Alternativer til blyinddækning

8. Alternative materialer

8.1 Almindelig zinkplade (titanzink)
8.1.1 Materialet og dets anvendelse
8.1.2 Byggeteknisk vurdering
8.1.3  Miljøvurdering
8.2 Aluminiumsplade
8.2.1 Materialet og dets anvendelse
8.2.2 Byggeteknisk vurdering
8.2.3 Miljøvurdering
8.3 Blød zinkplade til inddækningsformål
8.3.1 Materialet og dets anvendelse
8.3.2  Byggeteknisk vurdering
8.3.3 Miljøvurdering
8.4 EPDM-inddækningsbånd med aluminiumskant
8.4.1 Materialet og dets anvendelse
8.4.2 Byggeteknisk vurdering
8.4.3 Miljøvurdering
8.5 Formstabil polymerinddækning med metalforstærkning
8.5.1 Materialet og dets anvendelse
8.5.2 Byggeteknisk vurdering
8.5.3 Miljøvurdering
8.6 Formstøbte gummi-inddækninger til runde gennemføringer
8.6.1 Materialet og dets anvendelse
8.6.2 Byggeteknisk vurdering
8.6.3 Miljøvurdering
8.7 Inddækning med formstykker
8.7.1 Materialerne og deres anvendelse
8.7.2 Byggeteknisk vurdering
8.7.3 Miljøvurdering
8.8 Plisseret formbar aluminiumsplade
8.8.1 Materialet og dets anvendelse
8.8.2 Byggeteknisk vurdering
8.8.3 Miljøvurdering
8.9 Selvklæbende butylgummi-inddækning med aluminiumsarmering
8.9.1 Materialet og dets anvendelse
8.9.2 Byggeteknisk vurdering
8.9.3 Miljøvurdering
8.10 Tagfolier
8.10.1 Materialet og dets anvendelse
8.10.2 Byggeteknisk vurdering
8.10.3 Miljøvurdering
8.11 Tagpap
8.11.1 Materialerne og deres anvendelse
8.11.2 Byggeteknisk vurdering
8.11.3 Miljøvurdering
8.12 Kobber


I dette kapitel er givet en uddybende beskrivelse af de materialer, der er nævnt i rapportens foregående afsnit som mulige alternativer til blyinddækning. Foreliggende oplysninger om produkternes egenskaber er præsenteret, og produkternes anvendelsesmuligheder er vurderet.

Inddækningsmaterialer er her ordnet i uprioriteret, alfabetisk rækkefølge (efter overskift).

De konstruktive principper for løsninger med siderender og indmuring af tagmateriale er præsenteret og vurderet i kapitlerne 2 og 3.

Teknisk vurdering

Den tekniske vurdering har taget udgangspunkt i praktiske erfaringer med inddækninger fra projektering, tilsyn og renovering af tage. De detaljerede tekniske vurderingsparametre og tilsvarende beskrivelse fremgår af bilag 1, som også giver supplerende oplysninger, det ikke er valgt at fremhæve i selve rapporten. Overordnet er der vurderet efter følgende kriterier:
Holdbarhed (korrosion, UV, erosion mv.)
Mekanisk styrke
Formbarhed
Formstabilitet
Brandegenskaber
Vedligeholdelse og reparation
Æstetik
Pris

Vedrørende brandkrav

Tagmaterialer skal jævnfør bygningreglementet opfylde særlige brandkrav (klasse T krav). Med undtagelse af tagfolier og tagpap har de undersøgte inddækningsmaterialer med indhold af plast eller gummi ikke dansk godkendelse som klasse T materiale. Kravene til klasse T handler primært om, at materialerne skal kunne modstå flyvebrand i et givet tidsrum. Ved inddækninger i små, adskilte arealer, er dette muligvis ikke kritisk, fordi de måske ikke vil bidrage til spredning af brand, og måske ikke vil udgøre nogen væsentlig risiko for gennembrænding.

Ved længere sammenhængende inddækninger, fx ved vandret eller skrå sammenskæringer mod gavl eller facade, kunne brændbare inddækningsmaterialer potentielt udgøre en risiko for spredning af brand. Der er dog ingen oplysninger, der redegør for, om inddækninger med materialerne reelt kan udgøre en brandrisiko eller ej.

Æstetisk vurdering

De blyfri inddækningsløsninger i denne rapport er beskrevet ud fra deres udseende og dettes ligheder med ,eller afvigelser fra, inddækningsløsninger med bly (eller med andre sædvanlige tagmaterialer). Dette er gjort for at give læseren et udgangspunkt ved valg af inddækningsmaterialer.

Det skal understreges, at der ikke er taget stilling til om løsningerne er egnede i tilfælde, hvor der er specielle arkitektoniske eller fredningsmæssige hensyn at tage. Det være sig renoveringer af ældre bevaringsværdige eller fredede bygninger, kirker med videre.

Miljøvurdering

De identificerede inddækningsmaterialers miljøegenskaber over livscyklus er vurderet og beskrevet kortfattet. Formålet hermed har været at afdække eventuelle særligt alvorlige miljø- eller ressourceforhold ved løsningerne, og samtidigt give brugerne en indgang til at inddrage miljø og ressourcer i deres valg af inddækningsløsninger til et konkret byggeprojekt (fx i forbindelse med miljørigtig projektering). Det skal understreges, at der alene er tale om en hurtig miljøscreening, idet der ikke har været mulighed for at lave en detaljeret livscyklusvurdering af produkterne i dette projekt. Konklusionerne af miljøvurderingerne er for hvert materiale angivet i dette kapitel, mens en bredere miljøbeskrivelse er givet i bilag 2.

Oversigt over blyfri inddækninger

I tabel 3 er givet en oversigt over de vurderede indækningsløsninger. Der er i tabellen fokuseret på anvendelse til tage med profilerede tagmaterialer, idet det hovedsageligt er her blyinddækninger anvendes i dag.

Ovenlysvinduer

Supplerende til tabel 3 skal det nævnes, at nye ovenlysvinduer i dag monteres med blyfri inddækninger som standard. Ved ønske om blyfri renovering af inddækninger på ældre ovenlysvinduer kan nye blyfri standardinddækninger også være at foretrække, såfremt målene passer. Der er ligeledes mulighed for at anvende nogle af de formbare inddækningsmaterialer, der er nævnt i tabellen.

Tabel 3 Se her!
Oversigt over blyfri inddækningsløsningers egnethed til forskellige inddækningssituationer på profilerede tage 1).

8.1 Almindelig zinkplade (titanzink)

Produktnavn

Zink eller mere korrekt titanzink, der er den mest udbredte zinklegering til plader. I daglig tale bruges betegnelserne i flæng.

8.1.1 Materialet og dets anvendelse

Titanzink er et stift og formstabilt materiale. Små mængder titan og kobber er tilsat zinken for at forøge materialets mekaniske styrke og modstansdygtighed overfor såkaldt "krybning" (for metaller er krybning en langsom længdeudvidelse, der kan resultere i brud, selv ved svage mekaniske påvirkninger). Zink er et uædelt metal som egentlig burde tæres (opløses) hurtigt, men der dannes naturligt en beskyttende hinde af basisk zinkkarbonat og har derfor en god holdbarhed. I Danmark anvender vi normalt zink nr 12 med en tykkelse på 0,65 mm eller zink nr 14 med en tykkelse på 0,8 mm. Holdbarheden er bedre jo tykkere materiale, fordi der sker en langsom, men vedvarende tæring (korrosion) og fysisk slitage ("erosion" fra vand mm.).

