Den Grønne Fond - Årsberetning 2000

Indholdsfortegnelse

Forord

Kapitel 1 Den Grønne Fonds bestyrelse og administration
 
Kapitel 2 Den Grønne Fond i 2000
Bevillingspolitikken
Driftstilskud til organisationer
Enkeltprojekter
Grønne guider
Nye Partnere
Fortegnelsen over projektbevillinger
 
Kapitel 3 Ansøgninger og bevillinger i tal
Driftstilskud
159 bevillinger til enkeltprojekter
 
Kapitel 4 Grønne guider
Generelt om grønne guider
Genbevillinger 2. årgang
Barselsvikarer og anden udskiftning
Grønne guider i Århus og København
Evaluering
Efteruddannelse og netværksaktiviteter
Udvalgte aspekter ved guidernes arbejde
Finanslov 2001
 
Kapitel 5 3 eksempler på grønne guider
Han gør miljøet synligt
Grønt regnskab i støjende by
Hun vil skabe ringe i vandet
 
Kapitel 6 Prioriteringstemaer
"Nye Partnere"
Miljøtrafikugen
 
Kapitel 7 Udvalgte projekter
Folkemøde om Danmarks plan for en bæredygtig udvikling
Videofilm påvirker vandvaner
Den økologiske vagthund
 
Kapitel 8 Den Grønne Fonds fremtid
Fondens økonomiske fremtid
Evaluering af grøn guideordningen
Strategi for driftstilskuddene
Nye prioriteringer i 2001
 
Bilag 1 Oversigt over samtlige grønne guider
 
Bilag 2 Procedure for behandling af ansøgninger
 
Bilag 3 Regnskab for Den Grønne Fond
 
Bilag 4 Lov og bekendtgørelse om Den Grønne Fond
 
Bilag 5 Vejledning om Den Grønne Fond

Forord

År 2000 var året
hvor der blev truffet aftale om finansieringen af Den Grønne Fond for de næste fire år
hvor Den grønne Fond blev hængt ud i Jyllandsposten, men frikendt af Rigsrevisionen
hvor regeringen kun fik sat gang i arbejdet med den nationale strategi for bæredygtig udvikling på de indre linier.

Med aftalerne forud for vedtagelsen af finansloven for 2001 blev der - i det mindste for en periode - skabt ro om Den Grønne Fond. Det glæder mig at vi i bestyrelsen for Den Grønne Fond fortsat får mulighed for at understøtte det folkelige miljøarbejde, uanset om det folder sig ud lokalt, nationalt eller internationalt. Hermed sker der også en konkret opfølgning på Århus-konventionen og dens principper om at befolkningen og de grønne bevægelser har en vigtig rolle at spille både når miljøpolitikken skal udformes, og når den skal gennemføres.

Finanslovsaftalen for 2001 gjorde det også muligt at lade grøn guide-ordningen fortsætte med uformindsket styrke et par år frem. 100 grønne guider spredt over det ganske land er et vigtigt element i det lokale arbejde for bæredygtig udvikling. Jeg er overbevist om at den forestående evaluering af grøn guide-ordningen vil understrege dette og sætte fokus på guidernes særlige rolle som uafhængig katalysator og vejleder i den lokale miljøindsats.

En søndag i starten af maj var Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje forsidestof i Jyllandsposten og hovedhistorien i TV2-nyhederne. Hen over en hel side i Jyllandsposten kunne man læse om de underlige initiativer som får støtte fra fonden og Jobpuljen. Bæredygtigt tøjdesign og en økologisk frisør var de eksempler som skulle vise at skattekronerne er dårligt anvendt i disse to ordninger.

Enkeltprojekter kan altid diskuteres, men i dette tilfælde er der ikke skygge af tvivl om at begge projekter har haft stor betydning for den faglige og miljøpolitiske debat inden for hver deres branche. Debatten har simpelthen fået en helt ny dimension, og ideerne breder sig til andre tøjdesignere og frisører.

Artiklen i Jyllandsposten gav imidlertid Rigsrevisionen anledning til at se nærmere på administrationspraksis i de to ordninger. En grundig undersøgelse blev igangsat, men det viste sig snart at der ikke var noget at komme efter. I september konkluderede Rigsrevisionen at gældende foreskrifter er overholdt, og at midlerne anvendes i overensstemmelse med de lovgivningsmæssige rammer.

For et år siden glædede jeg mig på dette sted over at der nu langt om længe kom gang i arbejdet med en national strategi for bæredygtig udvikling. Nu skulle der føres en bred, offentlig debat om hvordan et bæredygtigt Danmark ser ud, og om hvordan vi kan nå derhen. Men sådan gik det ikke. Hele 2000 gik med indledende analyser internt i regeringen. Først ved udgangen af 2000 forlød det at nu gik man så i gang med at skrive et udkast til strategien. Dette udkast vil foreligge i marts 2001 hvor de folkelige organisationer og andre så kan komme med kommentarer, ideer og forslag frem til udgangen af april. Herefter rettes strategien til og offentliggøres den 5. juni 2001.

Det er meget kort tid hvis man reelt vil have en folkelig debat. Jeg trøster mig dog med at miljø- og energiministeren gang på gang har sagt at bæredygtig udvikling er en proces som fortsætter også efter 5. juni. Jeg vil endda tillade mig at gå endnu længere - strategien er ikke slutningen, men begyndelsen.

Sidste år troede jeg på at borgere, lokalgrupper, foreninger og ildsjæle skulle være med til at sikre at den nationale strategi også blev befolkningens strategi. Det tror jeg stadigvæk for vi har forberedt os godt både i Den Grønne Fond, i foreningerne og organisationerne og blandt græsrødderne. Så regeringen skal nok få modspil til sit strategiudkast. I fonden har vi gjort alt hvad vi kunne for at skabe mulighederne for en bred deltagelse. En række grønne organisationer - stort set alle der har søgt - har fået støtte fra fonden til at engagere sig i arbejdet omkring den nationale strategi og i de danske (og internationale) forberedelser til FN's konference om Miljø og Udvikling (Rio+10) der afholdes næste år i Sydafrika.

Hvis de folkelige kræfter som står bag ønsket om en miljøvenlig og økologisk udvikling, skal tages alvorligt, skal den nationale strategi først og fremmest være et startskud til alt det der følger efter. Så skal regeringen i umiddelbar forlængelse af strategien sætte initiativer i gang som viser at Danmark er villig til at sætte handling bag ordene.Vognen skal holdes i gang, og der skal tages fat på nogle af de svære udfordringer. Kun på den måde kan hele perioden frem til Rio+10 blive en engagerende og perspektivrig proces hvor der både lokalt og i de enkelte samfundssektorer gøres en energisk indsats for at konkretisere bæredygtig udvikling.

Vi skal alle holde regeringen fast på de mål der bliver fastsat i strategien. Vi skal være med til hele tiden at spørge til hvilke konkrete handlinger regeringen har sat i værk for at nå målene, spørge til hvorfor der ikke sker mere, eller hvorfor ting skal gå så langsomt.Vi skal alle sætte vore fingeraftryk på gennemførelsen og videreudviklingen af strategien, og det er jo - når det kommer til stykket - det allervigtigste.

Elise Pedersen
Formand for Den Grønne Fond
Februar 2001

Kapitel 1
Den Grønne Fonds bestyrelse og administration

I 2000 har Den Grønne Fonds bestyrelse bestået af:
Elise Pedersen (formand)
Lone Loklindt
Ole Albæk

Bestyrelsen udpeges for et år ad gangen af miljø-og energiministeren. Bestyrelsen er også udpeget for 2001. Bestyrelsens beslutninger er endelige og kan ikke indbringes for ministeren eller anden administrativ myndighed.

Den Grønne Fond administreres af Det Grønne Sekretariat i Miljøstyrelsen. Det Grønne Sekretariat er også ansvarlig for Den Grønne Jobpulje.

I 2000 blev sekretariatsopgaverne varetaget af følgende:
Sekretariatsleder Vagn Jelsøe frem til 30. september 2000, herefter civilingeniør Niels Thygesen
Civilingeniør Lise Fogh Pedersen
Hortonom Mette Rasmussen frem til medio august, herefter biolog Lars Heerfordt
Kontorfuldmægtig Grethe S. Andersen.
Elise Pedersen, formand, 54 år.
Afd. leder på Ejbyskolen i Odense. Derudover formand for Socialdemokratiets miljøudvalg og amtsformand i Socialdemokratiet i Fyns Amt. Initiativtager til loven om Den Grønne Fond og medlem af fondens bestyrelse siden fondens start i 1994.

 

Lone Loklindt, 40 år.
Indehaver af butikken Formes i København. Fungerende Landsformand i Det Radikale Venstre.

 

Ole Albæk, 57 år.
Direktør i Dafolo A/S. Viceborgmester i Hirtshals Kommune.

Kapitel 2
Den Grønne Fond i 2000

Bevillingspolitikken
Driftstilskud til organisationer
Enkeltprojekter
Grønne guider
Nye partnere
Fortegnelsen over projektbevillinger

Bevillingspolitikken

I foråret 2000 justerede Den Grønne Fonds bestyrelse de gældende prioriteringer. Udgangspunktet er stadig de 3 hovedkategorier af projekter der gives tilskud til:
De brede projekter rettet mod at påvirke "familien Danmarks" livsstil, f.eks. de grønne guider.
De eksperimenterende og idéudviklende projekter, f.eks. inden for økologisk byggeri, alternativ håndtering af spildevand m.v.
De såkaldte "kritiske vagthunde" - altså organisationer der bidrager til en kritisk debat af om myndighederne lever op til sine forpligtelser igennem den førte miljøpolitik og -administration, f.eks. Det Økologiske Råd, NOAH osv.

Specielt inden for de brede projekter ønskede fonden at lægge vægt at få engageret større organisationer der ikke er de traditionelle grønne organisationer i dialog og aktivitet.

Inden for området "offentlig kritisk debat" ville fonden især gerne se ansøgninger inden for følgende felter:
National strategi for bæredygtig udvikling.
Miljøtrafikugen i uge 38 2000. Fonden ville gerne bidrage til lokale, ikke-kommunale aktiviteter under ugen og var indstillet på at anvende mindst 1,5 mio. kr. til miljøtrafikugen i det omfang der var kvalificerede ansøgninger. I kapitel 5 er der redegjort nærmere for hvilke resultater der kom ud af prioriteringen.
Genmanipulerede fødevarer.
Sundhed og miljø. Fonden ville gerne støtte projekter på dette område herunder f.eks. projekter om kemikalier i hverdagen, fødevarer og miljø, hormonforstyrrende stoffer (phtalater m.v.) og partikelforurening fra biltrafikken i byerne.

Driftstilskud til organisationer

I lyset af den forventede begrænsning af Den Grønne Fonds tilsagnsramme for år 2001 var det vigtigt at der ikke skete en stigning i den sum der gik til driftstilskud. Hvis der skulle være tilstrækkeligt med midler til enkeltprojekter, burde summen af driftstilskud tværtimod falde.

Den Grønne Fond ville dog bestræbe sig på at give rimeligt varsel hvis organisationer der hidtil havde fået driftstilskud, kunne forvente en væsentlig reduktion af deres tilskud.

Fonden har mærket et øget pres for at give driftstilskud dels via antallet af ansøgninger om driftstilskud, dels ved at der har været en væsentlig stigning i udgiftsniveauet blandt de "faste kunder".

Enkeltprojekter

Den Grønne Fonds bestyrelse vedtog i december 1998 at projekter af ren lokal interesse skulle vurderes mere kritisk fremover. Det har dog fortsat været et forholdsvis frit skøn om der alligevel skulle gives tilskud.

Enkeltstående arrangementer - lokale foredragsaftener m.v. - skulle normalt ikke regne med tilskud over 5.000 kr. Den Grønne Fond har dog fortsat været åben over for at der i nogle tilfælde kunne være god grund til at yde et større tilskud.

Der skulle fortsat lægges vægt på at der så vidt muligt var lokal medfinansiering af projekterne.

Grønne guider

Bestyrelsen har i årets løb lagt vægt på at genbevillinger plus driftsudgifter vedrørende grøn guideordningen i år 2000 i alt kom tæt på de 20 mio. kr. som fonden havde fået til dette formål.

Herudover sender mange guider fortsat ansøgninger om tilskud til konkrete projekter til fonden. Fonden har valgt at se positivt på sådanne ansøgninger, især når projekterne kan gavne guidens mulighed for at profilere sig i en opstartsfase, for at komme i kontakt med nye målgrupper eller for at komme til at fungere som konstruktivt mellemled mellem kommunen og borgerne.

Fonden har til gengæld valgt ikke at ville støtte guidernes deltagelse i overordnede, nationale initiativer. I stedet har man fokuseret på at støtte lokale aktiviteter som så godt kan indgå som et element i et overordnet initiativ som f.eks. den landsdækkende Miljøtrafikuge.

Nye Partnere

Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje satte på en konference i januar 2000 fokus på samarbejde og dialog mellem erhvervsfolk, miljøorganisationer og grønne ildsjæle. Titlen på konferencen var "Nye Partnere? - utraditionelt samspil mellem erhvervsliv, miljøorganisationer og grønne ildsjæle". Formålet med konferencen var at debattere forskellige måder hvorpå parterne kan inspirere hinanden og bruge hinandens kompetencer. Interessen for konferencen var overvældende stor. Da der var tilmeldt 235 deltagere, måtte Det Grønne Sekretariat sige nej til resten.

Som opfølgning på konferencen havde Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje i fællesskab afsat en særlig pulje på 1 mio. kr. Puljen skulle bruges til at sætte gang i nye, perspektivrige samarbejdsprojekter mellem erhvervsliv og miljøorganisationer/ grønne ildsjæle. I kapitel 6 er der redegjort for hvordan det gik med projekterne.

Fortegnelsen over projektbevillinger

I tidligere årsberetninger indgik der som bilag en fortegnelse over projektbevillingerne for det pågældende år herunder også for bevillingerne til grønne guider. I denne årsberetning har Den Grønne Fonds bestyrelse valgt at udelade projektfortegnelsen og i stedet satse på den oversigt som allerede findes på Den Grønne Fonds hjemmeside: www.mst.dk/gronfond. Oversigten vil snarest muligt blive suppleret med en mulighed for avancerede søgninger i de givne bevillinger. Det vil blandt andet blive muligt at søge på udvalgte emneområder.

Kapitel 3
Ansøgninger og bevillinger i tal

Driftstilskud
159 bevillinger til enkeltprojekter

I 2000 modtog Den Grønne Fond 436 ansøgninger og bevilgede 40 mio. kr. til i alt 202 bevillinger. 9 bevillinger blev givet til driftstilskud, 34 bevillinger i form af løntilskud til grønne guider og 159 bevillinger til enkeltprojekter alt fra en studietur til Henry Tofts halmfyrede fjernvarmeværk i Sdr. Nissum til udgivelse af nyhedsbrevet Chemical Awareness der bl.a. benyttes som talerør for interesseorganisationerne for at påvirke kemikaliedebatten og politikken i EU. I beløb har spændet været fra 4.975 kr. til deltagelse i miljøudstillingen Det Grønne Spor i juni 2000 til en bevilling på knap 4 mio. til drift af Grøn Information i 2001-2003.

Det fremgår af tabel 1 at det samlede antal ansøgninger i 2000 var noget mindre end i de foregående år. Det ses endvidere at 46% af ansøgningerne endte med en bevilling. Det er en lidt højere andel end de to foregående år. Beløbsmæssigt er procentsatsen noget lavere. Det skyldes flere ting, bl.a. at fonden får en del ansøgninger om støtte til dyre anlægsprojekter så som renoveringsopgaver og nybygninger - en type projekter fonden normalt ikke støtter. Derudover er mange bevillinger også mindre end det ansøgte beløb, eller givet til ét år hvor der søges om støtte til flere år. Af de bevilgede projekter er det kun 4% af antallet (og under 1% af beløbet) der er blevet annulleret. Årsagen til at et projekt bliver annulleret er ofte at det ikke er lykkedes at finde tilstrækkelig medfinanciering.

