Lokale miljø, energi- og naturvejledere

Forord

Denne rapport tager pulsen på fem centrale ordninger med lokale vejledere inden for miljø-, energi- og naturområdet samt lokal Agenda 21. Vejledernes rolle er at arbejde lokalt for at hjælpe den bæredygtige udvikling i Danmark på vej samt hjælpe med at skabe en bedre forståelse af vores samspil med naturgrundlaget.

Få mennesker i Danmark er i dag i tvivl om, at arbejdet med at skabe en mere bæredygtig fremtid vedkommer os alle. Denne erkendelse kan ses som en vigtig overordnet indikator på, at miljøarbejdet i Danmark de sidste 20-30 år har båret frugt. Alle ved samtidig, at arbejdet ikke overstås i en håndevending.

Hvor stort et bidrag den lokale vejledning har ydet i denne sammenhæng kan ikke gøres præcist op. Rapporten giver imidlertid et tværgående og overordnet billede af, hvorledes arbejdet med disse spørgsmål er organiseret, hvilken indsats der ydes, hvilke resultater, der opnås og endelig hvilke perspektiver der tegner sig for det videre arbejde.

Det er inden for rapportens rammer ikke muligt at give en dybtgående beskrivelse af de enkelte ordninger. Ligeledes kunne andre ordninger også være relevante at belyse i sammenhængen. Alligevel tegner rapporten samlet set et billede af en bredt anlagt vejledningsindsats med en stor folkelig berøringsflade.

Det er således håbet, at rapporten kan medvirke til at skærpe opmærksomheden om den rolle, den lokale vejledning har og fortsat kan have, som en relevant folkeligt orienteret strategi for arbejdet med disse spørgsmål. Samtidig skulle rapporten gerne bidrage til en forsat udvikling af vejlederordningernes indhold og metoder, herunder udvikling af samspillet mellem ordningerne.