Zinkplade formes og bukkes med specialværktøj. Pladerne kan samles ved falsning eller lodning.

I Danmark anvendes inddækning med titanzink primært på plane tagmaterialer som skifer og zinktagdækning, samt til skotrender, siderender og zinkløskanter. Det vil sige til formål, hvor det består af plane eller enkeltkrumme flader (eventuelt bukkede).

I vore nabolande mod syd (Tyskland og Østrig) anvendes zink også tilpasset formen på fx tagsten, på samme måde som bly anvendes i dag. Denne type inddækning består af en zinkløskant og et stykke zink som ved bukning, klipning og lodning er tildannet, så det kan følge overfladen på et tag belagt med tagsten eller tagplader. Sådanne specialformede inddækninger udformet i zink kræver en stor håndværksmæssig bearbejdning, når zinkpladen skal formes efter profilerede tagflader.

8.1.2 Byggeteknisk vurdering

Titanzink er ikke bestandigt overfor sur nedbør, fx som resultat af svovlsur luft. Det har i en årrække været et stort problem, da forurening med svovl fra brændselsolier mv. var betydelig. I dag er forureningen med forsurende stoffer mindsket væsentligt i Danmark, og zink har under disse betingelser normalt en høj levetid (op til 80-100 år for 0,8mm plade ifølge leverandører).

Titanzink regnes for et godt og holdbart materiale når det anvendes fagligt korrekt.

Zink bør ikke monteres med kobbersøm eller komme i kontakt med kobber, idet der derved kan forekomme galvanisk korrosion. Almindelige fastgørelsesmidler af fx rustfrit og galvaniseret stål giver ikke problemer af den art.

Udseende

Zinks udseende har stor lighed med blys. Samtidig er zinkplader et almindeligt og accepteret materiale på tage i dansk byggetradition. Formgivning kan udføres til et pænt resultat ved godt håndværk.

Pris

Inddækninger af specialtildannede formstykker af zink har en meget høj pris som gør, at løsningen ikke under de nugældende forudsætninger er konkurrencedygtig. Den høje pris skyldes, at løsningen kræver megen håndværksmæssig tildannelse. Udvikling af skabeloner for forskellige tagstenstyper vil kunne gøre produktet billigere, men det vurderes stadig at ville være dyrere end blyinddækninger og tilsvarende løsninger.

8.1.3 Miljøvurdering

Zinks overflade korroderes ligesom blys langsomt, hvorved der frigives opløste zinksalte med moderat giftighed. Derfor er der sat grænser for indholdet af zink i blandt andet spildevandslam, der skal anvendes til jordforbedring på landbrugsjord. Zink er dog ikke så giftigt som bly, og zinktilførslen til spildevandsslam i Danmark er fortsat generelt længere under grænseværdien end det er tilfældet for bly.

Zinks giftighed kombineret med den relativt store spredning til miljøet er ugunstigt i forhold til dets egnethed som erstatning for bly til inddækningsformål. Det skal bemærkes, at forbruget af zink til inddækningsformål kun vil bidrage med en begrænset del af spredningen af zink til miljøet, idet der er store bidrag fra den udbredte anvendelse af zink til galvanisering af stål.

De kommercielt attraktive reserver af zink er anslået til 25 års forbrug (ved nuværende årligt globalt forbrug). De teknisk udnytbare ressourcer er anslået til 250 års forbrug (USGS, 2000).

En betydelig del af zinkindækningers masse tabes til miljøet over levetiden, men derudover må zinkplade anses som velegnet til frasortering og genanvendelse efter endt brug.

Miljøforholdene for zinkplade til inddækningsformål er beskrevet nærmere i bilag 2.

8.2 Aluminiumsplade

Produktnavne

Der findes mange forskellige produkter og leverandører på markedet.

8.2.1 Materialet og dets anvendelse

Aluminium leveres i flere forskellige legeringer med forskellige styrke og holdbarhedsegenskaber. Aluminium leveres både som uforarbejdet plade, halvfabrikata og som færdige præfabrikerede inddækninger.

Aluminiumsplade benyttes mest til byggeri i tykkelser og kvaliteter, der er relativt stive. Det vil sige til formål, hvor det består af plane eller enkeltkrumme flader (eventuelt bukkede). Tyndere aluminiumsplade kan dog i nogen grad formgives og tilpasses tagmaterialets form i monteringssituationen på taget. Mage flex-alu er et eksempel herpå (se særskilt omtale).

Aluminium anvendes i dag til et stort antal byggevarer, hvoraf visse helt eller delvis erstatter blyinddækninger. Eksempler er præfabrikerede inddækninger til ovenlysvinduer og skorstene, afdækninger af sternkanter, tagfod, bjælkeendeafdækning, siderender og præfabrikerede skotrender.

8.2.2 Byggeteknisk vurdering

Aluminium er et velafprøvet materiale, der har været anvendt i byggeriet i en lang årrække med stadigt stigende udbredelse Hovedparten af inddækningerne af ovenlysvinduer er i de sidste ca. 25 år udført af lakeret aluminiumsplade. Der er ikke kendskab til uheldige erfaringer hermed, der kan tilskrives aluminium. Aluminium har været anvendt til vindueskonstruktioner og facadebeklædninger i en betydeligt længere periode.

Til inddækningsformål er det vigtigt at anvende aluminiumslegeringer med stor holdbarhed overfor korrosion. Indenfor byggeriet anvendes ofte betegnelsen "søvandsbestandig aluminium" for sådanne aluminiumskvaliteter (udtrykket hentyder til modstanddygtighed overfor saltpåvirkning fra havet). Ulegeret aluminium har ringere korrosionsmodstand og styrke end velvalgte legeringstyper.

Aluminium kan overfladebehandles ved lakering eller eloxering. Begge dele forøger aluminiums holdbarhed overfor klimapåvirkninger, foruden at det giver mulighed for farvevalg.

Plade af aluminium forarbejdes rimeligt let ved skæring og bukning. Svejsning af aluminium kan udføres på værksted når tykkelsen er over ca. 1,5 mm (svejsning kan ikke foretages på taget). Aluminiumsplade kan desuden sammenføjes ved falsning.

Eloxeret kan ikke efterfølgende bukkes uden risiko for skader på overfladebehandlingen. Det samme gælder visse typer lakering.

Aluminium kan ikke loddes. Dette giver visse begrænsninger i mulighederne for tilpasning og sammenføjning ved monteringsarbejdet på taget. Aluminiumsplade med begrænset tykkelse kan dog sammenføjes på taget ved falsning med håndværktøj.

Aluminiumsprofiler af plademateriale til byggeri sammenføjes ofte med geometriske overlæg og indbyrdes fastholdelse (bukninger), der kan samles manuelt på taget. Sammenføjningerne er bukket på forhånd i værksted eller industriproduktion.

Aluminium bør ikke monteres med kobbersøm eller komme i kontakt med kobber, idet der derved kan forekomme galvanisk korrosion. Af samme årsag skal det undgås at aluminium kommer i kontakt med trykimprægneret træ (indeholder kobbersalte). Almindelige fastgørelsesmidler af fx rustfrit og galvaniseret stål giver ikke problemer af den art.

Principielt vil aluminium kunne anvendes til fremstilling af præfabrikerede formstykker tilpasset de enkelte profilerede tagmaterialer. Produkter af denne art er dog ikke fundet ved de foretagne undersøgelser.

