Udvikling med omtanke - fælles ansvar

18. Gennemførelse, overvågning af fremskridt og opfølgning


Dette er Danmarks strategi for bæredygtig udvikling. For at føre strategien ud i livet er der behov for et aktivt samspil og dialog mellem en lang række aktører blandt myndigheder og i privat regi. Der skal ske en indsats på både nationalt og lokalt niveau, fra aktører i sektorerne og fra organisationer og borgerne for at nå målene i denne strategi. Et system med indikatorer skal medvirke til at følge fremskridt med at nå strategiens mål.

Gennemførelse - et fælles ansvar

Strategien er udgangspunktet for en fortsat dialog om mål og midler for at opnå bæredygtig udvikling. Der samtidig startskuddet til at konkrete initiativer i strategien sættes i gang. Strategien har både et langsigtet og et tværsektorielt perspektiv. Strategien er en samlet ramme for Danmarks nationale indsats for at opnå bæredygtig udvikling. Den lægger rammerne for de hensyn, der skal tages, når kommende strategier og handlingsplaner udarbejdes og gennemføres.

Strategiens visioner og mål vil blive fulgt op af handlingsplaner, programmer og konkrete initiativer inden for de pågældende sektorer og områder. Blandt flere kan nævnes en handlingsplan for vandmiljøplan III, en handlingsplan for biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse, en strategi for sammenhængen mellem miljøfaktorer og sundhed samt en grøn erhvervsstrategi.

Men det er ikke nok at der laves handlingsplaner og strategier. Strategierne skal føres ud i livet. Det er vigtigt at aktørerne i de enkelte sektorer tager ansvar og fremmer strategiens mål og gennemfører indsatser inden for deres egne områder. Målene om at bryde sammenhængen mellem vækst og påvirkning af miljøet, integrere miljøhensyn i sektorer og fremme en bæredygtig udvikling er vigtige, og bør indgå i sektorernes videre arbejde.

Løbende dialog og offentlig deltagelse er vigtig for at gennemføre strategiens mål. Dialog om strategiens rammer, mål, styringsmidler og tværgående temaer er vigtig for at udvikle relevante løsninger og skabe forankring i samfundet. Aktiv deltagelse af aktører på alle niveauer i samfundet er nødvendig. Regeringen vil arbejde for at den dialog, der er indledt i strategiens tilblivelsesfase, fortsætter og bliver udbygget. En vigtig opgave for sektorerne vil være at etablere dialog og samarbejde med NGO'er og andre interesserede om at gennemføre strategien.

Mange NGO'er gør allerede en betydelig indsats for at fremme en bæredygtig udvikling og kan få en udvidet rolle i forbindelse med gennemførelse af strategien, blandt andet som sparringspartner for virksomheder og myndigheder og som "forbindelsesled" til den brede befolkning. Det gælder både grønne organisationer, erhvervsorganisationer og andre interesseorganisationer. NGO'ere tilskyndes til at deltage i at gennemføre strategien på lokalt, regionalt og nationalt niveau. Der vil være behov for at udvikle koncepter for forpligtende samarbejde mellem myndigheder, erhvervsliv og NGO'er.

Overvågning og opfølgning - fra mål til resultat

Bæredygtig udvikling er en langsigtet proces med langsigtede mål, og det er nødvendigt at have overblik over om udviklingen går i den rigtige retning og der nås resultater. Regeringen vil derfor løbende overvåge og rapportere hvordan det går med at gennemføre strategien og opnå resultater, der går i retning af bæredygtig udvikling. Det giver mulighed for at tage eventuelle nødvendige initiativer og justere kursen for at imødegå en negativ udvikling.

Indikatorer vil være et udgangspunkt for at rapportere om fremskridt mod en bæredygtig udvikling. Regeringen har i sammenhæng med strategien udviklet et sæt af indikatorer der kan følge udviklingen i forhold til vigtige mål og indsatser i strategien for bæredygtig udvikling.

Indikatorsættet består af et mindre antal overordnede nøgleindikatorer og et sæt af indikatorer der retter sig mod hvert af strategiens indsatsområder. Indikatorerne skal udvælges så de fokuserer på udvikling og resultater i forhold til strategiens mål om bæredygtig udvikling.

Indikatorerne vil løbende blive udviklet i lyset af det internationale arbejde med indikatorer for bæredygtig udvikling. Indikatorerne vil blive afrapporteret hvert år på en særlig hjemmeside for bæredygtig udvikling, og nøgleindikatorerne i en årlig pjece.

Justering - tidssvarende politik

På baggrund af de løbende rapporter om resultater med at gennemføre strategien vil regeringen tage initiativ til at vurdere og justere strategien for bæredygtig udvikling. Strategien vil blive justeret mindst hvert femte år så en ny udgave ligger klar til en FN-begivenhed fem år efter Verdenstopmødet om bæredygtig udvikling. Den justerede strategi vil indeholde forslag til mål og indsats i næste periode samt vurdere om der er behov for nye indsatsområder.