Baggrund til håndbog i miljøvurdering af produkter

Sammenfatning

Dette er en arbejdsrapport, der giver begrundelser for den forenklede metode, der en anvendt i "Håndbog i miljøvurderinger – en enkel metode.

Forenklingen tager udgangspunkt i UMIP-metoden. Hovedprincippet i forenklingen er en trinvis metode, hvor opgørelse og vurdering foretages under ét. Den trinvise metode omfatter de tre niveauer:
MEKA-Skema (Materialer, Energi, Kemikalier og Andet)
LCA i PC-værktøj
Fokus LCA

Første niveau skal sikre bredde og omfang. De næste skal sikre dybde og detaljeringsniveau på væsentlige dele af systemet/livsforløbet. I tredje trin kan man eventuelt nøjes med at behandle en begrænset del af livsforløbet, men på et detaljeret niveau.

Afgrænsningen er væsentlig for forenklingen. I afgræsningen ligger, at der fokuseres på indgående strømme. Af øvrige forhold kan nævnes, at der kun tages hensyn til primære materialer, og at tab gennem livsforløbet ikke medregnes.

Der er foretaget en vurdering af udeladelserne af miljøeffekter for første niveau, MEKA-skemaet. Denne viste, at der i de fleste tilfælde vil kunne drages rimelige konklusioner.

Der blev gennemført en praktisk afprøvning af selve forenklingsmetoden og af brugbarheden af håndbogen, der er formidlingen af forenklingsmetoden.

Den praktiske afprøvning af metoden viste at:
et MEKA-skema udarbejdet på baggrund af tilgængelige data giver et godt billede af produktet og de væsentligste miljømæssige forhold.
MEKA-sekmaet er ikke velegnet, hvis produktets væsentligste bestanddele er kemikalier.
hvis der ønskes en dynamisk model, er anvendelse af PC-værktøj at foretrække.
en miljøvurdering baseret på et MEKA-skema er ikke dokumentation nok i forbindelse med ekstern anvendelse.

Erfaringerne fra afprøvning af håndbogen viste, at de 4 virksomheder var i stand til selv at opstille et MEKA-skema efter håndbogens anvisninger. Fra virksomhedernes side blev det anført at en introduktion til at tænke livscyklusorienteret vil være en god hjælp i forbindelse med starten af arbejdet. Det kom ligeledes frem ved afprøvningen, at man skal forvente et tidsforbrug på omkring 100 timer til opstilling af den indledende miljøvurdering (MEKA-skema) første gang.