Udseende

Ubehandlet aluminium bliver naturligt belagt med en mat oxidhinde efter nogle år i udeklimaet. Det fremstår dog som regel mere metallisk end fx zink og bly. Farvemulighederne ved lakering er principielt ubegrænsede. Visse nuancer kan opnås ved eloxering.

Pris

Priserne afhænger naturligvis af den anvendte inddækningstype, herunder om der er tale præfabrikerede, avancerede produkter eller mere simple profiler. Aluminiumsprodukter i handelen til byggeri er dog prismæssigt konkurrencedygtige.

Som eksempel er beregnet en overslagspris for en siderende i 0,6 mm aluminium til skrå sammenskæring (fx til kvistside). Overslagprisen ligger lidt under overslaget for samme løsning udført i zinkplade (se afsnit 2).

Prisoverslaget er baseret på V&S Prisbogen (1999) og er incl. arbejdsløn.

Indskud incl. rille 170,-
Rende af aluminium 130,-
Fuge 50,-
I alt 350,-

Bemærk at prisoverslaget er forbundet med usikkerhed og ikke nødvendigvis udtrykker prisdannelsen i en konkret tilbudssituation.

8.2.3 Miljøvurdering

Der er væsentlige energiforbrug og miljøpåvirkninger ved fremstillingen af ny aluminium (såkaldt primær aluminium). Derfor er optimal mulighed for genanvendelse vigtigt, når man bruger aluminium. Af samme årsag bør aluminiumsprodukter med stort indhold af genbrugt (såkaldt sekundært) aluminium foretrækkes, idet det samtidigt skal sikres at produkterne har tilstrækkelig korrosionsbestandighed (levetid).

Inddækninger med aluminiumsplade eller profiler er egnet til genanvendelse, såfremt de monteret således, at det er enkelt og hurtigt at afmontere og frasortere aluminiumen ved nedrivning eller renovering.

De globale aluminiumsreserver er relativt store sammen lignet med fx zink og kobber. De kommercielt attraktive reserver af råmaterialet bauxit er anslået til 200 års forbrug (ved nuværende årligt globalt forbrug). De teknisk udnytbare ressourcer er anslået til 530 års forbrug (USGS, 2000).

Der kan være væsentlige miljø- og arbejdsmiljøpåvirkninger ved uhensigtsmæssige lakeringsprocesser. Minimal anvendelse af organiske opløsningsmidler og sikker beskyttelse af medarbejdere (lukkede malekabiner) bør foretrækkes.

Miljøforholdene for aluminium til inddækningsformål er beskrevet nærmere i bilag 2.

8.3 Blød zinkplade til inddækningsformål

Produktnavn

Inddækningszink.

8.3.1 Materialet og dets anvendelse

Inddækningszink består af en særlig type blød, lavt legeret zink. Det fås dels som plan plade, dels som en plisseret (bølgeformet) plade, begge med en godstykkelse på 0,6 mm . Materialet forventes introduceret i Danmark i efteråret 2000.

Inddækningszink anvendes principielt svarende til blyplader. Når der skal bruges plader, der skal forøges i bredden, kan anvendes plisseret (bølgeformet) zinkplade. Se eksemplerne i figur 27. Til figuren skal bemærkes, at skrå inddækning med inddækningszink ifølge producenten også udmærket kan udføres over flere tagsten, som der er tradition for med bly i Danmark.

Tæthed opnås ved geometriske overlæg eller lodning mod stål og zink. Materialet kan formes med håndværktøj på anvendelsesstedet og kan samles ved falsning eller lodning.

Figur 27.
Skrå og vandret inddækning med plan og plisseret inddækningszink. Inddækningen kan også laves uden opdelingen på enkeltsten (Rheinzink, 2000).

8.3.2 Byggeteknisk vurdering

Hvad angår det tekniske er der tale om et materiale, der vurderes at have gode muligheder for at slå igennem som erstatning for bly til inddækninger. Materialet er nært beslægtet med titanzink, der har en lang tradition i dansk byggeri og er bredt accepteret af håndværkere og byggeriets rådgivere. Inddækningszink kan bearbejdes med velkendte metoder og værktøjer. Selvom det ikke har helt samme egenskaber som blyplade, forventes omstillingsbehovet derfor at kunne blive minimalt.

Materialet forventes at have en god holdbarhed, dog lidt kortere end for den mest anvendte titanzinkplade på grund af den lavere tykkelse (0,6 mm. mod sædvanlig 0,8 mm for titanzinkplade). Levetiden forventes af leverandøren at være af størrelsen 60 år (hvor normal 0,8 mm titanzink har en levetid på af størrelsen 80 år).

Zink bør ikke monteres med kobbersøm eller komme i kontakt med kobber, idet der derved kan forekomme galvanisk korrosion. Almindelige fastgørelsesmidler af fx rustfrit og galvaniseret stål giver ikke problemer af den art.

Udseende

Inddækningszinks udseende har stor lighed med blys. Samtidig er zinkplader et almindeligt og accepteret materiale på tage i dansk byggetradition. Formgivning kan udføres til et pænt resultat ved godt håndværk.

Pris

Inddækningszink er i materialepris pr. oktober 2000 af størrelsen 2-3 gange så høj som blyrulle (Brdr. Dahl, 2000). Desuden er materialet lidt stivere end bly og derfor muligvis dyrere i håndværkspris end bly.

8.3.3 Miljøvurdering

Zinks overflade korroderes ligesom blys langsomt, hvorved der frigives opløste zinksalte med moderat giftighed. Derfor er der sat grænser for indholdet af zink i blandt andet spildevandslam, der skal anvendes til jordforbedring på landbrugsjord. Zink er dog ikke så giftigt som bly, og zinktilførslen til spildevandsslam i Danmark er fortsat generelt længere under grænseværdien end det er tilfældet for bly.

Zinks giftighed kombineret med den relativt store spredning til miljøet er ugunstigt i forhold til dets egnethed som erstatning for bly til inddækningsformål. Det skal bemærkes, at forbruget af zink til inddækningsformål kun vil bidrage med en begrænset del af spredningen af zink til miljøet, idet der er store bidrag fra den udbredte anvendelse af zink til galvanisering af stål.

De kommercielt attraktive reserver af zink er anslået til 25 års forbrug (ved nuværende årligt globalt forbrug). De teknisk udnytbare ressourcer er anslået til 250 års forbrug (USGS, 2000).

En betydelig del af zinkindækningers masse tabes til miljøet over levetiden, men derudover må zinkplade anses som velegnet til frasortering og genanvendelse efter endt brug.

Miljøforholdene for zinkplade til inddækningsformål er beskrevet nærmere i bilag 2.

8.4 EPDM-inddækningsbånd med aluminiumskant

Produktnavn

Stripflash

8.4.1 Materialet og dets anvendelse

Stripflash består af en syntetisk EPDM-gummi med en formbar aluminiumliste indstøbt i kanterne (EPDM er forkortelsen for ethylen-propylen-dien-terpolymer).

Stripflash er et inddækningsmateriale, som er blødt og føjeligt. EPDM-gummien er ikke formfast, men aluminiumslisterne fastholder den tildannede form i inddæknings yderkanter. Formgivningen kan foretages med hænderne.

Inddækningen fastgøres mod tagfladen med tætningsmasse og skruer, mens det fastgøres med klemskinne kombineret med fugning på mur eller gennemføring.

