Håndbog om trykimprægneret træ og mulige alternativer

2. Hvorfor bør vi begrænse brugen af trykimprægneret træ?

2.1 Gode tips om træ!

Trykimprægneret træ fremstilles som regel ved imprægnering af fyrre- og grantræ, der fra naturens side har en begrænset holdbarhed, især ved kontakt med jord. Men i 1950’erne fandt man ud af, at træets holdbarhed kunne forbedres væsentligt, hvis det blev imprægneret med forskellige kemikalier mod råd og svamp.

I dag ved man, at mange af de kemikalier, der tidligere blev anvendt til trykimprægneringen, kan være sundhedsskadelige og belaste miljøet. Disse påvirkninger kan finde sted, både når træet imprægneres, anvendes og kasseres.

De imprægneringsmidler, vi anvender i dag, er godkendt af Miljøstyrelsen og dermed effektivitets- og risikovurderet i forhold til sundhed og miljø – både i forbindelse med imprægneringsprocessen og i forbindelse med anvendelsen af det behandlede træ. Godkendelsen betyder ikke, at de anvendte midler er uskadelige, men sundheds- og miljørisikoen er fundet acceptabel på baggrund af de foreliggende data.

Anvendelsen af trykimprægneret træ betyder dog under alle omstændigheder en større miljøbelastning, end hvis vi vælger uimprægneret træ med en god naturlig holdbarhed. Ved bortskaffelsen af det trykimprægnerede træ er det særligt arsen, krom og kobber, der er problematiske. De fjernes nemlig ikke ved forbrænding. Trykimprægneret træ med arsen produceres og sælges ikke længere i Danmark, men dette træ er stadig i brug og vil dermed kunne udgøre et problem i forbindelse med bortskaffelsen.

Derfor er det et krav i den kommende affaldsbekendtgørelse, at kommunerne skal sørge for indsamling af alt trykimprægneret træ. I de fleste kommuner betyder det, at imprægneret træ skal afleveres på den kommunale genbrugsstation. Mange kommuner har allerede etableret en indsamlingsordning for imprægneret træ. Samtidig er man i gang med at udvikle nye teknologier til behandling af trykimprægneret træ,så miljøbelastningerne ved destruktion bliver mindre.

2.1 Gode tips om træ!

Godkendte imprægneringsmidler er af Miljøstyrelsen vurderet til at have en acceptabel risiko for belastning af miljø og sundhed, men de er stadig mere skadelige, end hvis man anvender træ med naturlig holdbarhed. Vælg derfor alternativer, hvis det er muligt.

Det er forbudt at brænde imprægneret træ på bål, i pejs eller brændeovn. De giftige stoffer spredes, hvis man brænder det imprægnerede træ.