[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kildeopsporing af tungmetaller i afløbssystemer

6. Projektopfølgning

Projektopfølgning

 

Der synes behov for at få standset udledning af kviksølv fra de gamle varmeværker til de kommunale kloakanlæg. Uden sådanne indgreb vil tiltag mod øvrige kilder have begrænset værdi, ligesom effekten af normale kloakoprensninger vil være af ret kortvarig karakter.

Det foreslås derfor, at der gennemføres et samlet pilotprojekt med henblik på at dokumentere den langsigtede effekt af en oprensning af de mest tungmetalbelastede strækninger og brønde i et kloakopland. Målsætningen skal være opnåelse af en permanent reduktion af tungmetalindholdet i spildevandsslammet fra kommunale renseanlæg til koncentrationsniveauer, som ligger under grænseværdierne for slam, der skal udbringes på landbrugsjord.

I pilotprojektet bør der indgå afprøvninger og forsøg med henblik på dokumentation og eventuel forbedring af genbrugsslamsugerens effektivitet til oprensning af tungmetaller fra kloakledninger samt forsøg med behandling/rensning af det genbrugte spulevand.

For at sikre en miljømæssig forsvarlig håndtering af det oprensede tungmetalholdige kloakslam og en ensartet prøvetagning og analysering kan det tillige overvejes at etablere en autorisationsordning for slamsugerfirmaer med retningslinier for spulearbejde m.v. i lighed med den ordning, der kendes for firmaer, der udfører TV-inspektion af kloakledninger. I ordningen skal også indgå et uddannnelsesprogram for personale, der betjener slamsugerne og forestår udtagning af repræsentative prøver.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]