Baggrund til håndbog i miljøvurdering af produkter

Forord

Formål
Baggrund
Gennemførelse
Øvrige projekter


Formål

Projektet "Vejledning i miljøvurdering af produkter for små og mellemstore virksomheder" har til formål at udvikle en enkel metode, beskrive den i en håndbog samt afprøve håndbogen og formidle projektets resultater.

"Håndbogen i miljøvurderinger - en enkel metode" er baseret på UMIP-metoden med en række forenklinger. Formålet med nærværende arbejdsrapport er at redegøre for de forenklinger, der er anvendt i Håndbogen og begrunde, hvorfor disse er foretaget.

Nærværende rapport henvender sig til personer med erfaring indenfor LCA og kan således anvendes af LCA-eksperter og andre, der arbejder med LCA til daglig.

Baggrund

Miljøstyrelsen har de seneste år sat forskellige initiativer i gang for at udbrede kendskabet til og anvendelsen af LCA i danske virksomheder, da miljøvurderinger efter livscyklustankegangen er det bærende i den produktorienterede miljøpolitik.

Målet med "Håndbog i miljøvurderinger - en enkel metode’ for små og mellemstore virksomheder var at udvikle en forenklet og lettilgængelig metode til gennemførelse af livscyklusvurderinger for en målgruppe med en begrænset viden om miljømæssige forhold og uden speciel viden om miljøvurderinger.

Det blev valgt at tage udgangspunkt i UMIP-metoden, som er dokumenteret i Wenzel et al. (1996), da denne metode er gennemarbejdet, veldokumenteret og internationalt anerkendt.

En miljøvurdering efter UMIP-metoden er imidlertid meget detaljeret, hvilket betyder, at tidsforbruget kan være stort.

Metodedokumentationen, der foreligger til UMIP-metoden, er meget omfattende og ikke målrettet mod mindre virksomheder, der ønsker at gennemføre en forenklet LCA.

Der var derfor behov for en metodemæssig forenkling af UMIP samt en begrænsning af databehovet, for at mindre og mellemstore virksomheder selv skulle kunne gennemføre miljøvurderinger.

Gennemførelse

Projektet er blevet gennemført i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Miljø og Instituttet for Produktudvikling.

Udviklingen af metoden er baseret på afdækning af behov og ønsker fra små og mellemstore virksomheders side. På baggrund af dette er der opstillet en skitse til en forenklet metode. Denne skitse er blevet gennemprøvet ved at projektets medarbejdere har gennemført 6 cases hver omfattende miljøvurdering af et produkt i samarbejde med en virksomhed. På baggrund af de indhøstede erfaringer er den forenklede metode blevet færdigudviklet.

De 6 virksomheder, der deltog i afprøvningen af metoden, var:
Damixa A/S
Nordisk Wavin A/S
MetroTherm A/S
Neckelmann A/S
Olf Stadsing A/S
Ureflex A/S

Håndbogen blev udarbejdet og afprøvet på 4 virksomheder. Efterfølgende blev den afprøvet på 4 virksomheder for at sikre, at struktur, anvisninger, detaljeringsgrad og andre væsentlige forhold for en lettilgængelig håndbog var opfyldt.

De 4 virksomheder, der deltog i afprøvning af håndbogen, var:
Vikan A/S
NJA Møbler A/S
Egen Vinding og Datter ApS
Thermoform A/S

Skitsen til den forenklede metode blev opstillet i første halvdel af 1998. Derefter blev de 6 cases udarbejdet, og erfaringer herfra blev samlet medio 1999. Håndbogen blev udarbejdet i sidste halvdel af 1999 og afprøvet i foråret 2000. Efter afprøvningen blev håndbogen tilrettet og gjort færdig pr. 1. august 2000. Sideløbende er nærværende arbejdsrapport blevet udarbejdet.

Til projektet har der været knyttet en styregruppe bestående af :

Mariane Hounum Miljøstyrelsen
Lise Fogh Miljøstyrelsen
Tina Sternest Dansk Industri
Holger Bisted Arbejdtilsynet
Kim Christiansen Sophus Berendsen
Anders Schmidt dk-TEKNIK
Kirsten Schmidt dk-TEKNIK
Dorte Toldam Energistyrelsen
  

Den indledende metodeudvikling samt de 6 cases er blevet udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af:

Jørgen Larsen Teknologisk Institut
Christian Kofod Teknologisk Institut
Charlotte Blak Nielsen Teknologisk Institut
Henrik Wenzel Instituttet for Produktudvikling
Nina Caspersen Instituttet for Produktudvikling
Stig Irving Olsen Instituttet for Produktudvikling
 

Håndbog og arbejdsrapport er blevet udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af:

Kirsten Pommer Teknologisk Institut
Pernille Bech Teknologisk Institut
Henrik Wenzel Instituttet for Produktudvikling
Nina Caspersen Instituttet for Produktudvikling
Stig Irving Olsen Instituttet for Produktudvikling
 

Øvrige projekter

Parallelt med dette projekt er der blevet gennemført et projekt med titlen "Stimulering af mindre virksomheders interesse for arbejde med renere produkter i samarbejde med de Teknologiske Informations Centre (TIC)", der blandt andet havde til formål at udvikle et såkaldt Livscyklustjek, - en meget indledende screening efter UMIP-metoden, der kan gennemføres på kort tid med lettilgængelige data kun med brug af papir og lommeregner. Erfaringer fra dette projekt er inddraget ved udarbejdelsen af Håndbogen og nærværende arbejdsrapport.

Af øvrige relaterede projekter kan nævnes "Produktorienteret miljøarbejde" udarbejdet af dk-TEKNIK, Teknologisk Institut og Dansk Toksikologi Center (2000) og projektet "Produktfamilier", der er under udarbejdelse af Instituttet for Produktudvikling.

Med hensyn til metodeudvikling af LCA kan nævnes projektet "Metodeudvikling/tilpasning og konsensusskabende" med COWI som overordnet projektkoordinator.