Stripflash fås i farven grå, og leveres i ruller á 10 meter i en bredde på 225 mm.

8.4.2 Byggeteknisk vurdering

Det er uheldigt at gennembryde tæthedsplanet med skruer, så der dannes basis for et hul i taget.

En tætning der er baseret på vedhæftning mellem fugemasse og EPDM-gummi og mellem tagmateriale og fugemasse er en betænkelig løsning. Denne type tætning vurderes ikke tilstrækkelig sikker på et tag, som har en stor vand - og solbelastning.

Produktet vurderes at have begrænsede anvendelsesmuligheder som alternativ til blyinddækning. Det kan dog have sin berettigelse på profilerede stålpladetage, hvor fastgørelse med gennemskruning i tæthedsplanet er sædvanlig praksis. Produktet kan muligvis også anvendes til tagbølgeplader i visse situationer.

Der er gode langtidserfaringer med materialet EPDM anvendt som tagfolie. På tage belagt med tagfolie anvendes samme tagfolie til inddækninger, læs mere herom i afsnit 8.10.

Materialet er ikke brandgodkendt (godkendt til klasse T jf. bygningreglementet). Der eksisterer ikke oplysninger, der redegør for, om materialet er brandmæssigt egnet (lange, sammenhængende inddækninger vil muligvis være mere følsomme end mindre punktindækninger). EPDM tagfolier på det danske marked leveres med klasse T barndgodkendelse.

Udseende

Stripflashs grå farve kan på afstand minde lidt om oxideret blyplade. Synlig fugning samt skruer vil dog adskille udseendet fra traditionel blyinddækning. Materialet føjer sig ikke helt som bly til profilerede tagmaterialer, fordi EPDM ikke er formstabilt.

Pris

Stripflash koster i materialepris omkring 430,- kr. pr meter. Et tilsvarende stykke blyplade koster omkring 75 kr. pr. meter, men kræver muligvis lidt mere bearbejdning. Denne inddækningstype vurderes derfor som noget dyrere end den traditionelle blyinddækning.

8.4.3 Miljøvurdering

EPDM-gummi er ikke uden miljøpåvirkninger i livscyklus. Ikke desto mindre må det regnes som blandt de mindre miljøbelastende kunststofmaterialer, fordi det overvejende består af relativt ufarlige stoffer. Stofferne udvindes fra naturgas og olie.

Det vil samtidigt sige, at det er fremstillet af ikke-fornyelige ressourcer, som der er begrænsede reserver af. Ved affaldsforbrænding genvindes en del af energiindholdet i materialet dog, hvorved der spares andre energibrændsler.

Det er væsentligt, at der vælges EPDM-kvaliteter uden indhold af phthalat-blødgørere, da disse anses for at have en række miljø- og sundhedseffekter, og i øvrigt ligesom bly optræder i kritiske niveauer i spildevandsslam. Ifølge importøren er det konkrete produkt uden indhold af phthalater.

De formstøbte EPDM-produkters aluminiumskant vil gå tabt ved bortskaffelse til affaldsforbrænding. Derved tabes de investerede energiforbrug og miljøpåvirkninger fra aluminiumsfremstillingen efter endt brug af produktet.

I tilfælde hvor inddækningen skal udskiftes (uden at tagbelægningen udskiftes) og det ikke er muligt at rense tætningsmassen af, eller dække den med den nye inddækning, kan klæbningen medføre udskiftning af tagmateriale med tætningsmasse på. Det vil i givet fald medføre tab af ressourcer (kortere levetid for tagmaterialet) og meromkostninger til køb af nyt tagmateriale.

Miljøforholdene for EPDM-produkter til inddækningsformål er beskrevet nærmere i bilag 2.

8.5 Formstabil polymerinddækning med metalforstærkning

Produktnavn

Ukendt.

8.5.1 Materialet og dets anvendelse

Produktet er under udvikling. Det er her beskrevet og vurderet ud fra prototyper. Præsentationen er her forenklet og summarisk af fortrolighedshensyn. Produktet er patenteret.

Inddækningsmaterialet består af metal og en blød polymer. Det er forsynet med andre forstærkende lag, samt en UV-beskyttende belægning .

8.5.2 Byggeteknisk vurdering

Baseret på foreliggende oplysninger vurderes PEM umiddelbart at have egenskaber som er på niveau med blys med hensyn til rivestyrke, brudforlængelse, perforeringsmodstand og formstabilitet. Produktet kan formes med hænderne, men vurderes ud fra prototyper at skulle bearbejdes med håndværktøj ved krævende dobbeltkrum tilpasning (det samme er tilfældet for bly). Produktet er ved denne bearbejdning strækbart i alle retninger og er formstabilt i den tildannede facon.

Det forventes at kunne modstå vindpåvirkninger ved egen stivhed, men ved stor inddækningsbredde kan der suppleres med mekanisk fastgørelse med særlige skinner (uden perforering af inddækning eller tagmateriale).

Produktet kan sammenføjes ved limning ved overlæg (med speciel limtype). Fastgørelse til murværk vurderes at kunne udføres med klemskinne eller løskant på samme måde som bly.

Produktet kan limes på metaloverflader, som fx ventilationsgennemføringer. Baseret på erfaringer med andre produkter anbefales limning dog her suppleret med klemliste, spændebånd eller lignende.

Den anvendte polymer er optimeret til lang holdbarhed ved anvendelse udendørs. Det er endnu ikke muligt at vurdere produktets langtidsholdbarhed. Der foreligger dog oplæg til garanti fra producentens side.

Udseende

Materialets udseende virker ikke fremmed på tage, men adskiller sig fra blys.

Pris

Materialeprisen forventes ifølge udviklerne at ligge over prisen for blyplade, men der kan være tale om tidsbesparelser ved montering. Produktet er som antydet endnu ikke i handelen. Produktet forventes tidligst i handelen i 2001.

8.5.3 Miljøvurdering

Den anvendte polymertype vurderes at være blandt de mindre miljøbelastende (polymertype kan ikke oplyses). Oplysninger om energi- og ressourceforbrug i livscyklus haves ikke, men polymeren er i væsentlig grad baseret på råstoffer fra mineralsk olie. Tilsvarende polymerer anvendes til visse byggematerialer, som har lave MAL-koder. Dette kan indikere, at arbejdsmiljøbelastningen ved fremstillingen af inddækningsproduktet muligvis er begrænset. Lav arbejdsmiljøbelastning har ifølge udviklerne været et prioriteret områder for udviklingen.

Den anvendte polymer er ikke blødgjort med phthalater (phthalater er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer).

Det er med et kompositprodukt som dette ikke sandsynligt, at det indgående metal kan genanvendes. Såvel ressourcen –metallet – som det investerede energiforbrug til dets fremstilling går således tabt efter endt anvendelse af inddækningen.

Af hensyn til fortrolighed er produktets miljøegenskaber er ikke beskrevet yderligere.

8.6 Formstøbte gummi-inddækninger til runde gennemføringer

Produktnavne

Masterflash, Retrofit Masterflash, Dektite (type ikke behandlet, men samme grundprincip).

8.6.1 Materialet og dets anvendelse

Masterflash er en formstøbt, fleksibel krans af en syntetisk EPDM-gummi med en aluminiumskant ved tilslutningen til tagfladen (EPDM er forkortelsen for ethylen-propylen-dien- terpolymer). Et monteret eksempel er vist på figur 28.

