Udvikling og afprøvning af SealCoat som mekanisk antibegroningsmiddel i Danmark

Sammenfatning og konklusioner

Miljøtests i form af migrationsanalyser og funktionstests i de danske farvande har været udført i rapportperioden.

Migrationsanalyserne godtgjorde, at ud af et antal søgte stoffer, blev alene Benzylalkohol frigivet til vandmiljøet, og kun i ringe og aftagende mængde. Ved en miljøvurdering af Benzylalkohol er denne klassificeret til ikke at udgøre nogen risiko for vandmiljøet. På grundlag heraf, og med de restriktioner, der ligger for betegnelser af Kemiske stoffer og produkter, kan SealCoat overfladen i sin færdige form betegnes som ikke indeholdende biocider eller stoffer, der er tilsat for at dræbe eller bekæmpe alger og dyr.

Systemet har været under udvikling i næsten 10 år, og i 1999 påbegyndtes praktiske afprøvninger på fartøjer og andre objekter i danske farvande.

De afholdte funktionstests havde det formål at afdække hvilke fiberlængder, der er optimale i danske farvande. Af de testede fiberlængder skilte én sig ud som værende klart den bedste.

Resultaterne af de afholdte funktionstests viste forskellige former for den såkaldte bløde begroning, der består af søgræs, alger o. lign.. Svære belægninger blev således konstateret i Limfjorden, medens der konstateredes fuldstændig rene overflader i Svendborgsund og på Bornholm.

De her i Danmark afholdte funktionstests underbygger resultaterne af tilsvarende tests i en række lande, specielt omkring Nordsøen, hvis betingelser for begroning er nogenlunde gældende for de danske farvande.

Sammenholdt med fibertyperne skilte én sig ud som klart den bedste til formålet. Denne type vil blive anvendt fremover, medens funktionstests vil fortsætte med andre typer.

Generelt kan der på SealCoat overfladen udvikle sig let blød begroning, især på langsomtgående fartøjer, men overfladen er let at rense med børste eller med trykspuling, 3-4 bar er normalt tilstrækkelig, men tests har vist, at overfladen modstår spuling med 300 bar, hvorfor mekanisk rensning med undervandsbørster også anses for at være en velegnet metode.