Håndbog om trykimprægneret træ og mulige alternativer

6. Brug træets naturlige holdbarhed

6.1 Gode tips om træ!

Træ har en naturlig holdbarhed, og forskellige træarter kan med forskellige levetider modstå påvirkninger fra både jord, vand og luft.

Forventet holdbarhed for kernetræ fra udvalgte træarter i kontakt med jord

Mindre end 5 års
holdbarhed

5-10 års
holdbarhed

10-15 års
holdbarhed

15-25 års
holdbarhed

Ask
Bøg
Birk
El
Poppel

Elm
Rødgran
Skovfyr
Douglas

Lærk
Thuja
Cypres

Eg
Western Red cedar

Da de fleste trædele indeholder både splint og kernetræ vil den gennemsnitlige levetid være kortere end angivet i tabellen. Samtidig afhænger den i en given konstruktion af den aktuelle påvirkning fra vind og vejr. Derfor er der en vis usikkerhed forbundet med den angivne holdbarhed. Angivelserne er hentet fra standarden DS/EN 350-2 "Naturlig holdbarhed og imprægnerbarhed for udvalgte træarter af betydning i Europa".

Skovfyr og rødgran er de dominerende træarter på det danske marked. Ved brug uden jordkontakt, kan fyr og gran samt de mere holdbare træarter som f.eks. lærk, thuja og Western Red cedar (thuja fra Nordamerika) anvendes i stedet for trykimprægneret træ.

I jordkontakt er det træarter som eg, Western Red cedar og robinie, der i nogle tilfælde kan erstatte brugen af trykimprægneret træ. Det er vigtigt at vælge kernetræ – dvs. den del af træet, som kommer fra den inderste del af træstammen. Det er langt mere holdbart end splintved, som stammer fra den yderste del af træet.

Kernetræ kendes normalt på sin mørkere farve. Da det kan være vanskeligt af få rent kernetræ, er det vigtigt, at man husker at beskytte trækonstruktioner konstruktivt.

Ved anvendelsen af tilskåret, ubehandlet træ udendørs er det også en god tommelfingerregel, at en tynd dimension hyppigt har længere holdbarhed end en tyk over jord, mens det forholder sig omvendt i jord.

Tropisk træ som teak, er særdeles holdbart, mens træarter som nyatoh og meranti er moderat varige på linie med douglas, lærk og thuja.

Teak, nyatoh og meranti er i de senere år blevet meget populære til bl.a. havemøbler. De er ikke vist i skemaet, fordi de er så dyre i anskaffelse, at de normalt ikke anvendes til byggematerialer.

6.1 Gode tips om træ!

Træarter med lang holdbarhed kan i flere tilfælde erstatte imprægneret træ. F.eks. teak, lærk, thuja, eg og western red cedar.

Kernetræ har længere holdbarhed end splinttræ.