Udvikling af metode til testning af udvaskning af organiske stoffer fra jord og restprodukter

4. Betydningen af kolloidtransport

4.1 Grundlæggende teori
4.2 Eksempler på observeret kolloidfaciliteret transport
4.3 Væsentlige faktorer for kolloidfaciliteret transport
4.4 Kolloider og testning af stofudvaskning

4.1 Grundlæggende teori

Kolloider er betegnelsen for mikroskopiske eller submikroskopiske organiske eller uorganiske partikler suspenderet i en væskefase. Kolloider i porøse medier af interesse for udvaskningsundersøgelser spænder fra partikler af biologisk oprindelse (bakterier, virus, organisk materiale) og mineralske partikler (lermineraler, mineralske udfældninger, metaloxider og -hydro-xider) til kombinationer af de to (f.eks. lermineraler med humuskomponenter adsorberet). Kolloider er normalt defineret på basis af deres størrelse. Partikler større end 10 mm sedimenterer hurtigt og bruges som øvre grænse for kolloider. Nedadtil er kolloider afgrænset ved overgangen til rent opløste molekyler ved ca. 1-10 nm (Stumm 1992).

Kolloider udgør således en separat ekstra fase i et vandmættet porøst medie, der traditionelt betragtes som bestående af det faste medie og porevæsken (her ses der bort fra en eventuel fri fase af organisk forurening). På grund af det relativt store overfladeareal per masseenhed er sorptionskapaciteten af den kolloide fraktion over for miljøfremmede stoffer ofte meget større end for det porøse medie som helhed. Dette skyldes til dels også, at kolloiderne generelt har et højere indhold af naturligt organisk materiale (se afsnit 3.6.7). Naturligt forekommende kolloider kan dermed have følgende effekter på transport og udvaskning af organiske forureningsstoffer:
En større fraktion af stoffet findes i væskefasen (via en binding til suspenderede kolloider) end ellers antaget ud fra en to-fase betragtning
Stofferne er potentielt mere mobile, idet de med de suspenderede kolloider kan blive ført med porevandet. Denne proces kaldes kolloidfaciliteret transport
Transport af stofferne er ikke udelukkende betinget af stoffernes frigivelse fra den faste fase til væskefasen, men er i høj grad bestemt af de processer, der styrer kolloidernes stabilitets- og transportegenskaber.

4.2 Eksempler på observeret kolloidfaciliteret transport

Inden for de sidste snes år er der blevet forsket en del i kolloiders betydning for transport af forureningsstoffer. Der er flere studier, der viser, at kolloider kan forøge mobiliteten af organiske forureningsstoffer (PAH, pesticider, PCB) med høj bindingsevne under kontrollerede laboratorieforhold (Villholth et al. 1997). Det er straks vanskeligere at påvise, at kolloiderne er en væsentlig faktor i transporten under feltforhold. Dette hænger sammen med metodiske og fortolkningsmæssige problemer. F.eks. kræver det stor omhyggelighed at udtage prøver af jord- og grundvand med et naturligt forekommende uforstyrret indhold af kolloider ("kunstige" kolloider kan let medrives). Desuden er det nødvendigt at separere kolloiderne fra vandfasen for at bestemme indholdet af forurenende stof i den kolloide fase, hvilket kan volde metodiske problemer. Endelig er det svært at dokumentere, at eventuelt kolloidbundet stof i en udtaget væskeprøve også er blevet transporteret via kolloiderne og ikke bare er blevet bundet efter transport i opløst form. De påvisninger, der er gjort i felten, er derfor baseret på mere indirekte observationer (se review af Villholth et al. 1997):
Kolloider forekommer naturligt i alle jord- og grundvandsmiljøer (McCarthy og Degueldre 1993)
Det sorberende forureningsstof er transporteret hurtigere eller over længere afstand end muligt ud fra en antagelse om udelukkende opløst transport
Transport af injicerede, detekterbare kolloider er påvist
Forureningsstoffer, der er bundet til naturlige kolloider i jord og grundvand, er fundet nedstrøms forureningskilden.

