Evaluering af Grøn Guide Ordningen 1997-2000

Indledning

Denne evalueringsrapport er den anden af to evalueringsrapporter om den lokale miljøvejlederordning Grønne Guider.

Den første rapport blev afleveret i marts 1998 og handlede om opstarten af Grøn Guide ordningen. Formålet var at beskrive, hvordan det var gået med etableringen af de lokale Grøn Guide projekter, samt at give et input til den organisatoriske videreudvikling af ordningen.

I denne anden rapport er hovedvægten lagt på at belyse, hvordan det er gået med Grøn Guide projekternes udadvendte arbejde. Formålet har været at undersøge, om ordningen har levet op til sine egne mål og retningslinier, samt at vurdere nytten heraf. Desuden har det været hensigten at belyse de grønne guiders roller og kompetencer i det udadvendte arbejde.

Oprindeligt var Grøn Guide ordningen berammet til at bevilge støtte til Grøn Guide projekter i 3 år. Undervejs har ordningen imidlertid fået tilført yderligere midler, hvilket har medført forlængelse af de fleste projekter med endnu 2 ½ - 3 år. Denne forlængelse betyder, at dette ikke som oprindeligt planlagt er en slutevaluering. Den rummer således både forslag til justering af ordningen i de kommende år, samt input til overvejelserne om ordningens koncept og muligheder i fremtiden.

Det må præciseres, at det er selve ordningen Grønne Guider som er blevet evalueret, ikke de enkelte Grøn Guide projekter. Med Grøn Guide ordningen menes, alle Grøn Guide projekterne samt den struktur og de principper, som Den Grønne Fond har bygget op i tilknytning hertil. Vær også opmærksom på, at Grøn Guide projekter ikke er det samme som de grønne guider. Det er godt nok til ansættelsen af grønne guider, at Den Grønne Fond giver støtte, men forudsætningen for at få støtte er, at der er en styregruppe af lokale parter bag den grønne guide. Et Grøn Guide projekt er således både den grønne guide og dennes styregruppe, selvom det er guiden, der i det daglige er den, der arbejder på projektet.

Lidt læsevejledning

Der er nogle enkelte ting, som kan være gode at vide inden læsning af rapporten:

Sammenfatningen er relativ omfattende ud fra en erkendelse af, at ikke alle har tid til at læse hele rapporten. Den skulle gerne give overblikket og de vigtigste konklusioner på en forståelig måde. Men husk alligevel, at det sker på bekostning af nuancerigdom og eksempler, så indblikket nødvendigvis må blive begrænset og fortættet, så det også bliver tungere læsning.

Sammenfatningen afsluttes med en perspektivering. Bemærk at denne ikke kun sammenfatter det, der er skrevet i kapitlerne, den bygger også videre og fører til forslag og anbefalinger, som ikke findes i kapitlerne.

1. del er baggrundsdelen: Her kan man læse en introduktion til Grøn Guide ordningen, om evalueringsmetoden samt om de spørgsmål, som evalueringen har sigtet mod at besvare.

2. del indeholder den primære effekt-analyse. Den handler om Grøn Guide projekternes udvikling og belyser hvilken effekt deres indsats har haft på den lokale folkelig miljøindsats. Kapitel 4, som begynder denne del, er langt og sikkert ét, man kan være fristet til at springe over. Det handler om udviklingen i 8 udvalgte Grøn Guide projekter. Men det er et meget vigtigt kapitel! Dels fordi man her kan få et mere levende og sammenhængende billede af, hvad der sker i forskellige slags grøn guide projekter, end i de mange analyser hvor det hele splittes op i forskellige aspekter. Dels fordi der refereres til disse eksempler i samtlige de efterfølgende kapitler.

3. del handler om Grøn Guide ordningens andre effekter. De tre kapitler beskriver til dels de samme udadvendte aktiviteter som i 2. del, men anlægger 3 andre analytiske synsvinkler. Hvor 2. del handler om den lokale udviklingsproces, sætter 3. del særligt fokus på folkeoplysningen, miljøperspektivet og den sociale dimension.

4. del handler ikke direkte om effekter, men analyserer nogle forhold, som alle har betydning for ordningens effekter og som tillige er væsentlige for dens fremtidsmuligheder.