Debatoplæg om Indikatorsæt til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling

6. Industri, handel og service

For at opnå en bæredygtig udvikling for produktion og forbrug af varer og tjenester ved en fortsat vækst skal vi nedsætte ressourceforbruget og de negative miljø- og sundhedseffekter mærkbart. Det skal ske ved at indarbejde miljøhensyn i alle led af forløbet fra produktion til forbrug og bortskaffelse. Myndigheder, erhvervsliv og forbrugere skal samarbejde om at skabe grønne markeder, hvor hensyn til miljøet er centralt både i virksomhedernes indbyrdes konkurrence og i vores forbrug af varer og tjenester. Markedskræfterne skal sammen med nye markedsbaserede virkemidler, frivillige initiativer og regulering motivere erhvervsliv og forbrugere til at deltage aktivt i denne udvikling.

Perspektiver:

Målet er at udvikle yderligere indikatorer på dette område.

For at følge udviklingen i renere teknologier og produkter og deres udbredelse vil mulighederne for at opstille en indikator for grønne teknologiers markedsandel blive belyst. Strategiforslaget lægger op til, at miljøpåvirkningen fra produktionsvirksomheder fortsat skal begrænses. Derfor vil der blive arbejdet for at udvikle indikatorer for ressourceeffektivitet på brancheniveau. For at belyse omfanget af anvendelsen af kemikalier i sektoren er der behov for at udvikle en god indikator for industriens kemikalieforbrug.

Det kan være relevant at vurdere mulighederne for at udvikle en indikator for miljømærkede produkters andel af forbruget, der senere kan erstatte antal miljømærkede produkter.

Det vil være relevant at se på mulighederne for at udvikle en indikator, der kan belyse hvordan den finansielle sektor inddrager miljøhensyn i investeringerne. En indikator for omfanget af grønne investeringer (til miljøteknologi eller koblet til krav til virksomheders miljøprofil) er en mulighed.

Strategiforslaget lægger vægt på, at der skal gives plads til nye løsninger, radikale innova tioner og teknologispring. Det kan være hensigtsmæssigt at se på mulighederne for at belyse danske kompetencer på miljøområdet gennem en indikator.

Tabel 6. Industri, handel og service

Mål og indsats

Indikatorer

Der skal skabes et effektivt grønt marked (Det skal sikres at offentlige grønne indkøb intensiveres og skaber en mærkbar efterspørgsel)

  1. Antal virksomheder med licenser til miljømærkede produkter (en indikator for grønne indkøb er i afsnit 15)

Flere miljømærkede produkter på markedet og information skal motivere forbrugere til at ændre adfærd

  1. Antal miljømærkede produkter

Anvendelse og udvikling af miljøhensyn i virksomhedernes beslutningsproces skal styrkes

  1. Antal EMAS og ISO registrerede virksomheder og deres andel af branchens produktion og/eller beskæftigelse

Produktionsvirksomheder nes påvirkning af miljøet skal fortsat begrænses

  1. Indeks for fremstillingssektorens ressourceeffektivitet udvalgte parametre (f.x. energi og vand m.v. ) i forhold til BFI

  1. Erhvervenes udledninger af CO2,NOx, SO2 i forhold til BFI

  1. Erhvervenes samlede mængder farligt affald og samlede affaldsmængder fordelt på behandlingsform og i forhold til BFI