Årsberetning 2000
Den Grønne Jobpulje

Forord

En af grundene til at vi i sin tid mente det var en god idé at oprette en grøn jobpulje, var at det på en række måder gavner virksomhederne at gøre noget ved miljøet. Det er derfor med glæde jeg ser resultaterne af midtvejsevalueringen af Den Grønne Jobpulje. Jeg vil specielt nævne et eksempel: Center for Alternativ Samfundsanalyse har som led i evalueringen spurgt projektlederne hvad deres motiver var for at gå i gang med det støttede projekt. En meget stor del af de adspurgte nævner styrkelsen af konkurrenceevnen som et element der har haft stor betydning for igangsættelsen af miljøprojektet.

Det er glædeligt at se at mange virksomheder opfatter det miljømæssige som et område der kan give vækst, og at myten om at miljøkrav er skadelige for virksomhederne og for beskæftigelsen, er ved at blive manet i jorden. I Jobpuljen har vi set mange eksempler på det modsatte, og nogle af de støttede virksomheder tilkendegiver endda at det har været helt afgørende for virksomhedens overlevelse at de har kunnet igangsætte et miljøprojekt og få støtte hertil.

Vi har også set nogle gode eksempler på at virksomheder, kommuner og amter arbejder sammen i netværk på miljøområdet. Her arbejdes der i fællesskab på at øge miljøkompetencerne, og den miljø-viden der findes hos de offentlige myndigheder, udnyttes mere offensivt til gavn for virksomhederne, miljøet og beskæftigelsen end hvis der alene er tale om en kontrolfunktion.

I det hele taget har det været spændende at se den mangfoldighed af gode miljøidéer og vilje til at gøre en forskel der har præget ansøgningerne til Jobpuljen. Puljen støtter både mere etablerede virksomheder og offentlige myndigheder, men bruger også en del af sine bevillinger på at satse på iværksættere der har idéer som er på forkant af den miljømæssige udvikling.

»I en række tilfælde har vi set at små græsrodsprægede virksomheder har sat en udvikling i gang der får nogle af de mere etablerede virksomheder til at følge efter. «

I en række tilfælde har vi set at små græsrodsprægede virksomheder har sat en udvikling i gang der får nogle af de mere etablerede virksomheder til at følge efter. En sådan udvikling kan vi skimte både inden for det økologiske byggeri og på tekstilområdet. Man kan hævde at det er noget pjat at støtte små avantgarde-virksomheder der med idealisme prøver at markedsføre nye miljøideer, og det skal også indrømmes at de sommetider går ned. Men spørgsmålet er om vi har råd til at lade være. Det koster at være på forkant, og hvis samfundet støtter dem der har modet og entusiasmen, er der også mulighed for at nye idéer kan vinde frem langt hurtigere og gavne både miljøet og væksten i samfundet. Der er behov for et engagement fra en ordning som Jobpuljen der kan støtte iværksættere og innovative virksomheder med de projekter de tror på og brænder for.

Arbejdsløsheden er ikke det markante problem som den har været, men desto større er nødvendigheden af at gøre en indsats for at få alle i arbejde. Der er stadig mennesker der ikke som en selvfølge kan finde et nyt job, måske fordi de er ældre eller indvandrer, eller fordi de er blevet nedslidte. Disse menneskers kvalifikationer skal bruges, og det er nødvendigt at samfundet indretter sig så der er plads til dem på arbejdsmarkedet og tilbyder en relevant opkvalificering. Jobpuljen har gennem årene støttet en række projekter der handler om grøn opkvalificering af personer der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, og denne indsats er blevet forstærket i 2000. Vi hører med stor interesse at projektledere rapporterer at de har stor succes med at få deltagerne i arbejde fra disse miljøprojekter. De peger på at projekterne føles meningsfulde for deltagerne og derfor giver resultater. Jeg er sikker på at vi i fremtiden vil se nogle spændende projekter hvor virksomheder kombinerer deres ønsker om at gøre noget for miljøet med deres sociale ansvar. På baggrund af det meget positive resultat af midtvejsevalueringen foreslog Jobpuljens bestyrelse at puljen fortsatte i endnu en fireårsperiode. Det glæder mig at der blev flertal for en forlængelse i forbindelse med finansloven for 2001.

Jobpuljen fortsætter altså - med to spændende indsatsområder som også har været højt prioriteret i det hidtidige arbejde. Vi skal fortsat være med til at sikre at de mest spændende innovative miljøteknologier og nye grønne produkter kan få støtte til den nødvendige markedsmodning. Og så skal vi medvirke til at det rummelige arbejdsmarked også bliver et grønt arbejdsmarked.