Administrativt har det været et travlt år. Fonden har kunnet holde sin målsætning om at alle sager der indsendes til en ansøgningsfrist, og som er tilstrækkeligt belyst også behandles på et bestyrelsesmøde fem uger efter fristen. De aktuelle sagsbehandlingstider fremgår af tabel 2. Sagsbehandlingstiden svarer til tiden fra den dag en ansøgning kommer ind og indtil den dag ansøgningen besvares endeligt.

Tabel 1.
Ansøgninger og bevillinger 1995-2000

Se her!

Tabel 2.
Sagsbehandlingstid i Den Grønne Fond i 2000

Sagsbehandlingstid i dage

0-30

31-60

61-90

91-120

Antal behandlede ansøgninger i procent

10%

64%

23%

3%

Tabel 3.
Bevillingerne fordelt på driftstilskud, enkeltprojekter og grønne guider

 

1998

1999

2000

Beløb i 1000 kr.

Antal

Beløb

Antal

Beløb

Antal

Beløb

Driftstilskud

16

13.444

11

12.300

9

11.603

Enkeltprojekter

186

11.504

143

10.612

159

13.873

Grønne guider, løntilskud

41

23.836

35

18.016

34

14.880

I alt

243

48.784

189

40.928

202

40.356

Tabel 3 viser at driftstilskuddet efterhånden er blevet koncentreret på et begrænset antal organisationer, og at grøn guide bevillingerne varierer meget fra år til år, afhængig af hvor mange guiders ansættelse der skal forlænges det pågældende år.

Fordelingen på nationale, lokale og grøn guideprojekter viser at de nationale projekter er steget i antal og beløb fra 1999 til 2000. Fonden støtter mange lokale projekter og organisationer, men med forholdsvis små beløb.

Det ses af tabel 5 og figur 1 at Den Grønne Fond i 2000 har givet bevillinger i alle amter. Det fremgår desuden at den geografiske variation har været stor. Fire regioner: Fyn, Københavns Kommune, Nordjylland og Århus, står for 92 af de 168 bevillinger til enkeltprojekter og drift (alt undtagen løntilskud til grønne guider) svarende til 62%. En af forklaringerne er at de fire amter er blandt landets folkerigeste. Det skyldes også at de fleste nationale projekter som drives af landsdækkende og store foreninger, holder til i København og Århus.

Driftstilskud

Tabel 6 viser de 6 landsdækkende organisationer som har været de gennemgående modtagere af driftstilskud siden 1996. I 2000 fik de tilsammen ca. 11 mio. kr. Det er således tæt på halvdelen af fondens midler (eksklusiv de grønne guidere) der går til driftstilsagn. Hvert år er der også andre organisationer der får driftstilskud. Men bevillingerne er mindre og har mere midlertidig karakter.

I det følgende gives en kort beskrivelse af de 6 bevillingsmodtagere. I bevillingsoversigten på hjemmesiden er det beskrevet mere detaljeret hvad de enkelte organisationer har fokuseret på i 2000.

Grøn Information

Et uafhængigt, nationalt informationscenter om miljø og forbrug stiftet i 1993 af Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Folkeoplysnings Samråd, Dansk Ungdoms Fællesråd, Forbrugerrådet og Friluftsrådet. Grøn Information formidler grønne råd om forskellige forbrugerrettede emner, bl.a. udgiver de faktaark og foldere. Grøn Information har telefonservice, og deres materiale er tilgængeligt via deres hjemmeside.

Tabel 4.
Fordeling af Den Grønne Fonds bevillinger 1999 og 2000 på nationale og lokale projekter samt grønne guider

 

1999

2000

Beløb i 1000 kr.

Antal

Beløb

Antal

Beløb

Nationale enkeltprojekter og driftstilskud

57

18.184

71

21.818

Lokale enkeltprojekter og driftstilskud

97

4.728

97

3.658

Grønne guider, løntilskud

35

18.016

34

14.880

I alt

189

40.928

202

40.356

Tabel 5.
Den Grønne Fonds bevillinger til drift, enkeltprojekter og grønne guider i 1999 og 2000 fordelt på amter

Se her!

* Tallene for Københavns Kommune inkluderer et stort antal nationale projekter. I 1999 drejede det sig om 27 projekter til i alt godt 13 mio. kr. I 2000 var der 30 nationale projekter som blev støttet med i alt ca. 13 mio. kr.

Figur 1.
Totale bevillinger i 2000 i mio. kr. fordelt på amter

Det Økologiske Råd

Kritisk, fagligt forum for økologisk bæredygtig udvikling og grundvandsbeskyttelse. Det Økologiske Råd laver debatskabende aktiviteter, bl.a. analyser, dokumentation og debatindlæg. Rådet benyttes efterhånden ofte af medierne når der er brug for en saglig, kritisk bemærkning i miljødebatten. Det Økologiske Råd sætter også selv aktuelle emner til debat, senest med aktiviteter omkring partikelforureningen i byer.

Landsforeningen Grønne Familier

En landsdækkende grøn forbrugerforening med lokale kredse og aktiviteter i alle amter. De Grønne Familier har godt 1.100 medlemmer.

92-gruppen

Et samarbejde mellem 18 danske miljø- og udviklingsorganisationer om opfølgningen på FN's konference om miljø og udvikling i 1992. Organisationerne koordinerer deres arbejde og synspunkter forud, under og efter de internationale møder i Rio-processen hvor de ofte har plads i de danske delegationer. Gennem arbejdet søger de at påvirke den danske holdning til miljø- og udviklingsspørgsmål. 92-gruppen har en koordinator som har til huse hos Mellemfolkeligt Samvirke.

Øko-Net

Netværket for Økologisk Folkeoplysning og Praksis. Øko-Net laver netværksskabende aktiviteter. Hovedredskaberne er Nyhedsbladet Øko-Net, en databasestyret hjemmeside og åbne møder (årsmøder og temamøder). På deres hjemmeside findes en omfattende kalender, 600 navne og adresser, en udbygget og kommenteret litteraturliste m.v.

Landsforeningen Økologisk Jordbrug, Økologisk Landscenter samt Økologiske og Biodynamiske Mælkeproducenter.

To medarbejdere som laver analyser og udarbejder forslag som de økologiske organisationer bruger i deres politiske arbejde. Arbejdet er både rettet mod en dansk og en international, primært europæisk, sammenhæng.

Tabel 6.
Udviklingen i de største driftsbevillinger. Bevillingerne er givet til drift det kommende år.

Beløb i 1000 kr.

1996

1997

1998

1999

2000

Grøn Information

3.310

3.650

3.760

3.910

3.900

Det Økologiske Råd

2.200

2.200*

2.995*

3.233

3.233

De Grønne Familier

1.000

900

940

1.027

1.500**

92-gruppen

600

800

800

575

575

Øko-Net

360

600

600

800

800

LØJ, ØLC, ØBM - analysemedarbejdere

   375***

790

765

795

800

I alt

7.845

8.940

9.860

10.340

10.808

* Beløbet omfatter også drift af ØkoVandspejlet. ØkoVandspejlet er nu en integreret del af Det Økologiske Råd
** De 1,5 mio. kr. er loftet for en bevilling der er afhængig af medlemsudviklingen. Det reelle tilskud i 2000 forventes at udgøre ca. 1 mio. kr.
*** I 1996 var der én medarbejder. De efterfølgende år har der været to.

159 bevillinger til enkeltprojekter

Den Grønne Fond har i 2000 givet støtte til 159 enkeltprojekter. Som de foregående år har der været stor variation i projekterne både hvad angår indhold, geografisk placering og beløb.

Fordelingen på fondens indsatsområder i 1998- 2000 fremgår af tabel 7. De nuværende kategorier stammer fra 1998.

Det fremgår at det er informationsmaterialer som debatbøger, film, foldere mv. der gennem årene har fået tildelt de største beløb, dog med en faldende tendens i forhold til den samlede indsats. Det største antal bevillinger falder i kategorien udstillinger, kampagner m.m.

Fondens ønske om kun i særlige tilfælde at give støtte til arrangementer der er årligt tilbagevendende, har givet sig udslag i et kraftigt fald i bevillinger til f.eks. markeder, festuger m.v.

Tabel 8 viser at fordelingen af bevillinger efter tilskuddets størrelse stort set har været uforandret i perioden 1997-2000.Tabellen viser at antallet af bevillinger under 10.000 kr. var faldende fra 1998 til 2000, og at der i 1997 blev givet forholdsmæssigt flere af de største bevillinger. Det generelle billede er at de fleste bevillinger har ligget i intervallet 10.000-99.999 kr. i alle fire år.

Tabel 7.
Den Grønne Fonds bevillinger til enkeltprojekter 1998-2000 fordelt på indsatsområder

 

1998

1999

2000

Beløb i 1000 kr.

Antal

Beløb

Antal

Beløb

Antal

Beløb

Konferencer, foredrag m.m.

44

877

34

999

22

2.697

Udstillinger, kampagner m.m.

48

1.902

35

2.445

53

2.801

Debatbøger, film m.m.

26

3.563

25

2.635

41

3.319

Kurser og undervisning

15

754

13

1.083

10

804

Økologiske formidlingssteder

5

777

7

975

10

2.237

Økologiske haver og demonstrations- projekter

6

521

8

1.900

9

1.578

Markeder, festuger m.m.

30

880

21

575

9

172

Andet

12

2.230

-

-

5

264

I alt

186

11.504

. 143

10.612

159

13.873

Tabel 8.
Enkeltprojekter og driftsbevillinger fordelt efter størrelse 1997-2000

 

1997

1998

1999

2000

Tilskuds- størrelse i kr.

Antal bevillinger

Antal bevillinger

Antal bevillinger

Antal bevillinger

Under 10.000 kr.

32

42

18

15

10.000 -     99.999 kr.

93

114

91

105

100.000 - 499.000 kr.

49

35

36

38

500.000 - 999.999 kr.

5

9

6

6

1.000.000 og derover

6

3

3

4

I alt

203

154

 

168

Kapitel 4
Grønne guider

Generelt om grønne guider
Genbevillinger 2. årgang
Barselsvikarer og anden udskiftning
Grønne guider i Århus og København
Evaluering
Efteruddannelse og netværksaktiviteter
Udvalgte aspekter ved guidernes arbejde
Finanslov 2001

Generelt om grønne guider

I løbet af foråret 2000 kom grøn guideordningen op på fuld styrke med i alt godt 100 projekter efterhånden som der blev ansat grønne guider i 7 nye projekter på 4. årgang. Denne meget lille og foreløbig sidste årgang havde fået bevillinger fra fonden i december 1999. I foråret fik første halvdel af projekterne fra 2. årgang af grønne guider forlænget deres bevillinger.

Efter sommerferien modtog fonden et statusnotat fra den igangværende evaluering af grøn guideordningen, og anden halvdel af projekterne fra 2. årgang fik forlænget deres bevillinger.

Endelig blev der sidst på året indgået en finanslovaftale som gør det muligt at forlænge også 3. og 4. årgang af grønne guider.

Ved indgangen til 2001 var der 98 igangværende grøn guide-projekter. Projekterne fordeler sig fortsat nogenlunde jævnt på amter set i forhold til befolkningstallet hvilket fremgår af tabel 9.

Genbevillinger 2. årgang

Fonden brugte 14,7 mio. kr. til at forlænge 29 ud af de i alt 35 projekter fra 2. årgang som var startet i perioden september 1997 til juli 1998. Af de resterende 6 projekter var 1 stoppet før udløbet af den første treårige projektperiode, 3 projekter valgte ikke at genansøge, og 2 projekter fik afslag.

De i alt ca. 20 mio. kr. som fonden forventede at bruge til grønne guider (til tilskud samt til efteruddannelse, netværksaktiviteter og evaluering), rakte ikke til at forlænge 2. årgang i endnu tre år sådan som det havde været muligt med 1. årgang året før. I stedet omfattede en genbevilling 2 1 /2 år og tilskudsbeløbet blev fastsat til i alt 508.000 kr. fordelt på max 210.000 kr. (eller 70% af lønnen) de første 2 år og max 75.000 kr. (eller 50% af lønnen) det sidste halve år. Herudover omfattede bevillingerne et tilskud på i alt 13.000 kr. til revision.

I forbindelse med ansøgningerne indsendte projekterne en beskrivelse af projektforløbet frem til ansøgningstidspunktet og af planerne for den kommende periode. Heraf fremgik det at der forsat er stor spredning i projekterne. Nogle af de projekter som havde kørt stabilt både med hensyn til styregruppe og guide, var nu nået dertil at de for alvor følte sig klar til at tage fat på initiativer som skulle

Tabel 9.
Grøn guide-projekter fordelt på amter

 

Andel af landets befolkning

Antal grøn guide - projekter primo 2001

Bornholms Amt

0,8%

1

Frederiksberg Kommune

1,7%

1

Frederiksborg Amt

6,8%

8

Fyns Amt

8,9%

10

Københavns Amt

11,5%

10

Københavns Kommune

9,2%

11

Nordjyllands Amt

9,3%

12

Ribe Amt

4,2%

4

Ringkøbing Amt

5,1%

5

Roskilde Amt

4,3%

4

Storstrøms Amt

4,9%

5

Sønderjyllands Amt

4,8%

3

Vejle Amt

6,5%

5

Vestsjællands Amt

5,5%

4

Viborg Amt

4,4%

2

Århus Amt

11,9%

13

I alt

100%

98

kunne understøtte det lokale Agenda 21-arbejde. I andre projekter hvor guiden var blevet skiftet ud, eller hvor styregruppen havde undergået store forandringer, var der mere behov for at komme i gang på ny. I atter andre projekter viste det sig at der var behov for at få klarlagt nogle relativt overordnede ting enten omkring fordeling af kompetence og ansvar, om mulighederne for løbende feed back fra personer med fag- eller lokalt kendskab, eller omkring de prioriterede indsatsområder for den næste projektperiode. I disse tilfælde blev der i forbindelse med bevillingen opstillet særlige vilkår som skulle bidrage til denne afklaring.

En oversigt over og beskrivelse af hvilke projekter fra hold 2 som har fået en genbevilling i 2000, findes på Den Grønne Fonds hjemmeside. I kapitel 5 er tre af de grønne guiders arbejde nærmere beskrevet.

Barselsvikarer og anden udskiftning

Siden 1998 har fonden ydet tilskud til ansættelse af barselsvikarer i igangværende grøn guide-projekter. I slutningen af 1999 blev der etableret en standardiseret praksis på området, og i løbet af 2000 har fonden givet i alt fem bevillinger til barselsvikarer. Bevillingerne omfatter barselsorlovsperioden samt en uges overlap mellem guide og vikar i hver ende. En typisk bevilling beregnet på baggrund af et maximalt årligt løntilskud på 200.000 kr. og med modregning af den kommunale lønrefusion, ligger på omkring 90.000 kr.

Herudover har der været en relativt stor udskiftning blandt de grønne guider. I 11 igangværende projekter er der i løbet af 2000 blevet ansat en ny grøn guide. Fem af disse kommer dog fra andre grøn guide-projekter eller vikariater. Begrundelserne for skiftene er mangeartede. Lige fra drømmejobbet der pludselig dukkede op, over ønsket om anderledes arbejdstider, kortere transporttid eller nye udfordringer til manglende overensstemmelse mellem guidens og styregruppens opfattelse af centrale spørgsmål i projektet. Fonden forsøger i forbindelse med de sidstnævnte tilfælde at vurdere om uoverensstemmelserne bør give anledning til justeringer eller præcisering af rammerne for projektet.

