Fire scenarier for fremtidens samfund og miljø

Indledning og baggrund

Baggrund

Denne rapport præsenterer fire scenarier af mulige fremtider for Danmarks samfund og miljø. De fire scenarier tegner fire omverdensbilleder af samfundsudviklingen frem mod år 2020.

Scenarier er redskaber til at forstå, vælge og påvirke fremtiden. De er internt sammenhængende fortællinger om forskellige udformninger af nutiden i fremtiden med forskellige rødder i fortiden. Scenarier er ikke nødvendigvis gode eller dårlige. De er ikke simple fremskrivninger eller prognoser, men en slags tidsrejser, der viser resultater af udviklinger og tendenser; handlinger og ikke-handlinger. Hvert scenarie repræsenterer én sandsynlig fremtid.

Formålet med scenarier er ikke at forudsige fremtiden, men snarere vise, hvordan forskellige fortolkninger af visse drivkræfter kan føre til forskellige fremtider.

Baggrund

De fire scenarier er resultatet af en megatrend-udvælgelse og en mindre interessentundersøgelse, hvor aktører fra forskellige organisationer har udtalt sig om deres forventninger til fremtidens miljø og de dertil hørende udfordringer og problemer. Interessenterne repræsenterer grupper i samfundet, der i deres arbejde og funktion har en berøringsflade med miljøspørgsmål.

Megatrends tegner et billede af vores omverden i fremtiden. Megatrends er samfundsmæssige drivkræfter, der hver især og til sammen er kilde til afgørende forandringer for alle aktører i samfundet. Disse megatrends er allerede nu i gang med at forandre samfund, sindelag og mennesker. Hertil kommer tendenser, der specifikt har betydning for fremtidens samfund og miljø.