Retrofit masterflex adskiller sig fra Masterflex ved at have form som en kappe, der kan krænges omkring rørgennemføringen og sammenspændes på kappens side, se figur 29. Dette letter monteringen på fx høje eller bardunsikrede gennemføringer.

Figur 28.
Inddækning med Masterflash (ABA Tagprodukter, 1999).

Figur 29.
Inddækning med Retrofit masterflash (ABA Tagprodukter, 1999).

Produktet fås i 11 størrelser til rørdiametre fra 3 mm til 480 mm. Retrofit Masterflash fås i 3 størrelser til rørdiametre fra 12 mm til 439 mm.

For begge typer gør aluminiumskanten på inddækningsfoden det muligt at tilpasse inddækningen til profilerede tage. Tilpasningen udføres med hånden og ved brug af en gummi- eller bolshammer. Der er mulighed for at tilpasse inddækningen til rørdimensionen ved at skære noget af toppen, som tilsluttes mod røret.

Begge typer inddækning fastgøres mod tagfladen med tætningsmasse, og hvis tagmaterialet tillader det også med skruer. Tilslutningen til rørets top tætnes med fugemasse og fastspændes med en kabelstrip eller et spændbånd.

8.6.2 Byggeteknisk vurdering

Princippet med at inddække ved at klæbe noget ovenpå en tagbelægning er en betænkelig løsning. Den geometriske løsning, hvor der dannes overlæg så vandet naturligt løber af er altid at foretrække. Det er ligeledes uheldigt at gennembryde tæthedsplanet med skruer, så der dannes basis for et hul i taget.

Produktet kan have sin berettigelse på profilerede metalpladetage på industri og lagerbygninger, hvor gennemboring af tagfladen i tæthedsplanet er normal monteringspraksis.

Producenten af Masterflash-indækningerne giver 10 års garanti, men oplyser, at de vurderer levetiden som længere.

Materialet er ikke brandgodkendt (godkendt til klasse T jf. bygningreglementet). Der eksisterer ikke oplysninger, der redegør for, om materialet er brandmæssigt egnet (lange, sammenhængende inddækninger vil muligvis være mere følsomme end mindre punktindækninger). EPDM tagfolier på det danske marked leveres med klasse T barndgodkendelse.

Udseende

Et gummi produkt med dette udseende er et uvant materiale på tage med tegl og betontagsten og virker uharmonisk på parcelhuse og byhuse.

Masterflash-produkterne lagerføres i sort, men også andre farver kan leveres.

Pris

Prisen for Masterflash inddækninger til rørgennemføringer varierer mellem ca. 170,- og ca. 1700,- kr. afhængigt af diameter (incl. monteringssæt). Der er ikke indsamlet oplysninger om priser på tilsvarende blyinddækninger til runde gennemføringer.

8.6.3 Miljøvurdering

EPDM-gummi er ikke uden miljøpåvirkninger i livscyklus. Ikke desto mindre må det regnes som blandt de mindre miljøbelastende kunststofmaterialer, fordi det overvejende består af relativt ufarlige stoffer. Stofferne udvindes fra naturgas og olie.

Det vil samtidigt sige, at det er fremstillet af ikke-fornyelige ressourcer, som der er begrænsede reserver af. Ved affaldsforbrænding genvindes en del af energiindholdet i materialet dog, hvorved der spares andre energibrændsler.

Det er væsentligt, at der vælges EPDM-kvaliteter uden indhold af phthalat-blødgørere, da disse anses for at have en række miljø- og sundhedseffekter, og i øvrigt ligesom bly optræder i kritiske niveauer i spildevandsslam. Ifølge importøren er det konkrete produkt uden indhold af phthalater.

De formstøbte EPDM-produkters aluminiumskant vil gå tabt ved bortskaffelse til affaldsforbrænding. Derved tabes de investerede energiforbrug og miljøpåvirkninger fra aluminiumsfremstillingen efter endt brug af produktet.

I tilfælde hvor inddækningen skal udskiftes (uden at tagbelægningen udskiftes) og det ikke er muligt at rense tætningsmassen af, eller dække den med den nye inddækning, kan klæbningen medføre udskiftning af tagmateriale med tætningsmasse på. Det vil i givet fald medføre tab af ressourcer (kortere levetid for tagmaterialet) og meromkostninger til køb af nyt tagmateriale.

Miljøforholdene for EPDM-produkter til inddækningsformål er beskrevet nærmere i bilag 2.

8.7 Inddækning med formstykker

Produktnavn

Flere forskellige produkter i handelen. Produkterne er tilpasset de enkelte tagmaterialer og findes i disses tilbehørsprogrammer.

8.7.1 Materialerne og deres anvendelse

Formstykker til inddækning af vandrette og skrå sammenskæringer leveres i dag kun til tagbølgeplader. Tidligere har leverandørerne af betontagsten også haft disse produkter i deres tilbehørsprogram. Formstykker til betontagsten kan ifølge producenter hurtigt sættes i produktion igen, hvis der er tilstrækkelig efterspørgsel.

Formstykkerne leveres som standard tilbehør til tagbølgeplader til vandrette sammenskæringer (fx mod mur eller kvistforside). Leverandører har oplyst, at de kan leveres til skrå sammenskæringer (fx tag mod brandkam), men der er ikke erfaringer med dette.

Formstykker til tagbølgeplader produceres dels af fibercement plader og dels af vejrbestandig plast på polystyren basis ("HIPS" – high impact polystyren). Plasten er overfladebehandlet med en maling som beskytter mod UV-stråler og giver materialet en farve, der tilpasset tagbelægningen.

Formstykkerne tætnes mod tagdækningen med en skumstrimmel eller et butylfugebånd og skrues fast i tagkonstruktionen, som ved bølgetagplader. Den primære tætning er overlæggene og fugningen udføres som en ekstra sikkerhed. Forstykkerne har en opkant ind mod murværket, denne afdækkes med en zinkløskant der fastgøres til muren og fuges.

Mange blyinddækninger kunne undværes, hvis der kunne fås formstykker til flere typer af profilerede tagdækninger og til sidetilslutninger. I dag fås de kun som standard til vandrette tilslutninger til bølgetagplader. Et væsentligt problem ved formstykker er dog den begrænsede fleksibilitet. Formsstykker skal afpasses efter taghældning og tagbelægningen. Ved tagstensbelægninger endvidere efter dækbredden i udlægningen. Sidetilslutninger vil ligeledes fordre mange forskellige geometrier.

Det er besværligt at håndterer mange forskellige geometrier af formstykker og der er fejlmuligheder på grund af kompleksiteten. Derfor kan det blive relativt dyrt at anvende formstykker.

8.7.2 Byggeteknisk vurdering

Løsningerne med formstykkerne af plast giver gode og holdbare løsninger. Plastformstykker har været anvendt i mere end 20 år, uden at der er negative erfaringer. Formstykker af fibercement er principielt bedst til bølgetagplader af fibercement, fordi holdbarhed og det visuelle indtryk herved er ens. Plastformstykker dominerer dog markedet.

Vandrette plastformstykker til tagbølgeplader er ifølge foreliggende oplysninger ikke brandgodkendt (godkendt til klasse T jf. bygningreglementet). Der eksisterer ikke oplysninger, der redegør for, om materialet er brandmæssigt egnet (lange, sammenhængende inddækninger vil muligvis være mere følsomme end mindre punktindækninger).

