Afprøvning af In-Well Aerator

6. Evaluering

6.1 Designparametre
6.2 Fordele
6.3 Ulemper

6.1 Designparametre

Designet på et In-Well Aerator anlæg vil variere fra lokalitet til lokalitet. De afgørende parametre er:
Type og koncentration af forureningen.
Udbredelsen af forureningsfanen.
Dybde til vandspejl.
Muligheden for at etablere tilstrækkeligt blindrør under vandspejlet under hensyntagen til de geologiske forhold.
Den krævede influensradius (områdets hydrogeologi).
Den ønskede pumpemængde.
Dimension af eventuelt kulfilter.
Emissionskrav til afkastluft og afledt grundvand.

På baggrund heraf dimensioneres anlægget :
Antal boringer for at indfange hele fanen.
Diameter på boring/boringer.
Ønsket luftmængde, forventet tryk.
Valg af kompressor eller blæser.
Antal beluftere.
Eventuelt filter til luftrensning.

Et meget væsentligt aspekt i forbindelse med design af den enkelte boring er at opnå et optimalt neddykningsforhold, der skal være i intervallet 0,3-1 og så tæt på 1 som muligt. Evt. begrænsninger på boredybden, f.eks. hvis lavpermeable jordlag ikke ønskes gennembrudt, er derfor rigtige designforudsætninger.

De boringer, som er udført i forbindelse med en indledende forureningsundersøgelse kan eventuelt anvendes i forbindelse med etablering af afværge med In-Well Aeratoren. Dette kræver dog, at boringerne er minimum ø200 og har tilstrækkelig dybde. En mindre boringsdimension kan evt. anvendes, det afhænger dog af løftehøjde og dermed hvor mange pumpetrin og beluftere, der skal være plads til i boringen.

6.2 Fordele

Metodens fordele kan opsummeres til:
Lille pladsbehov.
Effektiv oprensning af opløst forurening med flygtige stoffer.
Nem at installere og efterfølgende fjerne efter oprensning.
Stort set kun vedligehold på blæser/kompressor.
Tilsyneladende ingen udfældningsproblemer.

Anlægget omfatter ikke store og pladskrævende installationer. Dette er specielt en fordel ved oprensninger i byområder, hvor der ofte er meget begrænset plads til anlægskomponenter. Hele installationen kan således etableres underjordisk i en brønd, hvilket bl.a. er en fordel i forbindelse med støjemissionen fra kompressoren/blæseren.

Rensemetoden er effektiv til rensning af opløste niveauer af chlorerede opløsningsmidler. Resultaterne viser, at der kan renses ned under drikkevandskvalitetskriteriet, hvilket vil betyde, at det behandlede vand kan afledes direkte til en recipient. Dette har specielt betydning, fordi der hermed kan opnås en meget væsentlig reduktion af de sædvanlige afledningsafgifter.

Anlægget består af forholdsvis enkle komponenter, hvilket simplificerer vedligeholdelse og reparationer.

Ligeledes er det rimeligt nemt at udskifte komponenter, idet hele systemet kan udtages af boringen og reinstalleres i løbet af nogle få timer.

Anlægget er nemt at regulere og justere. Optimering eller tilpasning til ændrede ønsker om flow og rensningsgrad foretages ved justering af indblæst luftmængde, aktivering/deaktivering af beluftere eller beluftningstrin. Ændringer kan nødvendiggøre udskiftning af kompressor/blæser. Anlægget er derfor meget fleksibelt overfor eventuelle ændrede krav og specifikationer under afværgeforløbet.

Der er ikke umiddelbart påvist tegn på problemer med udfældning, men de vandtyper, hvor pumpen er afprøvet, indeholder dog heller ikke specielt meget kalk og jern. Det skal dog nævnes, at MP1-pumpen, som blev anvendt i Askov til udtagning af dokumentationsprøver af det ubehandlede vand, blev defekt på grund af tilklogning. Der er derfor tegn på at In-Well Aeratoren klarer sig bedre end traditionelle pumper.

6.3 Ulemper

Metodens ulemper kan kort summeres:
Kan vanskeligt anvendes ved boringsdiameter på mindre end ø200.
Der kan være behov for at etablere en dybere boring end ved traditionelle pumpetyper.

I lighed med traditionel afværgepumpning er metoden baseret på udvaskning af forurening og rensning af opløste niveauer i selve boringen, og er som oprensningsteknik ikke egnet til oprensning af kildeområder med residual eller mobil fri fase forurening, fordi det er svært at opnå en tilstrækkelig oprensning indenfor en rimelig tidsperiode. In-Well Aeratoren kan dog uden problemer anvendes overfor høje forureningskoncentrationer.

Sammenlignes pumpemetoden med traditionelle pumpemetoder, vil det være billigere at vælge en traditionel dykpumpe til oppumpning af vandet, jf. nedenstående tabel, hvor de to lokaliteter i Askov og Ulstrup er sammenlignet med et beregningseksempel med traditionel oppumpning.

Tabel 11.
Pris for behandling af vand ved traditionel oppumpning i forhold til In-Well Aerator metoden

Lokalitet/pumpe

Løftehøjde

m

Vandmængde

m³/h

Energiforbrug

kW

Driftomk.

kr./m³

Ulstrup - In-Well Aerator

5

1,5

3**

2,02

Ulstrup – traditionel
(SP2A-6 og kulfilter)

5

1,5

0,37*

~1,25

Askov - In-Well Aerator

30

1,5

5,5

3,70

Askov – traditionel
(SP3A-12 og kulfilter)

30

1,5

0,75*

~1,51

* Energiforbruget er ved kontinuerlig drift
** Energiforbruget er beregnet på baggrund af blæserens ydelse – ved kontinuerlig drift vil energiforbruget være mindre end blæserens maksimale ydelse.

Såfremt der anvendes en traditionel pumpe med tilhørende kulfilter, vil prisen pr. behandlet m³ i Ulstrup være 1,25 kr./m³ mod In-Well Aeratorens 2,02 kr./m³. I Askov er prisen tilsvarende 1,51 kr./m³ for traditionel pumpning og 3,7 kr./m³ for In-Well Aeratoren.

I ovenstående sammenligning er der ikke taget højde for, at traditionel oppumpning og kulfiltrering ofte kræver hyppige tilsyn på grund af udfældningsproblemer. Erfaringerne med In-Well Aeratoren indikerer derimod, at der ikke opstår lignende problemer med udfældninger, og kun er behov for meget begrænset tilsyn og vedligeholdelse. På baggrund af erfaring fra de 4 lokaliteter, hvor metoden er anvendt i Danmark, vurderes det at være tilstrækkeligt med ca. halvårlige tilsyn.

Ovenstående prissammenligning viser dog også, at metoden er mere rentabel at anvende ved små løftehøjder, som i Ulstrup (3 m), end ved forholdsvis store løftehøjder som i Askov (30 m).