Statistik for hjemmekompostering

1. Metode

1.1 Dataindsamling
1.2 Opgørelsesmetode
1.2.1 Metode for 1998
1.2.2 Metode for 1999
1.3 Afgrænsning og definitioner

1.1 Dataindsamling

Siden 1994 har Kompoststatistikken indeholdt et særligt kapitel om hjemmekompostering, /1/. For statistikåret 1999 udarbejdes et særskilt notat indeholdende "Statistik for hjemmekompostering".

I statistikken beskrives omfanget af hjemme- og lokalkompostering af organisk dagrenovation – i det følgende blot benævnt som "hjemmekompostering".

Statistikken baseres på kommunernes indberetning til Kommunedatabasen, /2/. En gang årligt indberetter kommunerne oplysninger om eksisterende ordninger for affaldshåndtering. Eventuelle ordninger for hjemmekompostering, omfanget og deltagelsen i sådanne ordninger indgår i Kommunedatabasen. Det er alene indberetninger for året 1999, der anvendes.

1.2 Opgørelsesmetode

Gennem årene er der anvendt forskellige metoder til at beskrive omfanget af hjemmekompostering. Det betyder, at det er vanskeligt at sammenligne omfanget af hjemmekompostering fra år til år.

1.2.1 Metode for 1998

Fra 1998 blev det valgt at basere statistikken på de kommuner, der i indeværende år indberettede, dels at have en permanent ordning for hjemmekompostering, dels at kunne skønne antallet af husstande, der er omfattet af ordningen. I 1998 havde totalt 80 kommuner således oplyst, at i alt 211.000 husstande var omfattet af en permanent ordning for hjemmekompostering.

Sandsynligvis var antallet af husstande, der reelt deltog i hjemmekompostering, lavere end de 211.000. Af de husstande, der i 1993 selv havde tilmeldt sig en ordning for hjemmekompostering i Ringkøbing kommune, var der 15 % der reelt ikke komposterede deres affald, /3/. I kompoststatistikken for 1998 blev antallet af husstande, der faktisk komposterer, derfor nedskrevet med 15 pct. – eller til i alt 179.000 husstande.

Fra 22 kommuner – omfattende i alt 77.000 husstande – blev der ligeledes i 1998 indberettet hvor meget affald, der efter kommunens skøn blev hjemmekomposteret. Kommunernes skøn var, at de 77.000 husstande i alt komposterede ca. 10.800 tons vegetabilsk dagrenovation i 1998. Dette svarer til 140 kg pr. husstand pr. år – eller ca. 2,7 kg pr. husstand pr. uge.

Målinger i Ringkøbing Kommune viste, at de reelt deltagende husstande i gennemsnit komposterer 2,7 kg vegetabilsk dagrenovation pr. husstand pr. uge, /3/.

I "Statistik for hjemmekompostering 1999" forudsættes det derfor, at deltagende husstande gennemsnitlig komposterer 2,7 kg pr. husstand pr. uge.

1.2.2 Metode for 1999

For 1999 er det valgt at benytte den samme metode til at beskrive omfanget af hjemmekompostering, som blev anvendt for 1998. Det vil sige:
Antallet af husstande omfattet af ordning for hjemmekompostering baseres på indberetninger til Kommunedatabasen, hvor der både er oplysning om en ordning og en oplysning om antallet af omfattede husstande.
Antallet af husstande, der reelt komposterer, nedskrives med 15 %.
Deltagende husstande hjemmekomposterer gennemsnitlig 2,7 kg pr. husstand pr. uge.

1.3 Afgrænsning og definitioner

Ordninger for hjemmekompostering dækker ordninger for både hjemmekompostering og lokalkompostering.

Der skelnes således ikke mellem husstande som hjemmekomposterer (enfamilieboliger med have) og husstande som deltager i lokalkompostering (fælleskompostering for flere husstande - typisk i etageboliger med kompostering i gård eller på fællesarealer). Kommunedatabasen giver i sin nuværende opbygning ikke mulighed for at skelne mellem de to former for kompostering.

Mængden af hjemmekomposteret organisk affald er skønnet på baggrund af
dels kommunernes oplysninger om antallet af husstande omfattet af ordningerne
dels kommunernes egne skøn over den komposterede mængde.

Kommunerne har til Kommunedatabasen indberettet hvor mange husstande, der i 1999 var omfattet af en permanent ordning for hjemmekompostering, /2/.