Undersøgelse af forekomst af antibiotika og kobber i forbindelse med marin akvakultur i tre amter

Sammenfatning og konklusioner

Fra fire havbrug, et landbaseret saltvandsdambrug og en gammel position for et havbrug blev der udtaget prøver i fire intervaller ned i sedimentet. Prøverne blev analyseret for de tre antibiotika oxolinsyre, trimethoprim og sulfadiazin. Endvidere blev der analyseret for kobber, som er aktivstof i antibegroningsmidler. Prøverne er indsamlet i Storstrøms Amt, Ringkjøbing Amt og Sønderjyllands Amt.

For oxolinsyre viste prøverne mellem 5 og 37 gange detektionsgrænsen. Oxolinsyre havde ikke været brugt i 2000 i alle de undersøgte virksomheder, men der var alligevel en signifikant koncentration under brugene.

Kombinationsproduktet Tribrissen består af stofferne trimethoprim og sulfadiazin. Selv om produktet har været anvendt på 4 af de undersøgte lokaliteter i år 2000, er der kun fundet indhold af sulfadiazin fra ét havbrug hvor niveauet lå mellem 3 og 16 gange detektionsgrænsen på 5,0 mg/kg vådprøve.

Der blev ikke fundet indhold af trimethoprim i de analyserede prøver.

Indholdet af kobber i prøverne fra Storstrøms Amt lå relativt lavt, mens analyseresultaterne for virksomhederne i Sønderjyllands Amt lå relativt højt

Undersøgelsesresultaterne peger i retning af, at tribrissin muligvis er mindre persistent end oxylinsyre.

Med hensyn til kobber-niveauerne bør dette vurderes i forhold til de vilkår, amtet skal fastsætte for det enkelte havbrug eller saltvandsdambrug. Der henvises til bekendtgørelse 921 af 8. oktober 1996 om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer eller havet.