Som eksempel på det sidste fandt Villholth (1999) under feltforhold, at op til 35 % af individuelle 4- til 5-ringede PAHer var associeret med naturligt forekommende organisk-holdige kolloider i et forurenet grundvandsmagasin. Fraktionen af PAH bundet til kolloider (her defineret som > 0,1 mm) var positivt korreleret med hydrofobiciteten af det enkelte PAH stof. Disse resultater viser, at en ikke uvæsentlig del af de stærkt bindende stoffer i vandfasen potentielt kan findes som kolloidbundne.

4.3 Væsentlige faktorer for kolloidfaciliteret transport

For at kolloidfaciliteret transport i porøse medier skal have miljømæssig betydning kræves det:
at der forekommer mobile/stabile kolloider i tilstrækkelig koncentration
at der findes transportveje, der tillader transport af kolloider
at forureningsstoffer sorberes stærkt til de mobile kolloider

Som naturlige bestanddele af porøse medier genereres kolloider ofte ved en løsrivelse fra det faste medie. Dette kan forekomme ved dispergeringsprocesser, hvor frigivelsen er betinget af elektrostatisk frastødning mellem kolloider og kornskelettets overflade forårsaget af ændringer i porevæskens kemi. Kolloider kan også løsrives ved mekanisk påvirkning, hvor strømningshastighederne er tilstrækkeligt høje. Andre mekanismer indbefatter en frigivelse ved pH- eller redoxinduceret opløsning af en cementerende fase på kornskelettet, f.eks. bestående af jernoxider eller kalciumkarbonat. Endelig kan kolloider dannes ved kemisk udfældning af mineralske faser og ved tilførsel udefra, f.eks. via infiltrerende vand, der indeholder overfladeeroderede jordpartikler eller organisk stof og mikroorganismer. At kolloidtransport er et naturligt fænomen, fremgår af resultatet af pedogene og jordbundsforvitrende processer, der kommer til udtryk ved illuvieringshorisonter i jordprofiler, hvor kolloider bestående af lerpartikler og organisk materiale er akkumuleret som følge af nedvaskning og efterfølgende immobilisering.

Transportforholdene for kolloider adskiller sig fra transportforholdene for opløste stoffer, idet kolloidernes større størrelse medfører en signifikant mindre diffusionshastighed og samtidig en udelukkelse fra de fineste poresystemer. Porestrukturen er således meget væsentlig for kolloidtransporten, og uforstyrrede jorde vil typisk være mere permeable for kolloider end forstyrrede, ompakkede jorde på grund af et naturligt indhold af makroporer og sprækker.

Sorptionsforholdene mellem kolloid og kontaminant er af afgørende betydning for kolloidfaciliteet transport. Der kan i princippet være tale om de samme sorptionsprocesser og -mekanismer, der kendes fra sorption til det stationære faste medie, og som er beskrevet i afsnit 3. Dog kan sorptionsparametre bestemt for det totale medie ikke nødvendigvis antages gældende for den kolloide fraktion. Derimod vil sorptionsforholdene bedre kunne fastlægges ud fra en undersøgelse af den fineste størrelsesfraktion (lerfraktionen) eller en separat isoleret kolloidfraktion. For organiske forureningsstoffer vil sorptionen, og dermed muligheden for kolloidfaciliteret transport, være størst for de hydrofobe stoffer og for stoffer, der danner stærke komplekser med mineralske komponenter eller naturligt organisk materiale. Men da bindinger af disse stoffer generelt også er stor til det faste medie, vil den overordnede effekt af kolloiderne i høj grad ofte være betinget af andre faktorer, nemlig kolloidernes eventuelle relativt højere sorptionskapacitet, eventuel irreversibilitet i sorptionen til kolloiderne og kolloidkoncentrationen.