Grønne guider i Århus og København

I landets to største byer er der nu henholdsvis 7 og 11 igangværende grøn guide-projekter som får støtte fra Den Grønne Fond. I Århus fortsætter udbygningen af den såkaldte Århus-ordning hvor de 7 eksisterende grøn guide-projekter skal ometableres i en struktur der involverer de århusianske fællesråd (sammenslutninger af lokale foreninger). Guiderne skal arbejde tættere sammen og tilsammen dække hele Århus Kommune. Strukturen kom ikke endeligt på plads i 2000 som oprindeligt forventet. Men der blev gjort et stort forarbejde. Århus Kommune yder et løntilskud til hvert grøn guide-projekt på omkring 90.000 kr. årligt.

I København har man nu også etableret sig med et fast tilskud fra Kommunen til grøn guide-projekterne. Tilskuddet udgjorde 70.000 kr. per projekt i 2000. Kommunen har endvidere taget initiativ til at der sker en samlet formidling af guidernes arbejde i forskellige sammenhænge.


Hvad er et grøn guide-projekt

En grøn guide er en person der arbejder som lokal miljøvejleder. Guiden skal få beboere, forretningsdrivende osv. til at tænke og handle mere miljøvenligt. Guidens arbejde tager udgangspunkt i lokalområdets betingelser og udføres i samarbejde med lokale foreninger, institutioner, borgere og myndigheder. Den grønne guide har sin egen styregruppe med deltagelse fra bl.a. de lokale organisationer og foreninger. Styregruppen fastlægger de overordnede retningslinier for guidens arbejde og bidrager i øvrigt på forskellig vis hertil. Som oftest er det også styregruppen som har søgt og fået det løntilskud m.v. som Den Grønne Fond siden 1996 har ydet til et voksende antal grøn guide-projekter.

Evaluering

Siden ordningens start i 1997 har sociolog Grete Korremann og psykolog Jeppe Læssøe fulgt ordningen og gennemført en procesevaluering som især fokuserer på grøn guide-projekternes udvikling og konsekvenser for lokalområderne. Grethe Korremanns alt for tidlige død i sommeren 2000 betyder at Jeppe Læssøe kommer til at afslutte evalueringen alene med en slutrapport april 2001. I august 2000 modtog fonden et 13 siders statusnotat om grøn guide-ordningens effekter.

Figur 2.
Geografisk placering af de grønne guider januar 2001

Efteruddannelse og netværksaktiviteter

Bekendtgørelsen om Den Grønne Fond fastsætter at der skal afsættes de nødvendige midler til at sikre en løbende opkvalificering af de grønne guider f.eks. i form af konferencer, efteruddannelseskurser og netværksdannelser.

I efteråret 2000 blev 3. årgang af grønne guider færdige med deres obligatoriske efteruddannelse som har omfattet fem uger fordelt over ca. 1 1 /2 år, og 4. årgang fik afviklet de to første uger af deres efteruddannelsesforløb. Generelt har deltagernes evalueringer af den obligatoriske efteruddannelse været meget positive. Både undervisningen i konkrete redskaber til brug i arbejdet og udbygningen af kontakter til andre grønne guide-kolleger vurderes at være af stor værdi for guiderne. Og guiderne bruger begge dele flittigt.


I statusnotatet fra evalueringen af grøn guide-ordningen konkluderes det bl.a.
at tre år kun i få tilfælde har været tilstrækkeligt til at grøn guide-projekter kan videreføres uden statslig støtte
at chancerne for succes gennem etablering af levedygtige, selvbærende initiativer og konkrete miljøforbedringer er gode for de projekter der nu er gået ind i deres anden bevillingsperiode
at det specielt er der hvor vilkårene for grøn guide-projekterne ikke er ideelle at guiderne kan gøre en vigtig forskel
at det fortsat er usikkert om alternative muligheder for at skubbe til den aktive borgerdeltagelse kan erstatte grøn guide konceptet.

Det samlede statusnotat findes på Den Grønne Fonds hjemmeside

Det øvrige arbejde med guidernes netværk varetages fortsat i hovedsagen af Grøn Information. De faste opgaver har omfattet introduktionskursus (for 4. årgang), ordstyrerfunktionen på det elektroniske netværk GaiaNet, endags ad hoc-kurser om relevante, faglige temaer, årsmødet samt bred rådgivning og vejledning af guiderne. Som noget nyt har der i 2000 været iværksat en række supervisionsforløb i guidernes regionale netværk. Supervision er en arbejdsform hvor den enkelte i et mindre forum kan fremlægge og få feed back på sit arbejde efter en fast struktur og ved brug af bestemte regler. Herved bliver der taget grundigere stilling til den enkelte guides arbejde, og vedkommende kan få forskellige gode idéer med hjem til det videre arbejde.

Årsmødet fandt som sædvanlig sted på Rødding og mødets to dage omfattede en blanding af oplæg i plenum, forskellige workshops samt møder i eksisterende grøn guide-temanetværk. Herudover dannede de grønne guider en ny forening som bl.a. skal være fælles talerør for guiderne og rammen for arbejdsgrupper der beskæftiger sig med udvalgte emner af relevans for grøn guide arbejdet. På årsmødet kunne fondens formand Elise Petersen også løfte lidt af sløret for hvilken vej hun forventede at finanslovsforhandlingerne gik. Denne positive melding gjorde sammen med gode indlæg og mange snakke på kryds og tværs årsmødet til en begivenhed som samlet fik en meget positiv evaluering af deltagerne.

Udvalgte aspekter ved guidernes arbejde

Ved grøn guide-ordningens start lagde fonden en del vægt på at guiderne skulle være synlige. Én måde hvorpå man kan undersøge hvordan det så er gået med synligheden, er ved at se på omfanget af indlæg af eller omtale af grønne guider i den skrevne presse. I dag er langt de fleste guider mere eller mindre faste bidragydere til især regionale dagblade eller distrikts-ugeaviser. En del har således aftaler om fast spalteplads til brug for brevkasser eller grønne tips. Og herudover giver de konkrete initiativer som guiderne sætter i værk ofte anledning til omtale. I løbet af 2000 har der således været indlæg af eller omtale af grønne guider i alt 1.100 tilfælde, svarende til 11 per grøn guide-projekt i snit.

Tabel 10.
Oversigt over de nuværende fire årgange af grønne guider

Årgang nr.

Antal guider

Start ca.

Sluttidspunkt

1

21

1997

Dec. 2002 - maj 2003

2

34

1998

Marts 2003 - nov. 2003

3

36

1999

April 2004 - jan. 2005

4

7

2000

Aug. 2005 - nov. 2005

Guidernes samarbejde med naturvejlederne er mest foregået i regi af det enkelte grøn guide-projekt. Der samarbejdes typisk om konkrete arrangementer eller projekter. Herudover har fonden deltaget i drøftelser med Skov- og Naturstyrelsen og Friluftsrådet om afviklingen af en international naturvejlederkonference i Danmark i efteråret 2002 hvor bl.a. erfaringerne fra grøn guideordningen planlægges præsenteret som et eksempel på lokal, handlingsorienteret miljøformidling. Konferencens overordnede tema vil være "god formidling til fremme af bæredygtighedsaspektet i naturvejlederens arbejde".

Hvad angår beskæftigelseseffekten af støtten der gives til grøn guide-projekterne, så omfatter den fortsat tre forskellige niveauer. Dels har alle projekterne en lokal medfinansiering på omkring 50% når alle nødvendige udgifter til at holde projektet kørende indregnes. Dels har et antal af guiderne personer ansat på forskellige særlige vilkår (puljejobs og lign.) knyttet til deres projekt. Og endelig arbejder nogle guider også med at etablere nye grønne job. Eksempelvis har grønne guider medvirket ved etablering af nye grønne job med tilskud fra Den Grønne Jobpulje i 20 tilfælde i årets løb.

Finanslov 2001

Med årets finanslovsaftale kom de grønne guider igen på finansloven. Der blev således afsat 15 mio. kr. i 2001 og 5 mio. kr. årligt i 2002-2004 til en yderligere forlængelse af grøn guideordningen, herunder til evt. etablering af nye grønne guider til erstatning for standsede projekter. De afsatte penge skal også bruges til videreførelse af netværk, efteruddannelse, evaluering m.v. I finansloven blev byøkologi, lokale Agenda 21-aktiviteter samt borgerinddragelse og medindflydelse nævnt som vigtige indsatsområder for de grønne guider.

Med de afsatte penge er der kun knap nok penge til at forlænge alle kvalificerede projekter fra 3. og 4. årgang med 2 1 /2 år. Men fonden har valgt foreløbigt at satse på at tingene kan komme til at hænge sammen, idet der erfaringsmæssigt falder nogle få projekter fra undervejs. Fonden har derfor lagt op til at de første 27 igangværende projekter fra 3. årgang kan søge om forlængelse i løbet af 2001. Forlængelserne øger mulighederne for at guidernes arbejde i lokalsamfundene kan forankres på en konstruktiv måde ligesom der samlet set vil kunne høstes flere frugter af guidernes arbejde. I tabel 10 ses en oversigt over de nuværende fire årgange af grønne guider samt deres start- og sluttidspunkter, under den ideale forudsætning at alle projekter fra 3. og 4. årgang forlænges med 2 1 /2 år.

Der blev også afsat en særlig forsøgs- og evalueringspulje på i alt 1 mio. kr. Disse penge skal som tidligere nævnt bruges til at se på grøn guide-ordningen og andre miljøvejlederordninger, såsom naturvejlederne, energi- og miljøvejlederne m.fl., i sammenhæng.


Hjemmesider om grønne guider

De tre vigtigste indgange til yderligere oplysninger om grønne guider er følgende:

www.greenguides.dk
Guidernes egen hjemmeside hvor man kan finde frem til den enkelte guide via et Danmarkskort. Her er der en præsentation af hver enkelt guide med billede adresseoplysninger og arbejdsbeskrivelse.

www.skolekom.dk/wwwskolekom/groenneguider
Guidernes elektroniske netværk hvor guiderne udveksler erfaringer, videreformidler eller modtager relevante oplysninger og diskuterer forskellige temaer. Netværket består af en lukket del kun for guider og en åben del som alle kan komme ind på. På den åbne del kan man bl.a. finde et ugentligt nyhedsbrev.

www.mst.dk/gronfond
Den Grønne Fonds hjemmeside hvor man bl.a. kan finde generelle oplysninger om grøn guide-ordningen, oversigter over de bevilgede grøn guide-projekter, og en delevaluering samt et statusnotat fra evalueringen af grøn guide-ordningen.

Kapitel 5
3 eksempler på grønne guider

Han gør miljøet synligt
Grønt regnskab i støjende by
Hun vil skabe ringe i vandet

Han gør miljøet synligt

Den grønne guide i Bjergsted i Nordvestsjælland har sat fokus på bilkørsel af børn til skole. Og så har han ladet landsbyerne konkurrere mod hinanden om grønne besparelser.

Der er ikke noget stort og opsigtsvækkende over den grønne guides kontor i landsbyen Eskebjerg i det nordvestlige Sjælland. Dieter Steffen har bare et smalt baglokale i det lokale mini-bibliotek.

Til gengæld har han og Foreningen Bæredygtigt Miljø formået at skabe opmærksomhed omkring miljøet med en række synlige aktiviteter siden starten i 1998.

Ude i landområderne er der måske ikke så mange oplagte samarbejdspartnere til miljøprojekter. Der er ingen boligselskaber eller store organisationer. Men i Bjergsted har den grønne guide i stedet taget fat i noget af det nære: trafik, skoler og det daglige ressourceforbrug.

Under den nationale trafikuge i efteråret rykkede Dieter Steffen ud for at undersøge hvordan børnene blev transporteret til skole. Om det foregik på cykler eller i biler. Det blev til en omfattende undersøgelse på tre skoler.

Den grønne guide stillede selv op ved skolerne for at tale med forældre og børn om hvordan de kom til skole og hvorfor. Og de lokale aviser skrev store artikler om det.

Aktionen fik flere familier til at stille spørgsmålstegn ved om det egentlig er rimeligt at køre børnene til skole. Især de familier som har gode og sikre cykelstier til skole.

For andre familier hvor cykelvejene er direkte farlige at cykle på, kan Dieter Steffen sagtens forstå at man bruger bilen. Man skal heller ikke forlange det urimelige.

- På landet er bilen nødvendig for mange familier. Man skal heller ikke være frelst. Man skal møde folk på deres egne præmisser.

Aktionen under trafikugen er på flere måder typisk for den måde Dieter Steffen og Foreningen Bæredygtigt Miljø i Nordvestsjælland har grebet det grønne arbejde an på.

Den indeholdt nemlig både et stort forarbejde og en stor grad af synlighed, og dermed blev den interessant for den lokale presse.

Landsbydyst

En anden central aktivitet har været "Landsbydysten" hvor en stribe familier i fem landsbyer har konkurreret om at nedbringe deres el-, varme- og vandforbrug mest muligt.

Der blev konkurreret landsby mod landsby, og konkurrencen blev kaldt "Intercity Ressource Konkurrence". Familierne i hver landsby mødtes nogle gange om året for at udveksle tips og gode ideer til yderligere besparelser. Landsbyen Føllenslev gik af med sejren med en samlet besparelse på 10,5 procent. Landsbykonkurrencen gav også megen omtale i den lokale presse.

Dieter Steffen startede sit arbejde i landkommunen Bjergsted med at sende en brochure ud til samtlige husstande. Han har i det hele taget gjort meget for at være synlig som grøn guide.
Foto: Nils Juel Berg.

Fokuseringen på blandt andet varmeforbruget betød samtidig at enkelte familier besluttede at investere i solfangeranlæg.

Intercity-konkurrencen var en af de ideer som stod på Foreningen Bæredygtigt Miljøs ideliste da den grønne guide blev ansat.

Formanden for foreningen, Christian Sørensen, er glad for at ideen blev gennemført, og han tror ikke det var sket uden en grøn guide.

- Frivilligt grønt arbejde er udmærket, men det er også sårbart. Sådan noget som at spare på ressourcerne er noget som den enkelte let kan afvise som alt for besværligt. Det orker man ikke. Men fordi Dieter var der til at arrangere det så blev det mere konkret og overskueligt, siger han.

Foreningen Bæredygtigt Miljø i Nordvestsjælland er opstået ud af en række beboerforeninger i landsbyerne som gennem længere tid havde interesseret sig for trafik- og miljøspørgsmål. De besluttede at slutte sig sammen i en formel miljøforening for at kunne ansætte en grøn guide.

Synlighed

Fra begyndelsen har 47-årige Dieter Steffen gjort meget for at være synlig som grøn guide.

- Det er vigtigt for en grøn guide at være synlig i samfundet. Når vi kun fungerer i et kort antal år så synes jeg det er vigtigt at lokalsamfundet hurtigt kan se hvem man er, siger han.

Hele grøn guide-projektet begyndte af samme grund med at foreningen sendte en folder ud til samtlige husstande.

Han har også startet Bjergsted-net som er en hjemmeside på Internettet om hvad der rør sig i Bjergsted Kommune.

At Dieter Steffen har været synlig, ses også af en stor stak avisartikler om hans arbejde.

I bunken ligger blandt andet artikler om en økologisk byggeudstilling, et foredrag med Jytte Abildstrøm, en udstilling om bæredygtig transport og om en skole der er udpeget som Grøn Skole.

Var det ikke noget med en brochure om miljøvenlig transport? Dieter Steffen var ude og tale med skolebørnenes forældre i miljøtrafikugen i efteråret. Foto: Per Jensen.

