Udvikling med omtanke - fælles ansvar

Forord

Regeringen fremlægger nu et forslag til Danmarks nationale strategi for bæredygtig udvikling "Udvikling med omtanke – fælles ansvar". Strategien er Danmarks svar på opfordringen fra Agenda 21-dokumentet, som blev vedtaget i på FN’s generalforsamling i Rio 1992.

Danmark skal være et samfund, hvor den økonomiske, miljømæssige og sociale udvikling er tæt forbundet. Vi skal videregive et samfund, som har en sund økonomi, et højt velfærdsniveau og social lighed, og hvor miljøet og naturen har en høj kvalitet. Det har de kommende generationer krav på.

Regeringen har otte visioner for at skabe en bæredygtig udvikling.

Vi skal opretholde et højt velfærdsniveau og høj beskæftigelse - og samtidig bryde båndet mellem økonomisk vækst og virkningen på miljø og naturressourcer
Vi skal skabe sikre og sunde omgivelser for alle og opretholde et højt beskyttelsesniveau
Vi skal sikre en høj biologisk mangfoldighed og beskytte økosystemerne
Vi skal udnytte ressourcerne bedre
Vi skal sikre, at Danmark yder en aktiv international indsats
Vi skal sikre, at miljøhensyn indgår i alle sektorer
Vi skal sikre, at markedsstrukturen understøtter bæredygtig udvikling
Vi skal opnå, at bæredygtig udvikling er et fælles ansvar

Det er på samme tid store udfordringer og store muligheder. Regeringen vælger udfordringen, fordi vi vil have mulighederne. Vi vil have et samfund, hvor den enkelte har en høj livskvalitet, hvor erhvervslivets udvikling både giver økonomisk vækst, men også er med til at løse miljøproblemer, og hvor vi udnytter vores naturressourcer effektivt. På samme tid skal vi arbejde internationalt for en bæredygtig udvikling. Det vil gavne alle.

Regeringen kan gøre meget, men kan ikke løfte udfordringerne alene. Erhvervslivet, kommuner og amter, skoler, foreninger og borgere kan alle bidrage med noget. Lige fra at tænke over transportvaner, være opmærksomme på energiforbruget til at købe miljømærkede produkter.

Regeringen fremlægger forslag til strategi nu, fordi vi gerne vil have en bred dialog med alle interesserede om, hvordan vi opnår en bæredygtig udvikling i Danmark. Regeringen vil derfor opfordre alle til at komme med gode forslag inden 1. maj 2001. Mulighederne for at skabe den rigtige udvikling er til stede. Den skal vi udnytte.