Håndbog om trykimprægneret træ og mulige alternativer

3. Hvad siger reglerne?

3.1 Gode tips om træ!

Tidligere blev arsen og krom brugt i de mest anvendte imprægneringsmidler.Da begge stoffer anses for at være kræftfremkaldende, anvender man ikke disse stoffer til imprægnering af træ i Danmark. Man har ikke anvendt arsen og krom til imprægnering af træ i Danmark siden henholdsvis 1992 og 1997.

Import og salg af træ imprægneret med krom er dog fortsat tilladt. Det skyldes, at de kemiske forbindelser i krom især er farlige i forbindelse med produktion og bortskaffelse – men ikke i den daglige anvendelse af det færdige træ. Der er givet dispensation til produktion af imprægneret træ med kromholdige midler ved anvendelse til specielle formål som kystsikring, havne og andre maritime anlæg.

Stoffet kreosot, der også er forbundet med sundhedrisici, er ikke godkendt til imprægnering i Danmark. Træ behandlet med kreosot, som overholder Miljøstyrelsens bekendtgørelse om kreosot, må importeres og findes på det danske marked.

Miljøstyrelsen har godkendt følgende imprægneringsmidler til beskyttelse mod råd og svamp:
Tanalith E 3488, 3491 og 3492: Alle tre indeholder kobber og bor-syre. Desuden indeholder 3488 stoffet propiconazol, 3491 indeholder tebuconazol, mens 3492 indeholder både propiconazol og tebuco-nazol.
Wolmalit CX-8, CX-10 og CX-SC: Alle tre midler indeholder kobber, kobber-HDO samt borsyre.
Gori Pres 10: Indeholder tebuconazol, propiconazol og IPBC.

Hovedparten af det trykimprægnerede træ, der produceres i de nordiske lande, er forsynet med kvalitetskontrolmærket fra Nordisk Træbeskyttelses Råd, NTR. Mærket angiver ud fra fire forskellige kategorier, hvad træet er egnet til:

Klasse Gran bruges til brædder op til 25 mm tykkelse.
Klasse AB bruges til formål over jord.
Klasse A bruges til formål i jord og ferskvand.
Klasse M bruges til formål i havvand.

Træ, der både er mærket med NTR og Danmark eller DK, er imprægneret med midler godkendt af Miljøstyrelsen.

Læs mere i En, to...TRÆ pjecen "Vælg træ rigtigt" fra Miljøstyrelsen og Træbranchens Oplysningsråd. Se også www.top.dk "For dig der gør det selv".

3.1 Gode tips om træ!

Vær opmærksom på, at nogle af de uønskede imprægneringsmidler kreosot og krom stadig kan findes i udenlandsk produceret træ.

Se efter NTR og DK-mærket, der giver garanti for, at træet er imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen.