Udredning om miljødeklaration af forbrugerelektronik – fra viden til handling

Bilag A - Producentvejledning

Vejledning om miljødeklaration for forbrugerelektronik

Indledning

Denne vejledning forklarer, hvordan producenter/-importører kan udfylde en miljødeklaration for forbrugerelektronik. Miljødeklarationens tre parametre: Energiforbrug, Uønskede stoffer og Affaldshåndtering angiver elektronikprodukters væsentligste miljøbelastninger. Disse er udpeget på baggrund af en livscyklusvurdering. I vurderingen er de potentielle miljøbelastninger fra elektronikprodukters forskellige livscyklusfaser (fra råstof til affald) sammenholdt med blandt andet miljømærkekriterier for relevante elektronikprodukter. Vejledningen beskriver parametrenes miljømæssige betydning i relation forbrugerelektronik (side 1) og giver en forklaring på, hvordan de ønskede oplysninger tilvejebringes (side 2). Det vedlagte skema kan bruges som hjælp til at udfylde miljødeklarationen.

Produkttype: fabrikat

Energiforbrug (effektforbrug)

 

Drift/standby i watt (W)

W/W

Uønskede stoffer

 

Halogenerede forbindelser

Ja/Nej

Tungmetaller

Ja/Nej

Affaldshåndtering

 

Potentiel genanvendelse

%

Illustration som viser de valgte parametre i miljødeklarationen for forbrugerelektronik.

Parametrenes miljømæssige betydning

Energiforbrug

Miljøvurderingen viser, at energiforbruget i brugsfasen (apparatets elektricitetsforbrug) giver anledning til den største miljøbelastning i elektronikprodukters livscyklus. Elektricitet fremstilles primært ved forbrænding af fossile brændsler på elværker. Ved forbrænding udledes kuldioxid og kvælstofforbindelser, der bidrager til den globale opvarmning og forsuring.
Energiforbruget angives i miljødeklarationen ved to tal: størrelsen af energiforbruget som effektforbruget i watt (W) under drift og ved en evt. energisparefunktion aktiveret. Hvis apparatet kan afbrydes helt, angives en tankestreg for "standby"

Uønskede stoffer

Under fremstilling af materialer og elektronikkomponenter tilsættes en lang række uønskede og farlige stoffer (heriblandt tungmetaller, phthalater og halogenerede stoffer) for at give dem nogle særlige egenskaber (brandhæmning, hårdhed, blødhed). Vurderingen peger på, at halogenerede stoffer og tungmetaller giver en væsentlig miljøbelastning. Disse stoffer er giftige, svært nedbrydelige og optages nemt i planter, dyr og mennesker. Derfor skal udslip begrænses i videst muligt omfang.
Tilstedeværelsen af halogenerede stoffer og tungmetaller oplyses kvalitativt som et "Ja" eller "Nej" i miljødeklarationen.

Affaldshåndtering

De voksende affaldsmængder fra bl.a. elektronikskrot udgør et stigende miljø- og samfundsmæssigt problem. Af væsentlig betydning er også disse produkters indhold af uønskede stoffer. Vurderingen peger på, at genanvendelsen af de anvendte materialer bidrager væsentlig til nedsættelse af den samlede miljøbelastning. Det drejer sig om at sikre, at så stor en del af materialerne som muligt genanvendes. Et design, hvor en konstruktion målrettes mod en nem adskillelse og sortering øger et elektronikapparats potentielle genanvendelse. Den samlede miljøbelastning for elektronikprodukter kan ligeledes mindskes, hvis det bortskaffes miljøforsvarligt. Med det forstås, f.eks. via kommunens affaldsordning eller via en tilbagetagningsordning for det udtjente produkt.
Den samlede potentielle genanvendelse angives i procent og viser, hvor meget af et apparats materialeforbrug, der potentielt kan genanvendes i nye produkter.

Vejledning i at udfylde miljødeklarationen

I det følgende gives en forklaring på, hvordan miljødeklarationen skal udfyldes.

Skemaet på side 3 kan bruges som hjælp til at udfylde miljødeklarationen. Rubriknummereringen i teksten henviser til, hvor oplysningerne skal placeres i skemaet. Punkterne henviser til de oplysninger, der skal overføres fra skemaet til miljødeklaration.

Energiforbrug

Energiforbruget for apparatet angives i skemaet (rubrik 1A og 1B) som effektforbruget i watt (W) under normal drift, og når energisparefunktion er aktiveret (standby eller sleep mode). Hvis apparatet kan slukkes helt på afbryderen, angives en tankestreg for "standby". Er apparatet ikke forsynet med en energisparefunktion markeres dette med "Nej" i skemaet (rubrik 1C).
Watt-værdierne (rubrik 1A og 1B) overføres til miljødeklarationen

NB! Effektforbruget opgives som apparatets aktuelle strømforbrug, dvs. den strøm, der trækkes fra hovedforsyningen.

Uønskede stoffer

Tilstedeværelsen af uønskede stoffer opdelt i "Halogenerede forbindelser" og "Tungmetaller" angives med et "Ja" eller "Nej" i skemaet (rubrikkerne 2A-E). I tilfælde af utilstrækkelig viden markeres dette i rubrikken "Ved ikke". Hvis ikke apparatet indeholder det emne, der spørges til markeres dette i rubrikken "Ikke relevant". Svares der med et "Ja" eller "Ved ikke" til blot ét af spørgsmålene om indhold af halogenerede stoffer eller tungmetaller, indeholder apparatet som helhed halogenerede stoffer eller tungmetaller. Dette markeres med et "Ja" i rubrikkerne 2.1 og 2.2 i skemaet.
"Ja" eller "Nej" svar (rubrik 2.1 og 2.2) overføres til miljødeklarationen.