Kulturadministrator

Landsbyen Eskebjerg er blot en lille by med to butikker. Biblioteket hvor Dieter Steffen har kontor, ligger ved siden af Brugsen.

Dieter Steffens hidtidige livsbane er lige så kroget som den hovedgade der kringler sig gennem landsbyen. Han kommer fra Schweiz, har boet og studeret i Frankrig og Tyskland. Så mødte han en dansk pige i Grækenland, og de flyttede til Danmark. Her har han arbejdet som anlægsgartner og som økologisk landmand, og i fritiden har han været involveret i miljøarbejde. I 1990 blev han ansat som administrator for Kulturhuset Gimle i Føllenslev. Det var også som sådan at mange kendte ham da han i 1998 blev grøn guide.

- Jeg har et stort netværk fra min tid i kulturhuset, og det har jeg kunnet bruge i det her job.

Skoler og rådhus

En vigtig aktivitet i projekt grøn guide i Bjergsted er arbejdet med "grønne skoler". Her har stort set alle skoler i kommunen været med. Skolerne skal arbejde med miljørelaterede emner for at gøre sig fortjent til titlen Grøn Skole. Det er et koncept som er udviklet af Friluftsrådet.

Dieter Steffen har blandt andet været ude og undervise i forskellige miljøemner på skolerne. På en af skolerne er der for eksempel etableret regnvandsopsamling.

Også andre offentlige bygninger har fået en miljøoverhaling af den grønne guide. Det gælder for eksempel plejehjemmet på Sejerø. Her er gamle frysere med et stort energiforbrug udskiftet. Konventionelle elpærer er udskiftet med lavenergipærer, og husets varmestyring er optimeret.

Rådhuset i Bjergsted Kommune har blandt andet fået indført genbrugspapir og kopiering på begge sider af papiret for at spare på ressourceforbruget.

Skiftet holdning

Dieter Steffen ser optimistisk på sit arbejde.

- Jamen, der er da nogen der har skiftet holdninger, og de vil da ikke bare falde tilbage til de gamle holdninger.

- Vi havde for eksempel en kampagne i en børnehave der gik ud på at få forældre og børn til at lade være at bruge alufolie i madpakkerne. Det fik mange familier til at droppe alufolien, og det tror jeg vil hænge ved, siger han.

Grønt regnskab i støjende by

Trafikken er blandt de mest påtrængende miljøproblemer på Christianshavn. Men den grønne guide i bydelen arbejder også med grønt regnskab, affald og grønne familiedage.

Den tætte trafik på hovedgaden Torvegade er et af de mest iøjnefaldende miljøproblemer på Christianshavn. Der er et mylder af biler, lastbiler, cyklister og gående.

Derfor er trafikken også blevet en naturlig del af Christianshavns grønne guide, Anja Puggaards, arbejdsområder.

- Det er meget svært for lastbiler overhovedet at komme rundt på de små gader, og vi hører tit at sidespejlene på de parkerede biler bliver kørt af, siger Anja Puggaard.

Hun har blandt andet fået sat cykelstativer op rundt omkring i bydelen for at gøre opmærksom på at cyklen er et mere enkelt og miljøvenligt transportmiddel end bilerne.

Anja Puggaard udarbejder et grønt regnskab for hele Christianshavn. Regnskabet indeholder forbrugstal helt ned til ejendomsniveau. På den måde håber Anja Puggaard at gøre miljø mere nærværende for folk. Foto: Anders Thormann.

Den grønne guide har også været primus motor i en miljøtrafikuge hvor en af de befærdede gader blev spærret af så christianshavnerne kunne bruge gaden frit for en dag.

- Trafik er hele tiden på dagsordenen på Christianshavn. Trafikken er også emnet for en af Agenda 21-grupperne, fortæller Anja Puggaard.

Det var Agenda-grupperne der tog initiativ til at Christianshavn skulle have en grøn guide. De gik sammen med bydelens handlende, beboergrupper og lokalrådet og søgte penge.

Formanden for den grønne guides styregruppe, Rikke Kruse, som også er Agenda-aktivitst, er godt tilfreds med den grønne guides arbejde.

- Lokale ildsjæle kan holde arbejdet i gang i et stykke tid, men vi har jo også vores arbejde at tage os af, og så har det været godt at den grønne guide har kunnet være en samlende figur, siger hun.

Grønt regnskab for bydelen

Et af ønskerne fra den grønne guides styregruppe var et grønt regnskab for Christianshavn. Det er blevet en af 32-årige Anja Puggaards faste opgaver. Hvert år gør hun op hvor meget vand, el og varme der er brugt, hvor meget affald der er produceret og hvor stor trafik der har været. På den måde kan christianshavnerne hele tiden følge med i om det går den rigtige vej med miljøet.

På trafikområdet går det desværre den forkerte vej. Sidste år kørte omkring 37.000 biler dagligt over Knippelsbro fra Børsen til Christianshavn eller omvendt. Årene før kørte kun godt 35.000 biler over broen.

Det grønne regnskab er gjort op for årene 97, 98 og 99, og Anja Puggaard er på vej med 2000- regnskabet. Hun finder oplysninger til regnskabet hos elforsyningen, renovationsselskabet R98, Københavns Kommunes trafiktællinger, forretningerne og statslige registre.

Det er ikke altid så let at få styr på tallene.

I miljøtrafikugen lukkede Christianshavns grønne guide en gade af for bilerne og bød i stedet beboerne velkommen. Halmen var populær at lege i. Foto: Chr.havns grønne guide.

- Opgørelsesmetoderne er ændret flere gange så det kan være svært at sammenligne fra år til år, sukker hun.

I det grønne regnskab går Anja Puggaard også helt tæt på enkelte ejendommes elforbrug.

- Jo mere konkret og nærværende det kan gøres, jo bedre, siger hun.

Regnskabet bliver offentliggjort i Christianshavns lokalavis så alle kan følge med i hvordan det går. Her kan man så sammenligne sig med naboejendommen.

Hvert år bliver der holdt debatmøder hvor man diskuterer hvad der kan gøres. Der har været omkring 100 deltagere til hvert møde.

Familiedage

Dagligdagen for Anja Puggaard på kontoret i Christianshavns Beboerhus går med at holde møder og arrangere en lang række aktiviteter. En af de mest populære aktiviteter er de grønne familiedage på Naturlegepladsen Kløvermarken.

- Vi har holdt dem fire søndage om året hidtil. Men i år udvider vi til seks søndage. Sidste år havde vi blandt andet papirfremstilling og æblemostbrygning. I år vil vi også fortælle om økologisk byggeri og undervise i at lave sit eget legetøj, siger Anja Puggaard.

På de grønne familiedage får hun og de tre andre grønne guider på Amager spredt miljøbudskaberne til børnefamilierne.

Anja Puggaard er også synlig for beboerne ved at hun er til disposition på Christianshavns bibliotek hver onsdag. En anden meget synlig aktivitet er de økologiske markedsdage.

- Der er ikke så mange der bare kigger forbi på mit kontor. Det er mest ved arrangementer at jeg er synlig, og hvor jeg får snakket meget med folk. Ved de økologiske markedsdage har jeg en infostand, og der kommer altid mange mennesker.

Affald

Mens trafikken er et meget åbenlyst miljøproblem, så er affaldet et lidt mere skjult problem. Men problemet viste sig via det grønne regnskab.

- Gennem det grønne regnskab kunne vi se at affaldsmængden var stigende, og at mindre og mindre affald blev sorteret, så det besluttede vi at gøre noget ved, fortæller Anja Puggaard.

Hun arbejder nu for en bedre sortering af affaldet i nogle gårdfællesskaber på Christianshavn. Det sker sammen med den "grønne gårdmand" Brian Hillmann Petersen som er ansat i et puljejob. Brian Petersen har blandt andet deltaget i en række ejendomsbestyrelsesmøder hvor man har drøftet mulighederne for en bedre affaldshåndtering.

- I samarbejde med renovationsselskabet R98 vil vi gerne have plads til flere containere i hver gård, så beboerne kan sortere affaldet. Vi har samlet 12 gårdfællesskaber der gerne vil gøre en ekstra indsats, siger Anja Puggaard.

Fælles transport

Og hvad så med trafikken? Jo, Anja Puggaard vil i foråret forsøge at få medarbejderne ved tre af Christianshavns store virksomheder til at tage den daglige køretur til arbejde op til revision. De tre store arbejdspladser er Miljøstyrelsen, Udenrigsministeriet og Unibank. Alene Unibank har 2500 ansatte i sit hovedsæde på Christianshavn. Mange af dem kører i bil og er dermed med til at forværre trafikproblemerne.

- Vi vil i første omgang have virksomhederne til at kortlægge medarbejdernes transport til og fra virksomhederne. Foreløbig har Unibanks personaleafdeling indvilget i at deltage. Miljøstyrelsen er allerede nået langt i retning af en mere miljøvenlig transport til arbejdet.

- Man kunne forestille sig at medarbejdere kunne arrangere fælleskørsel på tværs af de tre arbejdspladser. Det er tre ret identiske arbejdspladser hvad arbejdstider angår så der skulle være gode muligheder, siger Anja Puggaard.

Fremtiden

I fremtiden håber Anja Puggaard at en række af de projekter som hun har sat i værk, vil gro sig stærke. - Jeg ønsker at det økologiske grøntsagsmarked bliver permanent.Vi vil også gerne have affaldsprojektet til at køre, og så ville jeg være glad hvis jeg kan være med til at få ændret noget på trafikken. I dag skal man jo råbe hvis man vil snakke sammen ude på gaden.

Hun vil skabe ringe i vandet

Line Thastum, grøn guide i Herning, gør meget ud af at danne grønne netværk så miljøarbejdet kan brede sig også uden hendes hjælp.

Grøn guide for omkring 59.000 mennesker i Herning Kommune. Det er Line Thastums job.

Men hvordan rådgiver, inspirerer og hjælper man så mange mennesker til at tænke og handle grønt?

Line Thastum har valgt at fokusere på nogle særlige grupper for man kan alligevel ikke få alle indbyggere i tale på en gang.

Sammen med sin styregruppe har hun valgt Grønne Butikker og Grønne Daginstitutioner som nogle væsentlige indsatsområder. Samtidig gennemfører hun nogle samarbejdsprojekter med blandt andet HK i Herning, Herning Boligselskab, Herning Kommune, Green City Denmark og Energicenter Vest. Netop de fem organisationer udgør også Line Thastums styregruppe.

- Jeg vil gerne opbygge nogle netværk som så selv kan arbejde videre med grønne emner, siger den 41-årige grønne guide.

Grønne Daginstitutioner

De grønne daginstitutioner er et af Line Thastums netværk. Det startede som et projekt med syv daginstitutioner som ville lægge om til økologiske fødevarer.

Syv andre institutioner meldte sig hurtigt til så i dag har 14 institutioner lagt om til økologiske fødevarer. Ikke alt kan købes som økologiske produkter, men langt hovedparten kan.

Undervejs har Line Thastum samt en kost- og husholdningsøkonom holdt kurser om økologi for alle institutionerne.

- Økologi er den eneste måde vi kan sikre os at der ikke er sprøjterester i grøntsagerne og også sikre dyrevelfærden, siger Line Thastum.

Institutionerne er blevet så grebet af arbejdet at de har besluttet sig til at fortsætte ved at danne et Grønt Råd for Daginstitutionerne. Det sker i samarbejde med den grønne guide.

- Det kan godt være svært at arbejde med miljø hver for sig. Et grønt råd kan være en hjælp for institutionerne til at fortsætte arbejdet. Så kan det også medvirke til at arbejdet fortsætter også uden min hjælp.

Det andet store projekt som Line Thastum er involveret i, er de grønne butikker. Det er hendes opgave at vejlede butikkerne så de kan leve op til kravene til at være grøn butik. Butikkerne skal for eksempel gennemgå el-, varme- og vandforbruget, og de skal fremme miljømærkede og økologiske produkter. Line Thastum har allerede godkendt ni butikker som grønne butikker, heriblandt en hvidevareforretning, en fotohandel og et renseri. Hun venter også at hun inden længe kan godkende byens svømmehal som grøn "butik".

Miljøkampagne i boligkvarter

Det daglige arbejde som grøn guide er fyldt med kontakter til en masse forskellige mennesker.

Line Thastum arbejder med at indføre økologiske fødevarer i 14 daginstitutioner i Herning. Foto: Jørgen Ploug.

- Jeg laver mange ting i samarbejde med andre parter i byen, for eksempel Kommunen, HK og boligselskabets miljøkoordinator. Der er jo ingen grund til at vi sidder hvert sit sted og hypper vores egne kartofler.

Et stort samarbejdsprojekt i 2001 bliver en miljøkampagne i et par boligkvarterer. Fire parter planlægger et samarbejde om det, nemlig Energicenter Vest, Herning Kommune, Herning Boligselskab og den grønne guide.

- Jeg tror et hovedbudskab i den kampagne bliver den grønne livsstil at man skal tænke på at slukke lyset, at købe sunde fødevarer, sortere sit affald, og så videre. Men projektet er ikke lagt helt til rette endnu.

- Vi har nogle tanker om at vi vil registrere deltagernes vaner både før og efter projektet, så vi kan se hvad der kommer ud af det, siger hun.

De enkle ting

Henne i bunden af Line Thastums kontor bugner reolerne af "grønne" brochurer om alt fra affald til økologisk byggeri. Det er en af den grønne guides opgaver at kunne levere relevant oplysningsmateriale om alle grønne emner.

Det er et lyst og moderne kontor i Hernings centrum, og de flotte omgivelser står på sin vis i kontrast til hvad Line Thastum står for.

Hun går ind for en beskeden livsstil hvor selvforsyning og et lavt forbrug er centralt. Det har hun og hendes familie selv praktiseret i mange år. Men det er ikke hendes stil at gå ud og "prædike miljø" til højre og venstre.

- Jeg prøver at være meget nede på jorden og tage fat i nogle enkle ting man kan gøre for miljøet. Man skal ikke proppe for meget i hovedet på folk så står de bare af. Men det hjælper når man selv praktiserer en grøn livsstil. Jeg kan jo fortælle folk hvad jeg selv gør, og så kan de tage stilling til hvad de vil gøre, siger hun. Med sig i bagagen har hun en økologisk jordbrugsuddannelse.

Så er der julehygge. Line Thastum inviterede herningenserne ud til en "grøn juletur" før jul. Foto: Grøn Guide Herning

Foran sig har Line Thastum en "dosmerseddel" for ugens arbejde. Den fortæller noget om hvor alsidigt en grøn guides arbejde er.

Øverst på sedlen står at hun skal udarbejde en lille rapport til Teknologirådet om "Grøn Jul", et projekt der omfattede en folder og en juletur som hun har gennemført med støtte fra rådet.

Så skal hun skrive et nyhedsbrev til de 14 daginstitutioner og et andet til de grønne butikker.

Hun skal skrive og redigere en "grøn brevkasse" som hun har i Herning Folkeblad hver 14. dag. Desuden skal hun lave et oplæg til en folder om grønne indkøb. Det er et andet samarbejdsprojekt med deltagelse af flere parter.

Hun skal forberede de grønne guiders fælles stand på Landsskuet i Herning til juni.

Hun skal også forberede noget efteruddannelse. Og så har hun lige fået en god ide.

- Jeg vil gerne have noget grønt med i vores lokalavis Herningbladet så jeg har tænkt mig at foreslå dem at jeg skriver et "ugens grønne tip".

- Det er nogle gange mit problem at jeg får så mange gode ideer, griner hun.

Kosmetik

En af hendes gode ideer var at komme ud og tale miljø med nogle unge piger. Det gjorde hun ved at tale om kosmetik på Herning Gymnasium.