4.4 Kolloider og testning af stofudvaskning

I forbindelse med udvikling af udvaskningstests for forureningsstoffer må det vurderes, i hvilke tilfælde det vil være relevant at tage højde for effekten af kolloidtransport, og hvordan en testmetodik kan tilgodese dette.

Med hensyn til de situationer, der kan være aktuelle, vil faktorer som det(de) pågældende stof(fer), det anvendte medie og de påtænkte udvaskningsforhold tages i betragtning. Retningslinier for, hvilke stoffer der kan komme på tale, må ideelt baseres på stoffernes bindingsevne og -reversibilitet til kolloidfraktionen i den pågældende jord. Mere generelle retningslinier kan baseres på forholdsvis simple og lettilgængelige data for stoffernes sorptionskapacitet, f.eks. ligevægtsfordelingskoefficienten for stofferne udtrykt ved Kd eller Koc. For hydrofobe organiske stoffer, f.eks. PAH'er i jord og grundvandsmedier, vil det erfaringsmæssigt være relevant at inddrage de fire-ringede komponenter, svarende til logKoc større end 4,5. For kompleksdannende organiske stoffer vil mere komplekse forhold spille ind, så som de konkrete bindingsmekanismer, kolloidernes sammensætning og pH i udvaskningsmediet (se afsnit 3.7).

Med hensyn til prøvemediet og de gældende udvaskningsforhold vil de faktorer, der kan have indflydelse på kolloiddannelsen og -transporten, være de væsentligste. F.eks. vil der forventes genereret højere kolloidkoncentrationer i ikke-stabiliserede granulære medier og ved anvendelse af de-ioniseret udvaskningsvand, som på grund af meget lav ionstyrke fremmer kolloidstabiliteten og dermed -frigivelsen. Batch- og kolonnetests må forventes at give forskellige kolloidkoncentrationer, idet der i batchtests på grund af den store mekaniske påvirkning kan frigives et større og måske ikke repræsentativt indhold af kolloider. Tilsvarende kan forbehandling af prøver, der inkluderer tørring, nedknusning og sortering, bevirke, at kolloidindholdet under testning forøges væsentligt.

De mere kvantitative aspekter af testmetodikkens indflydelse på kolloidkoncentrationer i eluatet og dermed indirekte på evt. kolloidfaciliteret transport er ikke blevet undersøgt systematisk, og derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at give mere håndfaste retningslinier for, hvilke fremgangsmåder der er mest hensigtsmæssige med hensyn til både enkelthed og repræsentativitet. I traditionelle udvaskningstests er en del af problematikken undveget og simplificeret ved operationelt at definere 0,45 mm som afskæringsstørrelsen mellem potentielt mobile og ikke-mobile partikler. Typisk filtreres således eluatet gennem 0,45 mm filtre, og der analyseres udelukkende på filtratet, altså fraktioner mindre end 0,45 mm. Der foreligger imidlertid ikke noget videnskabeligt bevisgrundlag for, at denne metode giver det bedste mål for faktisk udvaskeligt stof. Indledende undersøgelser fra kolonnetests tyder på, at udvaskningen afhænger af den filterporestørrelse, der anvendes, svarende til, at partikler større end 0,45 mm (op til 10 mm) også bidrager til udvaskningen (Wahlström et al. 1994, Bauw et al. 1991). Desuden er denne filtereffekt større for mere hydrofobe stoffer (Bauw et al. 1991). Separation via centrifugering er også blevet anvendt. Ved sammenligning med filtrering fandtes der højere koncentrationer af PCB i opløsning efter centrifugering end efter filtrering, og den gule farve af eluat var bibeholdt efter centrifugering i modsætning til efter filtrering (Rood et al. 1994). Dette blev tolket som en manglende faseseparering af opløst organisk stof ved centrifugering, som dermed gav anledning til binding af mere PCB i den "opløste" fase.

