Undersøgelse af forekomst af antibiotika og kobber i forbindelse med marin akvakultur i tre amter

Forord

Storstrøms Amt havde i 1999 syv havbrug. Med den stigende opmærksomhed på både miljøfremmede stoffer og antibiotika ønskede amtet at kende omfanget af spredningen af antibiotika i forbindelse med havbrug. Miljøstyrelsen og Storstrøms Amt finansierede derfor undersøgelsen "Kortlægning af spredning af antibiotika fra saltvandsbaserede havbrug" (TerraMare, 1999), som gav et første indblik i stoffet oxolinsyres spredning under og omkring et havbrug i Danmark. Resultaterne var interessante, idet de viste et gennemsnitsindhold fra 24 prøver på 5,86 µg/kg. En enkelt prøve havde et indhold på 195 µg/kg. Amtet besluttede i foråret 2000 at følge op på undersøgelsen. Dette blev gjort med rapporten "Indhold af oxolinsyre og forekomst af antibiotikaresistens i sedimentet under Skalø Havbrug, Storstrøms Amt" (TerraMare, 2000). Der var her indsamlet prøver på tre af de samme positioner, som havde været undersøgt i den første rapport. Resultaterne viste, at indholdet af oxolinsyre var faldet betragteligt, men at stoffet dog stadig kunne findes under og tæt på netburene. Med hensyn til forekomst af antibiotikaresistens var datamaterialet ikke tilstrækkeligt til at kunne drage konklusioner.

Da der fra mange sider var stor interesse for de to rapporter, besluttede Storstrøms Amt, Ringkjøbing Amt og Sønderjyllands Amt at følge op på arbejdet ved at udvide undersøgelserne til at omfatte havbrug og landbaserede saltvandsdambrug i de tre amter. En ansøgning til Miljøstyrelsen om at medfinansiere projektet resulterede i, at undersøgelsen blev udvidet til også at omfatte de to antibiotika trimethoprim og sulfadiazin, og desuden kobber, som anvendes som antibegroningsmiddel på havbrugenes netbure. Nærværende undersøgelse er således finansieret af både Miljøstyrelsen og de tre amter.

Undersøgelsen omfatter en kortlægning af stofferne oxolinsyre, trimethoprim/sulfadiazin (Tribrissen) og kobber i bundsedimenterne under og tæt på fire havbrug, et nedlagt havbrug og et landbaseret saltvandsdambrug. Det har ikke ligget indenfor rammerne af undersøgelsen også at berøre problematikken omkring resistens overfor antibiotika eller at vurdere eventuelle miljømæssige konsekvenser.

Projektet er udført af Uffe Wilken, TerraMare, og der har været afsat to arbejdsuger til opgaven. De tre amter har udført alt feltarbejdet.

Til projektet har endvidere været tilknyttet en referencegruppe bestående af:

Torben Wallach, Miljøstyrelsen (formand)
Uffe Wilken, TerraMare (projektleder)
Karl-Iver Dahl Madsen, DHI Institut for Vand & Miljø
Inger Dalsgaard, Danmarks Fiskeri Undersøgelser
Søren Sørensen, Institut for Generel Mikrobiologi, Københavns Universitet
Sigrid Andersen, Fødevaredirektoratet
Henning M. Jørgensen, Danmarks Naturfredningsforening
Bent Halling-Sørensen, Danmarks Farmaceutiske Højskole
Morten Brozek, Sønderjyllands Amt
Jane Grooss, Ringkjøbing Amt
John Andersson, Storstrøms Amt

Referencegruppens opgave har været at kommentere udkast og vurdere projektets forløb og resultater.