- Der er simpelthen i tusindvis af kemikalier i kosmetik så jeg synes det er meget relevant. Der er også mange der er allergiske over for nogle af stofferne.

Et par af pigerne fra gymnasiet gennemførte bagefter en lille lokal undersøgelse i Herning af om man kunne få kosmetik uden de kritiske stoffer, og senere arrangerede Line Thastum en "lav din egen kosmetik-aften".

- Hvad vil du gerne efterlade dig i Herning når du slutter som grøn guide?
- Jeg vil gerne have dannet nogle netværk, realistisk set inden for daginstitutionerne og butikkerne.

Det grønne råd for daginstitutionerne vil jeg gerne have forankret så meget at det kan køre videre uden min hjælp. Jeg vil gerne have lavet "ringe i vandet".

Kapitel 6
Prioriterede temaer

"Nye Partnere
Miljøtrafikugen

"Nye Partnere"

Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje afholdt i januar 2000 konferencen "Ny Partnere - utraditionelt samspil mellem erhvervsliv, miljøorganisationer og grønne ildsjæle". Hensigten med konferencen var at sætte fokus på hvordan parterne kan inspirere hinanden og bruge hinandens kompetencer. Som opfølgning på konferencen afsatte fonden og Jobpuljen tilsammen en pulje på 1 mio. kr. som skulle bruges til at støtte nye perspektivrige samarbejdsprojekter.

Ansøgningsfristen til samarbejdspuljen var 1. maj 2000, og der indkom i alt 19 ansøgninger. Bestyrelserne for Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje udvalgte herefter 5 projekter som rummede særlig gode muligheder for miljøet og de involverede parter.

Følgende fem projekter opnåede støtte:
Miljømærket fisk: Det nydannede "Fiskernes Økologiske Netværk" blev støttet med 400.000 kr. til i fællesskab med Landsforeningen Levende Hav og nogle fiskeforhandlere at skabe grundlag for en virksomhed der skal forarbejde og sælge miljømærket fisk.
En nordisk konference om bæredygtigt erhvervsliv: Verdensnaturfonden (WWF) og Huset Mandag Morgen fik 250.000 kr. til at planlægge en stor nordisk konference i 2001 om erhvervslivets bidrag til bæredygtig udvikling nu 10 år efter Rio-konferencen om miljø og udvikling.
Øget miljøfokus i Silvan-byggemarkeder: Et samarbejde mellem Miljøbutikken i Odense og Silvan kæden om miljøuddannelse af kædens personale samt andre tiltag der fremmer salget af miljøvenlige byggeprodukter blev støttet med 150.000 kr.
Påvirkning af transportvalget hos ansatte hos det rådgivende ingeniørfirma COWI: Den grønne guide i Lyngby og COWI fik 100.000 kr. i støtte til at forsøge at påvirke medarbejdernes valg af transportmidler.
Udvikling af økologisk typehus: Et samarbejde mellem et byggefirma, et solvarmefirma og en arkitekt om udvikling af et økologisk typehus blev støttet med 100.000 kr.

Kun et enkelt af de støttede projekter er afsluttet i 2000. Dette projekt (udvikling af et økologisk typehus) er nu i gang med videreudvikling og konsolidering af konceptet, bl.a. med støtte fra Jobpuljen.

Bestyrelserne for Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje ser stadig med stor interesse på samarbejdsprojekter mellem miljøorganisationerne og græsrødderne som er fondens målgruppe og erhvervslivet som er en af Jobpuljens vigtige målgrupper. Der er således også fremover mulighed for at søge støtte til sådanne utraditionelle samarbejdsprojekter. Der skal dog søges separat hos de to ordninger og inden for de indsatsområder som er udmeldt fra henholdsvis fonden og Jobpuljen.

Miljøtrafikugen

Miljøtrafikugen fandt sted i uge 38 (3. uge i september) 2000. Det var en del af en europæisk kampagne for miljøtrafikdagen den 22. september som fik deltagelse fra ni lande.

Der blev bevilget i alt 683.403 kr til 24 projekter. Heraf var der 4 projekter der ikke blev gennemført. Hovedparten af bevillingerne lå i en beløbsramme på 10.000 til 30.000 kr. En oversigt over de gennemførte projekter fremgår af tabel 11. Geografisk var projekterne fordelt på alle amter med undtagelse af Viborg, Sønderjylland, Ribe, Frederiksberg og Bornholm. Ringkøbing amt toppede med 5 projekter. 2 projekter rakte ud over det lokale. Det var dels en konference om miljøvenlig trafikudvikling, dels en trafikudstilling på udstillingen "Det Grønne Spor" i København.

Miljøtrafikugens projekter har drejet sig om kampagner, happenings og informationsaktiviteter.

Gennem medierne er arbejdspladser, skoler, institutioner og husstande blevet inviteret til at deltage i en lang række kampagner/happenings med indbyggede konkurrencer og sponsorerede præmier.

Tabel 11.
Oversigt over gennemførte miljøtrafikprojekter

Se her!

Eksempelvis har det drejet sig om:
kåring af den mest cykelvenlige virksomhed
vi cykler til bageren-kampagner
cykelløb hvor radiolægen tjekker de cyklendes puls
"Børn cykler i skole" hvor skoleklasser kunne melde sig til en spørgeskemaundersøgelse om transport af børn til og fra sportsaktiviteter. Det var en konkurrencen om hvilke klasser der kunne cykle, gå eller tage bussen i størst omfang
"gå-bus" hvor en børnehaveklasse samledes op en efter en så kæden af gående børn på vej til skole langsomt blev længere og længere
benzinspareræs og specielt for børn og unge arrangementer med rulleskøjteløb og skatebordløb
quiz med spørgsmål om transport og CO2 .
Tak fordi du tog cyklen! Grøn guide i København Nordvest Jan Luxemburger og formanden for Agendaforening Nordvest MajBritt Quitzau laver gratis cykel pudser service for cyklisterne i kvarteret. Foto: Poul Lindebjerg.

Andre aktiviteter var uden præmier som motivation:
tilbud om gratis bustransport for børn, unge og ældre
istandsættelse af brugte cykler til brug som stationscykler
guidede cykelture til økologiske gårde m.v.
udarbejdelse af lokale cykelkort for skolebørn
etablering af vejspærringer med diverse øer til voksen- og børneaktiviteter f.eks. som legeplads med træer, buske, borde og bænke
trafiktælling og måling af udstødningsgasser i gadeniveau (undersøgelsen førte til en folder).

Derudover blev der arrangeret debatarrangementer om trafik samt en del udstillinger generelt om trafikugen og specifikt om nyere miljøvenlige biler (el-biler, raps-biler), delebiler, samkørselsordninger, forskellige typer cykler og cykelanhængere, budskaber om sundhed og cykling samt oplysninger om bilens påvirkning af miljøet.

Efterladt i Nordvest. Ti gamle skrotbiler udsmykket af lokale kunstnere blev i miljøtrafikugen et tilløbsstykke for beboerne i København Nordvest. Foto: Jan Luxemburger.

Kapitel 7
Udvalgte projekter

Folkemøde om Danmarks plan for en bæredygtig udvikling
Videofilm påvirker vandhaner
Den økologiske vagthund

Folkemøde om Danmarks plan for en bæredygtig udvikling

I januar 2001 blev en såkaldt DanmarksDeklaration afleveret til Regeringen og Folketinget. Den opremser 10 konkrete punkter og bud på hvordan man i Danmark kan arbejde frem mod en bæredygtig udvikling på det sociale og miljømæssige område. Deklarationen synes umiddelbart ikke af så meget i sin tynde pjeceform. Men den er alligevel et folkeligt input - underskrevet af mere end 80 organisationer, repræsenterende omkring 1 million danskere i miljø- og forbrugerorganisationer, virksomheder, kommuner, fagforbund med flere.

Deklarationen er blevet udarbejdet fordi Danmark skal aflevere en strategi for en national bæredygtig udvikling i 2002 til FN's topmøde om miljø og udvikling. Siden den store Rio-konference for snart 10 år siden har flere opfølgningskonferencer fastslået at alle lande skal inddrage deres befolkninger i denne proces. Men hvordan gør man det? Hvordan involverer man Danmarks befolkning i sådan et arbejde? Og hvad skal planen indeholde?

Det satte Netværket for økologisk folkeoplysning og praksis - Øko-net - sig for at finde veje til. En proces der siden har været støttet af Den Grønne Fond i flere omgange. Blandt andet til ansættelse af en projektleder der kunne organisere et såkaldt ØkoTræf og varetage det efterfølgende arbejde med at udarbejde deklarationen.

ØkoTræffet bestod af fire dage i Roskilde i august 2000. En blanding af teltlejr, konference, praksis- og debat-arrangementer og underholdning hvor meningen var at det folkelige Danmark skulle indlede en debat om en national Agenda 21. Træffet formede sig som en markedsplads med næsten 20 forskellige workshops m.m.

På flere af disse møder blev det første udkast til DanmarksDeklarationen præsenteret. Et udkast der var forberedt af et såkaldt Agenda 21-råd på 41 personer nedsat af Øko-net som havde haft deklarationen til høring blandt flere organisationer umiddelbart før træffet.

På træffet deltog nu godt 5-600 mennesker, hovedsageligt fra grønne organisationer i debatten. Og selv om træffet således ikke i sig selv kan siges at repræsentere en samlet dansk stemme, var det alligevel et vigtigt element i hele processen bag DanmarksDeklarationen, fortæller projektleder Steen Puggaard.

Overrækkelse af Danmarks- deklarationen. Foto: Øko-net

- ØkoTræffet gav en masse input og stakkevis af notater fra diskussionerne. Men det vigtigste var at få fortalt at Danmark altså skal lave denne nationale plan hvad ikke mange vidste noget om. Og at det ikke handler om Lokal Agenda 21 som mange allerede er i gang med. Men at det derimod handler om at påvirke den danske regerings nationale strategi for at fremme en bæredygtig udvikling som almindelige mennesker altså skal have mulighed for at få indflydelse på.

- I sidste ende har ØkoTræffet altså været medvirkende til at vi senere kunne få de mange underskrifter på DanmarksDeklarationen, og at det videre arbejde med den nationale plan nu er på dagsordenen i en lang række folkelige bevægelser, siger Steen Puggaard.

Øko-net har nu fået nye bevillinger til at fortsætte processen og få flere til at underskrive deklarationen. Og sekretariatsleder Lars MyrthuNielsen mener at træffet var et godt udgangspunkt for den proces der skal fortsætte i det kommende år.

- Vi håber nu på at Regeringen og Folketinget bruger vores input, og at man vil diskutere DanmarksDeklarationen på højskoler, i organisationer og på de mange folkehøringer som Regeringen planlægger om en National Agenda 21 i den kommende tid, siger Lars MyrthuNielsen.

Bevilling til ØkoTræf 2000:
500.000 kr. (+ 200.000 kr. til forprojekt)
Yderligere oplysninger: Øko-net, Lars Myrthu-Nielsen
tlf. 62 24 43 24
DanmarksDeklarationen kan læses på:
www.DanmarksAgenda21.dk/DD

Videofilm påvirker vandhaner

Tre grønne guider med henholdsvis dansk, iransk og libanesisk baggrund blev opmærksomme på at vandforbruget var uforholdsmæssigt stort i københavnske boligområder med stor andel af flygtninge og indvandrere. Efterfølgende vandmålinger i en større ejendom og i en familieafdeling på et af Røde Kors' flygtningecentre afslørede et vandforbrug som var 2-3 gange højere end normalen.

- Vandmålere er en sjældenhed i danske lejeboliger, og især nyankomne kan foranlediges til at tro at rent vand er en uendelig og gratis ressource i Danmark. Derfor foregår eksempelvis opvask og skylning af grønsager ofte under rindende vand. Det skyldes at de mennesker har et andet forhold til vand end vi har herhjemme, og at de er vokset op med andre normer, siger grøn guide Bettina Fellov der sammen med sine guidekolleger beslut tede at gøre noget ved sagen. De formulerede et idéoplæg som fik opbakning fra den samlede gruppe af grønne guider i Københavns Kommune.

Og på den baggrund blev der taget kontakt til tre RUC-studerende der indvilligede i at realisere ideerne som en del af et eksamensprojekt. Den Grønne Fond bevilligede 28.500 kr. til en informationsvideo, og resultatet blev tegnefilmen "Spar på vandet" og to 30 sekunders videofilm.

Filmene blev testet på målgruppen, og det viste sig at vandsparebudskabet slog bedst igennem i de to korte videofilm. I grøn guide-netværket ønskede man herefter at professionalisere videomaterialet og at fremstille plakater og andet materiale som kunne skabe opmærksomhed om budskabet. Guiderne inviterede faglige kapaciteter fra Dansk Røde Kors, Boligselskabernes Landsforening, Københavns Vand og Center for Tværfagligt Boligarbejde til et fællesmøde hvor man besluttede at gå sammen om at udvikle en vandsparekampagne målrettet flygtninge og indvandrere. Målet er nu at producere to dialogfri videofilm som i et pædagogisk billedsprog giver gode vandspareråd. Den ene skal handle om og udspille sig på et flygtningecenter, og den skal vises til nyankomne flygtninge. Den anden skal vise scener fra en privat husholdning og ønskes, via boligforeningerne, distribueret til almene boliger.

Med Den Grønne Fonds bevilling i 2000 fik netværket af grønne guider i Københavns Kommune skabt grundlaget for en kommende, målrettet indsats i forhold til at begrænse etniske minoriteters vandforbrug. Ifølge Bettina Fellov er det ambitionen at der gennemføres en landsdækkende indsats på området som senere kan blive fulgt op af lignende aktiviteter i relation til bl.a. elforbrug og affaldshåndtering hvor problemstillingen er den samme.

Bevillingsmodtager: Kongens Enghave Bydel
Bevilling: 28.500 kr. til produktion af informationsvideo
Kontaktperson: Bettina Fellov, tlf: 70 20 76 00

Den økologiske vagthund

Der kan være lang vej fra forkromede målsætninger på miljøområdet til konkrete handlinger som resulterer i målbare og tilfredsstillende resultater. Det er bl.a. dette faktum som berettiger eksistensen af Det Økologiske Råd. DØR ser det som sine hovedopgaver dels at inspirere politikerne til at vedtage bæredygtige love og derefter arbejde for at lovgivningen virkeliggøres efter hensigten, og dels at udvikle den økologiske bevidsthed i befolkningen. Sådan har det været siden rådets spæde start i 1991. Fra og med 1995 har DØR modtaget driftstilskud fra Den Grønne Fond, og DØR fremstår i dag som en slagkraftig organisation med aktiviteter og indflydelse både herhjemme og i EU. Rådet hvis målgrupper primært er beslutningstagere, studerende og forskere på de højere uddannelsesinstitutioner samt opinionsdannere, er bredt respekteret for sine analyser, forslag og debatindlæg som tilstræbes altid at hvile på et solidt fagligt grundlag.

Helhedstænkning er et nøgleord for DØR der under overskriften "Virkemidler til en bæredygtig udvikling" i 2001 vil fortsætte det allerede påbegyndte arbejde for at sikre at miljøaspekter i fremtiden tænkes ind i alle politikområder. Under dette tema fokuserer DØR på tre virkemidler: grøn skattereform, offentlig grøn indkøbspolitik og miljømærkning.

- Vi vil gøre vores til at regeringens handlingsplan for en bæredygtig udvikling som lanceres i juni 2001, indeholder effektive virkemidler og målbare målsætninger. Tidligere handlingsplaner om f.eks. vandmiljø og pesticider har nok haft ambitiøse mål, men de blev ikke fulgt af effektive virkemidler og har derfor ikke haft den ønskede effekt. Den fejltagelse ønsker vi ikke at man begår igen, fastslår Christian Ege Jørgensen, sekretariatschef i DØR.