Udseende

Visuelt er inddækninger med formstykker til bølgetagplader en god og harmonisk løsning, fordi de danner en helhed med tagmaterialet.

I de senere år har plastformstykker i forbindelse med tagsten været anset for et lavkvalitetsprodukt i forhold til blyinddækninger, som opfattes som traditionstro håndværk

Pris

Prisen for inddækning af vandret sammenskæring på tagbølgeplader med de formstykker af plast, der i dag er på markedet, er ca. kr. 500,- pr løbende meter (samlet løsning incl. arbejdsløn). Det er af størrelsen 20 % dyrere end en blyinddækning.

Priserne på formstykker til skrå sammenskæring på tagbølgeplader er i dag meget høje, fordi de ikke produceres som lagervarer. Men ved større efterspørgsel vil priserne falde – formodentlig til samme niveau som lagerførte formstykkerne til vandret sammenskæring.

8.7.3 Miljøvurdering

Formstykker er lavet af forskellige materialer afhængigt af tagmaterialets type og producent. Der er ikke foretaget miljøvurdering af formstykker indenfor dette projekt.

8.8 Plisseret formbar aluminiumsplade

Produktnavn

MAGE Flex-Alu

8.8.1 Materialet og dets anvendelse

Figur 30.
Eksempel på MAGE Flex-Alu inddækning af en skorsten.

Materialet består af bølgeformet aluminiumsplade i 0,15 mm tykkelse, der er overfladebehandlet med polyesterlak på både for- og bagside. Produktet leveres også i en version med et lag butylklæber på bagsiden. Produktet er let at forme. Det er ikke helt så blødt som bly, men til gengæld mere formstabilt. Det har lav vægt, hvorfor dets egenstivhed ved fastgørelse skal suppleres med klæbning med den påsatte butylklæber.

Produktet leveres i baner af 280 mm's bredde og 5 m's længde. Det kan leveres i op til 600 mm's bredde efter bestilling.

Produktet er nyt på det danske marked og er ifølge leverandøren under stadig udvikling.

Produktet er som nævnt formbart og derfor potentielt velegnet til inddækninger af profilerede tage . Længden kan øges med 30% ved udstrækning af bølgerne, hvilket gør det muligt at få inddækningen til at følge tagdækningens profilering.

Produktet er meget let og derfor nemt at håndtere på taget. Det kan tildannes med saks og håndrulle. Hjørnesamlinger udformes som falsninger, som kan udføres med håndværktøj. Der leveres illustrerede arbejdsanvisninger fra leverandøren.

På murværk afsluttes med traditionelle løskanter eller en mekanisk fastgjort klemliste af aluminium.

Samme produkttype leveres i en udgave med kobberplade uden overfladebehandling. Denne er ikke behandlet nærmere her (se afsnit 8.12).

8.8.2 Byggeteknisk vurdering

Flex-Alu har en lille rivestyrke, ligesom blyplade, hvilket betyder at indbygningsmetoden skal udformes, så der ikke kommer spændinger i materialet.

Ideen med en formbar aluminiumsinddækning er god, men umiddelbart virker materialet spinkelt og sårbart på grund af dets lille godstykkelse. Producenterne har dog udført en lang række test af produktet og på den baggrund giver de i Belgien 30 års garanti på produktet (som del af en konstruktion med betontagsten af et belgisk mærke).

Noget tilsvarende kan vise sig nødvendigt for at produktet bliver accepteret på det danske marked. På grund af manglende lantidserfaringer med produktet kræver dets anvendelse i dag reelt en accept af jævnlige tilsyn og udgifter ved eventuel vedligeholdelse.

Aluminium er i sig selv et korrosionsstabilt materiale og endvidere er det beskyttet af en overfladebehandling. Tætheden opnås med geometriske overlæg som ved blyinddækninger. Det er et godt og velkendt princip.

Når inddækningen eventuelt skal udskiftes vil det betyde at tagmateriale med klæber skal renses eller udskiftes. Begge dele vil medføre variationer i udseendet, idet ny tagdækning adskiller sig fra gammel.

Til større runde taggennemføringer vurderes produktet ikke at være særlig velegnet, fordi det med de nuværende dimensioner skal sammensættes af flere stykker for at få en passende form. Herved bliver løsningen mindre solid og stabil.

Udseende

Produktet leveres i farverne teglrød, sort, gul, zink som standard farver, men kan fremstilles i alle RAL-farver (farvekodesystem). Inddækningen kan således vælges i en farve som ligner blyinddækning, eller farver som falder sammen med tagbelægningen.

På grund af plisseringen adskiller produktet sig visuelt fra traditionel plan blyplade, men det minder om den bølgeformede inddækning nederst på sædvanlige standardinddækninger til ovenlysvinduer.

Prisniveau

Prisen vurderes at være på niveau med en traditionel blyinddækning. Materialeprisen er ca. kr. 100,- pr løbende meter, hvilket er ca. 25 kr. mere end bly. Men forarbejdningstiden vurderes at være mindre, fordi materialet er vejer mindre og ikke skal bankes for at blive længere, men blot kan trykkes og rykkes med hånden.

8.8.3 Miljøvurdering

Der er kraftige energiforbrug og miljøpåvirkninger ved fremstillingen af ny aluminium (såkaldt primær aluminium). Derfor er optimal mulighed for genanvendelse vigtigt, når man bruger aluminium. Af samme årsag bør aluminiumsprodukter med stort indhold af genbrugt aluminium foretrækkes, idet det samtidigt skal sikres at produkterne har tilstrækkelig korrosionsbestandighed (levetid).

Mage alu-flex bruger med sin lave godstykkelse (0,15 mm) mindre aluminium pr. mē inddækning end sædvanlig aluminiumsplade til bygningsformål, men på grund af den ringe materialemængde vurderes det som mindre sandsynligt, at det i praksis vil blive frasorteret til genanvendelse. Producenten oplyser, at inddækningsproduktet har indhold af genbrugsaluminium.

De globale aluminiumsreserver er relativt store sammenlignet med fx zink og kobber. De kommercielt attraktive reserver af råmaterialet bauxit er anslået til 200 års forbrug (ved nuværende årligt globalt forbrug). De teknisk udnytbare ressourcer er anslået til 530 års forbrug (USGS, 2000).

Der kan være væsentlige miljø- og arbejdsmiljøpåvirkninger ved uhensigtsmæssige lakeringsprocesser. Forholdene omkring det konkrete produkt er ikke undersøgt.

I tilfælde hvor inddækningen skal udskiftes (uden at tagbelægningen udskiftes) og det ikke er muligt at rense klæbematerialet af, eller dække den med den nye inddækning, kan klæbningen medføre udskiftning af tagmateriale med klæber på. Det vil i givet fald medføre tab af ressourcer (kortere levetid for tagmaterialet) og meromkostninger til køb af nyt tagmateriale.

Miljøforholdene for aluminium til inddækningsformål er beskrevet nærmere i bilag 2

8.9 Selvklæbende butylgummi-inddækning med aluminiumsarmering

Produktnavn

Wakaflex.

8.9.1 Materialet og dets anvendelse

Wakaflex består af polymeren butylgummi (polyisobutylen - PIB) med et indstøbt aluminiumsstrækgitter og en selvklæbende tætningskant af butylklæber. Produktet leveres i ruller med 5 meter i 0,28 m bredde.

