Samfundsøkonomiske omkostningsvurderinger ved                            anvendelsesreguleringer på kemikalieområdet

1. Indledning

1.1 Liste over anvendte forkortelser

Denne vejledning har til formål at bistå Miljøstyrelsen og andre interesserede i at beregne de samfundsøkonomiske omkostninger af anvendelsesregulering på kemikalieområdet. Brugerne vil således hovedsageligt være Miljøstyrelsens interne eller eksterne økonomer, der skal foretage sådanne analyser samt i mindre omfang ansatte i andre dele af staten, amter eller kommuner. Vejledningen tilstræber at give praktiske anvisninger og opstille ensartede og operationelle retningslinier for beregningerne. Beregningernes omfang er søgt begrænset og vægten er lagt på de elementer, der kan forventes at have væsentlig betydning for omkostningerne ved anvendelsesreguleringen

Dette notat udgør selve vejledningen, hvor retningslinerne er beskrevet forholdsvis kort og overskueligt. I tillæg til vejledningen findes et baggrundspapir, hvor de mere teoretiske problemstillinger, der ligger bag de operationelle retningslinier, er beskrevet. Endelig er der som appendiks 3 vedlagt en manual, der kort beskriver, hvorledes rapporten for omkostningsanalysen bør opbygges.

Baggrunden for omkostningsanalysen er illustreret i Figur 1.1. Basis for denne er oftest en massestrøms- og en substitutionsanalyse, der beskriver aktuelle anvendelse af kemikaliet samt mulighederne for at begrænse eller substituere kemikaliet. Omkostningsanalysen kan også være motiveret af en risikoanalyse, som vurderer risici for samfundet forbundet med det betragtede kemikalie. Forud for en omkostningsanalyse vil der ligeledes i nogle tilfælde være foretaget en egentlig virkemiddelanalyse, på baggrund af hvilken udformningen af tiltaget kan defineres. I andre tilfælde vil man dog foretage omkostningsanalysen uden på forhånd at definere det konkrete instrument.

Figur 1.1:
Baggrund for omkostningsvurderingen

figur1.1.gif (4454 bytes)

Denne vejledning omhandler udelukkende retningslinier for den del, der omhandler selve omkostningsanalysen. Indledningsvist (i kapitel 2) vil det dog blive diskuteret, hvordan man i processens tidligere trin kan gøre sig overvejelser til anvendelse i selve omkostningsanalysen. Dette drejer sig særligt om indsamling af data og andre informationer.

Vejledningen er disponeret som følger: I kapitel 2 gives en indledende beskrivelse af formål, baggrund og afgrænsning af omkostningsanalysen. Kapitel 3 omhandler opstilling af analysens basis- og alternativ-scenarier, herunder overvejelser omkring tidshorisont for analysen. I kapitel 4 gives retningslinier for selve kortlægningen af effekter ved et givet tiltag for hver af de berørte samfundsgrupper. Dernæst diskuteres i kapitel 5 selve værdisætningen af effekterne, med fokus på valg af beregningspriser og principper for tilbagediskontering, herunder valg af kalkulationsrente. Kapitel 6 omhandler den samlede omkostningsvurdering og kapitel 7 beskriver hvordan usikkerheder i analysen efterfølgende bør behandles gennem følsomhedsanalyser. Vejledningen afsluttes i kapitel 8 med en sammenfatning der i tabelform giver en oversigt over mulige berørte parter, omkostningselementer samt forslag til kvantificering af disse.

1.1 Liste over anvendte forkortelser1

ADAM Annual Danish Aggregate Model

BDPE - Bromodiphenylether

BNP Bruttonationalprodukt

CBA Cost Benefit Analysis

CEA Cost Effectiveness Analysis

CO2 - Carbon Dioxid

CS Consumer Surplus

DCM Dichlormethan

EU European Union

HFC - Hydrofluorcarbons

HFK - Hydrofluorkarboner

ISO - International Organisation for Standardisation

MST Miljøstyrelsen

SCCP Short-chain Length Chlorinated Paraffins

SPI - Society of the Plastics Industry

1 Denne liste omfatter forkortelser anvendt i selve vejledningen, såvel som i den tilhørende manual og i det tilhørende baggrundsnotat