Metalafgivelse til drikkevand

Bilag F

1. Fejlkilder

1.1 Forsøgs usikkerhed

I metalafgivelsesforsøg er det almindeligt, at der ses nogle uregelmæssigheder i kurver, som repræsenterer metalafgivelse som funktion af tiden. Dette skyldes bl.a. at der kan løsnes partikler fra belægningerne f.eks. fremmet af små udsving i vandsammensætning. Resultaterne fra nærværende projekt viser mange regelmæssigheder og logiske sammenhænge; men der er også en del eksempler på uregelmæssigheder.

Uregelmæssighederne er som oftest nogle, der hører med i de reelle resultater; men der skal i dette bilag søges redegjort for årsager til afvigelser og fejlkilder i forsøgsprocedurerne. Der blev foretaget kontrolvejning af udtagne vandprøver på analyselaboratoriet som kvalitetssikring af aftapningen af vandprøverne; nogle analyseresultater er kasseret p.g.a. forkert vandmængde.

Testriggene er konstrueret og forsøget tilrettelagt således, at der er gennemført dobbeltundersøgelser. Dvs. for hvert produkt er der undersøgt 2 emner i hver rig. Dette giver mulighed for at vurdere usikkerheden omfattende hele undersøgelsen. Forskellene der konstateres repræsenterer både testemnernes forskellighed, variationer i påfyldning og aftapning og analysevariation.

1.2 Variation i vandkvalitet

Som det fremgår af bilag 2 pkt. 2, er det vand som når frem til testriggene af lidt varierende i sammensætning; det skyldes bl.a. at vandværket tager vand fra et skiftende udsnit af mulige boringer. Også de bløde vandtypers tilsætning af Ca(OH)2 indebærer mulighed for variationer f.eks. mulighed for over- og underdosering, herunder indhold af aggressiv kuldioxyd.

Selv om variationerne i vandet faktisk er mindre end det ses i ledningsnettet i en by, så kan de være tilstrækkelige til, at der opstår ustabilitet i belægningsdannelsen med variationer til følge. Det er i flere tilfælde i forsøgene set, at mange af de aftappede prøver ved en enkelt aftapning afviger med samme tendens. Det kan her antages, at det er en variation i vandsammensætning der er årsag, men vi har ikke kunnet påvise sammenhængen trods samtidige vandanalyser. Variationer i pH, hydrogencarbonat, og chlorid er nogle af de væsentlige påvirkninger.

1.3 Konstruktion af testrig

De eksponerede emner er anbragt i et rørsystem af plast, som ikke giver metaller fra sig. Når testemnet tømmes for vand i forbindelse med en prøvetagning udtages også en lille del vand, som har stået i de nærmeste plastrør. Vandmængden, som har stået i plastrørene, udgør kun 10 -15% af volumen, men det varierer lidt fra emne til emne og er en smule håndterings afhængigt. Man kan sige, at vandprøverne fortyndes en smule på denne måde, men det kompenseres der lidt for, ved at der bliver lidt mere ilt til rådighed for korrosionen fra plastområderne. Den overskydende vandmængde begrænses af, at der bortkastes 50 ml vand, som står i aftapningsventil. Der er lidt forskel på overskydende vandmængde for nogle af parallelemnerne; forskellen skyldes at der kun er én udluftningsventil pr. afgrening i testriggen.

1.4 Betjeningsfejl ved testriggene i forbindelse med prøvetagning og vandpåfyldning

Testriggen er en kompliceret konstruktion; der er f.eks. 47 forskellige ventiler. Det indebærer mulighed for betjeningsfejl, også selvom vandværkernes personale med stor stabilitet og opmærksomhed har søgt at følge aftapningsforskrifter. Nedenfor er nævnt nogle mulige betjeningsfejl, der kan påvirke analyseresultaterne.
Mangelfuld fyldning af rørsystem efter aftapning (luft i rør, betjeningsvarianter af udluftningsventiler)
Fejl ved aftapning ( Upræcis henstandsperiode, glemt at aftappe 50 ml, ikke fuldstændig tømning af vand fra emne (vand med i næste emnes aftapning), ombyttede flasker.
Vanskeligt at fylde blandingsbatterier helt med vand ( det tog lidt tid før denne operation blev udført korrekt på alle værker. Kontrolvejninger afslører sådanne fejl.

1.5 Forskelligheder på identiske testemner

Der forekommer i forsøget både konstaterede og ikke konstaterede varianter.

1.6 afskalning af korrosionsprodukter

Der vil lejlighedsvis kunne forekomme løsning af enkeltpartikler fra metaloverfladerne.

1.7 Analysevariation, laboratoriet

Ombytning af prøver, kontaminering af udstyr og prøveflasker, fortyndingsfejl er mulige fejlkilder. Der er igennem hele undersøgelsen analyseret blindprøver til kontrol af kontaminering og detektionsgrænse.

I visse tilfælde med konstaterede afvigende resultater er der foretaget reanalyse af prøverne. Der er herved ikke konstateret afvigelser i analyseresultater.

For kontrol af tilfældige og systematiske fejl igennem analyseprocessen, er der sideløbende med analyse af samtlige batch af prøver og for alle parametre medanalyseret certificerede referencematerialer.

For kontrol af baggrundværdier for indhold af metaller i vandet påfyldt testriggen, er der udtaget prøver af vandet forud for påfyldning af vand på testriggen.