Afprøvning af In-Well Aerator

Forord

I de senere år er det erfaret, at der findes mange grunde, der er forurenet med chlorerede opløsningsmidler. Forureninger med chlorerede opløsningsmidler medfører hyppigt grundvandsproblemer. Derfor er der ofte behov for afværgepumpning eller rensning af grundvandet. Traditionelle teknikker er erfaringsvis dyre, besværlige og tilsynskrævende. Derfor er der behov for afprøvning af nye teknikker, som kan supplere de kendte teknikker.

Denne rapport beskriver afprøvningen af en modificeret stripningsmetode, der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med forureningsfjernelse ved stripning.

Herunder indeholder rapporten en vurdering af metoden m.h.t. rensningseffekt og økonomi samt en sammenligning med traditionelle rensningsmetoder.

Metoden indebærer, at grundvandet oppumpes og renses ved indblæsning af luft i en afværgeboring.

Metoden er udviklet i USA og er gennem flere år anvendt på University of California, Davis til at afskære en forureningsfane med chlorerede opløsningsmidler i grundvandet. I denne rapport beskrives de foreløbige resultater af en afprøvning af metoden under danske forhold på en lokalitet i Ulstrup i Viborg Amt og Askov i Ribe Amt.

På lokaliteten i Ulstrup, Viborg Amt, er anlægget etableret på en virksomhedsgrund, hvorfra der er sket en udsivning af chlorerede opløsningsmidler, fortrinsvis trichlorethylen (TCE) og en grundvandsbåren spredning til et nærliggende boligområde

På lokaliteten i Askov, Ribe Amt, er anlægget etableret på en tidligere renserigrund, hvor der findes en forurening med chlorerede opløsningsmidler, fortrinsvis tetrachlorethylen (PCE). Lokaliteten ligger tæt på byens vandværk og vandindvindingsboringer.

Afprøvningen er foretaget under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram i et samarbejde mellem Viborg Amt, Ribe Amt, Adept Technologies A/S og NIRAS Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S.