Dokumentation af offentlige grønne indkøb

Forord

Denne rapport er en afrapportering af projektet "Dokumentation af offentlige grønne indkøb".

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen og gennemført af KPMG ultimo 1999 til primo 2001. Projektet er en opfølgning på det forprojekt, som Miljøstyrelsen gennemførte i foråret 1999, ligeledes med bistand fra KPMG. Forprojektet - "Dokumentation af offentlige grønne indkøb" - er særskilt afrapporteret til Miljøstyrelsen ved projektrapport af 10. juni 1999.

Hovedformålet med projektet er at udvikle værktøjer, der kan anvendes til dokumentation af grønne indkøb og fremdriften i disse i den offentlige sektor - stat, amt og kommune. Projektet skal endvidere tilvejebringe en status for grønne indkøb i stat, amt og kommune år 2000. Denne status kan senere bruges til vurdering af fremdriften i de grønne indkøb inden for den offentlige sektor.

Som led i projektet er der udviklet og gennemført en spørgeskemaundersøgelse, der kan anvendes som første basisdokumentation for offentlige grønne indkøb samt vise fremdriften i disse. Endvidere er forskellige muligheder for dokumentation via e-handel beskrevet og vurderet.

Projektets styregruppe er udpeget af Koordinationsgruppen til fremme af miljø- og energibevidst indkøb i den offentlige sektor. Styregruppen har bestået af repræsentanter fra:
Miljø- og Energiministeriet
Amtsrådsforeningen
Kommunernes Landsforening
Københavns Kommune
Frederiksberg Kommune,

og har løbende været inddraget i diskussioner vedrørende projektforløb, -resultater m.v.

Rapporten er opbygget således, at der i kapitel 2 gives en sammenfatning af det samlede projektforløb og hovedkonklusionerne fra de enkelte faser. I kapitel 3 beskrives baggrund og formål med projektet samt projektforløbet og faseopdeling.

Kapitel 4 beskriver konklusionerne fra de enkelte faser mere detaljeret, herunder resultat af spørgeskemaundersøgelse.

Kapitel 5 beskriver værktøjer, der kan anvendes til dokumentation af fremdriften i de offentlige grønne indkøb. Herunder gives en vurdering af de 4 forslag til modulsystemer, som blev overvejet ved projektets start som anbefalinger til fremtidige registrerings- og opgørelsesmetoder.