Wakaflex er et inddækningsmateriale, som er let at formtilpasse og produktet bevarer den ved monteringen givne form. Produktet er strækbart i alle retninger. Formgivningen kan foretages med hænderne eller med metal trykrulle. Produktet er forsynet med en selvklæbende tætningskant, som hindrer indtrængning af vand, sne og snavs, og supplerer formstabiliteten.

Wakaflex kan principielt anvendes som alternativ til bly ved stort set alle inddækningssituationer. Det er dog næppe velegnet til runde gennemføringer (se byggeteknisk vurdering).

Ved inddækninger på lodrette murede flader afsluttes inddækningen øverst med traditionelle løskanter eller en skinne af aluminium og en tætningsfuge, som vist på figur 18. Wakaflex er selvsvejsende, det vil sige at produktet automatisk smelter sammen ved overlæg og samling, og derved undgås lodde- eller limeprocesser på taget. Produktet kan tilpasses såvel plane som profilerede tagflader, og kan principielt anvendes ved såvel nybyggeri som renovering.

8.9.2 Byggeteknisk vurdering

Byggeteknisk vurderes Wakaflex som et lovende alternativ til bly. Der kan formes og tildannes inddækninger med almindeligt håndværktøj. Der leveres illustrerede arbejdsanvisninger fra leverandøren.

Wakaflex har været anvendt i Tyskland i 6-8 år. Producenten vurderer levetiden til at være betydeligt længere end 10 år. Der er dog ingen erfaringer med langtidsholdbarheden af produktet. De store krav til bygningsbeskyttelse, der stilles i byggebranchen, sammenholdt med blyinddækningers levetid på op til 60-70 år, antyder dog, at der kan være behov for længerevarende erfaringer med en fleksibel kunststofinddækning som Wakaflex, før den for alvor kan slå igennem på det danske marked. Anvendelse af materialet i dag kræver reelt accept af jævnlige tilsyn og udgifter ved eventuel vedligeholdelse.

Når inddækningen eventuelt skal udskiftes, vil det betyde at tagmateriale med klæber skal renses eller udskiftes. Begge dele vil medføre variationer i tagets udseende, idet ny tagdækning adskiller sig fra gammel.

Produktet vurderes ikke i sig selv at være særligt velegnet til inddækning af runde gennemføringer, fx ventilationsgennemføringer. Det næppe er strækbart nok, til at inddækningen kan laves i ét stykke uden sammenføjninger. Sammenføjninger her vurderes at kræve et fast underlag – fx i form af en underliggende metalkegle – for at være holdbare over længere tid.

Materialet er ikke brandgodkendt (godkendt til klasse T jf. bygningreglementet). Der eksisterer ikke oplysninger, der redegør for, om materialet er brandmæssigt egnet (lange, sammenhængende inddækninger vil muligvis være mere følsomme end mindre punktindækninger).

Udseende

Produktet lagerføres i Danmark i de tre farver rød, brun og mørkegrå som er afpasset efter farverne på betontagsten fra producenten Lafarge Braas - Dansk tag. Det kan dog også hjemtages i en lysere grå, der ligger tættere på blys farve, samt en række andre farver.

Visuelt fremstår materialet lidt anderledes end bly, fordi strækgitterets mønster på nært hold kan anes på overfladen, og materialet smyger sig mere efter tagformen på grund af dets fleksibilitet og vedklæbning.

Prisniveau

Prisniveauet for inddækning med Wakaflex med klemskinne vurderes at ligge lidt over prisen for tilsvarende blyinddæking med zinkløskant.

Prisoverslag for Wakaflex inddækning med aluminium klemskinne:

Materialer ca. 270,- (leverandøroplysn.)
Arbejdsløn 100,- (anslået)
Fuge (incl. løn) 50,- (V&S Prisbog 1999)
I alt ca. kr. excl. moms 420,-

Bemærk at prisoverslaget er forbundet med usikkerhed og ikke nødvendigvis udtrykker prisdannelsen i en konkret tilbudssituation.

8.9.3 Miljøvurdering

Butylgummi er ikke uden miljøpåvirkninger i livscyklus. Dog må det regnes som blandt de mindre miljøbelastende kunststofmaterialer, fordi det overvejende består af relativt ufarlige stoffer. Stofferne udvindes fra naturgas og olie. Det vil samtidigt sige, at det er fremstillet af ikke-fornyelige ressourcer, som der er begrænsede reserver af.

Derfor er det væsentligt, at materialet efter endt brug føres til affaldsforbrænding, hvor der genvindes en del af energiindholdet, således at der spares andre energibrændsler. Inddækningsmaterialets klæbning til tagmaterialet giver dog en risiko for, at det i nogen tilfælde ikke vil blive frasorteret, men vil blive bortskaffet med tagmaterialet (fx tagsten) til deponering.

En ulempe ved dette sammensatte produkt er, at den indgående aluminium med stor sandsynlighed ikke vil kunne genanvendes. Derved tabes de investerede energiforbrug og miljøpåvirkninger fra aluminiumsfremstillingen efter endt brug af produktet.

I tilfælde hvor inddækningen skal udskiftes (uden at tagbelægningen udskiftes) og det ikke er muligt at rense klæbematerialet af, eller dække den med den nye inddækning, kan klæbningen medføre udskiftning af tagmateriale med klæber på. Det vil i givet fald medføre tab af ressourcer (kortere levetid for tagmaterialet) og meromkostninger til køb af nyt tagmateriale.

Miljøforholdene for den aluminiumsarmere butylgummi-inddækningsformål er beskrevet nærmere i bilag 2

8.10 Tagfolier

Produktnavn

Der er adskillige produkter i handlen.

8.10.1 Materialet og dets anvendelse

Tagfolier fås i flere forskellige kunststofprodukter, mest kendt er folier af EPDM-gummi (ethylen-propylen-dien-terpolymer) og blødgjort PVC (polyvinylchlorid). Folierne kan bestå af et homogent kunststofmateriale alene eller som en kombination af et kunststof og en armering af fx. filt, glasfiber eller polyesterfibre.

Ved tagflader af tagfolie udføres inddækninger af skorstene og ventilationsgennemføringer ofte med samme materiale. Ved indækningen på tage af tagfolie fastgøres inddækningen hertil ved hjælp af svejsning, kontaktlimning eller vulkanisering. Tagfolien fastgøres til mur ved hjælp af metalskinner og beslag.

Tagfolier på underlag af krydsfiner kan anvendes som siderende på tage med tagsten og undertag. Det skal sikres at siderenden har en bredde så den både kan udføres ordentligt og efterfølgende renses når behovet opstår.

Tagfolie anvendes normalt ikke til inddækning på tage belagt med andre tagmaterialer. Der produceres dog en dansk inddækningsløsning til runde gennemføringer, der anvender PVC-tagfolie til inddækning mod profilerede tage. Udbredelsen heraf vurderes som minimal. Se også den byggetekniske vurdering.

8.10.2 Byggeteknisk vurdering

På tage belagt med tagfolie er det teknisk korrekt at anvende samme materiale til inddækningerne. Det er således – ud fra en teknisk betragtning – normalt unødvendigt at anvende bly til inddækninger på disse tage.

Tagfolier kan med et godt resultat anvendes som siderende på underlag af krydsfiner.

Tagfolie anvendes normalt ikke til inddækning på tage belagt med andre tagmaterialer. Materialet stiller krav til underlagets planhed og overflade. Derfor bør det kun anvendes på overflader, der lever op til leverandørernes krav hertil.

