Udredning om miljødeklaration af forbrugerelektronik – fra viden til handling

Bilag B - Forbrugervejledning

Vejledning om miljødeklaration for elektronikprodukter

Hvorfor er miljødeklarationer vigtige at anvende?

Formålet med miljødeklarationer er at give dig en neutral miljøinformation om elektronikprodukter. Informationen formidles på samme måde for alle elektronikprodukter, så det er muligt at sammenligne miljøbelastningerne fra produkter inden for samme produktgruppe. Inddrager du miljøoplysningerne i dit indkøb ved at sammenligne miljøbelastningerne, har du mulighed for at anskaffe et produkt, som har en mindre miljøbelastning i din brugsfase - også efter, at du har bortskaffet det.

Punkterne nedenfor giver dig nogle råd til, hvordan du kan indbygge nogle væsentlige miljøhensyn, når du køber et nyt elektronikprodukt:
Vælg produkt med lavt energiforbrug ved lavt effektforbrug i watt (W) ved drift og standby
Vælg produkt uden uønskede stoffer
Vælg produkt med høj potentiel genanvendelse

Du kan i denne folder læse mere om, hvilke miljøbelastninger elektronikprodukter er ophav til, og hvordan du skal tolke miljødeklarationen.

Elektronikprodukters væsentlige miljøbelastninger

Elektronikprodukter giver anledning til forskellige miljøbelastninger i deres livscyklusfaser. Figuren viser i grove træk de forskellige faser i et elektronikprodukts livscyklus:

Se her!

Undersøgelser peger på, at elektronikprodukters energiforbrug i brugsfasen (ved dets elektricitetsforbrug) giver anledning til en væsentlig miljøbelastning. Under denne proces udledes der gasser, der bidrager til den globale opvarmning og til forsuring. Denne miljøbelastning fremkommer primært, når elektricitet bliver fremstillet ved forbrænding af fossile brændsler.

Under fremstilling af materialer og elektronikkomponenter tilsættes en lang række uønskede og farlige stoffer (heriblandt tungmetaller, phthalater og halogenerede stoffer) for at give dem nogle særlige egenskaber (brandhæmning, hårdhed, blødhed). Udslip af disse stoffer kan være giftige, svært nedbrydelige og optages nemt i planter, dyr og mennesker.

De voksende affaldsmængder, der opstår, når udtjent elektronik skal bortskaffes, udgør et stigende miljø- og samfundsmæssigt problem. De indeholder uønskede stoffer og er ressourcekrævende at bortskaffe. Undersøgelser peger på at, genanvendelsen af de anvendte materialer er vigtig for at mindske den samlede miljøbelastning fra elektronikprodukter. Det drejer som om at sikre, at så stor en del af materialerne som muligt kan genanvendes. Ved at designe elektronikprodukter, så de nemt kan adskilles og sorteres efter materialetype, øges den potentielle genanvendelse for selve produktet. Den samlede miljøbelastning for elektronikprodukter kan ligeledes mindskes, hvis det bortskaffes miljøforsvarligt. Med det forstås, f.eks. via kommunens affaldsordning eller via en tilbagetagningsordning for det udtjente produkt

Hvordan anvender du miljødeklarationen ?

Miljødeklarationen formidler 3 væsentlige miljøparametre, som er "Energiforbrug", indhold af "Uønskede stoffer" og "Affaldshåndtering". Udformningen af en miljødeklaration for forbrugerelektronik kan ses til højre.

Miljødeklarationen og dens miljøparametre er kort beskrevet herunder med henblik på at forstå miljødeklarationen.

Produkttype

Energiforbrug (effektforbrug)  
Drift/standby i watt (W)

W/W

Uønskede stoffer  
Halogenerede forbindelser

Ja/Nej

Tungmetaller

Ja/Nej

Affaldshåndtering  
Potentiel genanvendelse

%

Illustration som viser de valgte parametre i miljødeklarationen for forbrugerelektronik

Energiforbruget for produktet er oplyst som effektforbruget i watt (W) under normal drift, og når energisparefunktion er aktiveret (er i standby eller sleep mode). Størrelsen af produktets samlede energiforbrug i brugsfasen afhænger af forbrugets størrelse i drift, af energisparefunktionens effektivitet, og om du udnytter energisparefunktion rigtigt. Vælges et produkt med lavt effektforbrug, spares der energi. Det gavner miljøet, men også din pengepung.

Vælg et produkt med lavt energiforbrug ved et lavt effektforbrug (watt) både i drift og i standby. Du kan se i brugervejledningen, hvordan standby funktionen udnyttes

Uønskede stoffer i produktet angives med et "Ja" eller "Nej" i miljødeklarationen og opdeles i "Halogenerede forbindelser" og "Tungmetaller". Et "Ja" betyder, at der i nogle af produktets materialer eller/og komponenter er tilsat tungmetaller eller halogenerede stoffer. Et "Nej" betyder, at stofferne ikke er tilstede i produktet. Et "Nej" i miljødeklarationen betyder derfor, at produktet er et miljøvenligt produkt, idet det giver anledning til mindre udslip af uønskede stoffer og tungmetaller.

Vælg et produkt uden halogenerede forbindelser og tungmetaller

Affaldshåndteringen angives som produktets potentielle genanvendelse i procent (%). Ved at vælge et produkt med høj potentiel genanvendelse kan en større del af produktet genanvendes i nye produkter og dermed bidrage til mindre affaldsmængder. Er den potentielle genanvendelse høj går mindre af elektronikaffaldet til forbrænding, og færre uønskede stoffer slipper ud i naturen. En høj genanvendelse opnås bl.a. ved at bortskaffe produktet på en miljøforsvarlig måde.

Vælg et elektronikprodukt med høj potentiel genanvendelse. Når produktet bortskaffes skal det ske på en miljøforsvarlig måde

Eksempel på udfyldt miljødeklaration