Danmarks miljøsamarbejde med Thailand

Miljø på skoleskemaet

(Chri-piger og pap)

På PDA-centret i Nang Rong forvandler skolebørn gamle bildæk til store opbevaringskrukker, mens andre bliver undervist i "vandets vej". Børnehavebørnene forstår også, at vand er dyrebart og har derfor rykket både vask og tandbørstning ud i den økologiske urtehave. Ud af et hav af meget konkrete tiltag har det dansk støttede projekt i alt bidraget til, at en halv million børn i Nordthailand har kunnet deltage i miljøfeatureundervisning.

Ved indkørslen til fru Sompong Poonpimpakuls hus i landsbyen Ruam Jai i Nordøstthailand vajer et grønt flag ved siden af Thailands rød-blå-hvide. Familien er månedens vinder af skolens konkurrence om det mest miljøvenlige hus, og da samtlige huse i byen er tilmeldt, er man stolt af placeringen.

Haven er et mønstereksempel på samspillet mellem mennesker, husdyr og planter med 100% genbrug af spildevand og affald. Efter en tidlig pensionering har hendes mand fået certifikat som naturmediciner, og med planter fra haven kureres eller dulmes så forskellige lidelser som sukkersyge, lammelser, rygsmerter og impotens.

Konkurrencen er et af resultaterne af det miljøundervisningsprojekt, som den thailandske NGO "Population & Community Development Association" (PDA), har gennemført med støtte fra Danced. Projektet omfatter 4 provinser i det nordøstlige Thailand, som også hedder Isaan, og som er den fattigste del af landet. Projektet er nået ud til 2.000 skoler og knap 500.000 elever har fået miljøundervisning.

Men det er ikke kun ude i byen, der konkurreres. Skolens elever er delt op i fem grupper, hver med ansvar for orden og renholdelse af et område på skolen. Områderne går på skift mellem grupperne, og her kåres vinderen – ved en kollektiv afgørelse – hver dag.

Der konkurreres også mellem skolerne, og Bam Ruam Jai I skolen har vundet Muang distriktets første pris for den bedste miljøindsats. For undervisningen og aktiveringen af eleverne – men måske i særlig grad for involveringen af resten af samfundet.

Thailand er midt i en demokratiserings- og decentraliseringsproces, og den nye forfatning har borgernes aktive involvering i bl.a. miljøbeskyttelsen som et bærende element. Blandt de ni lærere på skolen hersker der ingen tvivl om, at deres by efterhånden er rustet til at deltage i processen, og at eleverne har et langt bedre grundlag for at medvirke i beslutningerne end de selv havde.

(Christian - og præmiedame)

Fokus på nabo-fabrikken

I PDA projektet er lærerne trænet ud fra den samme manual, og undervisningen på de mange skoler har nogenlunde fulgt de samme linier, men de opfølgende aktiviteter har til gengæld været meget forskellige. Genbrug er dog et gennemgående emne. Produktion af måtter, kurve og blomster af brugte mælkekartoner er nærliggende i et land, som Danmark med en direkte donation fra Frederik den niende lærte at drikke mælk.

På skolen Nong Ya Pong har eleverne som en af deres miljøaktiviteter bekæmpet lugtgener fra spildevandet fra en nærliggende fabrik ved hjælp af effektive mikroorganismer, som de selv fremstiller.

På skolen Nong Ya Pong i Borabna distriktet arbejder man da også med genbrug, men fokus kom hurtigt til at ligge et andet sted. En kilometer fra skolen ligger en fabrik, der producerer nudler, og herfra er der i årevis kommet en rædsom stank fra spildevandet.

Når vinden var i den "rigtige" retning, var det stort set umuligt at opholde sig på skolen, og derfor valgte eleverne fabrikken som det vigtigste indsatsområde.

Virksomheden var indstillet på at gøre noget ved problemet, men den havde ikke metoden, og de første forsøg med anvendelse af diverse kemikalier havde da også kun ringe effekt. Men gennem PDA fik man kontakt til et landbrugscenter i Sara Buri, hvor man anvendte en japansk udviklet blanding af mikroorganismer til en lang række formål bl.a. til at bekæmpe lugtgener fra svinegylle. Eleverne fik virksomheden til at tilsætte spildevandet EM – effektive mikroorganismer. Og som "Danceds udsendte" selv kunne konstatere med egne næsebor, så er stanken faktisk helt væk.

SEED-projektet har løbet fra 1996 til sommeren år 2001 og har i alt fået bevilget 11 millioner kroner i støtte fra Danced. Under projektet er omkring 1400 lærere blevet trænet i at undervise i miljøspørgsmål. Desuden har lokale miljø-græsrødder i over 600 landsbyer også fået støtte. 13.000 forældre er også blevet inddraget i aktiviteterne.

Behandlingen er næsten gratis, og spildevandet kan nu oven i købet bruges til at vande frugttræer med – og mangofrugterne bliver efter de ansattes udsagn dobbelt så store som før. Industriministeriet har været på besøg og bruger nu virksomheden som eksempel til efterfølgelse, og guvernøren er gået aktivt ind i udbredelse af metoden med EM.

Tandbørstning i urtehaven

Børnene i de første klasser til og med sjette klasse er lette at motivere for miljøet, men faktisk er det muligt at starte endnu tidligere.

I Isaan er vand generelt en mangelvare. Nedbøren er sparsom, og mange steder er grundvandet salt. Børnehavebørnene på skolen med det lange navn Chum Chon Ban Phai Ying Yong Utit i Khon Kaen provinsen forstår godt, at der skal spares på vandet og al deres tandbørstning og vask foregår derfor ude i urtehaven, så ikke en dråbe går tabt. Haven er økologisk, og det er sæbe og shampo også. Sæbeprodukterne fremstilles af de ældste elever, og de konkurrerer fint på det lokale marked med de kemiske produkter – både hvad angår pris og kvalitet.

PDA’s dansk støttede projekt er ved at være slut og har i bedste skole-stil fået tildelt et 10-tal af den eksterne evaluator.

Men resultaterne skal bruges til noget mere, og det er tanken, at PDA skal være rådgiver i et regeringssamarbejde, der er ved at blive planlagt mellem Danced og det thailandske undervisningsministerium om udvikling af et miljøundervisningsprogram for samtlige skoler i landet.

PDA’s karismatiske leder, Mechai Viravaidya, fremhæver miljøundervisningens betydning i demokratiseringsprocessen:

– Der er dog også andre brugbare og vigtige områder. Derfor er vi begyndt at etablere "ungdomsregeringer" i kommunerne. Interessen i de første 12 kommuner har været overraskende stor med stemmeprocenter blandt de 14-24 årige på tæt ved 100%. Og det vel at mærke uden at der er tale om betalte stemmer, som der i Thailand desværre er en vis tradition for.

Ungdomsregeringer

Ud over miljø skal ungdomsregeringerne beskæftige sig med sport og fritidsaktiviteter og med jobtræning.

Men Thailands svøbe er korruptionen, og Mechai er ikke direkte stolt over den 60. plads landet indtager i opgørelsen over de mindst korrupte lande.

Han håber dog inden udgangen af 2000 at have arrangeret den første ungdomskongres om antikorruption, hvor de bedste elever fra "Danced-skolerne" skal være de drivende kræfter.

Som medlem af senatet arbejder han også for oprettelse af en senats-komite for civilsamfundet. I kampen mod AIDS og for børnebegrænsning har Mechai også været aktiv og opnået epokegørende resultater. Faktisk blev han internationalt kendt som "Mister Condom" – men det er en anden historie, som Danced ikke har bidraget til.