DØR er ligeledes aktive på en række andre felter, bl.a. på kemikalieområdet hvor rådet i samarbejde med bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, Forbrugerrådet, den europæiske paraplyorganisation European Environment Bureau, og den tilsvarende forbrugerorganisation, BEUC, står bag den internationale kampagne, Chemical Awareness som går tæt på EU's kemikaliepolitik og har skabt en frugtbar europæisk debat.

De europæiske grønne organisationer skriver under på The Copenhagen Chemicals Charter med krav til EUs kemikaliepolitik ved en konference på Christiansborg i oktober 2000.

Fælles for DØR's mange aktiviteter er ønsket om at påvirke udviklingen i en bæredygtig retning. Det gælder for rådets arbejde med bl.a. integration af miljøaspekter i EU's landbrugsreform, fremme af økologisk landbrug, energibesparelser, tiltag på klimaområdet og beskyttelse mod kvælstofforurening. DØR har ligeledes markeret sig med forslag til en bæredygtig trafikpolitik, herunder med initiativer til begrænsning af skadelig dieseludstødning fra busser og lastbiler.

- Det er flot at man i Danmark finansierer en organisation som Det Økologiske Råd hvor vi ikke holder os tilbage for at bide den hånd der fodrer os. Politikerne er heldigvis godt klar over at der er behov for kritikere og vagthunde der kan virke som modvægt til erhvervslivets pres og samtidig understøtte et stigende befolkningskrav om helhedstænkning og en bæredygtig økologisk samfundsudvikling, siger Christian Ege Jørgensen.

Bevillingsmodtager: Det Økologiske Råd og Selskab
Bevilling: 3.233.000 kr. til drift af DØR i 2001
Yderligere oplysninger:
Sekretariatschef Christian Ege Jørgensen,
tlf: 33 15 09 77
eller formand, lektor Henning Schroll,
tlf: 46 74 20 93

Kapitel 8
Den Grønne Fonds fremtid

Fondens økonomiske fremtid
Evaluering af grøn guide-ordningen
Strategi for driftstilskuddene
Nye prioriteringer i 2001

Fondens økonomiske fremtid

I forbindelse med vedtagelsen af finansloven for 2001 blev der indgået en aftale om finansieringen af Den Grønne Fond frem til 2004. Ud over de 18 mio. kr. årligt som regeringen havde kalkuleret med til fonden, blev der for 2001 afsat 15 mio. kr. til forlængelse af de grønne guider, 1 mio. kr. til en særlig forsøgs- og evalueringspulje og 5 mio. kr. til grønne bevægelser. I de efterfølgende tre år vil de supplerende midler omfatte 5 mio. kr. årligt til grønne guider og 5 mio. kr. årligt til grønne bevægelser.

Bevillingerne til grøn guide-ordningen vil blive brugt til en forlængelse af de guider hvis projekter ellers ville udløbe i løbet af 2001 og 2002. Guiderne får nu mulighed for at videreudvikle og konsolidere det lokale arbejde i endnu 2 1 /2 år. Det betyder samtidig at grøn guide-ordningen opretholdes på det nuværende niveau med ca. 100 guider fordelt over det meste af landet, jf. kortet på side 21.

Evaluering af grøn guide-ordningen

Grøn guide-ordningen er løbende blevet evalueret siden ordningens start i 1996. I april 2001 offentliggøres den afsluttende rapport hvori der bl.a. vil blive gjort rede for effekterne af de grønne guiders arbejde set over en årrække. Senere på året vil der blive indkaldt til en konference hvor der bliver lejlighed til at drøfte perspektiverne i grøn guideordningen, herunder den lokale forankring.

Forsøgs- og evalueringspuljen på 1 mio. kr. vil i første omgang blive brugt til at skabe et overblik over alle de ordninger for lokal miljøvejledning som findes i dag. Det drejer sig - ud over de grønne guider - om naturvejlederne, energi- og miljøkontorerne, de kommunale Agenda 21-koordinatorer og en række lokale, grønne centre. Ordningerne vil blive beskrevet og sammenlignet både hvad angår arbejdsområde arbejdsform, organisatorisk opbygning og finansiering. Et vigtigt tema i evalueringen bliver de fremtidige muligheder for lokal finansiering af disse ordninger.

Strategi for driftstilskuddene

Med afsættelsen af særlige midler til de grønne bevægelser er der skabt mulighed for at fortsætte driftstilskuddene til de landsdækkende grønne organisationer. Den Grønne Fond vil fortsat påtage sig ansvaret for at en række landsdækkende organisationer kan støtte og udvikle det folkelige miljøarbejde. I løbet af 2001 vil fonden søge at skabe et overblik over de grønne organisationers muligheder for finansiering på lidt længere sigt og overveje en mere langsigtet strategi på området.

Nye prioriteringer i 2001

Den Grønne Fond fortsætter i 2001 med nogenlunde de samme prioriteringer som i 2000. Bestyrelsen har dog peget på et par nye områder hvorfra fonden gerne ser ansøgninger:
projekter der følger op på Århuskonventionen og styrker befolkningens indflydelse på miljøpolitikken
danske miljøorganisationers indsats i og omkring væsentlige, internationale organer
projekter som kan fremme den offentlige debat om genmanipulerede fødevarer
projekter om sundhed og miljø, herunder projekter om kemikalier i hverdagen, fødevarer og miljø, hormonforstyrrende stoffer og partikelforureningen i byerne
projekter som er nytænkende og dialogskabende omkring trafik og trafikkens miljøbelastning, herunder ikke-kommunale aktiviteter under den årlige miljøtrafikuge i september.

Bilag 1
Oversigt over samtlige grønne guider

Grønne guider i Bornholms Amt
Grøn guide på Bornholm
Grøn guide Anders Poulsen, tlf: 56 94 10 44
E-mail: anders@bomek.dk

Grønne guider i Frederiksberg Kommune
Grøn guide ved det økologiske teater-værksted
Grøn guide Nils Ørum-Nielsen, tlf: 38 87 05 01
E-mail: guide@byoko.dk

Grønne guider i Frederiksborg Amt
Grøn guide i Birkerød
Grøn guide Anna Thormann, tlf: 45 82 60 09
E-mail: anna.thormanngg@grundtvig.dk
Grøn guide i Helsinge
Grøn guide Ann Karslund, tlf: 48 72 72 48
E-mail: ann.karlslundgg@grundtvig.dk
Grøn guide i Helsingør
Grøn guide Carsten Birket Andersen, tlf: 49 21 06 99
E-mail: carsten.b.andersengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Karlebo
Grøn guide Tine Ørsted Brandt, tlf: 49 18 01 87
E-mail: tine.brandtgg@grundtvig.dk
Grøn guide i Slangerup
Grøn guide Dorrit Johnsen, tlf: 47 33 39 69
E-mail: dojo@slangerupkomm.dk
Grøn guide i Farum
Grøn guide Lisbeth Mahiesen, tlf: 44 95 99 73
E-mail: lisbeth.mathiesengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Ølstykke
Grøn guide Kirsten Larsen, tlf: 47 16 00 04
E-mail: ggoe@worldonline.dk
Grøn guide til Allerød Miljøbutik
Grøn guide Thommy Dal, tlf: 48 14 42 50
E-mail: gga@get2net.dk

Grønne guider i Fyns Amt
Grøn guide i Kerteminde
Grøn guide Pernille Schriver, tlf: 65 32 20 77
E-mail: schriver@post10.tele.dk
Grøn guide for Odense Bymidte ved Miljøbutikken
Grøn guide Tine Lohmann, tlf: 66 14 33 48
E-mail: tl@miljoebutikken
Grøn guide Sydfyn
Grøn guide Thomas Tange Rasmussen, tlf: 62 24 14 41
E-mail: tange.rasmussengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Ejby Kommune
Grøn guide Jens Koed, tlf: 64 49 17 00
E-mail: groenguideejby@mail.tele.dk
Grøn guide i Odense SØ - Grønne Spor.
Grøn guide Jesper Bruun-Schmidt, tlf: 66 14 88 14 lok. 4352
E-mail: jbs@post.tele.dk
Grøn guide Sydfyn
Grøn guide Arne Bruun, tlf: 62 24 14 41
E-mail: abruun@post6.tele.dk
Grøn guide i Årslev Kommune
Grøn guide Rosanna Sloth, tlf: 65 99 14 20
E-mail: mh@aarslev.dk
Grøn guide på Trente Mølle.
Grøn guide Erik Breum Petersen, tlf: 62 68 19 79
E-mail: erik.petersengg@grundtvig.dk
Grøn guide til bæredygtigt håndværk, bygningsdrift og gør det selvarbejde
Grøn guide Gitte Nielsen, tlf: 66 14 33 48
E-mail: ghn@miljoebutikken.dk
Grøn guide til miljøarbejde i Odense og omegnens idrætsforeninger
Grøn guide Bjarne Christensen, tlf: 66 12 33 55
E-mail: groenguide.diffyn@get2net.dk

Grønne guider i Københavns Amt
Grøn guide for Høje Taastrup Kommune
Grøn guide Knud Anker Iversen, tlf: 43 99 51 01
E-mail: knud.a.iversengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Avedøre Stationsby
Grøn guide Erna Christiansen, tlf: 36 77 36 04
E-mail: ec@akb.dk
Grøn guide i Brøndby Strand
Grøn guide Lisbeth Boye Jensen, tlf: 43 54 54 40
E-mail: lisbeth.jensengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Egebjerg Byøkologiske Center, Ballerup
Grøn guide Bo Fixdahl, tlf: 44 77 30 20
E-mail: bfi@balk.dk
Grøn guide i Gladsaxe
Grøn guide Jesper Bjerring Larsen, tlf: 44 91 30 12
E-mail: jbl@ggglx.dk
Grøn guide i Glostrup
Grøn guide Thorbjørn Stenholm, tlf: 43 96 78 00
E-mail: thorbjornstenholm@mail.dk
Grøn guide i Herlev.
Grøn guide Mads Bo Andersen, tlf: 44 92 75 77
E-mail: herlev.agenda21@get2net.dk
Grøn guide i LyngbyTaarbæk
Grøn guide Kirsten Dam, tlf: 45 87 56 77
E-mail: kirsten.damgg@grundtvig.dk
Grøn guide i Gentofte
Grøn guide Lonni Larsen, tlf: 39 62 65 72
E-mail: llgg@gentofte.dk
Grøn guide i Værløse
Grøn guide Jane Lindum, tlf: 44 48 09 29
E-mail: lindum@post2.tele.dk

Grønne guider i Københavns Kommune
Grøn guide i Valby
Grøn guide Anders Wiig Nielsen, tlf: 36 30 30 31
E-mail: guide@mail.tele.dk
Grøn guide i Bioregion Vesterbro
Grøn guide Niels Birk Thomsen, tlf: 33 22 95 22
E-mail: niels.thomsengg@grundtvig.dk
Grøn guide for miljørigtigt byggeri
Grøn guide Michael Parbst, tlf: 38 10 13 48
E-mail: michael.parbstgg@grundtvig.dk
Grøn guide i Rock Ama'r
Grøn guide Gry Pedersen, tlf: 32 84 50 50
E-mail: rockamar@post11.tele.dk
Grøn guide på Islands Brygge
Grøn guide Jetje Fink, tlf: 32 96 97 28
E-mail: finke@image.dk
Grøn guide på Nørrebro -
Københavns Energi- og Miljøkontor
Grøn guide Tom Jørgensen, tlf: 35 37 36 36
E-mail: gg.tom.gaia@grundtvig.dk
Grøn guide på Nørrebro -
Økologiske Igangsættere
Grøn guide Jeppe Tolstrup, tlf: 31 35 35 40
E-mail: ggjeppe@hotmail.com
Grøn guide til Kgs. Enghave
Grøn guide Torben Forskov, tlf: 36 14 84 50
E-mail: torben.forskovgg@grundtvig.dk
Grøn guide til kvarterløft Holmbladsgade-kvarteret
Grøn guide Hanne Gro Djernis, tlf: 32 64 32 86
E-mail: hgd.holm@of.kk.dk
Grøn guide til kvarterløft i København Nordvest
Grøn guide Susanne Ogstrup, tlf: 38 14 02 52
E-mail: susanne.ogstrup@get2net.dk
Grøn guide, Lokal Agenda 21-koordinator for Christianshavn
Grøn guide Anja Puggaard, tlf: 32 57 88 89
E-mail: anja.puggaard-gg@grundtvig.dk

Grønne guider i Nordjyllands Amt
Grøn guide i Frederikshavn
Grøn guide Hanne Lauritsen, tlf: 98 42 82 00
E-mail: ngtehla@frhavnkom.dk
Grøn guide i Hjørring
Grøn guide Carsten Bregnhøj, tlf: 98 92 00 01
E-mail: bregnhoej@groenjoer.dk
Grøn guide i Nibe
Grøn guide Tina Grønborg, tlf: 98 35 36 00
E-mail: tina.groenborg.gg@grundtvig.dk
Grøn guide i Nørager
Grøn guide Jørgen Krogh, tlf: 98 55 18 00
E-mail: gronguide@vip.cypercity.dk
Grøn guide i Skagen
Grøn guide Pia Ostenfeld Sørensen, tlf: 96 79 09 00
E-mail: groenguide@mail.tele.dk
Grøn guide i Skørping Kommune
Kontaktperson Henrik Damsgård, tlf: 99 82 82 82
Email:
Grøn guide i Østvendsyssel
Grøn guide Jette Tømmerup, tlf: 98 75 01 56
E-mail: jette.toemmerupgg@grundtvig.dk
Grøn guide på Læsø
Grøn guide Kent Olesen, tlf: 98 49 13 00
E-mail: groenguide@laesoe.dk
Grøn guide til Nørrejydsk Center for Håndværk, Arkitektur og Kulturmiljø
Grøn guide Andres Meier, tlf: 98 12 52 32
E-mail: bygningskonsulent@adr.dk
Kommunal grøn guide i kvarterløftsprojekt i Aalborg Øst
Grøn guide Per Thornberg Hansen, tlf: 98 15 39 53
E-mail: per.hansengg@grundtvig.dk
To grønne guide til Mariager Fjord
Grøn guide Søren Nordahl Hansen, tlf: 40 27 81 40
E-mail: soren_gronguide@vip.cypercity.dk

Grøn guide Inge Taylor, tlf: 40 28 81 40
E-mail: gronguide@forening.dk

Grønne guider i Ribe Amt
Grøn guide for 6 boligområder i Esbjerg
Grøn guide Per Berggreen, tlf: 75 47 17 36
E-mail: per.berggreengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Billund
Grøn guide Allan Mørch Møller, tlf: 75 73 20 55
E-mail: allan.moerch.moeller@grundtvig.dk
Grøn guide i Brørup Grøn guide Ida Poulsen, tlf: 75 38 38 00
E-mail: ida.poulsengg@grundtvig.dk
Grøn guide ved Esbjerg Daghøjskole
Grøn guide Ole Albertsen, tlf: 75 13 98 11
E-mail: ole.albertsen@post.tele.dk

Grønne guider i Ringkøbing Amt
Grøn guide i Herning
Grøn guide Line Thastum, tlf: 97 22 49 22
E-mail: line.thastumgg@grundtvig.dk
Grøn guide i Holstebro
Grøn guide Henning Bo Madsen, tlf: 96 10 41 46
E-mail: henning.madsengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Ikast
Grøn guide Lilian Ebbesen, tlf: 97 15 75 25
E-mail: lilian.ebbesengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Ringkøbing
Grøn guide Ulla Poulsen, tlf: 97 34 10 79
E-mail: ulla.poulsengg@grundtvig.dk
Grøn guide til Bundsbæk Friluftsgård
Grøn guide Søren Jacobsen, tlf: 97 36 23 43
E-mail: eco.west@post.tele.dk

