Miljøkonsekvenser ved nedsivning af spildevand renset i økologiske renseanlæg sammenlignet med traditionel nedsivning

1.Baggrund og formål

1.1  Baggrund
1.2 Formål

1.1 Baggrund

Der foreligger kun beskeden viden om tilbageholdelse/omsætning af bl.a. miljøfremmede stoffer i jord ved nedsivning eller rensning af spildevand i økologiske renseanlæg. Indholdet af bl.a. miljøfremmede stoffer i husspildevand er undersøgt i "Miljøfremmede stoffer i husholdningsspildevand", Miljøprojekt 357,(Jepsen, S-E, Grüttner, H. 1997) men der foreligger kun meget begrænset viden om fordelingen på sort og gråt spildevand.

Det er fra flere sider blevet fremhævet, at traditionel nedsivning af spildevand udgør en trussel mod grundvandet, herunder forurening med miljøfremmede stoffer. Samtidig forventes der i de kommende år etableret omkring 30.000 traditionelle nedsivningsanlæg i det åbne land, jvf. "Betænkning om spildevandsafledningen i det åbne land m.v.".

Under "Aktionsplan til fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning, Tema 1: Økologisk håndtering af spildevand i det åbne land", blev derfor iværksat denne undersøgelse af de mulige konsekvenser ved nedsivning af husholdningsspildevand.

1.2 Formål

Projektet har til formål ved udvalgte undersøgelser i marken, at vurdere miljøkonsekvenserne fra nedsivning af husspildevand ved traditionel nedsivning og nedsivning ved forhøjede anlæg (høj grundvandsstand og/eller tæt jord) og efterfølgende vurdere effekten af en eventuel økologisk rensning af spildevandet inden nedsivning.

Undersøgelsen omfatter vurderinger af forureningsbelastningen på grundvandet fra husspildevand, hvor dette, efter at have passeret den umættede jordzone under nedsivningsanlæg, tilføres grundvandet.

Undersøgelsen behandler primært risikoen for forurening af grundvand med miljøfremmede stoffer, men der er også medtaget overordnede vurderinger af påvirkningen med organisk stof, ammonium, nitrat, fosfor, tungmetaller og patogener.

Den forventelige belastning af grundvandet sammenlignes for følgende kombinationer af spildevandsafledning:
Traditionel nedsivning i sand og lerjord af alt spildevand efter bundfældning.
Nedsivning gennem sandpude over tæt jord/lerjord af alt spildevand efter bundfældning.
Traditionel nedsivning af gråt spildevand efter bundfældning. (f.eks. kompost-
toilet med urinseparering hvor kompost og urin føres på landbrugsjord).
Nedsivning af alt spildevand efter bundfældning og rensning i økologisk renseanlæg.