Håndbog om trykimprægneret træ og mulige alternativer

4. Imprægneret træ i dag

4.1 Gode tips om træ!

I Danmark bruges der hvert år omkring 250.000 kubikmeter (ca. 120.000 tons) trykimprægneret træ. Det anvendes især til konstruktioner, hvor træet er udsat for biologisk nedbrydning, f.eks. til legeredskaber, carporte, hegn, facadebeklædninger, havneanlæg o.lign.

Trykimprægneret træ bruges altså primært udendørs, hvor formålet er at forlænge træets levetid ved at undgå råd, svamp og insekter – men der findes i mange situationer alternative og mere miljørigtige måder at sikre dette på.En måde er at anvende træarter med stor naturlig holdbarhed, f.eks. western red cedar.

Der er ingen tvivl om, at imprægneret træ bl.a. er populært, fordi det er en billig og effektiv løsning. De mere miljøvenlige træarter med en god naturlig holdbarhed koster i dag lidt mere, og der er i øjeblikket et begrænset udbud af dem.

De er også lidt mere besværlige, fordi de kræver mere vedligeholdelse og jævnlige eftersyn af konstruktionerne. Men til gengæld sparer vi os selv og miljøet for en række skadelige stoffer, som er svære at bortskaffe.

Trykimprægneret træ behøver ikke yderligere beskyttelse for holdbarhedens skyld. Udseendet og holdbarheden forbedres, hvis træet overfladebehandles med f.eks. en pigmenteret (farvet) træolie eller grundes og males med en dækkende træbeskyttelse. Det reducerer bl.a. revnedannelser i overfladen.

4.1 Gode tips om træ!

De alternative træarter til imprægneret træ koster lidt mere og kræver ofte lidt mere vedligeholdelse. Til gengæld er der mulighed for at reducere både den sundhedsmæssige og miljømæssige belastning.