Affaldshåndtering

Affaldshåndteringen angives som produktets potentielle genanvendelighed i procent (%). Som hjælp til at udføre beregningen angives apparatets indhold (I) af forskellige materialer og genanvendeligheden (G) for plast, metaller, glas og andet i procent (%) (rubrikkerne 3A-D). Den samlede potentielle genanvendelse (PG) beregnes ved at gange (I) og (G) for hvert af materialerne og summere dem i rubrik 3.1 i skemaet. For at kunne beregne PG skal procenterne for (I) og (G) udtrykkes i procenttallets decimaltal. Hvis f.eks. en videomaskines indhold af plast er (I)= 20%, som kan adskilles med henblik på en genanvendelse på (G)= 60%, bliver PG= 0,20 x 0,60=0,12 eller 12%. Der tages udgangspunkt i materialernes vægtmæssige andel af apparatets samlede vægt. Hvis det ikke er muligt at fremskaffe oplysninger om et af materialernes potentielle genanvendelse, kan den samlede potentielle genanvendelse ikke beregnes. Dette markeres i "Ved ikke" i rubrik 3.1 i skemaet.
Den samlede potentielle genanvendelse (rubrik 3.1) overføres til miljødeklarationen.
Et "Ved ikke"- svar (rubrik 3.1) angives med en streg i miljødeklarationen.

NB! Adskillelse og sortering af elektronikapparater har ingen sundhedsskadelig følgevirkning fra udsivning eller berøring af farlige stoffer eller materialer.

Skema til hjælp ved udfyldning af miljødeklaration

OPLYSNINGER OM PRODUCENT OG PRODUKT

Producentens navn:

Produkttype:

 

1.0

Energiforbrug (effektforbrug)

Watt (W)

A

Energiforbrug som effektforbruget i drift

 

B

Energiforbrug som effektforbruget med aktiveret energisparefunktion (standby/sleep mode), hvis apparatet ikke kan afbrydes

 

 

 

Ja

Nej

C

Er forsynet med en energisparefunktion

 

 

 

2.0

Uønskede stoffer

Ja

Nej

Ved
ikke

Ikke
rel.

 

Indhold af halogenerede stoffer

 

 

 

 

A

Plastmaterialer indeholder tilsatte bromerede flammehæmmere eller/og clorparaffiner

 

 

 

 

B

Printkort indeholder tilsatte bromerede flammehæmmere

 

 

 

 

C

Komponenter indeholder PCB

 

 

 

 

D

Produktet indeholder CFC og HCFC forbindelser

 

 

 

 

E

Plastdele indeholder PVC (ikke kabler og ledninger)

 

 

 

 

2.1

Indeholder apparatet halogenerede stoffer ?

 

 

 

 

 

Indhold af tungmetaller

 

 

 

 

A

Billedskærm indeholder kviksølv- eller cadmiumforbindelser

 

 

 

 

B

Batterier indeholder bly-, kviksølv- eller cadmiumforbindelser

 

 

 

 

C

Komponenter (bl.a. kondensatorer) indeholder bly- eller kviksølvforbindelser

 

 

 

 

D

Loddetin indeholder bly

 

 

 

 

E

Plastmaterialer indeholder bly- eller cadmiumforbindelser

 

 

 

 

2.2

Indeholder apparatet tungmetaller ?

 

 

 

 

 

3.0 (*)

Affaldshåndtering
Potentiel genanvendelighed: PG (%)

Indhold (%)
(I)

Genanvendelighed (%)
(G)

PG (%)
(I´ G)

Ved ikke

A

Plast

 

 

 

 

B

Metaller

 

 

 

 

C

Glas

 

 

 

 

D

Andet

 

 

 

 

3.1

Potentiel genanvendelse: PG (%)

 

 

 

 

(*) Den potentielle genanvendelighed i % (PG) beregnes som materialeindholdet i % (I) ´ materialets genanvendelighed i % (G). For at kunne beregne (PG) skal (I) og (G) udtrykt som procenttallets decimaltal anvendes (se vejledning). Der tages udgangspunkt i materialernes vægtmæssige andel af produktets samlede vægt.

Miljødeklaration til forbrugerelektronik

Miljødeklarationen udfyldes i henhold til vejledningens anvisninger og det udfyldte skema:

  1. Energiforbruget for apparatet opgives som effektforbruget i watt (W) under normal drift, og når energisparefunktion er aktiveret (standby eller sleep mode).
  2. Uønskede stoffer angives med et "Ja" eller "Nej" til indhold af "Halogenerede forbindelser" og "Tungmetaller".
  3. Affaldshåndteringen angives som produktets potentielle genanvendelse i procent (%).

Produkttype: fabrikat

Energiforbrug
(effektforbrug)

 

Drift/standby

___W/___W

Uønskede stoffer

 

Halogenerede forbindelser

Ja []  Nej []

Tungmetaller

Ja []  Nej []

Affaldshåndtering

 

Potentiel genanvendelse

%