter indføjes krav om, at projektholderen udarbejder en engelsksproget emneside med oplysninger om projektets relevans i forhold til den givne internationale miljøaftale med et kort resumé. Disse fact-sheets skal kunne bruges dels af konventionsmedarbejderne, dels af de sagsbehandlere der arbejder med miljøbistand.