Debatoplæg om Indikatorsæt til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling

2. Hvorfor opstille indikatorer for bæredygtig udvikling

Udvalgte indikatorer kan være et redskab til at følge implementering og resultater af den nationale strategi for bæredygtig udvikling. Derfor bør Danmark have et sæt af indikatorer for at følge om indsats og mål i den nationale strategi nås.


Definition:

En indikator kan defineres som en parameter, der kan vise udviklingen i en tilstand eller en sammenhæng i forhold til at realisere vigtige mål eller initiativer.

Indikatorer bringer ikke ændringer i sig selv, men er et værdifuldt redskab til at belyse udviklingen, identificere udfordringer og følge implementering og resultater af indsats. Ikke alt egner sig til at blive præsenteret i form af indikatorer, men på mange områder kan indikatorer på en simpel måde give et letforståeligt billede, som læseren kan forholde sig til.

Indikatorer indeholder information på en mindre detaljeret og ofte mere aggregeret form end data og statistik. Nogle kendte eksempler på indikatorer er bruttonationalproduktet eller arbejdsløshedsprocenten, som beskriver landets økonomi og arbejdsløshed. Som eksempel på en miljøindikator kan nævnes behandlingshyppigheden, som er en indikator for pesticiders belastning af miljøet. Indikatorer for bæredygtig udvikling er bredere end de traditionelt kendte miljøindikatorer ved også at fokusere på for eksempel forbrug, ressourceaspekter, ægte opsparing og bånd mellem økonomisk vækst og miljøbelastning.

For at kunne give et billede af udviklingen hen imod strategiens mål og visioner er det nødvendigt at samle et sæt af indikatorer, der er repræsentativt dækkende og illustrerer strategiens forskellige indsatsområder.

2.1. Indikatorarbejde i internationalt og regionalt/lokalt regi

Der foregår aktiviteter med at udvikle miljø-, sektor- og bæredygtighedsindikatorer på internationalt niveau i mange fora. Nogle af de vigtigste aktører på det internationale område er: OECD, FN's Kommission for bæredygtig udvikling (CSD), og EU Kommissionen med tilhørende institutioner: det statistiske kontor (Eurostat) og Det europæiske Miljøagentur. Endvidere udvikles der bæredygtighedsindikatorer hos blandt andet Verdensbanken, World Ressource Institute, World Watch, Baltic 21, Nordisk Ministerråd og en række NGO'er.

I de senere år er mange af de lande, Danmark normalt sammenlignes med, gået i gang med at udvikle indikatorer for bæredygtig udvikling. Otte europæiske lande har deltaget i test af FN's indikatorsæt for bæredygtig udvikling. Derudover er en række lande i gang med at udvikle nationale indikatorsæt for bæredygtig udvikling.

Et dansk indikatorsæt kan meningsfuldt hente inspiration i udenlandske indikatorsæt, hvor det er relevant, at mål og udvikling i Danmark kan sammenlignes med udviklingen i andre lande. Det vil derfor være naturligt, at Danmark tilslutter sig generelt anerkendte internationale sæt af indikatorer, hvor det er relevant. Et dansk sæt af indikatorer for bæredygtig udvikling kan dog ikke udelukkende baseres på eksisterende, internationale indikatorsæt. For det første kan datatilgængelighed, aktualitet og præcision være vanskelig i sådanne sammenligninger. For det andet er de internationale indikatorsæt stadig under udvikling, og endelig vil en række internationale problemstillinger ikke være aktuelle i Danmark. Der vil være behov for at justere og supplere med indikatorer, som i højere grad dækker mål og indsats i den danske strategi for bæredygtig udvikling.

Herhjemme er en række amter og kommuner i gang med at opstille indikatorer for bæredygtig udvikling som led i lokal Agenda 21 arbejdet. Et nationalt sæt af indikatorer vil kunne bruges som inspiration for dette regionale og lokale arbejde, samt lede til øget mulighed for sammenligning mellem de lokale sæt og det nationale sæt.

2.2. Hvem henvender indikatorerne sig til?

Målgruppen for et dansk sæt af indikatorer for bæredygtig udvikling vil være bred. Indikatorerne skal derfor være meningsfulde og forståelige for både politikere, folk fra faglige organisationer, grønne organisationer og erhvervsorganisationer, forskere og interesserede borgere.

2.3. Hvordan hænger indikatorerne sammen med strategien?

Det er vigtigt at vælge indikatorer, der kan vise udviklingen i forhold til vigtige mål eller indsatser i strategien for bæredygtig udvikling. Forslaget tager desuden udgangspunkt i, hvor det i dag er muligt at lave indikatorer. Forbedring af indikatorerne, samt opfølgning på målsætninger sker som en naturlig del af regeringens løbende arbejde. Indikatorsættet forventes forbedret i takt med bedre datagrundlag til at illustrere mål og initiativer, eller med at nye mål og initiativer bliver væsentlige i forhold til at opnå bæredygtig udvikling.

