Evaluering af Grøn Guide Ordningen 1997-2000

Forord

I efteråret 1996 indledte jeg et samarbejde med sociologen Grete Korremann om at følge og evaluere den lokale miljøvejlederordning Grønne Guider. Dette samarbejde var ganske enkelt perfekt - men varede desværre kun til sommeren 2000, hvor Grete døde efter en lang, hård og brav kamp mod kræften.

Det var et uvurderligt tab. Selvfølgelig først og fremmest for hendes familie, men også for os andre, som har nydt godt af hendes klogskab og skarpe analytiske evner i kombination med hendes autentiske og reelle væremåde. For evalueringen var tabet også uerstatteligt. Fra Grete blev syg i foråret 1998, overtog jeg gradvist mere og mere af arbejdet med evalueringen. Men Grete var fortsat med helt frem til foråret 2000, hvilket også betyder, at hele designet og fokus-punkterne i denne anden evalueringsrapport i lige så høj grad er et produkt af hendes indsats som af min.

Jeg håbede til det sidste, at Grete ville blive rask – og da hun døde, valgte jeg med Den Grønne Fonds accept ikke at søge at finde en erstatning for hende. På det tidspunkt var evalueringen så langt, at det ville koste for mange af de relativt få tilbageværende timer på projektet, at sætte en ny evaluator ind i materialet. Jeg har imidlertid gjort mit bedste for på de givne betingelser at leve op til den standard, som Grete Korremann stod for.

Undervejs i arbejdet har Signe Månsson og Charlotte Skotte Hansen været ansat som studentermedhjælpere, der har bistået med databearbejdningen af Grøn Guide projekternes årsrapporter, samt med systematisering af data fra deres ansøgninger.

Evalueringen var ikke blevet til noget, var det ikke for de mange, der tålmodigt har leveret data til os undervejs. Jeg vil derfor gerne sige tak til de grønne guider, som gennem årene har besvaret mange spørgsmål. Desuden vil jeg gerne rette en særlig tak til de 8 Grøn Guide projekter, hvis guider, styregrupper og samarbejdspartnere, vi har besøgt og interviewet.

 

April 2001-04-05
Jeppe Læssøe