Debatoplæg om Indikatorsæt til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling

13. Miljø og sundhed
- kemikalier, miljøforurening, fødevarer, arbejdsmiljø og indeklima

Danmark skal være et land, hvor befolkningens livskvalitet og sundhed samt skader på dyr og planter i stadig mindre grad påvirkes af forurening fra produkter, fødevarer, arbejdsmiljø og indeklima. Beskyttelsesniveauet skal tage højde for særligt følsomme mennesker - børn og gravide, allergikere og kronisk syge - og for særligt sårbare økosystemer.

Tabel 13. Miljø og sundhed

Mål og indsats

Indikatorer

Mindske de skadelige påvirkninger på menneskets sundhed og på miljøet mest muligt, uanset hvad kilden er

  1. Middellevetid fordelt på mænd og kvinder


Perspektiver:

Der vil blive set på mulighederne for at udvikle yderligere indikatorer for dette overordnede mål - både for sundhed og for miljø.

13.1 Kemikalier

Kemikalier, der anvendes i samfundet, må ikke give uønskede virkninger som kræft, mindsket forplantningsevne, ændret arvemasse eller påvirke sårbare økosystemer. I 2020 er der ikke produkter (eller varer) på markedet, som indeholder kemikalier med stærkt problematiske sundheds- eller miljøeffekter.

Tabel 13.1 Kemikalier

Mål og indsats

Indikatorer

Kemikalier med stærkt skadelige virkninger på sundhed og miljø bør ikke markedsføres i 2020

  1. Antallet af kemikalier, der er blevet klassificeret eller reguleret

Fastholde et højt beskyttelsesniveau ved vurderingen af plantebeskyttelsesmidler og biociders sundheds- og miljømæssige virkninger

  1. Mængde pesticidaktivstoffer, der er klassificeret som særligt farlige.


Perspektiver:

Der vil være behov for at videreudvikle en indikator for at inkludere samtlige markedsførte kemikalier. Tilsvarende vil det være relevant at se på mulighederne for at udvikle en indikator for antal biocider, der giver anledning til bekymring, som er blevet udfaset eller nægtet adgang til det danske marked som følge af godkendelsesordningen. Målet vil være at belyse beskyttelsesniveauet ved vurderingen af plantebeskyttelsesmidlers og biociders sundheds- og miljømæssige virkninger.

13.2. Miljøkvalitet og andre miljøfaktorer

Miljøet skal have en høj kvalitet i Danmark, så forurening ikke påvirker menneskers sundhed eller dyr og planter. Inden 2020 er forurenet jord i boligområder og forurening, som truer drikkevandsforsyningen ryddet op. I 2020 påvirkes mennesker og miljø ikke af luftkvaliteten eller kendte sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Tabel 13.2 Miljøkvalitet og andre miljøfaktorer

Mål og indsats

Indikatorer

Begrænse forsuring, eutrofiering og ozon ved jordens overflade

  1. Emission af SO2, NOx, VOC og NH3

Ozonlagets nedbrydning højt oppe i atmosfæren skal standses

  1. Ozonlagets tykkelse

Fastholde indsatsen overfor jordforurening

  1. Antal lokaliteter, hvor der er sket oprydning af jordforurening for at sikre boliganvendelse og/eller drikkevandsforsyning (antal oprydninger pr. år / totalt oprydningsbehov)

Fastholde indsatsen for at sikre rent drikkevand

  1. Antal af fund over grænseværdien for drikkevand

Sygdomsfremkaldende mikroorganismer skal ikke sperdes i miljøet i et omfang, som er skadeligt

  1. Badesteder, hvor vandets kvalitet er så høj, at der kan bades


Perspektiver:

Der vil løbende blive arbejdet med at udvikle flere og bedre indikatorer. Der vil for eksempel være behov for at udvikle en indikator for luftens indhold af fine partikler (PM2,5).

Der vil også blive set på mulighederne for at udvikle en indikator, der kan belyse udledning af tungmetaller og miljøfremmede stoffer, som ophobes i fødekæden, til vandmiljøet.

Endvidere vil der blive arbejdet for at udvikle en indikator for sygdomstilfælde, som skyldes sygdomsfremkaldende mikroorganismer i miljøet.

13.3. Fødevarer

Forbrugerne skal kunne få sikre og sunde fødevarer af høj kvalitet. Fødevaresikkerheden skal være ubetinget høj og tilstedeværelsen af kemiske forureninger begrænset til et minimum. Vi skal være i stand til at vurdere omfanget af risici og have en effektiv kontrol med forekomsten af sundhedsskadelige stoffer.

Tabel 13.3 Fødevarer

Mål og indsats

Indikatorer

Sikkerhedsvurdering, risikoanalyse og kontrol af kemiske forureninger og midler, som indgår i produktionen, vil blive videreført og styrket

  1. Niveau for udvalgte kemiske forureninger

  1. Fund af reststoffer i fødevarer, der overskrider grænseværdierne

13.4. Arbejdsmiljø

Arbejdspladserne skal være sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige for de ansatte. I 2020 bliver ingen ansatte udsat for kemiske stoffer, organiske opløsningsmidler eller tungmetaller, som påvirker sundheden.

Tabel 13.4 Arbejdsmiljø

Mål og indsats

Indikatorer

Arbejdsbetingede skader på grund af udsættelse for kræftfremkaldende stoffer og organiske opløsningsmidler eller tungmetaller skal undgås

  1. Udvalgte anmeldte arbejdsbetingede lidelser

  1. Forbruget af kræftfremkaldende stoffer i industrien

13.5. Indeklima

Indeklimaet i boliger må ikke give gener for beboerne. Bygge- og boligmaterialer skal have en kvalitet, så der ikke afgives eller udvikles skadelige stoffer.

Perspektiver:

Mulighederne for at udvikle redskaber til at dokumentere byggevarers virkninger på miljø og indeklima vil blive belyst. Mærkningsordningen Dansk Indeklima Mærkning og en planlagt ordning for miljødeklaration af byggevarer kan senere benyttes i udvikling af indikatorer.