Da produktet ikke er formstabilt, er det afhængigt af klæbning eller mekanisk fastgørelse til tagmaterialet. Se vurderingen af det beslægtede EPDM-produkt "Stripflash" i afsnit 8.4.

Der eksisterer EPDM-tagfolier, der er brandgodkendt som klasse T-materialer.

Udseende

EPDM tagfolie er normalt sort og har en præget og gummiagtig overflade. PVC tagfolier er ofte grå med en præget overflade. Folien kan dog fås i flere forskellige farver. Ingen af materialerne har i udseende nogen videre lighed med bly.

Pris

Det vurderes at være noget dyrere end en siderende af zink idet tagfolien fordrer et bærende underlag af krydsfiner. Det afhænger dog af detailløsningerne, hvor meget dyrere løsningen er.

8.10.3 Miljøvurdering

Miljøforholdene for EPDM- og PVC-tagfolier er beskrevet nærmere i bilag 2. Konklusionerne er givet herunder.

Tagfolier af EPDM-gummi

EPDM-gummi er ikke uden miljøpåvirkninger i livscyklus. Ikke desto mindre må det regnes som blandt de mindre miljøbelastende kunststofmaterialer, fordi det overvejende består af relativt ufarlige stoffer. Stofferne udvindes fra naturgas og olie.

Det vil samtidigt sige, at det er fremstillet af ikke-fornyelige ressourcer, som der er begrænsede reserver af. Ved affaldsforbrænding genvindes en del af energiindholdet i materialet dog, hvorved der spares andre energibrændsler. Der mangler oplysninger om forbruget af procesenergi til fremstilling af EPDM-gummi.

Det er væsentligt at der vælges EPDM-kvaliteter uden indhold af phthalat-blødgørere, da disse anses for at have en række miljø- og sundhedseffekter, og i øvrigt ligesom bly optræder i kritiske niveauer i spildevandsslam.

Tagfolier af blødgjort PVC

Bløde PVC-produkter som PVC-tagfolier har en række væsentlige miljøpåvirkninger, der gør at deres anvendelse ikke kan anbefales ud fra et miljømæssigt synspunkt. Her skal især fremhæves spredningen af blødgørere (fra stofgruppen "phthalater") til miljøet, samt materialets uegnethed til affaldsforbrænding. Området er prioriteret af Miljøstyrelsen, der arbejder for erstatning af phthalat-blødgjort PVC på områder, hvor alternativer eksisterer. Det anbefales at anvende tagfolier af phthalat-fri EPDM-gummi i stedet.

8.11 Tagpap

Produktnavn

Der er adskillige produkter i handlen.

Hvorvidt der anvendes navnet tagpap eller tagmembran for produktgruppen, afhænger af producentens navngivning. Tagpap og tagmembran bruges altså ofte som synonymer, dog således at ordet tagmembran indikerer at det er en tagpap af god kvalitet. I denne rapport bruges betegnelsen "tagpap" om produktgruppen (den mest anvendte betegnelse).

8.11.1 Materialerne og deres anvendelse

Tagpap og tagmembraner er stort set ens opbygget, og består af en bitumen, polyesterfilt, bitumen og afsluttet med en stengranulatbelægning eller afsluttet med en sandbelægning. I stedet for oxideret bitumen (gamle typer) anvendes ofte SBS-polymerbitumen (styren-butadien-styren-gummi). ;Sjældnere under danske forhold anvendes en type tagpap med en blanding af bitumen og APP, som er en forkortelse for "ataktisk polypropylen".

Produkterne kan formes og anvendes til inddækninger på tage af tagpap.

Tagpap kan anvendes til inddækning af ovenlys, sternkanter samt til lodrette og vandrette sammenskæringer mellem mur og tagflade. Produkterne anvendes typisk ved inddækning på tage af tagpap. Tagpap anvendes også til undertag til fx. tegltag. Her kan tagpappen føres op af mur og erstatte anden inddækning. Her ledes vandet ned på undertaget, og herfra i tagrenden, i stedet for at løbe af på den øverste tagflade. Undertag af tagpap på krydsfiner eller bræddeunderlag er dog en forholdsvist dyr løsning, der ikke har stor udbredelse.

Ved inddækning med en siderende kan denne udformes i træ eller krydsfiner og fores med tagpap. Bredden på siderenden skal være sådan at der kan udføres et ordentligt kvalitetsarbejde og at renden efterfølgende kan renses.

Inddækningerne bør enten svejses eller klæbes til underlaget. Inddækningen afsluttes mod mur eller lignende med en mekanisk fastgørelse og en løskant eller en klemliste med fuge.

8.11.2 Byggeteknisk vurdering

På tage belagt med tagfolie eller tagpap, er det teknisk korrekt at anvende samme materiale til inddækningerne. Det er således – ud fra en teknisk betragtning – normalt unødvendigt at anvende bly til inddækninger på disse tagtyper.

Løsningen med siderende af tagpap på krydsfiner er en god og solid inddækning, som har en holdbarhed på 30-50 år afhængig af tagpapkvaliteter.

Tagpap anvendes normalt ikke til inddækning på tage belagt med andre tagmaterialer. Materialer stiller krav til underlagets planhed og overflade. Derfor bør det kun anvendes på overflader, der lever op til leverandørernes krav til planhed (se fx TOR-anvisning 22, 1997).

Tagpap er for stift til at kunne tilpasses krumningerne på tagsten. Bølgetagpladers facon kræver i visse inddækningssituationer knap så voldsomme krumninger (fx ved skrå sammenskæring). Fibercementen kan dog næppe tåle den opvarmning, der er nødvendig ved påsvejsning af tagpap.

Der eksisterer tagpapper, der er brandgodkendt som klasse T-materialer.

Udseende

Velkendt. Uden væsentlig betydning ved siderende.

Pris

Prisen vurderes at være lidt højere end ved en siderende af zink.

8.11.3 Miljøvurdering

Kun tagpap af typen med SBS-polymerbitumen er miljøvurderet.

Tagpap er - ligesom andre asfaltprodukter - et velkendt produkt, der ved uhensigtsmæssig håndtering under fremstilling og montering kan have en række miljø- og sundhedseffekter. Årsagen er dets indhold af visse skadelige stoffer.

Tagpap består hovedsageligt af stoffer udvundet fra mineralsk olie, som er en begrænset, ikke-fornyelig ressource. Det er derfor væsentligt, at den bundne olie i produktet kan genanvendes til energiproduktion ved affaldsforbrænding efter endt brug. Ifølge de indsamlede oplysninger er ikke alle danske affaldsforbrændingsanlæg teknisk i stand til at modtage tagpap. Ved eventuel deponering tabes denne energiressource.

Miljøforholdene for SBS-tagpap er beskrevet nærmere i bilag 2.

8.12 Kobber

Kobbers muligheder som inddækningsmateriale er ikke behandlet indgående i dette projekt. Årsagerne hertil er følgende:
Materialet er lidt stivere end titanzink.
Kobber er et moderat giftigt tungmetal, der fra taginddækninger ville spredes med nedbøren. Det er ligesom bly uønsket i miljøet, herunder i spildevandsslam (hvortil det ville føres fra taginddækninger).
Verdens resterende kobberreserver er begrænsede og trængte af anvendelsen til andre formål med stigende forbrug (især elektriske ledere).
Materialet er meget dyrere end bly.