Udvikling og afprøvning af SealCoat som mekanisk antibegroningsmiddel i Danmark

2. Konklusion

SealCoat Danmark A/S har således i årets løb kunnet teste systemets miljømæssige egenskaber, samt afholde funktionsstest med forskellige fibertyper i danske farvande.

Migrationsanalyserne godtgjorde, at Benzylalkohol blev frigivet til vandmiljøet i ringe og aftagende mængde. Ved en miljøvurdering af Benzylalkohol er denne klassificeret til ikke at udgøre nogen risiko for vandmiljøet. På grundlag heraf, og med de restriktioner, der gælder for betegnelser af produkter inden for gruppen Kemiske stoffer og produkter, kan SealCoat overfladen i sin færdige form betegnes som ikke indeholdende biocider eller stoffer, der er tilsat for at dræbe eller bekæmpe alger og dyr.

I samråd med andre SealCoat selskaber og hovedsædet i Athen, har vi kunnet konstatere, at SealCoat fiber som anlagt i Svendborgsund og på Bornholm har den optimale virkning i vore farvande. Denne type vil blive anvendt fremover.

Fibertype D, som anvendt på jollen i Svendborg er også anvendt ved en større videnskabelig anlagt funktionstest i Tyskland, med særdeles godt resultat (se www.limnomar.de ).

Dette betyder dog ikke, at man i visse farvandsområder og under specielle vækstfremmende betingelser ikke vil kunne se blød begroning på SealCoat overfladen. SealCoat overfladen har vist sig, om nødvendigt, at være overordentlig let at rense med højtryksrenser. 3-4 bar er normalt tilstrækkelig, men tests har vist, at overfladen modstår spuling med 300 bar, hvorfor belægningen formodes at tåle en mekanisk afrensning med undervandsbørster.