Alternativer til blyinddækning

Forord og læsevejledning

Baggrund

Et forbud mod brug af bly til inddækninger på nybyggeri, fx omkring skorstene, kviste og andre former for samlinger på tagflader, er indført med Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 1012 af 13. november om forbud mod import og salg af produkter, der indeholder bly. Forbudet for denne anvendelse træder i kraft den 1. december 2002. Forbudet gælder blyinddækninger på nye bygninger. Reparationer og renoveringer af bygninger, der er opført inden 1. december 2002 er ikke omfattet. En kopi af bekendtgørelsen kan ses i bilag 3 til denne rapport.

Bly til inddækning på bygninger er en af de største anvendelser af metallisk bly i Danmark. Denne anvendelse udgjorde i 1994 knap 20% af det samlede forbrug af metallisk bly i Danmark, kun overgået af startbatterier til biler mv. Forbruget har været stort set uændret siden 1985. Inddækning er samtidig en væsentlig kilde til belastning af regnvand, spildevand og jordmiljøet i bebyggede områder. Undersøgelser har vist, at afvasket bly fra bygningsinddækning er den dominerende kilde til bly i spildevand og spildevandsslam (Lassen og Hansen, 1996). Bly er et af de stoffer, der oftest overskrider de gældende grænseværdier for udspredning af slam på landbrugsjord.

Formål

Projektets formål er at identificere brugbare alternativer i de enkelte anvendelsessituationer og formidle denne viden til relevante aktører i den danske byggesektor. Herunder at klarlægge de situationer, hvor de kendte alternativer ikke er tilfredsstillende, og hvor yderligere udvikling er nødvendig.

Undersøgelsen

Undersøgelsen har omfattet en kortlægning og en vurdering af materialer og alternative konstruktioner, der potentielt kan erstatte bly til taginddækninger på bygninger.

De fundne blyfri inddækningsløsninger er beskrevet og vurderet ud fra deres tekniske, æstetiske og miljømæssige egenskaber, og prisoverslag er sammenholdt med traditionelle blyløsninger.

Undersøgelsen er udført for Miljøstyrelsen af COWI Rådgivende Ingeniører AS i perioden efterår 1999 til efterår 2000. Denne rapport er forfattet af Jakob Maag, Lars Rosholm Jørgensen, Ninkie Bendtsen og Lone Alstrup.

Styregruppe

Undersøgelsens resultater er vurderet og kommenteret af en styregruppe med følgende deltagere:

Henri Heron
Miljøstyrelsen
Jørgen Hansen
Dansk VVS - Erhvervsorganisation for energi, miljø og klima
Hans Søby
Blik- og Rørarbejderforbundet
Jan Holm Møller
Byggeriets arbejdsgiverforening - BYG
Jens Nørgaard
Byggemateriale Industrien
Smedemester Henrik Rønnebro
Georg Christensen Nykøbing F A/S, som repræsentant for Dansk Industri
Mette Herget
Det Danske Handelskammer
Benny Wielandt
FagHøjskolen (fra juni 2000)
Asta Nicolajsen
SBI
Erik Hansen
COWI
Jakob Maag
COWI

Læsevejledning

Rapporten er disponeret sådan, at der først er en brugerorienteret del (kapitlerne 1 til 7), der med et kapitel for hver inddækningssituation giver forslag til, hvilke blyfri løsninger, der kan anvendes. Her er løsningernes egenskaber præsenteret kortfattet for hver af de omtalte inddækningssituationer. Dette er gjort for at fremme muligheden for at rapporten kan bruges som opslagsværk. De bemærkes, at denne præsentationsform medfører visse gentagelser for læsere, der gennemlæser hele rapporten.

Sidst i rapporten (kapitel 8) er for hvert inddækningmateriale givet en mere detaljeret gennemgang af dets væsentligste tekniske, æstetiske og miljømæssige kvaliteter. Materialernes prisniveau er sammenlignet med tilsvarende blyløsninger.

I bilagene er præsenteret baggrundsoplysninger for de foretagne vurderinger. Bilag 1 giver en række supplerende tekniske oplysninger om hver produkttype, dvs. også oplysninger, der ikke er fremhævet i selve rapporten.

Bilag 2 giver en summarisk kortlægning af de vurderede inddækningsmaterialers væsentligste miljøegenskaber over livscyklus (kun konklusionerne er præsenteret i rapportens kapitel 8). Beskrivelserne i bilag 2 er disponeret således, at de giver et godt grundlag for valg og dokumentation af materialernes miljøegenskaber i forbindelse med miljørigtig projektering af konkrete byggeprojekter.

Produktnavne og undersøgelsens dækningsgrad

Det er imod sædvanlig praksis for Miljøstyrelsens publikationer valgt i denne rapport at angive produktnavne på identificerede inddækningsmaterialer. Dette er gjort for at lette brugernes muligheder for at efterspørge alternativer til blyinddækning. Den foretagne kortlægning af produkter på markedet vurderes som rimeligt dækkende. Det kan dog ikke helt udelukkes at enkelte eksisterende produkter ikke er fundet. Samtidigt gøres læserne opmærksomme på, at der siden undersøgelsens gennemførelse kan være kommet nye blyfri inddækningsprodukter på markedet. Det kan således være en god ide at kontakte byggemarkedet, trælasten eller andre relevante leverandører, og orientere sig om eventuelle nyheder.