Håndbog om trykimprægneret træ og mulige alternativer

5. Sådan beskyttes træet på naturlig vis

5.1 Gode tips om træ!

Det er et godt, gammelt håndværk at bygge konstruktioner, der bruger forskellige træarter rigtigt og beskytter træet på naturlig vis. Når man bygger konstruktionen, så den skærmes mod klimapåvirkninger, kaldes det "konstruktiv træbeskyttelse". Ved at anvende nogle få og enkle retningslinier vil både håndværkere og de fleste gør-det-selv folk kunne bygge holdbare konstruktioner af almindeligt træ, der ikke er imprægneret.

For det første skal man sikre, at træet ikke får direkte kontakt med jord eller vand. For eksempel kan gyngestativer, legehuse, redskabsrum m.m. bygges uden jordkontakt ved at placere stolperne på en pælesko af stål eller på en betonfod med indstøbt anker. I denne forbindelse skal man være opmærksom på ekstra afstivning af konstruktionen. Det er også vigtigt at sørge for, at beklædning af facader og hegn holdes fri af jord og vegetation – gerne med en afstand til terræn på 20-30 cm.

For det andet skal man holde træet tørt og beskytte det mod regn, f.eks. med tagudhæng eller overdækning. Endestykker og opadvendte flader skal enten udføres med skrå afskæringer eller beskyttes med skrå dækbrædder.

For det tredje skal træet vende rigtigt. Træets marvside – også kaldet kerne- eller retsiden – skal vende ud ad mod vejrliget, fordi det ikke revner lige så meget som splintsiden – også kaldet vrangsiden.

For det fjerde bør konstruktionerne udføres med skrå oversider, så vandet kan løbe af. Der må ikke kunne samle sig snavs eller trænge vand ind i samlingerne mellem forskellige konstruktionselementer.

For det femte skal man sørge for ordentlig ventilation på alle sider af træværket. Udvendige facadebeklædninger bør monteres på afstandslister, så der kan komme ventilation til beklædningens bagside.

Yderligere information findes i Miljøstyrelsen og Træbranchens Oplysningsråds vejledninger "En, to...TRÆ ", som kan fås i Miljøbutikken og hos byggemarkeder og trælasthandlere.

5.1 Gode tips om træ!

- Undgå så vidt muligt, at træet får kontakt med jord eller vand.
- Hold træet tørt, beskyt det mod regn og led vandet væk
f.eks. med tagudhæng eller overdækning.
- Beskyt endestykker og opadvendte flader med dækbrædder, skrå afskæringer eller endefladeforsejling med træbeskyttelse.
- Vend træets marvside ud mod vejrliget.
- Sørg for tætte samlinger mellem konstruktionselementer, så snavs og vand ikke kan trænge ind.
- Sørg for ordentlig ventilation af træværket.