Årsberetning 2000
Den Grønne Jobpulje

Kapitel 8
Den Grønne Jobpulje i fremtiden

Som led i de politiske aftaler om finansloven for 2001 blev der afsat midler til at Den Grønne Jobpulje kan fortsætte i en ny fireårs periode. Det overordnede sigte med ordningen er fastholdt, men der er sket en fokusering på to områder.

Der er i 2001 afsat 14 mio. kr. til en indsats for at skabe grønne job inden for det rummelige arbejdsmarked og 14 mio. kr. til projekter vedrørende innovative miljøteknologier og grønne produkter. I forhold til perioden 1997-2000 hvor puljen disponerede over 60-80 mio. kr. årligt, er der tale om færre midler hvilket betyder at Jobpuljens hidtidige jobskabende indsats indsnævres noget.

»Der er i 2001 afsat 14 mio. kr. til en indsats for at skabe grønne job inden for det rummelige arbejdsmarked og 14 mio. kr. til projekter vedrørende innovative miljøteknologier og grønne produkter. «

Jobpuljen har flere års erfaringer med de to nye indsatsområder. Mange af de virksomheder som har fået støtte til at foretage et miljømæssigt spring, har netop skiftet til en mere miljøvenlig teknologi eller introduceret et grønt produkt. Hertil kommer at projekter der inddrager de svage grupper på arbejdsmarkedet, havde særlig prioritet allerede i den gamle ordning. Faktisk lagde Jobpuljens formand, Jes Lunde, i sit forord til Årsberetning 1999 selv op til at disse to områder var en nærmere diskussion værd hvis ordningen skulle forlænges.

Ved tilrettelæggelsen af den nye Jobpulje er der derfor taget udgangspunkt i de hidtidige erfaringer, der henvises bl.a. til to af de temahæfter som CASA har udarbejdet: "Sociale aspekter i grønne job" og "Innovative virksomheder med grønne job". Samtidig er der allerede etableret kontakter til Erhvervsministeriet og Renere produkt-ordningen i Miljøstyrelsen med henblik på koordination og samarbejde. På tilsvarende måde er indsatsen i forhold til det rummelige arbejdsmarked blevet drøftet med forskellige arbejdsmarkedsinstanser.

Bestyrelsen ser det som en spændende udfordring at tilgodese de to "nye" fokusområder samtidig med at det overordnede sigte med Den Grønne Jobpulje fastholdes. Jobpuljen skal fortsat være en støtte for de små og mellemstore virksomheder, for græsrødderne og for igangsættere med en god idé. Det er her der er særligt brug for risikovillig kapital til at få ny miljøteknologi og grønne produkter afprøvet på markedet samtidig med at der skabes nye job. Det er her at idérigdommen er stor med hensyn til at få de svage grupper fastholdt - eller sluset tilbage - på arbejdsmarkedet ved hjælp af grønne job.

Det fremgår af finanslovsaftalen om grøn beskæftigelse at der som led i indsatsen for det rummelige arbejdsmarked som minimum skal oprettes 75 helårsarbejdspladser.

For at overvåge om målet nås, vil alle projekter på dette område blive bedt om at indrapportere antallet af skabte fleksjob, skånejob og servicejob en gang årligt - første gang ved udgangen af 2001. Det samlede antal helårsarbejdspladser vil så blive offentliggjort i årsberetningen for 2001.

Ved årsskiftet 2001/2002 vil den endelige evaluering af Jobpuljens første fireårsperiode foreligge i form af en slutrapport fra CASA.