Debatoplæg om Indikatorsæt til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling

14. Ressourcer og ressourceeffektivitet

Det er nødvendigt at anvende naturens ressourcer. De bruges som input i produktion og forbrug. Ressourcerne danner grundlag for øget velfærd. En bæredygtig udvikling indebærer, at øget velfærd tager hensyn til jordens økosystemer og beholdning af fornybare og ikke-fornybare naturressourcer.

Et langsigtet pejlemærke er at øge ressourceeffektiviteten markant inden for en generations tid. I Danmark er visionen, at forbruget af naturressourcer som er knappe, særligt følsomme eller særligt forurenende, når de udnyttes, på lang sigt skal begrænses til ca. 25% af det nuværende forbrug. På endnu længere sigt kan der være behov for at øge ressourceeffektiviteten yderligere. Det skal ses i lyset af de internationale diskussioner om faktor 4 og faktor 10 som mål for ressourceeffektivisering.

Forbrug af naturens ressourcer påvirker miljøet. Det er vigtigt, at ressourceforbrug og miljøbelastning ses i internationalt perspektiv. Det er væsentligt at have både det nationale og internationale ressourceforbrug samt den tilhørende miljøbelastning for øje. Prioritering og forsvarlig brug af naturens ressourcer er nødvendig. Forbruget skal i højere grad baseres på fornybare ressourcer og genanvendelige materialer. Men de fornybare ressourcer må ikke anvendes hurtigere, end de kan gendannes. Brug af ikkefornybare ressourcer skal ske under hensyn til den samlede beholdning og muligheder for erstatte ressourcen med andre materialer.

Perspektiver:

Nationalt og internationalt arbejdes der på at udvikle bedre indikatorer til at belyse betydningen af materialeforbrug og materialestrømme for miljøbelastning. Resultater fra dette arbejde kan blive inddraget i sættet af indikatorer for bæredygtig udvikling. Endvidere vil det for ressourceudnyttelse være relevant at vurdere mulighederne for at udvikle en eller flere indikatorer, der kan beskrive udvikling i ressourceeffektivitet ogintensitet.

Tabel 14. Ressourcer

Mål og indsats

Indikatorer

Forbruget af ressourcer skal nedbringes

  1. Tons affald pr. BFI

  1. Danmarks samlede forbrug på udvalgte ressourcer (rå- og hjælpestoffer)

Affaldsmængderne skal nedbringes og vi skal genanvende affaldet

  1. Mængden af genanvendeligt affald i forhold til den totale mængde affald i Danmark

En bæredygtig råstofanvendelse i Danmark skal realiseres

  1. Den indenlandske råstofindvinding af naturbundne ressourcer (sten, grus, sand mv.)

  1. Kendte reserver i Nordsøen i forhold til aktuelle årlige produktion for hhv. olie og gas.

Forskellige hensyn skal kombineres for at mindske konflikterne mellem forskellige ønsker til at anvende det samme stykke jord. Uden for byerne skal flersidig anvendelse fremmes

  1. Arealanvendelse