Statistik for hjemmekompostering

3. Datakvalitet

I forbindelse med indberetning til Kommunedatabasen har kommunerne blandt andet oplyst forekomsten af permanente ordninger for hjemmekompostering, antallet af omfattede husstande og den skønnede affaldsmængde, som borgerne har komposteret i eget regi, /2/.

91 kommuner har oplyst, at de har en permanent ordning for hjemmekompostering og samtidig oplyst, at 238.000 husstande var omfattet af disse ordninger i 1999.

Ved udarbejdelsen af statistikken er der alene medtaget oplysninger fra de kommuner, der har indberettet omfanget af de permanente ordninger for hjemmekompostering gældende for 1999.

Det er ikke alle kommuner, der hvert år indberetter til Kommunedatabasen. Det er alene indberetninger fra de indberettende kommuner, der indgår i årets opgørelse over den komposterede mængde organisk dagrenovation. Det er sandsynligt, at der også i de kommuner, der ikke har indberettet til Kommunedatabasen, findes husstande, som er omfattet af permanente ordninger for hjemmekompostering.

80 kommuner indberettede i 1998, dels at de havde en permanent ordning for hjemmekompostering, dels et skøn over antallet af omfattede husstande. I 1999 var antallet af indberettende kommuner steget til 91. Det skønnede antal omfattede husstande steg også fra forrige år. Imidlertid viste det sig, at mere end halvdelen af de kommuner, der indberettede i 1998, ikke har indberettet oplysninger om ordninger for hjemmekompostering til Kommunedatabasen for 1999.

Dette viser, at der er stor usikkerhed på kommunernes indberettede data.

Til denne usikkerhed hører også, at nogle husstande må formodes ikke at deltage i ordningen for hjemmekompostering på trods af, at de er omfattet af denne. Det antages, at 15 % af de omfattede husstande reelt ikke komposterer.

Kommunerne indberetter ligeledes et skøn over den samlede mængde dagrenovation, som husstandene selv komposterer. Denne mængde er ikke beregnet for 1999. Det er i stedet valgt at benytte oplysningerne fra 1998. Kommunernes skøn over den komposterede mængde er ikke baseret på registrering af den komposterede mængde. Derfor er der stor usikkerhed på den faktisk komposterede mængde. Usikkerheden bliver ikke mindre af, at det er uklart, hvad der er potentialet for hjemmekompostering.
Omfanget af hjemmekompostering er baseret på en række skøn, der hver især er forbundet med en større eller mindre usikkerhed.

Det beregnede omfang af hjemmekompostering må derfor kun betragtes som et bedste bud.

I 2001 bliver der igangsat en undersøgelse, der blandt andet skal evaluere etablerede ordninger for hjemmekompostering. Resultatet fra denne undersøgelse vil senere blive anvendt til at korrigere omfanget af hjemmekompostering.