Jes Lunde
Formand for Den Grønne Jobpulje
Februar 2001

De to øvrige bestyrelsesmedlemmer giver Jobpuljens fremtid et par ord med på vejen

Vibeke Grønbæk, folkeskolelærer, viceborgmester i Vordingborg Kommune og tidligere MF for de radikale:

Det har været en glæde at se den stigende professionalisme der har præget ansøgningerne til Jobpuljen fra de små virksomheder, iværksættere og græsrødder. Det er vigtigt at miljøspørgsmålene ikke bare er noget der diskuteres af eksperter, men at almindelige folk også føler at de kan være med til at arbejde for et mere bæredygtigt samfund.

Hele diskussionen om Agenda 21 og bæredygtighed trænger til at komme endnu mere ned på jorden, og det er på tide at der anvises flere konkrete handlemuligheder. I det lys er det godt at se de mange ansøgninger til Den Grønne Jobpulje der udspringer af lokale, grønne idéer og entusiasme. Det kan være de lokale foreninger omkring en idrætshal eller et andet lokalt samlingssted der beslutter at gå i front med hensyn til miljøbevidsthed og økologi, eller det kan være initiativer for at indføre økologisk skolemad eller affaldssortering i et boligområde. Det kan også være samarbejde mellem lokale græsrødder og erhverv for at omstille til større bæredygtighed. Ofte er de grønne guider involveret i initiativerne, og det er tydeligt at de har betydning som igangsættere af lokale projekter.

»Hele diskussionen om Agenda 21 og bæredygtighed trænger til at komme endnu mere ned på jorden, og det er på tide at der anvises flere konkrete handlemuligheder. «

De lokale miljøprojekter har demonstrationsværdi for andre. De viser konkrete eksempler på miljørigtig adfærd og de øger forbruget af miljøvenlige varer. Der er brug for et bredt engagement i samfundet for at få vendt udviklingen hen imod større bæredygtighed, og jeg er glad for at have været med til at støtte nogle gode eksempler på at det kan lade sig gøre. Det er væsentligt at støtte op om lokale ildsjæle. Det er deres arbejde der baner vejen for den folkelige opbakning til miljøindsatsen. Det er væsentligt at de mennesker der som forbrugere og skatteydere skal være med til at betale for denne indsats også får flere muligheder for at indgå i lokale, meningsfulde miljøprojekter. Vi ser mange eksempler på at engagementet er der.

Steen Andersen, næstformand i SiD:

I SiD har vi længe arbejdet ud fra den overbevisning at der kan skabes mange nye gode og meningsfulde job på miljøområdet. Det gælder i de eksisterende virksomheder der både kan spare på ressourcerne og øge deres vækst ved at fokusere på miljøstyring. Og det gælder udviklingen af nye miljøidéer der kan give grundlag for vækst og eksport. Jeg er glad for at se at f.eks. også HK havde en fortsættelse af Den Grønne Jobpulje med blandt de forslag de fremsatte forud for drøftelserne om finansloven for 2001. Det er vigtigt at miljøtankegangene gennemsyrer hele samfundet.

Når vi taler om det rummelige arbejdsmarked, er det for mig endnu mere indlysende at der kan være meget fornuft i at se på en kobling til alle de miljø-opgaver der kan løses bedre. Naturpleje, genbrug, økologisk omlægning af kantiner og institutionskøkkener, miljøstyring og affaldssortering er nogle områder hvor der kan skabes gode og varige job for dem der er marginaliseret på arbejdsmarkedet.

Jeg tror at en af nøglerne til at skabe et godt og produktivt arbejdsmarked, er at vi fokuserer meget mere på at skabe sammenhæng mellem vores arbejdsliv og vores idealer. Mange lønmodtagere ønsker at være med til at skabe et bæredygtigt samfund, de ser det som en del af grundlaget for et meningsfuldt liv. Arbejdspladserne får fordele både udadtil og indadtil i form af øget medarbejdertilfredshed hvis de lever op til deres miljømæssige og sociale ansvar. En kobling mellem en indsats for miljøet og ønskerne om at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked er derfor en oplagt mulighed for Den Grønne Jobpulje.

»Jeg tror at en af nøglerne til at skabe et godt og produktivt arbejdsmarked, er at vi fokuserer meget mere på at skabe sammenhæng mellem vores arbejdsliv og vores idealer.«