Afslutningsvis kan det siges, at der resterer en del forskning for at udvide kendskabet til testmetodikkens indflydelse på kolloideffekten ved udvaskning af stærkt sorberende miljøfremmede stoffer. Der er kun udført én forsøgsserie, som beskriver denne effekt direkte (Broholm et al. 2000). Batchudvaskningsforsøg med PAH-forurenet jord viste, at der blev dannet en stor mængde partikler i størrelsen 0.45 –10 mm. Fraktionen var større ved en kontaktid på 10 dage end ved en kontakttid på 28 timer, hvorimod der i en kolonneudvaskningstest med en tilsvarende jord ikke blev observeret nogen væsentlig partikeldannelse. Store mængder af især tunge PAH’er var associeret til partikelfraktionen fra batchforsøgene. Disse forsøg viser, at den agitation, som i accelerede batchforsøg anvendes for at sikre opblanding og ligevægt, skaber partikler, som efterfølgende i betydeligt omfang må fjernes, hvis resultaterne af et batchforsøg skal kunne anvendes til at beskrive (aspekter af) udvaskiningen under feltforhold.

På det eksisterende grundlag må det således anbefales, at resultater fra allerede udførte tests bør vurderes kritisk med hensyn til forsøgsbetingelser for kvalitativt at vurdere, om der er tale om repræsentative udvaskningsforhold med hensyn til kollidfrigivelse og mobilitet. Hvis testresultater foreligger for tests udført under repræsentative forhold med hensyn til kolloidfrigivelse og –mobilitet (se senere), vil en eventuel korrektion af den beregnede udvaskning, der tager hensyn til bidrag fra kolloider, tilnærmelsesvist kunne laves ved at tage hensyn til det i standardmetoden fjernede (ved filtrering eller centrifugering) partikelmateriale og dets sorptionskapacitet overfor forureningsstoffet. Et groft skøn kan opnås ved at antage, at der er ligevægt mellem forureningsstoffet i ’vandfasen’ (typisk <0,45 mm) og partikelfasen, eller det organiske stof i partikelfasen i tilfældet af hydrofobe organiske forureningskomponenter. Bidraget til udvaskningen fra partikelfasen skal herefter adderes til bidraget fra ’vandfasen’. Denne korrektionsmåde vil ikke være anvendelig, hvis testen har givet anledning til et ikke-repræsentativt frafiltreret partikelindhold, som f.eks. efter en batchtest.

Med hensyn til udvikling og udførelse af nye tests for stoffer af relevans for kolloidproblemstillingen bør der sigtes på:
at anvende medieprøver, der er så lidt forbehandlede som muligt
at tests udføres som kolonnetests, helst med uforstyrrede medieprøver, dvs. prøver i deres naturlige pakning
at udvaskningsvandet i kemisk sammensætning tilnærmes det i felten forekommende
at strømningshastigheden er realistisk
at minimal fraktionering (eller kun ved høj afskæring, f.eks. 10 m m) af eluat foretages før analyse af udvasket stofkoncentration.

Det forventes på basis af den foregående gennemgåede teori, at sådanne testbetingelser vil give det mest realistiske estimat af udvaskningen, hvor kolloideffekten er repræsentativt inkluderet. Hvis der ydermere ønskes et konkret mål for, hvor stor denne effekt er, kan det opnåede eluat efterfølgende fraktioneres til en langt mindre afskæring, f.eks. 10 nm. En analyse af fraktionen mindre end 10 nm kan således antages som et udtryk for den opløste fraktion, og fraktionen 10 nm - 10 mm som den kolloide.

Endelig er det i forbindelse med evaluering af kolloiders betydning essentielt, at analysemetoden for udvaskningskoncentrationen i eluatet er i stand til kvantitativt at bestemme den andel af forureningsstoffet, der er bundet til den kolloide fraktion.