Biologiske effekter af toksiske stoffer i regnbetingede udløb

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Aktiviteter
1.4 Deltagere

1.1 Baggrund

I takt med, at spildevandsrensningen på de kommunale renseanlæg er blevet udbygget og forbedret gennem det sidste årti, er belastningen fra de regnbetingede udløb fra enten overløbsbygværker eller separate regnvandsudløb blevet mere synlig. Effekterne på vandmiljøet af de regnbetingede udløb er imidlertid kun ret sporadisk belyst både i Danmark og internationalt.

I de senere år er påvirkningerne af mennesker og miljø fra miljøfremmede toksiske stoffer kommet mere i fokus i dansk miljøpolitik og -forvaltning. I forbindelse med vandmiljøet er det bl.a. kommet til udtryk gennem etablering af et nyt, omfattende overvågningsprogram for sådanne stoffer i vandmiljøet, NOVA 2003, der dog ikke omfatter regnbetingede udledninger eller vurderinger af de mulige effekter af de påviste stoffer.

Ved den fremtidige regulering af de regnbetingede udløb overvejer Spildevandskomiteen at etablere et mere konsistent grundlag for fastsættelse af udlederkrav, som hidtil ikke har fulgt nogen ensartet praksis. Der er i den forbindelse særligt behov for at udbygge videngrundlaget med hensyn til mulige effekter af toksiske stoffer i udledningerne eftersom man ikke med tilstrækkelig sikkerhed kan udtale sig om problemets omfang, herunder om, hvorvidt indholdet af toksiske stoffer kan være dimensionsgivende ved kravfastsættelsen.

1.2 Formål

Projektets formål er:
At belyse risikoen for biologiske effekter af toksiske stoffer i regnbetingede udløb.
At undersøge om det er muligt at opstille operationelle udlederkrav for toksiske stoffer i regnbetingede udløb. I givet fald forsøges principper for sådanne krav opstillet.

1.3 Aktiviteter

Projektet, der har omfattet en række aktiviteter, kan opdeles i tre hovedfaser:
Detailplanlægning
Gennemførelse af undersøgelsesprogram
Dataevaluering og rapportering.

Detailplanlægningen er foretaget af COWI’s projektteam i samarbejde med institut for Miljøteknologi på DTU og har omfattet identificering af egnede undersøgelseslokaliteter og prøvetagningsmuligheder, fastlæggelse af kemiske analyseparametre, udvælgelse af metoder og organismer til de økotoksikologiske tests samt indgåelse af formelle aftaler med laboratorier og leverandører.

Undersøgelsesprogrammet har omfattet opstilling, afprøvning og drift af prøvetagningsudstyr, indsamling og transport af vand- og sedimentprøver, kemiske analyser og økotoksikologiske tests.

Evaluerings- og rapporteringsfasen har bestået i udarbejdelse af beskrivelser af det udførte arbejde, bearbejdning og analyser af resultaterne af det kemiske og økotoksikologiske undersøgelsesprogram samt diskussion og perspektivering af resultaterne.

1.4 Deltagere

Undersøgelsen er foreslået, beskrevet og ledet af COWI, Afdelingen for Miljø og Natur, der desuden har varetaget prøvetagning og været ansvarlig for rapportudarbejdelsen. Projektleder har været civ.ing. Jesper Kjølholt og desuden har deltaget cand.scient., PhD Frank Stuer-Lauridsen samt miljøtekniker René Demin.

Civ.ing., PhD Anders Baun, Institut for Miljøteknologi, DTU har forestået og afrapporteret det økotoksikologiske testprogram og dele af de kemiske analyser, mens Miljø-Kemi A/S har fungeret som analyselaboratorium for tungmetaller og miljøfremmede stoffer og enkelte andre parametre.

Den generelle beskrivelse af regnbetingede udløb er foretaget af civ.ing., PhD Karsten Arnbjerg-Nielsen, PH-Consult, der også har bidraget ved identificeringen af mulige undersøgelseslokaliteter.

Firmaet Gefitek har leveret, opstillet og nedtaget det anvendte flowmålings- og prøvetagningsustyr, mens COWI har forestået den løbende drift.