Som det fremgår ovenfor arbejdes der med indikatorer for bæredygtig udvikling i mange internationale fora. Den internationale udvikling vil også være af stor betydning i valget af indikatorer, også for at det er muligt at sammenligne situationen i Danmark med situationen i andre lande. Når arbejdet i disse fora resulterer i indikatorer for bæredygtig udvikling, der er relevante for Danmark og i forhold til strategiens mål og initiativer, vil det være hensigtsmæssigt at inddrage sådanne i det danske sæt. Danmark vil naturligvis arbejde aktivt for, at sådanne internationale indikatorer for bæredygtig udvikling bliver meningsfulde set med danske øjne. Omvendt lægger regeringen vægt på, at Danmark kan fastlægge et første sæt indikatorer, som kan knyttes til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling, når den efter en debatfase kan offentliggøres i juni 2001.

Indikatorerne skal baseres på et solidt fagligt grundlag, hvor forudsætninger og metode for at udvælge en indikator bør være dokumenteret, ligesom datagrundlaget bag en indikator bør være tilgængeligt. Data vil blive korrigeret i overensstemmelse med anerkendt praksis eksempelvis bør en række indikatorer normaliseres ud fra vejrindeks. For at sikre en løbende rapportering er det vigtigt med en pragmatisk tilgang, hvor det første indikatorsæt opstilles ud fra, hvad der er muligt på kort og mellemkort sigt, og der samtidig sker en løbende udvikling, vurdering og indsamling af data til at forbedre indikatorerne.

Forslaget til den nationale strategi for bæredygtig udvikling indeholder dels overordnede mål i relation til bæredygtig udvikling og dels udvalgte konkrete indsatsområder, hvor der ligeledes er formuleret mål og indsatser i relation til målet om bæredygtig udvikling.


Det overvejes derfor at etablere to sæt af indikatorer for bæredygtig udvikling, der består af:
Et detaljeret, specifikt indikatorsæt, som for hvert indsatsområde kan beskrive udvikling og resultater i forhold til strategiens mål og initiativer. Som udgangspunkt overvejes det at udvælge et antal indikatorer for hvert indsatsområde. Men det vil være afhængigt af indsatsområdets karakter og de mål og initiativer, der er fastlagt, hvor mange indikatorer, det vil være muligt at fastlægge. Dette indikatorsæt vil blive opdateret hvert år og vil være tilgængelig i elektronisk form på en særlig hjemmeside for bæredygtig udvikling.
Et overordnet indikatorsæt (nøgleindikatorer), som kan beskrive udvikling og resultater i forhold til strategiens overordnede mål om bæredygtig udvikling. Dette sæt består af omkring 20 indikatorer, der ligeledes vil blive opdateret hvert år og lagt ud på hjemmesiden. Men dette sæt vil endvidere blive præsenteret i en let tilgængelig pjece for at sikre, at beslutningstagere og den interesserede offentlighed får en overordnet og oversigtlig beskrivelse af resultaterne med at skabe bæredygtig udvikling.

2.4 Offentliggørelse af indikatorerne


Indikatorerne forventes offentliggjort på to måder:
På en særlig hjemmeside for bæredygtig udvikling i Danmark, hvor det samlede sæt indikatorer opdateres hvert år, medmindre datagrundlaget ikke tilvejebringes så hyppigt. Også nøgleindikatorerne vil blive præsenteret her. På hjemmesiden vil der være en kort forklarende tekst om hver af indikatorerne.
I en årlig pjece, der samler resultaterne fra nøgleindikatorerne. Pjecen vil endvidere hvert år have et særligt tema, hvor resultaterne fra et eller flere af de specifikke områder præsenteres.

2.5 Indhold af de konkrete afsnit med indikatorer.

Indholdet i debatoplægget følger i stor udstrækning indholdet af forslaget til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling. I det følgende er skematisk opstillet indikatorer relateret til udvalgte mål og indsats fra strategiforslaget.

I afsnit 3 er foreslået et sæt af nøgleindikatorer, der knytter sig til de 8 grundlæggende mål og principper i forslaget til strategi for bæredygtig udvikling.

I afsnit 4 til 17 er givet forslag til de specifikke indikatorer for hver af strategiforslagets indsatsområder - sektorer såvel som tværgående områder. I hver af disse afsnit er der indledende tekst, som gengiver de langsigtede mål fra selv strategiforslaget. Dernæst følger en tabel, som dels indeholder henvisninger til konkrete mål og indsatser, der er uddraget fra strategiforslaget og dels et forslag til indikatorer, der kan belyse mål og indsats. På områder, hvor der er behov for at udvikle yderligere indikatorer, er der suppleret med tekst om perspektiver for udvikling af sådanne.