Grønne guider i Roskilde Amt
Grøn forbrugerguide i Køge
Grøn guide Hanne Hilding, tlf: 56 63 88 01
E-mail: hanne.hildinggg@grundtvig.dk
Grøn idrætsguide i Roskilde Amt
Grøn guide Helle Østergaard Mark, tlf: 46 40 24 33
E-mail: hellelgg@mail.tele.dk
Grøn guide i Roskilde
Kontaktperson Michael Svane, tlf: 46 32 34 01
Email:
Grøn guide i Greve
Grøn guide Anne-Mette Jansen, tlf: 23 36 61 29
E-mail: gggreve@jubiipost.dk

Grønne guider i Storstrøms Amt
Grøn butik i Errindlev, Holeby Kommune
Grøn guide Knud Jensen, tlf: 54 61 10 45
E-mail: knud.jensengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Næstved
Grøn guide Bente Hessellund Andersen, tlf: 55 77 53 56
E-mail: bente.h.andersengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Vordingborg
Kontaktperson Mette Frederiksen, tlf: 55 34 0819
Email:
Grøn guide på Møn
Grøn guide Marianne Sylvest, tlf: 55 81 01 60
E-mail: marianne.sylvestgg@grundtvig.dk
Grøn guide til Maribo
Grøn guide Louise Przeklasa, tlf: 53 88 24 72
E-mail: louise.przeklasagg@grundtvig.dk

Grønne guider i Sønderjyllands amt
Grøn guide i Nørre-Rangstrup og Rødding
Grøn guide Bodil Bertelsen, tlf: 74 83 22 10
E-mail: bodil.bertelsengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Aabenraa og Rødekro
Grøn guide Stine Stokkebo, tlf: 73 62 46 00
E-mail: stinne.stokkebogg@grundtvig.dk
Grøn guide til Hjemsted Oldtidspark i Sønderjylland
Kontaktperson Lene Raunkjær, tlf: 74 72 38 51
E-mail: organiclr@itai.dk

Grønne guider i Vejle Amt
Grøn guide i Bakkelandet
Grøn guide Kristian Bornemann, tlf: 75 75 30 00
E-mail: kristian.bornemanngg@grundtvig.dk
Grøn guide i Fredericia
Grøn guide Ellen Henriette Kajgaard Smolarz, tlf: 79 21 26 38
E-mail: ellen.smolarzgg@grundtvig.dk
Grøn guide i Horsens
Grøn guide Jørn Blander Nielsen, tlf: 75 60 21 82
E-mail: gghorsens@forening.dk
Grøn guide i kvarterløftområde i Kolding
Grøn guide Torben Jensen, tlf: 75 53 94 74
E-mail: tosj@kolding.dk
Grøn guide i Vejle
Grøn guide Helle Andersen, tlf: 76 44 51 32
E-mail: hea@vejlekom.dk

Grønne guider i Vestsjællands Amt
Grøn guide i Bjergsted Kommune
Grøn guide Dieter Steffen, tlf: 40 52 25 22
E-mail: ggbjergsted@image.dk
Grøn guide i Slagelse
Grøn guide Bettina Christoffersen, tlf: 58 52 63 70
E-mail: b.christoffersengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Svinninge, Dragsholm og Gørlev Kommuner i Vestsjælland
Grøn guide Mette Torm, tlf: 59 26 58 00
E-mail: mette@sjfl.dk
Grøn guide til foreningerne i Vestsjælland
Grøn guide Christian Lohse, tlf: 57 86 20 10
E-mail: chrlohse@image.dk

Grønne guider i Viborg Amt
Grøn guide i Havredal
Grøn guide Pia Birgitte Jakobsen, tlf: 86 66 22 39
E-mail: pia.b.jakobsengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Salling
Grøn guide Berit Bruunsgaard, tlf: 97 56 43 77
E-mail: gguide@worldonline.dk

Grønne guider i Århus Amt
Grøn guide i Trige/Ølsted
Grøn guide Marianne Vasard, tlf: 22 19 54 20
E-mail: mvn.pka@po.ia.dk
Grøn guide for Beder Malling/Ajstrup, Århus Syd
Grøn guide Birte Buhl, tlf: 86 93 00 71
E-mail: birtebgg@post8.tele.dk
Grøn guide for gør det selv-folket, Århus Nord
Grøn guide Pierre Lecuelle, tlf: 86 22 25 56
E-mail: pierre.lecuelle@get2net.dk
Grøn guide for Odder
Grøn guide William (Bill) John McTigue, tlf: 86 54 54 00
E-mail: ecogaarden@get2net.dk
Grøn guide for Randers
Grøn guide Frants Thaning, tlf: 89 15 11 51
E-mail: frants.thanning-gg@grundtvig.dk
Grøn guide for Vejlby-Risskov
Grøn guide Erik S. Rasmussen, tlf: 87 42 64 42
E-mail: guide@post10.tele.dk
Grøn guide i Boligområdet Gellerup, Brabrand
Grøn guide Vagn Eriksen, tlf: 20 95 77 44
E-mail: groen.gellerup@get2net.dk
Grøn guide i Galten
Grøn guide Kai Mosbæk, tlf: 86 94 51 55
E-mail: mosbaekgg@grundtvig.dk
Grøn guide i Rosenholm
Grøn guide Jan Kjær Madsen, tlf: 86 99 44 12
E-mail: jan.madsengg@grundtvig.dk
Grøn guide i Rougsø/Sønderhald
Grøn guide Mette Vermutt Iermiin, tlf: 86 38 29 00
E-mail: mette.iermiingg@grundtvig.dk
Grøn guide i Ry
Grøn guide Charlotte Valløe, tlf: 87 88 00 25
E-mail: ggry@private.dk
Grøn guide i Århus Syd
Grøn guide Henrik Bojsen, tlf: 86 12 60 00
E-mail: guide@image.dk
Grøn guide i Århus C
Grøn guide Sussie Pagh, tlf: 86 12 60 02
E-mail: sussie.pagh@fo-aarhus.dk

Bilag 2
Procedure for behandling af ansøgninger

Den Grønne Fonds bestyrelse holder 8-10 bestyrelsesmøder om året. Der er ansøgningsfrist 4-5 uger inden bestyrelsesmødet. Ansøgninger der kommer efter ansøgningsfristen medtages i det omfang det er muligt.

Ved modtagelsen af en ansøgning vurderer sekretariatet om den skal forelægges bestyrelsen eller afslås af sekretariatet. Sekretariatet kan give følgende typer af sager et afslag uden foregående forelæggelse for bestyrelsen:
erhvervsvirksomhed
projekter der ligger klart uden for fondens formål, dvs. at de efter sekretariatets vurdering, hævet over diskussion, intet har at gøre med økologi, miljø, natur eller bæredygtig udvikling.
studierejser og enkeltpersoners udlandsrejser uden forbindelse med en formidling til en dansk offentlighed eller med et miljøpolitisk arbejde i en bredere kreds.
rene naturprojekter, herunder anlæg af naturlegepladser og lignende
anlægsudgifter ved om- og nybyggeri og tekniske anlæg, med mindre der er argumenter for en særlig demonstrationsværdi.

Falder ansøgningen inden for fondens formål, skriver sekretariatet et kortfattet resume af projektansøgningen samt en vurdering af projektet. I et stort antal sager kræver vurderingen at der indhentes information og faglig udtalelse fra andre myndigheder eller rådgivere. Sekretariatet kommer med et forslag til en indstillingskategori. Alle sager og indstillinger drøftes med formanden som derefter kommer med den endelige indstilling.

Indstillingskategorierne er:

  1. Indstilles til bevilling af det ansøgte
  2. Indstilles til bevilling af et mindre beløb end ansøgt eller på          begrænsede vilkår
  3. Indstilles ikke til bevilling, men bør overvejes nærmere af bestyrelsen
  4. Indstilles til afslag
  5. Vurderes til at falde uden for støtteordningen.

Alle sager og bilag sendes til bestyrelsesformanden ca. 1 1 /2 uge inden bestyrelsesmødet. Når indstillingerne har været gennemgået med formanden, sendes alle ansøgninger til de to øvrige bestyrelsesmedlemmer. Dette sker ca. en uge inden bestyrelsesmødet.

På bestyrelsesmødet gennemgås alle sager. Beslutningerne træffes i enighed. De indskrives i en protokol som underskrives af bestyrelsesmedlemmerne efter mødet.

Efter bestyrelsesmødet udsendes en pressemeddelelse til bl.a. Ritzaus Bureau.

En del ansøgere ringer selv umiddelbart efter bestyrelsesmødet og får oplyst hvad der er besluttet om deres ansøgning. Mange har derfor fået et mundtligt svar på deres ansøgning inden de får det skriftligt. Ved alle afslag gives der en kortfattet, skriftlig begrundelse for afslaget.

Bevillingen bliver som udgangspunkt udbetalt når projektet er afsluttet. Udbetaling kan dog foregå som forskud eller rater. Har bevillingsmodtageren løbende udgifter som f.eks. løn eller udlæg til materialer, er der mulighed for udbetaling af bevilling som rater eller som forskud. Minimum 10.000 kr. tilbageholdes altid indtil projektet er endelig færdigt. Inden udbetaling af hele bevillingen skal fonden have modtaget en skriftlig evaluering af projektforløbet samt et regnskab.

For regnskaber gælder det at ved bevillinger på under 100.000 kr. kræves regnskab med originale bilag eller revisorpåtegnet regnskab, og for bevillinger over 100.000 kr. kræves et eksternt revideret regnskab, og for dem over 500.000 kr. stilles der krav om en egentlig forvaltningsrevision.

Bilag 3
Regnskab for Den Grønne Fond

Udbetalinger

(1000 kroner)

Finanslovsramme

Forbrug

Beholdning ultimo 2000

1. Udbetalte tilskud til projekter, herunder grøn guide projekter

 

43.265

 

2. Udbetalinger til rekvirerede opgaver m.v.

 

2.305

 

3. Udbetalinger i alt

110.6731

45.571

65.103

Tilsagn

(1000 kroner)

Finanslovsramme

Disponeret

Rest ultimo 2000

4. Tilsagn til projekter, herunder grøn guide projekter.

 

38.377

 

5. Tilsagn til rekvirerede opgaver m.v.

 

5.175

 

Tilsagn i alt (4+5)

46.5812

43.552

3.030

Genforbrug (tilsagn) finansieret af annullerede tilsagn

 

2.740

 

Tilsagn i alt incl. genforbrug

 

46.291

 

Udestående tilsagn ultimo 2000

 

 

74.3723

Beholdningen (opsparingen) var ultimo 2000 på 65, 1 mio. mod 48,9 mio. i 1999. Dette skyldes at udbetalingsbevillingen var vokset fra 24,2 mio. i 1999 til 61,8 mio. i 2000. Udestående tilsagn er samtidig reduceret fra 76,4 mio. ultimo 1999 til 74,4 mio. ultimo 2000.

Det skal bemærkes at Den Grønne Fond kan overføre midler fra et år til et andet. Fonden forsøger at sprede sine midler over hele året, således at ansøgere sidst på året ikke er stillet ringere end ansøgere først på året. Når der ved årets udgang var 3 mio. kr. i udisponerede midler skyldes det dels annullerede projekter, dels at der ikke i de to sidste måneder af året forekom så store kvalificerede ansøgninger som forventet.

1. Udbetalingsbevilling = 61.800 t. kr. + beholdning på 48.873 t. kr. overført fra tidligere år.

2. Tilsagnsbevilling = 44.800 t. kr. + 1.781 t. kr. overført fra 1999.

3. Udestående tilsagn ultimo 2000 = udestående tilsagn ultimo 1999 - udbetalinger i alt i 2000 + tilsagn i alt i 2000.

 

Bilag 4
Lov og bekendtgørelse om Den Grønne Fond

Lov nr. 295 af 27. april 1994

Lov om Den Grønne Fond

Vi Margrethe Den Anden, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov:

§1. Den Grønne Fonds formål er at støtte initiativer, som har til formål at engagere befolkningen i at fremme en miljøvenlig og økologisk, herunder byøkologisk udvikling ved at give økonomisk støtte til

1) aktiviteter, der indebærer livsstilsændringer med henblik på nedbringelse af ressourceforbruget og beskyttelse og forbedring af natur og miljø, herunder nyskabende eller tværgående miljøforbedrende initiativer, og
2) initiativer til oplysning, uddannelse og erfaringsudveksling, der kan tilskynde til en miljøvenlig adfærd.

§2. Til de i § 1 nævnte formål kan der årligt på finansloven afsættes en bevilling. Den Grønne Fond kan herudover modtage midler fra anden side. Beløb, der ikke anvendes i et finansår, kan overføres til næste finansår.

Stk. 2. Den Grønne Fonds administrations- og sekretariatsudgifter afholdes af bevillingen.

§3. Den Grønne Fond ledes af en bestyrelse på tre medlemmer, som udpeges af miljøministeren. Bestyrelsen foretager uddeling af fondens midler.

Stk. 2. Miljøministeren udpeger formanden.
Stk. 3. Bestyrelsens medlemmer beskikkes for et år.
Stk. 4. Afgår et medlem inden beskikkelsesperiodens udløb, foretages nybeskikkelse kun for den resterende del af beskikkelsesperioden.
Stk. 5. Afgørelser om fordeling af støtte træffes af Den Grønne Fonds ledelse og kan ikke indbringes for miljøministeren eller anden administrativ myndighed.
Stk. 6. Bestyrelsen aflægger årligt regnskab og beretning for miljøministeren.
Stk. 7. Miljøministeren fastsætter nærmere regler for Den Grønne Fonds virksomhed, herunder for regnskabsaflæggelse og for støtte til aktiviteter og initiativer, som tillige vil kunne støttes efter anden lovgivning. Miljøministeren kan endvidere fastsætte retningslinjer for, hvilke hovedtyper af aktiviteter og initiativer der i særlig grad skal søges støttet med Den Grønne Fonds midler.

§ 4. Miljøministeren fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden.

§ 5. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Givet på Christiansborg Slot, den 27. april 1994

Under Vor Kongelige Hånd og Segl

I Dronningens Navn:

Frederik

Kronprins

/Svend Auken

 

Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 54 af 2. februar 1996

Bekendtgørelse om Den Grønne Fond

I medfør af § 3, stk. 7, i lov nr. 295 af 27. april 1994 om Den Grønne Fond, fastsættes følgende:

§ 1. Den Grønne Fond kan give økonomisk støtte til enkeltpersoner, sammenslutninger af personer og private foreninger og organisationer i Danmark.
Stk. 2. Den Grønne Fond kan endvidere give økonomisk støtte til offentlige institutioner, når disse udfører eller deltager i projekter, der ikke er en del af institutionens sædvanlige arbejdsopgaver.
Stk. 3. Den Grønne Fond kan ikke give økonomisk støtte til erhvervsvirksomheders miljømæssige initiativer eller deres drift.

§ 2. Inden for rammerne af lovens formål skal Den Grønne Fond i særlig grad give økonomisk støtte til følgende hovedtyper af aktiviteter og initiativer:

  1. nyskabende eller tværgående initiativer, der sigter mod nedbringelse af ressourceforbruget og beskyttelse og forbedring af natur og miljø,
  2. byøkologiske aktiviteter, der ikke er omfattet af andre, allerede eksisterende støtteordninger, jf. dog § 3,
  3. internationalt miljøarbejde, der sigter mod samarbejde med natur- og miljøorganisationer i andre lande og deltagelse i internationale natur- og miljøkonferencer m.v., herunder opfølgning af FN's konference om miljø og udvikling i Rio de Janeiro, juni 1992,
  4. aktiviteter, der indebærer en ændring af forbrugsmønstret i miljøvenlig og økologisk retning,
  5. initiativer til oplysning, uddannelse og erfaringsudveksling, der kan tilskynde til aktiviteter som nævnt i nr. 1-4,
  6. dannelse af netværk af personer, grupper og organisationer, som har til formål at fremme aktiviteter som nævnt i nr. 1-5.

