[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kildeopsporing af tungmetaller i afløbssystemer

3. Laboratorieanalyser

3. Laboratorieanalyser

    Prøverne fra feltarbejdet har som nævnt bestået af en blanding af kloakslam og kloakhud. De er alle blevet analyseret for kviksølv, og prøverne fra et enkelt kloakopland også for cadmium. Desuden er der bestemt tørstofindhold og glødetab.

    Laboratorieanalyserne er udført af AnalyCen i Fredericia. Som prøveflasker er benyttet 1/1 liters PE-flasker med Ø5 cm skruelåg. Prøveflaskerne blev leveret af laboratoriet. Efter prøvetagning er flaskerne blevet opbevaret ved ca. 5 ºC i kølekasser og hurtigst muligt fragtet til laboratoriet.

    I /1/ er der refereret en række undersøgelser, der viser, at tungmetalforbindelser såvel som tungmetaller på metallisk form i udpræget grad bindes til organisk og partikulært materiale ved adsorption (bio-, fysio- og kemisorption). Tungmetaller i kloakslam og kloakhud vil derfor overvejende være knyttet til det organiske stof og finkornet materiale.

    Tungmetalkoncentrationerne i prøverne er fra laboratoriet angivet i forhold til tørstofindholdet. I de efterfølgende resultatskemaer er tungmetalkoncentrationerne også omregnet i forhold til det organiske stofindhold (glødetabet).

    Når tungmetallerne har stor tilbøjelighed til at knytte sig til de organiske slampartikler, bliver tungmetalkoncentrationen regnet i forhold til glødetabet generelt en bedre parameter til indbyrdes sammenligning af prøverne. Det sikrer et bedre grundlag for opsporing af forureningskilderne.

    Analysecertifikaterne fra laboratoriet er vedlagt i bilagene A - D.


    [Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]