Undersøgelse af forekomst af antibiotika og kobber i forbindelse med marin akvakultur i tre amter

4. Feltarbejde

4.1 Storstrøms Amt
4.2 Ringkjøbing Amt
4.3 Sønderjyllands Amt

4.1 Storstrøms Amt

Der blev i efteråret og vinteren 2000 indsamlet prøver fra seks lokaliteter: Grønsund Havbrug under net og 42 m nordvest for net og referencestation (27. november, 4. december og 21. december), den gamle position i Ulvsund og referencestation (4. december), Skalø Havbrug under net (29. september). Prøverne fra Grønsund, Ulvsund og Skalø under net samt referencestationer blev indsamlet af dykker. Prøverne 42 m nordvest for Grønsund Havbrug blev indsamlet med haps. Bunddybderne for alle stationer, med undtagelse af Grønsund Havbrug (42 m), er bestemt med digital dybdemåler og aflæst af dykkeren. For Grønsund Havbrug 42 m er dybden aflæst på skibets ekkolod. De følgende beskrivelser er fra amtets havbrugsnotat, januar 2001.

Bundbeskrivelse Grønsund Havbrug: Bunden ligger på 12,3 m, og blev undersøgt ét sted med dykkere. Afstand fra bur til bund var 5,0 m. Bunden var let hældende, siltet, kuperet og med enkelte sten. Bunden var dækket af et lyst brunt organisk lag. Der blev ikke observeret foderpiller, fæcalier eller svovlbakterier. Der fandtes blåmuslinger og hjertemuslinger i området. Sedimenttykkelsen målt med stor lineal var fra 35 cm til over 80 cm. Tykkelsen var over 100 cm på referencestationen.

Bundbeskrivelse for gammel position ved havbrug i Ulvsund: Den gamle position for tilsynet på havbruget og referencestationen i 1995 blev undersøgt. Bunddybden på positionerne var 4,7-5,1 m. Bunden var flad, siltet og sedimentets farve lysegrå. Der forekom ingen svovlbakterier. Ålegræs og hjertemuslinger forekom i området. Sedimenttykkelsen målt med stor lineal var over 100 cm på begge lokaliteter.

Bundbeskrivelse Skalø Havbrug: Bunden under havbruget ligger på ca. 10,8 m, og blev undersøgt to steder af dykker den 29. september 2000. Afstand fra bur til bund var 5-5,4 m. Bunden var flad, blød og siltet, og var dækket af et brunt-sort organisk lag. Der blev ved det ene sted observeret 40% svovlbakterier, og 50% svovlbakterier ved referencestationen. Der var 2% dækning af foderpiller og 1% dækning af fæcalier. Der fandtes ca 1% blåmuslinger, og der var fiskeyngel og skrubber i området. Sedimenttykkelsen målt med en stor lineal var fra 80 cm til over 100 cm; på referencestationen 100 cm.

4.2 Ringkjøbing Amt

Der blev indsamlet ni prøver på tre stationer den 12. december 2000 i niveauerne 0-2 cm, 2-5 cm og 5-10 cm. Indsamlingen blev foretaget ved at gå ud og stikke kajakrørene ned i bunden.

Strandgårds Fiskeri: Umiddelbart uden for den sidste bro over afløbet ved Strandgårds Fiskeri. Prøvetagningsdybde ca. 1 m. Bunden var sandet og rimelig hård.

Strandgårds Fiskeri: 50 m syd for udløbet og 20 m udenfor rørskæret. Prøvetagningsdybde ca. 0,5 m. Bunden var sandet og hård.

Reference: Velling Bugt ved Fiskehusene 20 m udenfor rørskæret. Prøvetagningsdybde ca. 0,5 m. Bunden var sandet og hård.

4.3 Sønderjyllands Amt

Der blev indsamlet 20 prøver fra seks lokaliteter den 29. og 30. november og 6. og 7. december 2000. Indsamlingen foregik fra gummibåd, og blev foretaget af amtets dykkende biolog. Lokaliteterne var: Fiscodan Mommark under bur, Fiscodan Mommark ca. 25 m sydøst for bur, Fiscodan Mommark referencestation i nærheden af Pøls Rev, Barsø Havbrug under bur, Barsø Havbrug 25 m stik vest for buret og Barsø referencestation på nordøstsiden af Barsø. På Fiscodan Mommark var det kun muligt at udtage prøver i niveauerne 0-2 cm, 2-5 cm og 5-10 cm.

Bundbeskrivelse Fiscodan Mommark: Bunddybde 13,9 m. Under buret var der få hvide pletter fra svovlbakterier (Beggiatoa sp.), blåmuslinger og søstjerner. Der var ca. 1 til 2 m mellem bund og den nederste del af buret. Ved udkanten af buret var sedimentet lidt blødere og der var lidt flere sten. Ca. 25 m sydøst for buret på dybden 12,8 m strakte der sig en sedimentationsfane ud fra buret. Vest for buret var der få hvide pletter på en sandbund med mange sandorme. Syd for buret var bunden hovedsagelig blød, men med lidt sandbund med blåmuslinger og søstjerner.

Bundbeskrivelse Fiscodan Mommark referencestation: Bundsedimentet var brunt på overfladen og havde strømribber. Mange huller fra dyr. En del molboøsters (7-8 cm), samt søstjerner og slangestjerner. Bunden var mere sandet end ved havbruget.

Bundbeskrivelse Barsø Havbrug: Under buret på 13,1 m dybde var bunden meget blød og hvid med et udbredt dække af svovlbakterier. Enkelte levende blåmuslinger. Ved udkanten af buret på 13,1 m var sedimentoverfladen brun med enkelte blåmuslinger og søstjerner. 15 m nordvest for buret på 15,2 m sås store pletter af svovlbakterier. Circa 25 m vest for buret var sedimentoverfladen brun med blåmuslinger, søstjerner og mange slangestjerner. Generelt var bunden meget blød og meget gasholdig.

Bundbeskrivelse Barsø referencestation: Bunddybde 20,2 m. Mange sifonhuller fra muslinger. Enkelte sø- og slangestjerner. Sedimentoverfladen var brunlig, og der var rester af muslingeskaller. Bunden var jævn med mindre fordybninger, hvor der var enkelte hvide iltsvindspletter. Sedimentet var lige så blødt som ved havbruget, men uden gas.