Stk. 2. Den Grønne Fond kan udover til de i stk. 1 angivne formål også yde økonomisk støtte til andre aktiviteter og initiativer, der har til formål at engagere befolkningen i at fremme en miljøvenlig og økologisk udvikling.
Stk. 3. Den Grønne Fond skal sikre, at der opnås en spredning af den samlede støtte på lokale og nationale aktiviteter samt på forskellige typer af aktiviteter.

§ 3. Mindst 1/3 af Den Grønne Fonds støtte skal anvendes som tilskud til løn m.v. til lokal miljørådgivning for lokalsamfund og private husholdninger.
Stk. 2. Det skal i disse tilfælde tilstræbes, at beskæftigelseseffekten af den givne støtte bliver størst mulig.
Stk. 3. Den Grønne Fond skal endvidere afsætte de nødvendige midler til at sikre en løbende kvalificering af den lokale miljørådgivning, som fonden støtter, f.eks. gennem afholdelse af konferencer, efteruddannelseskurser, netværksdannelser m.v.

§ 4. Den Grønne Fond kan ikke støtte projekter, der i deres helhed henhører under andre lovbestemte støtteordninger.

Stk. 2. I tilfælde, hvor Den Grønne Fond overvejer støtte til projekter, som tillige vil kunne støttes efter anden lovgivning, påhviler det fonden forud for bevilling af støtte at kontakte de myndigheder eller institutioner, der administrerer relevante støtteordninger med henblik på at sikre koordination med disse støtteordninger.
Stk. 3. I de konkrete tilfælde, hvor de i stk. 2 nævnte myndigheder eller institutioner fremsætter ønsker om det, eller det i øvrigt skønnes hensigtsmæssigt, indhentes en udtalelse om ansøgningen fra den pågældende myndighed eller institution. Fonden kan fastsætte en frist herfor, der ikke må være under 2 uger.

§5. Før der bevilges støtte til projekter, der er af væsentlig betydning for en kommune eller amtskommune, eller der forudsætter kommunal eller amtskommunal medvirken, påhviler det Den Grønne Fond at orientere den kommune eller amtskommune, som projektet planlægges realiseret i, om ansøgningen. Orienteringen skal indeholde oplysning om, at bemærkninger kan fremsendes til fonden inden for en nærmere angiven frist, der ikke må være under 2 uger.
Stk. 2. Orientering efter stk. 1 kan undlades, hvis ansøgningen er bilagt en udtalelse fra kommunen eller amtskommunen.

§6. Bestyrelsen for Den Grønne Fond aflægger senest den 1. marts regnskab og beretning for miljøministeren for fondens virksomhed i det foregående år.
Stk. 2. Bestyrelsens regnskab skal oplyse om den udbetalte støtte i regnskabsåret og tilsagnsgivning for efterfølgende finansår for hovedtyperne af støtteberettigede aktiviteter og initiativer, jf. § 2.
Stk. 3. I beretningen skal bestyrelsen redegøre for, hvorledes den har tilgodeset det i § 3 nævnte ønske om høj beskæftigelseseffekt af den givne støtte, samt hvilke resultater det har medført.

§ 7. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. marts 1996. Samtidig bortfalder Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 566 af 27. juni 1994, om retningslinier for Den Grønne Fonds anvendelse samt regler for dens virksomhed.

 

Miljø- og Energiministeriet, den 2. februar 1996

Svend Auken

/ Kirsten Vintersborg

Bilag 5
Vejledning om Den Grønne Fond

Den Grønne Fond blev oprettet i 1994. Den støtter initiativer, som har til formål at engagere befolkningen i at fremme en miljøvenlig og økologisk, herunder byøkologisk udvikling. Der er i 2000 afsat 45 mio. kr. til fonden. Ordningen administreres af Det Grønne Sekretariat i Miljøstyrelsen, men fonden har en selvstændig bestyrelse.

Hvad kan man søge støtte til?

Fondens hovedsigte er at støtte en handlingsorienteret folkeoplysning, der kan påvirke vores livsstil, så den i mindre grad belaster miljøet og naturen. Det handler om at skabe grobund for udviklingen af en miljømæssigt bæredygtig kultur - værdier, viden og handlingsmønstre.

Ifølge bekendtgørelsen om Den Grønne Fond skal fonden især støtte:
Nyskabende eller tværgående initiativer vedr. miljø, natur og ressourcer.
Byøkologiske aktiviteter, der ikke er omfattet af andre støtteordninger.
Internationalt miljøarbejde, der sigter mod samarbejde med miljøorganisationer i andre lande og deltagelse i international miljøkonferencer og -møder m.v., herunder opfølgning af FN's konference i Rio i 1992.
Aktiviteter der fremmer et miljøvenligt eller økologisk forbrugsmønster.
Initiativer inden for oplysning, uddannelse og erfaringsudveksling om sådanne aktiviteter.
Netværksdannelser af personer og organisationer omkring sådanne aktiviteter.

Hvilke områder prioriteres?

Fonden lægger vægt på, at midlerne spredes på forskellige typer af aktiviteter, som tegner perspektivrige nye tendenser på miljøområdet, fremfor generel formidling om, at det er vigtigt at købe økologiske varer eller spare på vand og energi. Fondens bevillingspolitik er således under stadig udvikling. I det kommende år vil følgende områder været særligt prioriterede:
Projekter, som ser miljøproblemerne i sammenhæng - og dermed tænker på tværs og i helheder samt inddrager de sociale og kulturelle forhold. Fonden lægger herunder vægt på en bredere bevidsthed om, hvordan vores levevis påvirker miljøet. Det handler ikke bare om grønt forbrug, men også om f.eks. transport, boligvalg, anvendelse af produkterne og affald/genanvendelse.
Projekter, der kan styrke samspillet mellem de forskellige miljøaktører. Specielt i det lokale Agenda 21 arbejde er det vigtigt, at projekterne medvirker til, at kommunerne får aktivt med- og modspil.
Projekter, der sigter mod at øge befolkningens grønne kvalifikationer. Gerne gennem nye utraditionelle tiltag.
Projekter, der foregår i Danmark, men med et globalt perspektiv, herunder især opfølgning af FN-konferencen i Rio 1992 om miljø og udvikling. F.eks. lokalt Agenda 21 arbejde.
Projekter, der forholder sig til det æstetiske element i de økologiske løsninger. F.eks. inden for byøkologi, produktdesign og lign.
Projekter, hvor der deltager organisationer og foreninger, der har andet end miljø eller økologi som deres formål.
Projekter rettet mod aldersgrupper, der skifter livsfase. Det vil især sige 25-30 årige og 55-67 årige.

Hvad lægger fonden vægt på?

Fonden lægger vægt på følgende ved vurdering af ansøgningerne:
Nyudvikling og bredde. Der er både brug for nyudvikling og folkelig bredde i miljøarbejdet. På den ene side lægger fonden hovedvægten på at støtte nyskabende projekter, der er interessant for andre end deltagerne. På den anden side skal ideerne kunne nå bredt ud, f.eks. gennem samarbejde med grønne guider.
Netværk. Projekterne bør hvile på et rimeligt bredt organisatorisk grundlag eller netværk, der inddrager de relevante parter. Det er en svaghed, hvis et projekt alene baserer sig på en eller to personers indsats.
Formidling. Ansøgerne bør have afsat ressourcer til at formidle projektets resultater til andre.
Medfinansiering. Endelig lægger fonden vægt på, at projekterne har opnået medfinansiering fra anden side. I projekter af betydning for et større lokalområde kan det f.eks. være rimeligt, at kommunen bidrager økonomisk (folkeoplysningsmidler, Agenda 21 pulje eller lign.). En vis grad af egenfinansiering fra en organisation kan også være et mål på, hvor alvorligt de mener det. I tilfælde, hvor projekterne delvis hører ind under andre støtteordninger, kan Den Grønne Fond bidrage med støtte til dele af projektet - f.eks. til formidling af projektresultaterne el.lign. Projekter, der i deres helhed falder ind under andre støtteordninger, kan derimod ikke opnå støtte.

Hvad støtter fonden ikke?

Følgende typer af ansøgninger vil som hovedregel få afslag, med mindre de indgår i en særlig sammenhæng:
Arrangementer, der gentages hvert år - f.eks høst- og julemarkeder, dyrskuer mv.
Arrangementer, der ikke er nyskabende og har rent lokal betydning - med mindre de indgår i en større sammenhæng, f.eks. ved at være en del af en grøn guides arbejde.
Rene naturprojekter, herunder indretning af naturlegepladser og lignende.
Anlægsudgifter ved om- og nybyggeri og etablering af tekniske anlæg.
Enkeltpersoners udlandsrejser, deltagelse i konferencer osv.
Udvekslingsrejser, udlændinges ophold i Danmark eller projekter, der især retter sig mod en indsats i andre lande.
Almindelige projektforløb inden for miljøområdet på skoler og andre undervisningssteder.
"Almindelig" medievirksomhed på aviser, lokalradioer og lokale tv-stationer, når det ikke er forbundet med bredere aktiviteter.
Forskningsprojekter uden bredere formidlingsmæssige aspekter.
Forplejning ved konferencer af lign.
Bøger og film, herunder undervisningsmaterialer, med mindre de har en klart nyskabende karakter.

Grønne guider

Den Grønne Fond har 1996-99 bevilget 3-årige løntilskud til godt 100 grønne guider - lokale miljøvejledere landet over. Fonden vil fremover næppe give nye bevillinger til grønne guider, men de indtager en central rolle i fondens øvrige bevillingspolitik. 20 mio. kr. af fondens midler går i 2000 til at forlænge eksisterende grøn guide projekter.

Hvem kan søge støtte?

Den Grønne Fond kan give økonomisk støtte til enkeltpersoner, sammenslutninger af personer og private foreninger og organisationer i Danmark. Fonden kan også støtte offentlige institutioner, når det handler om projekter, der ligger ud over deres sædvanlige arbejdsopgaver.

Den Grønne Fond må ikke støtte erhvervsvirksomhed.

Hvad skal en ansøgning indeholde?

Der skal ikke bruges særlige ansøgningsskemaer, når man søger, men ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger (brug listen som disposition for ansøgningen):
Ansøgerens navn, adresse, telefon og evt. telefax
Projektets titel
Hvis der er tale om en forening, institution, organisation el.lign. vedlægges en kopi af vedtægterne, og evt. seneste årsregnskab
Hvem er projektansvarlig og økonomisk ansvarlig?
Kontaktperson
Formål med projektet
Det ansøgte beløb
Baggrund for projektet
Beskrivelse af projektforløb og tidsplan, udformet på en sådan måde, at beskrivelsen kan sammenholdes med det specificerede budget
En vurdering af de forventede resultater af projektets gennemførelse og en redegørelse for, hvordan og til hvem de tænkes formidlet
Samarbejdspartnere. Det bør fremgå, hvem der er indgået forpligtende aftaler med.
Ansøgerens kvalifikationer i forhold til projektet og til formidling af resultaterne.
Det samlede og specificerede budget, herunder en finansieringsplan, hvoraf det fremgår, om der er søgt/opnået støtte fra anden side
En redegørelse for i hvilket omfang projektet er baseret på hhv. frivillig og professionel arbejdskraft
Hvis projektet er af væsentlig betydning for en kommune eller et amt, bør en udtalelse fra kommunen eller amtet vedlægges.

Ansøgningen samt bilag, der ønskes uddelt til bestyrelsen, indsendes i 4 eksemplarer. Årsregnskaber og vedtægter/årsberetning dog kun i 1 eksemplar. Man kan ikke regne med, at bestyrelsen ser videofilm i forbindelse med ansøgningerne.

Hvad skal budgettet i ansøgningen indeholde?

Det er vigtigt med et præcist specificeret budget, da det vil danne grundlag for udbetalingerne af støtte. Budgettet skal specificeres på f.eks. følgende poster (vil naturligvis variere alt efter projektets karakter):

Udgifter:
Løn (specificeret på tidsforbrug og lønsatser), fratrukket evt. tilskud
Husleje, tlf. mv. (kan specificeres eller erstattes med et generelt overhead på 25% af lønudgifterne)
Rejser
Ophold
Håndværkere, konsulentbistand m.v.
Materialer og andre varer
Teknisk udstyr
PR
Revision
I alt (de samlede udgifter)

Indtægter:
egenfinansiering
deltagerbetaling, entre m.v.
tilskud fra samarbejdspartnere
tilskud fra private (sponsorer)
tilskud fra andre (specificeres på fonde, kommuner, stat, EU m.v.)
det ansøgte beløb fra Den Grønne Fond
I alt (de samlede indtægter)

Hvordan behandles ansøgningen?

Ansøgningen, incl. bilag, indsendes i 4 eksemplarer til Den Grønne Fond

Der afholdes bestyrelsesmøder 8 gange årligt. Ansøgninger vil normalt kunne blive behandlet på disse, hvis vi har ansøgningen inden: 7. januar, 29. februar, 31. marts, 5. maj, 18. juli, 24. august, 26. september, 1. november 2000.

Hvis projektet er tilstrækkelig belyst, vil sagen normalt blive afgjort på et bestyrelsesmøde ca. 5 uger efter disse frister. Der kan herefter gå 1-2 uger, før ansøgeren modtager skriftlig underretning om afgørelsen, men man kan få resultatet oplyst telefonisk ved henvendelse til sekretariatet.

Du er altid velkommen til at søge råd ved at kontakte Den Grønne Fonds sekretariat telefonisk eller personligt. Vi forsøger at være hurtige og ubureaukratiske, og ikke alle spørgsmål kræver, at der skrives breve.

Hvorledes udbetales støtten?

Som udgangspunkt udbetales tilskud, når udgifterne er afholdt, evt. i rater, når projektforløbet kan deles klart op i afgrænsede faser. Når det er velbegrundet, kan der dog også udbetales forskud.

Efter afslutning af projektet skal der indsendes et revideret regnskab til Den Grønne Fond. Er tilskuddet under 100.000 kr., kræves dog ikke revision. Udgifterne til revision bør indgå i ansøgningens budget.

Den Grønne Fond skal desuden en kortfattet skriftlig redegørelse for projektforløbet. Når man får en bevilling, modtager man samtidig en nærmere instruks om kravene til regnskab, revision og rapport mv. Ved henvendelse til sekretariatet kan man få en kopi.

Hvem sidder i fonden?

Den Grønne Fonds bestyrelse består af:
Elise Pedersen (formand), Lone Loklindt og Ole Albæk

Bestyrelsen udpeges af miljø- og energiministeren for et år ad gangen. Den træffer beslutning om tildeling af støtte. Bestyrelsens beslutninger er endelige og kan ikke indbringes for ministeren eller anden administrativ myndighed.

Det Grønne Sekretariat i Miljøstyrelsen står for den daglige virksomhed. Sekretariatet er desuden ansvarlig for administrationen af Den Grønne Jobpulje. Sekretariatsleder er Vagn Jelsøe.

For tiden arbejder følgende med Den Grønne Fond: Hortonom Mette Rasmussen (almindelige ansøgninger), Civilingeniør Lise Fogh Pedersen (grønne guider), Kontorfuldmægtig Grethe S. Andersen (administration af bevillinger).